Бременността е един от най-прекрасните периоди за всяка жена. Той е свързан обаче с големи предизвикателства, за които трябва да бъдем готови. Често обаче в началото повечето жени не са достатъчно информирани и това предизвиква хиляди въпроси.

В тази статия сме подготвили отговори на едни от най-често задаваните въпроси, като – какви признаци и симптоми на бременност да очакваме, как да се подготвим за тях, какво се случва с тялото и как протича бременността.

 

Какво представлява бременността?

Бременността започва с оплождането на яйцеклетката от сперматозоид по време на овулация. Вече оплодената яйцеклетка „пътува“ към матката, където се извършва имплантирането. Успешната имплантация води до бременност, която предизвиква признаци и симптоми в тялото.

Средно доносената бременност продължава 40 седмици, но има много фактори, които могат да повлияят върху нея. Жените, които получават ранна диагноза на бременността и пренатални грижи, са по-склонни да преживеят здравословна бременност и да родят здраво бебе.

omega3 400
vitd3 600

 

Признаци и симптоми на бременност през 1-вата седмица – какви промени настъпват?

Първите признаци и симптоми на бременност започват още преди да направим тест за бременност. Те често сигнализират на бъдещите майки за промени в тялото.

По-отчетливите признаци и симптоми на бременност се появяват след една или повече седмици след зачеването, когато нивата на хормоните се променят.

Нерядко се случва някои жени да разпознаят знаците дори преди теста. Подбрали сме най-често срещаните признаци и симптоми на бременност, с които се сблъсква всяка бъдеща майка.

 

Пропуснат цикъл

 

Признаци и симптоми на бременност. Жените напълняват след 50. Естрогенът. Добър и лош естроген, балансиран.

 

Разбира се, пропуснатата менструация е най-сигурният симптом, който може да ни покаже наличието на бременност. Това е и един от най-ранните признаци и симптоми на бременност.

Важно е да уточним, че пропуснатият менструален цикъл не всеки път означа бременност. Той може да се дължи на промени в хормоните при жените, наличие на здравословни проблеми или може да е съвсем нормално явление при нередовен цикъл.

 

Главоболие

Главоболието е често срещано в началото и е сред първите признаци и симптоми на бременност. То обикновено е причинено от променени нива на хормони и увеличен кръвен обем.

Често може да се проявява и в по-напреднала бременност, но то би могло да се свърже и с различни притеснения през този период.

 

Зацапване

При някои жени се получава леко кървене и зацапване в началото на бременността. То се дължи на имплантирането на яйцеклетката в матката. Този процес протича обикновено седмица или две след оплождането.

Ранното кървене при бременност може да бъде резултат и от относително незначителни състояния като инфекция или дразнене. Последното често засяга повърхността на шийката на матката (която е много чувствителна по това време).

Кървенето може понякога да сигнализира за сериозно усложнение на бременността, като спонтанен аборт или извънматочна бременност. Важно е да се консултирате веднага с лекар-гинеколог при възникване на усложнения.

 

Покачване на тегло

 

Признаци и симптоми на бременността. Неподходящ режим на хранене.

 

Съвсем нормално е увеличаването на телесното тегло при наличие на бременност. През първите месеци може да очаквате качване на 1-4 кг, като разбира се, това зависи изцяло от организма на всеки човек.

Наддаването на тегло става по-забележимо към началото на втория триместър.

 

Хипертония, предизвикана от бременност

Високото кръвно налягане или хипертонията понякога се развива по време на бременността.

Редица фактори могат да увеличат риска, включително:

  • Наднормено тегло или затлъстяване
  • Пушене
  • Предишна или фамилна анамнеза за хипертония, предизвикана от бременност

 

 

Киселини в стомаха и подуване на корема

Киселините са често срещан проблем при бременните жени. Това се дължи на хормоните, които се синтезират в този период. Те могат да „отпуснат“ клапата между стомаха и хранопровода. Когато стомашната киселина изтече, това може да доведе до киселини.

Важно е да се набляга на повече алкални храни и да се намали приемът на висококиселинни храни в този период. Промяната в храненето ще повлияе положително на неприятните киселини и подутия корем.

 

Запек

Забавянето на храносмилателната система и на метаболизма като цяло са често срещани при бременност.

В резултат на това може да се предизвика запек, който да продължи немалко време. Лекарите съветват да се набляга на здравословни храни, които имат естествено действие да забързват метаболизма.

 

Крампи

 

Признаци и симптоми на бременност. Възпалителни процеси. Следродилна гимнастика. Колаген за здрави стави - ползи. Тренировка, млада дама, която се разтяга преди тренировка.

 

Крампите или т.нар. мускулни схващания са неизбежни за всяка бъдеща майка. Те се срещат много често в напреднала бременност. Може да се консултирате с лекар за прием на хранителни добавки с магнезий, както и да обогатите менюто си с храни, богати на този елемент.

Мускулните схващания обикновено са свързани с недостиг на магнезий.

 

Болки в гърба

Хормоните и стресът върху мускулите причиняват болките в гърба, които са сред най-разпространените признаци и симптоми на бременност. По-късно повишеното телесно тегло и изместения център на тежестта могат да доведат до болки в гърба и кръста.

Това явление се наблюдава при повече от 50% от бременните жени. Леки масажи и повече почивка могат да повлияят положително на неразположението.

