Лекуване със зехтин – може ли да ни помогне

Обновена: 14.03.2024|
Свински котлети. Необработен зехтин. Лекуване със зехтин. Зехтин за салата.

Вероятно всеки човек, който се интересува от здравословен начин на живот, си е задавал въпроса дали е възможно лекуване със зехтин.

От векове зехтинът е често срещан и обичан продукт в средиземноморската кухня. Гърците и римляните са открили безброй негови предназначения, вариращи от готвене, та чак до медицинска употреба и разкрасяване.

 

Зехтин – златният дар на маслините

Казано накратко, зехтинът е масло, извлечено чрез пресоване на маслини. На пазара обаче се предлагат няколко различни вида, като здравните ефекти от тях са различни, а някои не са годни за консумация. Ще разгледаме видовете зехтин, започвайки от най-висококачествените.

 

rejimat kniga 400
berb 02 600 02
rejimat kniga 400
berb 02 600 02

Нерафинирани видове зехтин

Това са най-естествените и здравословни видове зехтин, получени само чрез механични процеси. При тях маслото е извлечено от плодовете на маслината, без да се използва някакъв химически продукт или топлина за производството. Може да се каже, че са изстискани, бутилирани и изпратени директно на нашата трапеза.

 • Екстра върджин зехтин – най-висококачествен и полезен

Екстра върджин безспорно е най-добрият от всички видове зехтин. Извлича се чрез метод на студено пресоване, за да се предотврати промяната на естественото съдържание при излагане на висока температура. Това позволява максималното запазване на полезни нутриенти в най-натуралната им форма.

Студеното пресоване, без намеса на топлинна обработка и химикали, води до произвеждането на най-чистия и полезен зехтин екстра върджин. Това е и най-често използваният вид за здравни цели, а неговите ползи за здравето са обширни.

 • Върджин зехтин – вторият най-здравословен

Този вид зехтин държи второто място по полезност. Той също се извлича чрез метод на студено пресоване и носи естествен маслинов аромат и вкус, макар и не така перфектен като при екстра върджин. Има малко по-високо съдържание на киселинност.

 

Рафинирани видове зехтин

 

Лекуване със зехтин. Разлика между маслиново масло и зехтин.

 

Рафинираните видове зехтин са масла с по-ниско качество поради химичните процеси, на които са подложени в една или друга степен, сред които неутрализиране, обезцветяване и топлинна обработка. Следователно те са лишени от хранителните вещества, витамини и антиоксиданти, съдържащи се в нерафинираните масла.

Рафинираните видове зехтин са тези, подложени на химическа обработка, и често са етикетирани като:

 • „чист“
 • „лек“
 • „екстра лек“

Те представляват смесица от малка част нерафиниран зехтин, а останалата част е преработена за по-добър вкус и аромат.

Съществува и т. нар. зехтин „лампанте“, чието име е такова, защото в миналото е използван при паленето на лампи. С по-висока киселинност е, което го прави негоден за консумация, ако не премине процес на рафиниране.

 

Лекуване със зехтин – възможно ли е?

 

Лекуване със зехтин.

 

Зехтинът, и по-точно нерафинираният, е известен със своите лечебни свойства. Неговият състав изобилства от антиоксиданти, които атакуват свободните радикали, предпазвайки тялото от клетъчно увреждане.

Свободните радикали променят клетките и ги карат да мутират, произвеждайки други, анормални клетки, които могат да доведат до различни болести, включително рак. Добавянето на храни с изобилие от антиоксиданти към хранителния режим помага за намаляване на опасността от онкологични и хронични заболявания.

Много са изследванията, които потвърждават, че висококачественият необработен зехтин има изключително ценни за здравето свойства. Запазил огромна част от полезните съединения и витамини на маслините, той не е просто продукт от кухнята, а дар от природата.

 

Външно лекуване със зехтин – за какво помага той?

Зехтинът често се използва в гримове, лосиони за тяло, балсами за коса и още много продукти за здраве и красота. Масажистите също го употребяват и смесват с други масла, за да се получи лек, немазен масажен крем, който осигурява допълнителни ползи за мускулите и сухожилията.

Като базово масло към него могат да се добавят и други локални средства за приложение върху кожата. Нейната топлина разгражда маслото и му позволява да попие в нея заедно с останалите съставки. Зехтинът съдържа изобилие от витамини, минерали и други хранителни вещества, които допринасят за здравето, когато се абсорбират през кожата.

А сега нека разгледаме няколко проблема, които можем да разрешим чрез лекуване със зехтин и за какво друго можем да използваме тази скъпоценна течност.

