Проблеми с жлъчката – причини и лечение

Обновена: 02.04.2024|
Кора от бяла върба. Проблеми с жлъчката, камъни, лечение.

Жлъчният мехур е малък, крушовиден орган, разположен под черния дроб. Той съхранява и освобождава жлъчката – течността, която черният дроб произвежда за подпомагане усвояването на мазнините в храната, която консумираме.

Но какви могат да бъдат последиците, ако този орган не функционира правилно? Именно за възможни проблеми с жлъчката и тяхното решение ще си говорим днес.

 

Жлъчка – подробно за нейната роля в организма

Жлъчния мехур е част от храносмилателната система. Както споменахме, основната му функция е да съхранява жлъчката. Тя представлява смес от холестерол, билирубин и жлъчни соли.

 

Този орган е свързан с други части на храносмилателната система чрез серия от жлъчни пътища. По-просто казано, това е система от тръбички, която пренася жлъчката от черния дроб до тънките черва.

Преди започване на храненето, жлъчният мехур е пълен с жлъчка. Когато започнете да ядете, вашият жлъчен мехур получава сигнали да се свие и да изцеди съхранената жлъчка през жлъчните пътища.

Жлъчката в крайна сметка намира своя път към най-големия общ жлъчен канал. Тя преминава през него в дванадесетопръстника – първата част на тънките черва, където се смесва с храната, за да бъде усвоена.

След края на храненето, жлъчният мехур е празен и прилича на изпуснат балон, който чака да се напълни отново. Накратко това представлява процесът, през който преминава жлъчката, за да изпълни своята роля.

 

Възможни проблеми

Няколко състояния могат да причинят проблеми със жлъчния мехур. Най-често срещаното състояние са камъните в жлъчката. Те обикновено са безвредни, но понякога могат да доведат до други заболявания.

Ще разгледаме накратко най-често срещаните проблеми с жлъчката.

 

 1. Камъни в жлъчката

Проблеми с жлъчката, камъни в жлъчката.

Жлъчните камъни приличат на истински и могат да варират значително по размер, от малки песъчинки до такива с големина на топка за голф.

Интересното е, че по-малките камъни често причиняват най-много проблеми, защото могат да напуснат жлъчния мехур и да заседнат някъде.

По-големите камъни остават незабелязани в жлъчния мехур през повечето време. Много хора, които имат камъни в жлъчката, нямат оплаквания и дори не знаят, че те са там. В тези случаи не е необходимо лечение.

Има два вида камъни в жлъчката според състава им:

 • Съставени от холестерол – това са по-често срещаните видове камъни в жлъчката и имат зеленикав цвят.
 • Пигментни камъни – те са изградени главно от билирубин. Това вещество се създава, когато червените кръвни клетки се разпадат в черния дроб.

Жлъчните камъни се намират най-често в мехура, но, както споменахме, могат също да излязат от него. Камъните, които стигнат общия жлъчен канал, могат да създадат по-сериозни проблеми с жлъчката и други органи.

На първо място те могат да блокират общия жлъчен канал, което води до сериозна инфекция, наречена холангит. Тези камъни могат да причинят и панкреатит (възпаление на панкреаса), но затова по-нататък.

Симптомите за камъни в жлъчката могат да варират в зависимост от размера на жлъчния камък. Повечето изобщо не причиняват дискомфорт и допълнителни проблеми с жлъчката. Но, ако такива все пак възникнат, може да усетите:

 • Болка в горната част на корема
 • Свързана болка в дясното рамо
 • Болка в гърдите
 • Гадене и повръщане
 • Жълтеница (жълт оттенък на кожата и очите)

Болката е основният симптом, който повечето хора изпитват при камъни в жлъчката. Тази болка е постоянна и може да продължи от около 15 минути до няколко часа.

Епизодите обикновено отшумяват след един до три часа.

Но бъдете спокойни, хората, които имат тези болезнени пристъпи, не са в опасност. Обезпокоително би могло да бъде, ако камък блокира кистозния канал, което повишава налягането в жлъчния мехур. Това състояние може да изисква антибиотици, хоспитализация и дори спешна операция.

Има и две състояния, които могат да имитират симптоми на камъни в жлъчката. Първо, някои жлъчни мехури съдържат гъста утайка, която не е образувала истински камъни, но причинява подобни симптоми.

Второ, има необичайно състояние, наречено акалкулозен холецистит, когато жлъчният мехур се възпалява, но няма камъни. Това обикновено се лекува чрез хирургично отстраняване на жлъчния мехур.

 

 1. Холецистит

Холециститът е възпаление на жлъчния мехур. То обикновено се развива, когато жлъчката се зарази с бактерии, в случай, че камъни блокират изтичането й от жлъчния мехур. В резултат на това мехурът се подува и възпалява.

По-рядко срещаните причини включват блокирани жлъчни пътища поради белези, намален приток на кръв към жлъчния мехур, тумори или вирусни инфекции, които водят и до други проблеми с жлъчката.

Има два вида холецистит.

Остър холецистит

Той се появява внезапно и причинява силна, продължителна болка. Повече от 95% от хората с остър холецистит имат камъни в жлъчката. Болката започва от средата до горната дясна част на корема и може да се разпространи до гърба.

Дискомфортът е най-силен 15 до 20 минути след хранене и продължава още някакво време, но в по-ниска степен. Болката, която остава силна, може да изисква спешна медицинска помощ.

Хроничен холецистит

Говорим за такъв проблем, когато има повтарящи се пристъпи на възпаление и болка. Болката обикновено не е толкова силна и не продължава толкова дълго, колкото при острия холецистит. Повтарящите се атаки обикновено са причинени от камъни в жлъчката, блокиращи периодично главния канал.

