Отоци по краката през лятото

Обновена: 08.03.2024|
otoci kraka lqto

Много хора получават отоци по краката през лятото – на стъпалата, глезените и подбедриците. Независимо, че най-честите причини за проблема са горещината и изпотяването, отоците може да сигнализират за сериозни заболявания.

Какви са те и защо не бива да се подценява задръжката на течности? Това са част от въпросите, които ще обсъдим днес.

 

Как възникват отоци по краката?

Известно е, че 65-70% от човешкото тяло се състои от вода. Отокът се образува, когато вътресъдова течност премине в меките тъкани на дадена област от тялото. Често лимфният поток се влошава при повишаване на температурата в околната среда. Тогава течности се натрупват в долните крайници поради ефекта на гравитацията.

 

berb 02 400 02
mgnezii 01 600
berb 02 400 02
mgnezii 01 600

Затоплянето води до изпотяване и изхвърляне на соли. От тях се лишават вените, при което се създават условия за отоци.

Според последни статистики от подувания на краката се оплакват повече жени и по-малко мъже, по-често се засягат възрастни, отколкото млади хора.

Задържането на течности може да е едностранно или двустранно. Първоначално набъбват глезените и задната част на краката. Ако проблемът се пренебрегне, той се разраства и обхваща подбедрицата.

 

Какво ни подсказва, че имаме отоци?

Ориентир за проблема е усещането, че обувките внезапно се оказват стегнати, по-малки и неудобни. В допълнение, възникват неприятни усещания като болка, парене, изтръпване и напрежение в краката.

Ако на определени места кожата се зачерви и затопли, това означава, че е възникнала инфекция.

Дългите пътувания, неподвижното седене в една поза, стоенето в изправено положение и носенето на чорапи със стегнат ластик задълбочават проблема.

 

Подуването е вид предупреждение

 

Отоци по краката през лятото.

 

Обикновено при нормализиране на температурата появилите се отоци по краката през лятото изчезват, но в някои случаи се задържат и сигнализират за сериозни заболявания. Например, нарушената способност на сърцето да изпомпва кръв води до подуване на краката. Понякога едновременният оток в двата глезена е първият и единствен признак на скрита сърдечна недостатъчност.

Подуването на краката е симптом и при бъбречни и чернодробни проблеми. Понякога в организма се възпрепятства производството на протеин, а щом той намалее, венозната система не работи пълноценно. Течностите преминават в тъканното пространство и причиняват оток.

Открояват се още ортопедични и неврологични фактори за подуване на краката. Например, при увреждане на става и околните й тъкани, тя отича. Същият симптом може да възникне и при ревматични заболявания на краката, алергична реакция или диабет.

В случай на обменно заболяване подуването често се комбинира с дискомфорт, парене или изтръпване на краката

Не трябва да се забравя, че отокът може да е причинен от възпалителна, микробна или гъбична инфекция на кожата.

Задържането на течности понякога е резултат от блокаж в лимфната система, понижена дейност на щитовидната жлеза или е част от  т.нар. предменструален синдром – състояние, засягащо около 80 на сто от жените в репродуктивна възраст.

Бременността също уврежда краката, особено в последния си триместър. Тогава майчиният организъм е склонен да задържа повече течности от обикновено.

 

Какви изследвания са нужни?

 

Отоци по краката през лятото. Хипотиреоидизъм. Анемии. Хормоните на щитовидната жлеза.

 

Преди всичко лекар трябва да прецени дали подуването на краката е свързано само с високата температура на околната среда и с начина на живот или е сигнал за други здравословни проблеми.

За уточняване на диагнозата се провеждат лабораторни изследвания: пълна кръвна картина, анализ на бъбречната и чернодробната функция, тестове за инфекции.

Може да се направи оценка на сърдечната дейност чрез електрокардиограма и други изследвания, а при съмнение за оток поради проблем в костната система пациентът се подлага на рентгенова диагностика.

Чрез ултразвуков тест се преценява състоянието на кръвоносните съдове.

 

Основната цел на лечението е да елиминира причината за отоците

Подуването може да се намали с лекарства. Най-често това са диуретици. Ако преди възникване на проблема са приемани болкоуспокояващи таблетки или кортизон, дозата им обикновено се коригира от лекар.