 

Анемия

Анемията е често срещана при бременните жени. Важно е да се преразгледа внимателно хранителния план, за да се осигурят повече естествени храни, богати на желязо. В много случаи лекарите предписват и хранителни добавки, които да запълнят липсите в организма. Анемията по време на бременност може да причини симптоми като световъртеж и главозамайване. Това са знаци, които не бива да се пренебрегват и напомням за спешна консултация.

Състоянието може да доведе до преждевременно раждане и ниско тегло на плода. Пренаталните грижи обикновено включват скрининг за анемия.

 

Депресия

 

Признаци и симптоми на бременност. Плацебо. Метеочувствителност - болки при смяна на времето.

 

Депресията и неочакваните промени в настроението са често срещано явление при бъдещите майки. Измененията в хормонален и емоционален план, както и пълната промяна в живота, са измежду основните причини за депресивни състояния.

Изключително важна е подкрепата и мотивацията на бременната жена от страна на нейните близки. Разбирането на трудността на ситуацията може да помогне на бъдещите майки да преминат по-бързо и леко през сложния период.

 

Безсъние

Безсънието се наблюдава често – както в начална бременност, така и в по-напреднала. Причините за появата на това състояние са много – стрес, притеснения, физически дискомфорт, хормонални промени, промени в емоционалното състояние на бъдещата майка и много други.

Най-ефективният начин за справяне с безсънието е изграждането на постоянни сънни навици – определен час за заспиване и такъв за събуждане. Макар първите дни да са трудни, тази стратегия винаги се увенчава с успех.

Посещението на йога или упражнения за бременни, също може да помогне да по-редовен и здрав сън.

 

Промени в гърдите

С промените в гърдите е привикнала всяка жена. Макар те да са сред първите симптоми при наличие на бременност, често са пренебрегвани. Гърдите се подуват и стават доста по-чувствителни от обикновено. Зърната също могат да се увеличат и да бъдат по-чувствителни, а ареолите да потъмнеят.

Този симптом лесно може да не се приеме за сигнал за бременност, тъй като вероятно ще бъде прочетен като признак за предстоящ месечен цикъл.

 

Акне

 

Признаци и симптоми на бременност.

 

Поради повишените андрогенни хормони, при много жени се появява акне в ранна бременност. Тези хормони могат да направят кожата по-мазна, което води да запушване на порите.

Акнето при бременност обикновено е временно и се изчиства след раждането на бебето.

 

Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането обикновено се появяват през първите четири месеца. Сутрешното гадене е един от първите признаци и симптоми на бременност. Повишените хормони са основната причина.

 

Болка в тазобедрената става

Болката в тазобедрената става е често срещана по време на бременност и има тенденция да се засилва в края на бременността.

Може да има различни причини, включително:

  • Натиск върху връзките
  • Ишиас
  • Промени в стойката ви
  • По-тежка матка

 

Стрес и бременност

Бременността наистина е един от най-щастливите периоди за бъдещите родители, но често той носи стрес и притеснения. Първата бременност е наситена с много непознати преживявания, които често водят със себе си паника и объркване.

Подготвянето за родител е свързано с големи промени – в тялото на майката, в общите семейни приоритети, в личните взаимоотношения, дори и във финансите. Но тук на помощ идва комуникацията и възможността за споделяне с партньора.

Не забравяйте, че сте бременна и се нуждаете само от положителни емоции, за да предпазите както себе си, така и растящото в утробата бебенце.

 

Заключение

Първите признаци и симптоми на бременност са вълнуващо събитие. Много често жените усещат, че очакват дете дори преди да са го потвърдили двете черти на теста.

Добре е да слушате тялото си и при съмнения още в началото да направите такъв у дома. При положителен тест е наложително да си запишете час при лекар, който да потвърди резултата.

Някои жени усещат промяна в организма си още след първата седмица от бременността, а други разбират доста по-късно. Познавайки добре типичните и не толкова признаци и симптоми на бременност, можете още в началото да установите дали очаквате дете.

Този дългоочакван от мнозина момент е наситен с емоции, но трябва да знаете, че тепърва се нуждаете от повече почивка и грижи.

Ако се потвърдят от гинеколог появилите се симптоми на бременност 1 седмица или повече след зачеването, той ще ви насочи към прием на хранителни добавки.

Сред най-важните са фолиева киселина, а доста лекари препоръчват и прием на магнезий и витамин D. Жени, които не консумират риба, е добре да се посъветват с лекаря си за включване и на безценните омега-3 мастни киселини.

Признаци и симптоми на бременност през 1-вата седмица

По-отчетливите признаци и симптоми на бременност се появяват след една или повече седмици след зачеването, когато нивата на хормоните се променят. Нерядко се случва някои жени да разпознаят знаците дори преди теста.

Кои са възможните симптоми на бременност 1 седмица или повече след зачеване?

Първият знак, разбира се, е липсата на менструация. Ранната бременност обаче може да е съпроводена и от други симптоми. Такива са, например, лекото зацапване, главоболието и други неразположения.

Какво да правим при установена бременност?

Почивката е много важна, както и спокойствието. Гинекологът ще ви насочи и към прием на хранителни добавки за бременни, сред които най-важна е фолиевата киселина.

Обновена: 23 ноември 2022 в 16:29 | Публикувана: 13 декември 2021 в 18:01 | Категория: Бременност и женско здраве