Други признаци и симптоми на холецистит могат да включват:

 • Гадене и подуване на корема
 • Повръщане
 • Температура над 38 градуса (обикновено не се появява при хора с хроничен холецистит)
 • Втрисане
 • Болка в корема, която се влошава при дълбоко вдишване
 • Спазми след хранене – особено на мазни храни
 • Жълтеница

Ако симптомите се пренебрегнат, могат да настъпят усложнения, така че при съмнения посетете лекар.

Общият жлъчен канал и каналът на панкреаса споделят една и съща „клапа“ в дванадесетопръстника. Ако камък в жлъчката блокира тази клапа, сокът от панкреатичния ензим, отделян от панкреаса, се задържа, причинявайки панкреатит, който може да бъде животозастрашаващ.

 

 1. Жлъчнокаменен панкреатит

Проблеми с жлъчката, камъни, лечение.

 

Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Когато панкреасът е възпален, мощните храносмилателни ензими, които произвежда, могат да увредят тъканта му.

Възпаленият панкреас може да причини освобождаване на възпалителни клетки и токсини, които да навредят на белите дробове, бъбреците и сърцето.

Камъните в жлъчката или прекомерното пиене на алкохол обикновено са основните причини за панкреатит. В някои случаи възпаление на панкреаса може да се получи и от лекарства, високи нива на триглицериди, нараняване на корема или диабет.

Симптомите на тези проблеми с жлъчката варират в зависимост от вида на състоянието.

Симптоми на остър панкреатит – внезапен и кратък пристъп на възпаление:

 • Умерена до силна болка в горната част на корема, която може да се разпространи към гърба
 • Болка, която се появява внезапно
 • Болка, която се влошава при хранене
 • Подут корем
 • Гадене и повръщане
 • Треска
 • Учестен пулс

Симптоми на хроничен панкреатит – продължаващо възпаление.

 • Постоянна, понякога инвалидизираща болка, която се разпространява към гърба
 • Необяснима загуба на тегло
 • Пенлива диария с видими маслени капчици (стеаторея)
 • Диабет

С подходящо лечение повечето хора с остър панкреатит се възстановяват напълно. Хроничният панкреатит обаче е необратимо състояние. След като е сериозно увреден, панкреасът не функционира правилно. Това налага постоянна подкрепа за усвояване на храната и управление на кръвната захар.

 

 1. Рак на жлъчния мехур

Ракът на жлъчния мехур е сред най-сериозните проблеми с жлъчката. Той възниква, когато злокачествени (ракови) клетки започват да растат в жлъчния мехур.

Външната част на жлъчния мехур е изградена от четири слоя тъкан:

 • Вътрешен (мукозен)
 • Мускулен
 • Слой на съединителната тъкан
 • Външен (серозен)

Ракът на жлъчния мехур започва в слоя на лигавицата и се придвижва навън. Често се открива случайно след операция на жлъчния мехур или не се открива, докато не прогресира в късен стадий.

Едно от най-големите опасения относно рака е дали той се е разпространил извън първоначалното местоположение. За да определи количеството на разпространение, специалист определя в кой стадий се намира състоянието. Етапите на рак на жлъчния мехур са:

 • Стадий 0 (известен също като карцином): Ракът е ограничен до мукозния (вътрешния) слой на жлъчния мехур.
 • Стадий 1: Разпространил се е до мускулния слой.
 • Стадий 2: Ракът се е разпространил извън мускулния слой към слоя на съединителната тъкан.
 • Стадий 3: Преместил се е в черния дроб или в органи в близост до него, или външния слой (серозен) и вероятно към лимфните възли.
 • Стадий 4: Ракът се е преместил в повече от три съседни лимфни възли, близки съдове и/или органи, които са разположени далеч от жлъчния мехур.

Ракът на жлъчния мехур се среща сравнително рядко и не е наследствено заболяване, но тъй като обикновено се открива твърде късно, може да бъде фатален. Колкото по-здравословен начин на живот водите, толкова по-малка е вероятността да развиете рак на жлъчката.

 

Кога се налага отстраняване на жлъчния мехур?

Проблеми с жлъчката, камъни,

 

Повечето проблеми с жлъчката се лекуват с отстраняване на жлъчния мехур. Хирургията за отстраняване на жлъчния мехур се нарича холецистектомия.

Жлъчният мехур не е основен орган. Това означава, че можем да живеем нормален живот без него. Когато хирург отстрани жлъчния мехур, жлъчката ще изтича от жлъчните пътища директно в храносмилателната система, вместо първо да се съхранява в отделен орган.

Хирурзите могат да извършват холецистектомия по три начина:

 • Отворена – хирург оперира през един голям разрез. Това се налага, ако жлъчният мехур е силно възпален или с белези.
 • Лапароскопска холецистектомия – хирург оперира през няколко малки разреза. Тази операция обикновено води до по-бързо възстановяване, по-малко болка и по-малки белези. В повечето случаи холецистектомията се извършва лапароскопски.
 • Роботизирана – това е по-нов метод и се предлага в малък брой центрове по света.

Това са основните проблеми с жлъчката, които могат да ви застигнат. Основното, което трябва да запомните е, че в повечето случаи те не са опасни.

Здравословната диета и начин на живот ще намалят риска от болести, свързани с жлъчката. Ако все пак се наложи жлъчният мехур да бъде отстранен, това по никакъв начин няма да наруши качеството ви на живот. Доверете се на лекарската преценка.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 01.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Милчо Пашкулев 27.12.2023 at 16:09 - Отговор

  Благодаря за статията помага ми да зная повече за моето здраве!

Оставете коментар

Обновена: 2 април 2024 в 11:50 | Публикувана: 1 ноември 2021 в 11:51 | Категория: Здраве, Любопитно