Днес пак се спираме на лесни, но ефектни ястия – рецепта за брауни и една бонус рецепта: баба гануш с патладжан. Първата има безброй варианти и вероятно сте опитвали и приготвяли много от тях. Преди време дори споделихме с вас една такава – брауни с карфиол. Днешната рецепта отново е без захар и брашно, с акцент върху тахана и черния шоколад. А баба гануш е една вкусна разядка, която също е лесна за приготвяне, апетитна и подходяща за комбиниране с пресни зеленчуци.

Да пристъпим към приготвянето на нашето здравословно брауни.

 

Рецепта за брауни с лешников тахан

Порции: 10-12

Необходими продукти:

  • 50 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • Щипка сол
  • 100 г лешников тахан
  • 100 г стевиола на прах
  • 50 мл разтопено кокосово масло
  • 1 ч. л. екстракт ванилия
  • 2 яйца
  • 100 г малини
  • 100 г шоколад със стевиола, разтопен
  • 100 г какао на прах
  • 50 г шоколад, натрошен на малки парченца
  • Морска сол

Изпълнение на нашата рецепта за брауни:

  1. Загрейте предварително фурната на 170°C и поставете хартия за печене върху тавичката.
  2. В купа миксирайте бадемовото брашно, какаото на прах, бакпулвера и щипка сол. Оставете настрани.
  3. В средна купа разбъркайте тахана, стевиолата, кокосовото масло, разтопения шоколад и екстракта от ванилия. Смачкайте малините и сложете и тях в сместа. Разбийте яйцата и ги изсипете в купата. Разбъркайте с миксера до гладкост и хомогенност.
  4. Добавете към сместа сухите съставки, които разбъркахте по-рано. Разбърквайте леко, с шпатула.
  5. Изсипете сместа върху хартията за печене и разнесете равномерно. Поръсете с шоколадовите парчета и морска сол.
  6. Печете 30-35 минути. Когато браунито е готово, извадете и оставете да се охлади за 20-ина минути, преди да го разрежете. В противен случай може да се натроши.

По желание можете да поръсите и с натрошени ядки вашето брауни, преди да го изпечете.

Може да ви се стори странно, че добавяме морска сол като завършек на тази рецепта за брауни. Но редица кулинари я използват в сладкарството именно по този начин – като последен щрих.

Солта подсилва вкуса на шоколада в десертите и прави аромата на съставките още по интензивен.

Има и декоративен ефект на фона на шоколадовия десерт.

 

Защо добавяме тахан в нашата рецепта за брауни?

Таханът придава приятен ядков вкус на ястието. Помага за хомогенността на продуктите в нея. Освен това лешниковият тахан е богат на:

  • Витамин Е
  • Тиамин
  • Магнезий

А в стремежа си да приготвяме здравословни ястия, всеки такъв продукт е добре дошъл в нашата кухня.

 

Бонус рецепта: Баба Гануш – вкус от Близкия Изток

 

Баба гануш с патладжан и рецепта за брауни.

 

Baba ghanoush е ястие от географска област Левант, която обхваща територии в източното Средиземноморие. Разядката е вариант на нашето кьопоoлу, но се прави само с патладжан, без чушки и домати. Самото име има няколко тълкувания:

  • Bābā, преведено от арабски, означава „баща“.
  • Ghanoush може да е и име, но в комбинация с bābā, цялата фраза се тълкува и като „баща на кокетството“ или „разглезен стар татко“

Каквото и да е значението, първата асоциация на почти всеки е свързана с рецептата за смачкан патладжан с ароматни подправки. Рецептата е от лесните, приготвя се бързо и е чудесна в комбинация  с пресни моркови, краставица или чушка.

Необходими са ни:

  • 2 патладжана
  • 2 с. л. чесън на прах
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 50 мл (около 3 с. л.) сусамов тахан
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  • ¼ ч. л. кимион
  • Сол за овкусяване
  • Връзка пресен магданоз
  • Пушен червен пипер за сервиране

Приготвяне на баба гануш:

  1. Разполовете патладжаните и ги поставете в тавичка, върху хартия за печене. Намажете страните им с малко зехтин. Печете ги на 220 градуса, около 35-40 минути, с разполовените страни надолу.
  2. Когато кожата се разпука и вътрешността им омекне, са готови. Оставете ги настрани, да се охладят за няколко минути.
  3. Обърнете ги и извадете месестата част с лъжица. Отцедете и добавете останалите съставки. Разбъркайте добре до хомогенност.
  4. Прехвърлете в съда за сервиране, залейте леко със зехтин и поръсете с червения пипер.

Съвет при избора на патладжан: По-големите патладжани имат повече семена, което може да попречи на текстурата на вашия баба гануш. Затова изберете по-малки, с лъскава кора.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето тирамису в чаша. Към рецепта за брауни и баба гануш.

За още предложения, без захар и брашно, разгледайте кулинарната ни секция, където ще намерите и рецептата за това кето тирамису в чаша.

 

Ако нашите предложения за кето брауни и баба гануш са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!