Кето рецепта за брауни с лешников тахан + бонус рецепта: разядка Баба Гануш

Обновена: 29.01.2024|
Кето брауни с карфиол. Кокосово брауни. Рецепта за брауни и баба гануш. Пиле терияки.

Днес пак се спираме на лесни, но ефектни ястия – рецепта за брауни и една бонус рецепта: баба гануш с патладжан. Първата има безброй варианти и вероятно сте опитвали и приготвяли много от тях. Преди време дори споделихме с вас една такава – брауни с карфиол.

Днешната рецепта отново е без захар и брашно, с акцент върху тахана и черния шоколад. А баба гануш е една вкусна разядка, която също е лесна за приготвяне, апетитна и подходяща за комбиниране с пресни зеленчуци.

Да пристъпим към приготвянето на нашето здравословно брауни.

 

Рецепта за брауни с лешников тахан

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 порция
1 час и 15 минути 12 8,24 г нетни

Необходими продукти:

  • 50 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • Щипка сол
  • 100 г лешников тахан
  • 100 г стевиола на прах
  • 50 мл разтопено кокосово масло
  • 1 ч. л. стевиола ванилия
  • 2 яйца
  • 100 г малини
  • 100 г шоколад със стевия, разтопен
  • 100 г какао на прах
  • 50 г шоколад със стевия, натрошен на малки парченца
  • Морска сол
bademovo brashno 400
keto banner site 01
bademovo brashno 400
keto banner site 01

Приготвяне на рецепта за брауни:

  1. Загрейте предварително фурната на 170°C и поставете хартия за печене върху тавичката.
  2. В купа миксирайте бадемовото брашно, какаото на прах, бакпулвера и щипка сол. Оставете настрани.
  3. В средна купа разбъркайте тахана, стевиолата, кокосовото масло, разтопения шоколад и стевиолата с ванилия. Смачкайте малините и сложете и тях в сместа. Разбийте яйцата и ги изсипете в купата. Разбъркайте с миксера до гладкост и хомогенност.
  4. Добавете към сместа сухите съставки, които разбъркахте по-рано. Разбърквайте леко, с шпатула.
  5. Изсипете сместа върху хартията за печене и разнесете равномерно. Поръсете с шоколадовите парчета и морска сол.
  6. Печете 30-35 минути. Когато браунито е готово, извадете и оставете да се охлади за 20-ина минути, преди да го разрежете. В противен случай може да се натроши.

По желание поръсете и с натрошени ядки вашето брауни, преди да го изпечете.

Може да ви се стори странно, че добавяме морска сол като завършек на тази рецепта за брауни. Но редица кулинари я използват в сладкарството именно по този начин – като последен щрих.

Солта подсилва вкуса на шоколада в десертите и прави аромата на съставките още по интензивен.

Има и декоративен ефект на фона на какаовото брауни.

Още много рецепти за нисковъглехидратни и здравословни десерти сме ви приготвили в двете части на кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

 

Защо добавяме тахан в нашата рецепта за брауни?

Таханът придава приятен ядков вкус на ястието. Помага за хомогенността на продуктите в нея. Освен това лешниковият тахан е богат на:

А в стремежа си да приготвяме здравословни ястия, всеки такъв продукт е добре дошъл в нашата кухня.

 

Бонус рецепта: Баба Гануш – вкус от Близкия Изток

 

Рецепта за брауни и баба гануш.

 

Baba ghanoush е ястие от географска област Левант, която обхваща територии в Източното Средиземноморие. Разядката е вариант на нашето кьопоoлу, но се прави само с патладжан, без чушки и домати. Самото име има няколко тълкувания:

  • Bābā, преведено от арабски, означава „баща“.
  • Ghanoush може да е и име, но в комбинация с bābā, цялата фраза се тълкува и като „баща на кокетството“ или „разглезен стар татко“

Каквото и да е значението, първата асоциация на почти всеки е свързана с рецептата за смачкан патладжан с ароматни подправки. Рецептата е от лесните, приготвя се бързо и е чудесна в комбинация  с пресни моркови, краставица или чушка.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в порция
60 минути 8 8,38 г нетни

Необходими продукти:

  • 2 патладжана (около 800 г)
  • 2 с. л. чесън на прах
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 50 мл (около 3 с. л.) сусамов тахан
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  • ¼ ч. л. кимион
  • Сол за овкусяване
  • Връзка пресен магданоз (около 55 г)
  • Пушен червен пипер за сервиране

Приготвяне:

  1. Разполовете патладжаните и ги поставете в тавичка, върху хартия за печене. Намажете страните им с малко зехтин. Печете ги на 220 градуса, около 35-40 минути, с разполовените страни надолу.
  2. Когато кожата се разпука и вътрешността им омекне, са готови. Оставете ги настрани, да се охладят за няколко минути.
  3. Обърнете ги и извадете месестата част с лъжица. Отцедете и добавете останалите съставки. Разбъркайте добре до хомогенност.
  4. Прехвърлете в съда за сервиране, залейте леко със зехтин и поръсете с червения пипер.

Съвет при избора на патладжан: По-големите патладжани имат повече семена, което може да попречи на текстурата на вашия баба гануш. Затова изберете по-малки, с лъскава кора.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепта за брауни, баба гануш, кето тирамису в чаша.

Чудесен десерт е и кето тирамису в чаша, приготвен с безглутенови блатове.

 

Ако нашите предложения за кето брауни и баба гануш са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

3 Коментара

  1. Дени 11.02.2022 at 16:55 - Отговор

    Може ли бадемовото брашно да се замести с кокосово или със смлени бадеми и евент. в какви пропорции?

  2. Велислава 25.09.2020 at 11:59 - Отговор

    Предполагам, че разтопения шоколад се прибавя към лешниковия тахан, или бъркам?

    • Верджиния 25.09.2020 at 13:10 - Отговор

      Здравейте, Велислава,

      Разтопения шоколад разбъркваме заедно с тахана, стевиолата, кокосовото масло и екстракта от ванилия.
      Какаото на прах – с бадемовото брашно, бакпулвера и солта.

      Благодарим Ви за обратната връзка, пропускът е наш, коригирахме се в рецептата.
      Приятен апетит! :)

Оставете коментар

Обновена: 29 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 18 септември 2020 в 10:51 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти