Кето ризото капрезе

Обновена: 11.09.2024|
кето ризото капрезе

Италианската кухня се носи на вълната на страстта и вкуса, като е в сърцето на много хора по целия свят. И има защо.

Това е кухня, в която се празнува съчетанието на простота, качество и традиция, обединени в изкуството на кулинарията.

Едно от най-иконичните ястия на Италия е ризотото. А за всички, които следват кетогенния начин на живот, сме подготвили рецепта за кето ризото капрезе.

 

Рецепта за кето ризото капрезе

Предлагаме ви да се насладите на кулинарните съкровища на Италия без да се притеснявате, че ще компрометирате вашия кето режим.

Тази рецепта за кето ризото капрезе е с ниско съдържание на въглехидрати, което я прави отлична алтернатива за любителите на италианската кухня, които следват кетогенния начин на живот.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
30 минути 3 6,3 г нетни въглехидрати, 400 калории

Необходими продукти:

  • 300 г карфиолен ориз
  • 240 мл зеленчуков бульон
  • 80 г чери домати, нарязани наполовина
  • 2 ч.л. доматено пюре
  • няколко листа от босилек
  • 200 г моцарела, накъсана на парчета
  • 60 г пармезан, настърган
  • 2 с.л. краве масло или масло Гхи
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начини на приготвяне:

  1. Измийте карфиола, отцедете и го разделете на розички.
  2. Поставете част от него в кухненски робот. Важно е да не препълвате робота, за да постигнете желания текстурен ефект.
  3. Включете робота и смелете карфиола с няколко кратки пулсации.
  4. Проверявайте редовно текстурата, докато постигнете желания „оризов“ вид.
  5. В дълбок тиган загрейте маслото на среден огън.
  6. Добавете ориза от карфиол и разбъркайте добре, за да се покрие с маслото и за да се смесят вкусовете.
  7. Залейте със зеленчуковия бульон и добавете доматеното пюре към сместа в тигана. Поръсете сол и черен пипер според вкуса. Разбъркайте добре.
  8. Намалете огъня на слаба степен и оставете ризотото да къкри в тигана докато карфиоленият ориз поеме течността. Разбърквайте периодично.
  9. Когато ризото е готово, свалете тигана от котлона и добавете накъсаната моцарела, чери доматите, пармезана и нарязания босилек. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките и моцарелата да се стопи.
  10. Разпределете вашето кето ризото капрезе в чинии и поднесете горещо. Можете да го поръсите с още настърган пармезан и нарязан свеж босилек за по-добър вкус и визия.

 

Бон апети!

Още кулинарни кето изкушения, алтернативни както кето ризото капрезе, ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Историята на ризотото

 

кето ризото капрезе

 

Това вкусно ястие може да се приготвя с най-различни съставки, включително месо, морски дарове, трюфели, зеленчуци и млечни продукти. Нека навлезем в удивителната история на ризотото.

Ризотото е символ на богатия вкус и история, която обединява древни традиции с модерната гурме кулинария.

То продължава да бъде обичано ястие по цял свят и да вдъхновява шеф-готвачите да създават нови и вълнуващи рецепти.

Ризотото е с интересна история. Известно като една от основните храни в италианската кухня, ризотото се превръща в популярно ястие в световен мащаб.

Смята се, че Валериус, млад чирак, който е натоварен с изработката на стъклопис за катедралата Duomo Di Milano, е създателят на ризотото.

Докато работил, много от хората му се подигравали, тъй като използвал шафран, за да подсили цветовете в неговите произведения.

За отмъщение, Валериус решил да добави прекомерно количество шафран към ориза, който се сервирал като основно ястие по време на сватбата на господаря си.

Той се надявал, че така ще съсипе празненството, но вместо това оризът получил страхотни отзиви, а ризотото придобива световна слава.

Този знаков момент в историята на ризотото дава началото на „ризото алла миланезе,“ известно с наситения си жълт цвят, благодарение на използвания шафран.

Днес ризотото е не само популярно в Италия, но и в цял свят. Това гъвкаво ястие се превръща в платно за създаване на разнообразни гурме изкушения.

Класическите италиански рецепти се комбинират със съставки и влияния от различни кухни, за да се създадат нови и иновативни вариации.

С историята си, богатия вкус и универсална привлекателност, ризотото става удивителен символ на кулинарията и изкуството да се създават вкусове, които обединяват хората по цял свят. Това вдъхнови и нас да създадем рецептата за кето ризото капрезе.

 

Интересни факти за катедралата Duomo di Milano

Катедралата Duomo di Milano е една от най-впечатляващите готически катедрали в света и е символ на град Милано, Италия.

Строежът й започва през 1386 г. и продължава повече от 600 години, като последния елемент е завършен през 1965 г. Това я прави една от най-дълго строените сгради в света.

Катедралата е огромна. Нейната дължина е около 157 метра, с вътрешна площ 11,700 квадратни метра, а височината на нейната най-висока кула е около 108 метра.

Duomo di Milano е известна с богатата си украса, като съдържа над 3,400 статуи, скулптури и готически изображения.

Една от най-забележителните статуи на катедралата Duomo di Milano е на Дева Мария или Мадонина.

Със своята височина от 108 метра от земята и златно покритие, тя представлява най-почитаната и символична фигура на това архитектурно чудо.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето ризото капрезе. Ризото от карфиол с гъби и със скариди.

Опитайте и нашето предложение за ризото от карфиол с гъби и със скариди.

 

Ако нашето предложение за кето ризото капрезе ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

c388037f827d63bafd089b4a78f3d5f7?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката, като нейните интереси са насочени главно в холистичните методи на лечение, билколечението и астрологията.

Свързани публикации

Оставете коментар