Кето рецепта за брауни с лешников тахан + бонус рецепта: разядка Баба Гануш
Днес пак се спираме на лесни, но ефектни ястия – рецепта за брауни и една бонус рецепта: баба гануш с патладжан. Първата има безброй варианти и вероятно сте опитвали и приготвяли много от тях. Преди време дори споделихме с вас една такава – брауни с карфиол.
Днешната рецепта отново е без захар и брашно, с акцент върху тахана и черния шоколад. А баба гануш е една вкусна разядка, която също е лесна за приготвяне, апетитна и подходяща за комбиниране с пресни зеленчуци.
Да пристъпим към приготвянето на нашето здравословно брауни.
Рецепта за брауни с лешников тахан
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
1 час и 15 минути | 12 | 8,24 г нетни |
Необходими продукти:
- 50 г бадемово брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- Щипка сол
- 100 г лешников тахан
- 100 г стевиола на прах
- 50 мл разтопено кокосово масло
- 1 ч. л. стевиола ванилия
- 2 яйца
- 100 г малини
- 100 г шоколад със стевия, разтопен
- 100 г какао на прах
- 50 г шоколад със стевия, натрошен на малки парченца
- Морска сол
Приготвяне на рецепта за брауни:
- Загрейте предварително фурната на 170°C и поставете хартия за печене върху тавичката.
- В купа миксирайте бадемовото брашно, какаото на прах, бакпулвера и щипка сол. Оставете настрани.
- В средна купа разбъркайте тахана, стевиолата, кокосовото масло, разтопения шоколад и стевиолата с ванилия. Смачкайте малините и сложете и тях в сместа. Разбийте яйцата и ги изсипете в купата. Разбъркайте с миксера до гладкост и хомогенност.
- Добавете към сместа сухите съставки, които разбъркахте по-рано. Разбърквайте леко, с шпатула.
- Изсипете сместа върху хартията за печене и разнесете равномерно. Поръсете с шоколадовите парчета и морска сол.
- Печете 30-35 минути. Когато браунито е готово, извадете и оставете да се охлади за 20-ина минути, преди да го разрежете. В противен случай може да се натроши.
По желание поръсете и с натрошени ядки вашето брауни, преди да го изпечете.
Може да ви се стори странно, че добавяме морска сол като завършек на тази рецепта за брауни. Но редица кулинари я използват в сладкарството именно по този начин – като последен щрих.
Солта подсилва вкуса на шоколада в десертите и прави аромата на съставките още по интензивен.
Има и декоративен ефект на фона на какаовото брауни.
Още много рецепти за нисковъглехидратни и здравословни десерти сме ви приготвили в двете части на кулинарната ни книга „Кето фантазии„.
Защо добавяме тахан в нашата рецепта за брауни?
Таханът придава приятен ядков вкус на ястието. Помага за хомогенността на продуктите в нея. Освен това лешниковият тахан е богат на:
А в стремежа си да приготвяме здравословни ястия, всеки такъв продукт е добре дошъл в нашата кухня.
Бонус рецепта: Баба Гануш – вкус от Близкия Изток
Baba ghanoush е ястие от географска област Левант, която обхваща територии в Източното Средиземноморие. Разядката е вариант на нашето кьопоoлу, но се прави само с патладжан, без чушки и домати. Самото име има няколко тълкувания:
- Bābā, преведено от арабски, означава „баща“.
- Ghanoush може да е и име, но в комбинация с bābā, цялата фраза се тълкува и като „баща на кокетството“ или „разглезен стар татко“
Каквото и да е значението, първата асоциация на почти всеки е свързана с рецептата за смачкан патладжан с ароматни подправки. Рецептата е от лесните, приготвя се бързо и е чудесна в комбинация с пресни моркови, краставица или чушка.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в порция |
---|---|---|
60 минути | 8 | 8,38 г нетни |
Необходими продукти:
- 2 патладжана (около 800 г)
- 2 с. л. чесън на прах
- 2 с. л. лимонов сок
- 50 мл (около 3 с. л.) сусамов тахан
- 3 с. л. екстра върджин зехтин
- ¼ ч. л. кимион
- Сол за овкусяване
- Връзка пресен магданоз (около 55 г)
- Пушен червен пипер за сервиране
Приготвяне:
- Разполовете патладжаните и ги поставете в тавичка, върху хартия за печене. Намажете страните им с малко зехтин. Печете ги на 220 градуса, около 35-40 минути, с разполовените страни надолу.
- Когато кожата се разпука и вътрешността им омекне, са готови. Оставете ги настрани, да се охладят за няколко минути.
- Обърнете ги и извадете месестата част с лъжица. Отцедете и добавете останалите съставки. Разбъркайте добре до хомогенност.
- Прехвърлете в съда за сервиране, залейте леко със зехтин и поръсете с червения пипер.
Съвет при избора на патладжан: По-големите патладжани имат повече семена, което може да попречи на текстурата на вашия баба гануш. Затова изберете по-малки, с лъскава кора.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите предложения за кето брауни и баба гануш са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кето брауни с еспресо – божествена комбинация от шоколад, еспресо и сметана, това е
Днес сме ви подготвили нестандартна идея за кето брауни с карфиол, в която ще
В днешното утро решихме да приготвим любим десерт – кокосово брауни, но без никаква
3 Коментара
Може ли бадемовото брашно да се замести с кокосово или със смлени бадеми и евент. в какви пропорции?
Предполагам, че разтопения шоколад се прибавя към лешниковия тахан, или бъркам?
Здравейте, Велислава,
Разтопения шоколад разбъркваме заедно с тахана, стевиолата, кокосовото масло и екстракта от ванилия.
Какаото на прах – с бадемовото брашно, бакпулвера и солта.
Благодарим Ви за обратната връзка, пропускът е наш, коригирахме се в рецептата.
Приятен апетит! :)