Краставица

Обелена, сурова

Хранителна стойност на 100г

10

калории

0.59

протеин

2.16

въгл.

0.16

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
0.70 г
Нишесте
0.08 г
Захари
1.38 г
Галактоза
0 г
Глюкоза
0.63 г
Захароза
0 г
Лактоза
0 г
Малтоза
0 г
Фруктоза
0.75 г

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
0.10 мг
Витамин A
72 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.03 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.03 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.04 мг
Витамин B4 (Холин)
5.70 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.24 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.05 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
3.20 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
0.03 мг
Витамин K1
7.20 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.03 г
Аргинин
0.03 г
Аспарагинова киселина
0.04 г
Валин
0.01 г
Глицин
0.03 г
Глутамин
0.20 г
Изолевцин
0.01 г
Левцин
0.03 г
Лизин
0.03 г
Метионин
0.01 г
Пролин
0.01 г
Серин
0.03 г
Тирозин
0 г
Треонин
0.01 г
Триптофан
0.01 г
Фенилаланин
0.03 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0.16
Мононенаситени мазнини
0 г
Полиненаситени мазнини
0 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
96.73 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.36 г
Допълнителна информация

Краставиците са нисковъглехидратни и нискокалорични зеленчуци. Култивирани са преди 3000 години в Индия. Вярва се, че са пренесени в Европа от Александър Македонски.

Зеленчукът има сладка ароматна нотка. Може да се консумира сурова, нарязана на парчета, резенчета или да се използва за добавяне на хрупкавост и вкус в салати и сандвичи. Краставица често се добавя и към козметичните продукти.

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Съдържащите се в една обелена краставица калории са минимални, тъй като се състои от около 98% вода.

Хранителни стойности на 100 г:

  • 10 калории
  • 95.23 г вода
  • 2,16 г въглехидрати
  • 0.16 г мазнини
  • 0.59 г протеин

 

Благодарение на хранителния й състав и ниските в една краставица калории, зеленчуците могат да се хапват, без опасения за теглото.

 

Какви витамини и минерали има?

Краставицата съдържа различни витамини и минерали, които оказват своето полезно влияние върху организма:

В 100 г краставица се съдържат:

  • 3.20 мг витамин c
  • 72 IU витамин а
  • 7.20 мкг витамин к1
  • 5.70 мг витамин b4 (холин)
  • 136 мг калий
  • 14 мг калций
  • 12 мг магнезий

 

В сурова обелена краставица може да открием и още минерали, като натрий, флуорид и др. В по-скромни количества се намират B5 (пантотенова киселина), B6 (пиридоксин) и други. В нея не може да открием витамин d.

 

Ползи от консумацията на краставици

Тези ниски в една краставица калории не са единственото привлекателно нещо за организма ни. Хранителните вещества подпомагат за цялостното здраве, а съдържанието на вода помага за това да останем хидратирани в горещото време или след физическа активност.

Антиоксидантни свойства – съдържат антиоксиданти като бета-каротин, флавоноиди и танини, които помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото и могат да намалят риска от хронични заболявания.

Противовъзпалителни ефекти – доказано е, че някои съединения, открити в краставиците, като кукурбитацини и флавоноиди, имат противовъзпалителни свойства, които биха могли да помогнат за намаляване на възпалението и насърчаване на по-добро цялостно здраве.

Здраве на храносмилането – високото съдържание на вода и фибри в зеленчука може да подпомогне храносмилането и да насърчи редовните движения на червата, предотвратявайки запек и поддържайки здрава храносмилателна система.

Регулиране на теглото – поради ниското си съдържание на калории и високо на вода, краставиците могат да бъдат задоволителна и засищаща опция за закуска за хора, които искат да контролират теглото си или да намалят приема на калории.

Здраве на кожата – краставиците съдържат силициев диоксид, минерал, който е от съществено значение за здрава кожа, коса и нокти. Те също имат охлаждащ и хидратиращ ефект, когато се прилагат локално. Това ги прави популярна съставка в продуктите за грижа за кожата.

 

Алергични реакции

Въпреки че е рядко възможно е да възникнат алергични реакции като:

1. Синдром на орална алергия (OAS).

Хора с поленови алергии, особено към амброзия, могат да изпитат OAS. Симптомите включват усещане за сърбеж или изтръпване в устата, устните или гърлото, подуване на устните, езика или гърлото.

2. Контактен дерматит

Боравенето с краставици понякога може да причини контактен дерматит, кожна реакция, характеризираща се със зачервяване, сърбеж и дразнене.

3. Анафилаксия

В редки случаи могат да възникнат тежки алергични реакции към краставици, водещи до анафилаксия – сериозна и потенциално животозастрашаваща алергична реакция.

4. Кръстосана реактивност

Някои хора с алергии към краставици могат да изпитат кръстосана реактивност с други плодове и зеленчуци от същото ботаническо семейство – пъпеши, тиква и тиквички.

 

Рецепти от forlife.bg