Трябва да се има предвид, че някои медикаменти срещу високо кръвно налягане могат да причиняват отоци на глезените.

 

Движение, движение и пак движение!

 

Отоци по краката през лятото. Коксартроза. Функции на магнезия. Как да бъдем тонизирани. Витамини и минерали за енергия.

 

Движението е сигурен начин да се активират кръвният и лимфният поток. Срещу отоци по краката през лятото (и не само) помагат следните физически натоварвания:

  1. Клякания. Застанете с крака на ширината на раменете.От това изходно положение бавно сгънете бедрата, сякаш се готвите да седнете на стол. Междувременно дръжте гърба си изправен. След като клекнете, опитайте бавно да се върнете в първоначалната си изправена позиция. Ако имате нужда от опора, може да правите упражнението срещу стена, на която да се подпирате.
  2. Плуване. При него гравитацията не оказва натиск върху краката и коленните стави. Плуването допринася за намаляване на кръвния натиск във вените. И още – натоварва мускулите на прасците, чрез което се подпомага движението на кръвта.
  3. Колоездене. То също укрепва мускулите на прасците и поддържа тонуса на съдовете. Ако нямате колело, може да изпълнявате следното упражнение: легнете по гръб върху постелка и започнете да движите краката си във въздуха, сякаш въртите педали. Действайте така в рамките на 1 минута и починете за 20 секунди. Можете да правите по три такива серии всеки ден.
  4. Повдигане на пръсти. Ако работите на бюро и се налага да останете в седнало положение за много часове, или ако пътувате дълго с автобус или самолет, може да правите следното упражнение: повдигнете пръстите на краката си, като притискате петите към пода; след това спуснете пръстите на краката и повдигнете петите. Редувайте притисканията на пръсти и пети. Това ще позволи на мускулите в областта на прасеца да се свиват и отпускат. Изпълнявайте упражнението в рамките на минута. То действа като масаж върху краката .
  5. Разходки. Когато се разхождате, мускулите в областта на прасците се свиват и отпускат. Това позволява на кръвта в дълбоките ви вени да се изпомпва в посока, обратна на гравитацията, което е бариера срещу образуване на кръвни съсиреци. Ако работите в седнало положение, правилно е на всеки час да ставате от мястото си и да се разхождате за около 5 минути. При възможност, може да правите и разходки на бос крак (например по плажна ивица, сутрин, при подходяща температура на въздуха).

 

Как да се храним при отоци по краката през лятото?

 

Отоци по краката през лятото. Ползи от консумацията на плодове и зеленчуци.

 

Подуването на краката често е резултат от комбиниране на горещо време със слабости в начина на хранене. Ето най-честите грешки:

  • консумация на твърде много сол, която води до задържане на течности от организма
  • прекаляване с продукти, наситени с консерванти, овкусители и оцветители
  • пиене на газирани напитки

Според някои нутрициолози, в топлото време е добре да се хапват повече продукти, които създават леко алкална среда в организма. Такива са ябълки, круши, дини, пъпеши, ананас, банани, краставици, броколи.

Необходимо е да си осигурите достатъчно витамини , особено витамин С, който укрепва кръвоносните съдове и витамин В6, чиято роля е съществена при изграждане на междуклетъчното вещество.

Всички изброени по-горе плодове и зеленчуци съдържат витамин С. Богати на В6 са рибата, месото, картофите и листните зеленчуци.

Не бива да допускате дефицит на микроелементите калий и магнезий. Спадът в кръвните им нива по правило води до отоци по краката през лятото. Може да си набавите калий от авокадо, банани, кайсии, праскови, а магнезий – от ядки и жълти плодове.

Добре е в горещините да пиете билкови чайове. Идеално действа отварата от плодчета на хвойна – увеличава отделянето на урина, но не намалява нивото на калий в организма. Подобен ефект има и запарката на хибискус. Във вид на чай магданозът също стимулира отделянето на урина.

Отдавна е доказано, че правилното хранене и достатъчните движения ограничават образуването на отоци по краката през лятото и гарантират здраве.

Категории: Здраве|Публикувана: 05.07.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 12:18 | Публикувана: 5 юли 2022 в 11:13 | Категория: Здраве