 • Суха кожа: След ексфолиране на тялото нанесете малко зехтин, смесен с няколко капки лавандулово или друго масло, и нежно го масажирайте. Резултатът е подхранена и мека като кадифе кожа.
 • Изключително сухи лакти и стъпала: Това е друг проблем, който можете да разрешите чрез лекуване със зехтин. Първо ексфолирайте добре проблемните зони. След това втрийте с масаж малко зехтин върху лактите и стъпалата (особено петите). Ако правите това всяка вечер, ще видите невероятна трансформация.
 • Слънчево изгаряне, обрив или ухапвания от насекоми: Внимателно нанесете тънък слой зехтин и го оставете непокрит. Този метод за лекуване със зехтин помага при сърбеж и ускорява заздравяването. Действа чудесно и при обрив от памперси.
 • Средство за премахване на грим: Това е най-добрият и най-нежен начин да премахнете грима от лицето си, дори от очите. Зехтинът може да премахне най-твърдата водоустойчива спирала без агресивни съставки или сапун, които могат да раздразнят очите. Алергичните реакции към зехтина практически не се срещат.
 • Кожички около ноктите: Накиснете ноктите си в малък съд със зехтин. Това ще омекоти кожичките, което ще улесни избутването им по време на маникюр. Избягвайте рязането им, тъй като това може да причини дразнене или инфекция.
 • Бръснене: Независимо дали става дума за бръснене на лице или тяло, поставянето на лек слой зехтин върху влажна кожа е по-добър вариант от крема или пяната. По този начин кожата ще бъде по-защитена от раздразнение и възпаление.
 • Суха коса: Зехтинът е най-ефективният балсам за коса, особено за такава, която е била прекалено обработвана и боядисвана. Нанесете малко количество зехтин и с лек масаж разтрийте в скалпа и по дължината на косъма. След това увийте топла кърпа около главата. Оставете за около час и измийте, както обикновено. Така ще се радвате на блестяща, подхранена и здрава коса. Трябва да се внимава с количеството, за да не се омазни косата твърде много.
 • Пърхот: Неприятният и упорит пърхот също може да се повлияе от лекуване със зехтин. Неговите подхранващи и хидратиращи свойства го превръщат и чудесно домашно средство срещу пърхот. Нанесете чрез лек кръгов масаж на скалпа няколко капки. Оставете да подейства няколко часа или най-добре цялата нощ, след което измийте косата.
 • Крусти (млечни корички) при бебета: Това често срещано състояние на кожата на главата при новородените се характеризира с малки жълтеникави люспи. Нанесете внимателно няколко капки зехтин върху бебешкия скалп. Изчакайте 1 час, след което разрешете със ситен гребен, за да отстраните вече омекналите крусти, а накрая измийте.

 

Как консумацията на зехтин влияе на здравето?

 

Лекуване със зехтин.

 

Висококачественият нерафиниран зехтин е чудесен източник на фенолни антиоксиданти. Това са съединения, които помагат в борбата с възпалението в организма и хроничните заболявания. Основните полезни съставки включват противовъзпалителния олеокантал, както и олеуропеин – вещество, което предпазва лошия холестерол от окисление.

В допълнение към впечатляващото си антиоксидантно съдържание, зехтинът от висок клас е зареден с мононенаситени мастни киселини. Това са вид здравословни мазнини, за които много изследвания разкриват, че могат да имат изключително полезно въздействие върху здравето на сърцето. Нещо повече – те могат да намалят опасността от появата на сърдечно заболяване.

Зехтинът екстра върджин съдържа прилично количество витамини Е и К. Витамин Е е основно хранително вещество, което се удвоява като антиоксидант, докато витамин К играе ключова роля за кръвосъсирването, сърцето и костите. А сега нека видим какви проблеми могат да бъдат превантивно редуцирани или облекчени чрез своеобразно лекуване със зехтин.

 • Предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт: Зехтин екстра върджин съдържа до 80% мононенаситени мастни киселини. Те спомагат за повишаване на нивата на добрия HDL холестерол и понижават опасния LDL холестерол. Ежедневното включване на зехтин в менюто намалява заплахата от коронарна болест на сърцето – основен причинител на инфаркт и инсулт. Антиоксидантната му сила допринася още повече за защитния ефект срещу болести на сърцето.
 • Загуба на тегло: Според лекарите две или повече супени лъжици зехтин на ден стабилизират кръвното и подобряват глюкозните и холестеролните нива, което влияе и върху отслабването. 4-седмично изследване разкрива, че замяната на наситени мазнини с мононенаситени, съдържащи се в маслините, понижава теглото и количеството мазнини при хора с наднормено тегло и затлъстяване. Зехтинът е част от най-здравословните режими за редуциране на излишно тегло, сред които и кето диетата.
 • Намаляване на камъни в жлъчката: Според експерти консумацията на зехтин стимулира производството на жлъчка и панкреасни секрети, които драстично намаляват образуването на камъни в жлъчката. Експеримент разкрива, че действителното тегло на камъни в жлъчката е намалено с 68% след двудневно накисване в зехтин.
 • Превенция на рак: Установено е, че консумацията на зехтин може да предпази от определени форми на рак, особено такъв на дебелото черво и на гърдата. Качественото маслиново масло съдържа олеинова киселина и други феноли, които имат антиоксидантни качества. Те освобождават тялото от свободните радикали, причиняващи клетъчни увреждания и водещи до рак. Фенолните съединения имат потискаща роля върху раковите клетки в дебелото черво през различни стадии.
 • Болестта на Алцхаймер: Учени разкриват, че олеокантал – естественото съединение в зехтина, може да помогне за лечение и предотвратяване на болестта на Алцхаймер. Олеоканталът променя структурата на невротоксичните протеини, за които се смята, че допринасят за инвалидизиращите ефекти на това заболяване.
 • Диабет: Диабетът е нарастващ здравен проблем в много страни. Той води до редица усложнения и здравословни проблеми, свързани със сърцето, очите, кожата и краката. Все повече специалисти препоръчват лекуване със зехтин като здравословна мононенаситена мазнина за контрол над заболяването и понижаване на високата захар.
Категории: Здраве|Публикувана: 24.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 09:56 | Публикувана: 24 февруари 2022 в 14:32 | Категория: Здраве