Знаете ли, че гъби шийтаке, подобно на много други чудеса на природата, също са способни да лекуват? Именно гъбите шийтаке са един от видовете, който действително има лечебни свойства. Те се използват за профилактика и по-добро общо здравословно състояние. Повече информация за полезните им свойства можете да прочетете и в страницата по темата в блога ни.

Защо обаче са толкова полезни и за какво точно помагат? Разкриваме ви в следващите редове, като започваме с малко факти за така любопитния…

 

Произход на гъби шийтаке

Много често наричат шийтаке “императорска гъба”. Можете дори да я срещнете под наименованието “гъба на живота”, като и двете прозвища водят началото си от далечното минало в Азия. Именно от там произхожда това интересно творение на природата. По-точно – Източна Азия, където императорите са я използвали като средство за подмладяване векове наред. Името, с което гъбата е позната в биологията, идва от “ший” – дървесен ствол, защото расте върху дървесна повърхност. Самите гъби си имат и предпочитания в това отношение – най-често можем да ги открием върху дъбови стволове. Отделно от това, мнозина я наричат “зимна гъба” или “гъба-цвете”, заради окраската, която се получава върху шапчицата. Ако искате да я различите, тази нейна част ще ви подскаже дали сте на прав път. Тя има чадъроподобна форма. Достига до височина 15см.

Въпреки далечния си източен произход, днес шийтаке е разпространена в цял свят заради полезните си свойства. Въпреки това, гъбата изисква много специфични условия за растеж и развитие, затова и не всеки може да се захване с отглеждането й. За сметка на това, след като достигне до развитие и последен стадий на растеж, шийтаке се употребява изцяло.

 

Състав и свойства

От биохимична гледна точка гъбите шийтаке са богати на протеини, имуностимулиращи и антибактериални съставки. Това с времето ги е направило незаменими в лекуването на хронични болести. Нещо повече –  дори се счита, че облекчават симптомите при редица нелечими (засега) заболявания, за които ще говорим малко по-надолу.

Част от така полезните свойства на гъбите шийтаке идват от полизахаридите в тях. Видовете съединения от този тип са познати още като лентинан, който може да се извлече единствено и само от този тип гъби. Затова и те са толкова ценни за фармацевтичната индустрия. Спецификата на лентинана е в това, че той предизвиква производството на определен тип бели кръвни клетки.

В този тип гъби откриваме и рекорден брой аминокиселини – цели 18 вида. 8 от тях са от есенциално значение за нашия живот.

И ако това не стига да ви убеди в незаменимостта на гъбите шийтаке, то те са пълни и с витамини от група А, витамин C и витамин B1 и B2. В допълнение, при изсушаване на гъбите шийтаке на слънце, изследователи установяват, че тя поглъща витамин D – елементът, за който нееднократно сме разказвали, че се открива в много малко храни и в така ценната слънчева светлина.

В състава на гъби шийтаке влиза още елементът, който отговаря за енергията и психическото ни здраве: магнезий, както и важните за костите калий и калций. Освен тях в богато количество откриваме и фосфор, натрий, силиций и желязо.

 

Ползи от гъби шийтаке 

 

Супа от гъби шийтаке.

 

При такъв състав е напълно логично гъбите шийтаке да се считат за истински дар от природата. Нека видим какви свойства имат и за какво са полезни:

Противотуморни свойства

Изключително силни и добре известни на медицината са именно с това. Затова и широко се използват в лекарствата и профилактичните процедури при различните видове рак. Любопитното е, че елементите в шийтаке премахват туморните тъкани, без да разрушават здравите. Разновидностите рак, при които се прилага, са при туморни образувания на стомаха, яйчниците, белите дробове, гърдата, черния дроб и дебелото черво.

Регулират кръвното налягане

Следващото свойство на шийтаке, на което си заслужава да обърнем внимание, несъмнено е именно това.

От 60-те години на 20 век е известно, че азиатската гъба понижава нивата на холестерола и предотвратява развитието на хипертония.

Противовъзпалителни свойства

Шийтаке действат добре и при различни видове вътрешни възпаления. Добър пример за това е т.нар. гингивит – възпаление на венците. За него приемът на гъби шийтаке е добре известен, тъй като намалява бързо и ефективно възпалението. Затова и се използва при бронхити, астма, ангина.

По-добър тонус

Заради многото микроелементи в състава си, шийтаке е добре известен начин да стимулираме организма си повече. Специалистите препоръчват да се приема в по-бедните на естествени витамини и минерали сезони, но и при живот под стрес и с по-малък прием на витамини.

По-висок имунитет

Комбинацията от микроелементи и противовъзпалителни съединения със сигурност казват едно. А именно: ако добавите към менюто си шийтаке, то със сигурност ще имате по-силен имунитет;

По-красива и здрава кожа с гъби шийтаке

Свойството е открито още преди стотици години от азиатските императори. Те са използвали гъбата основно, защото смятали, че тя им помага да бъдат по-младолики.

Това свойство се дължи на наличието на витамините на младостта: витамин А и витамините от B-комплекс.

Помагат при отслабване

Това тяхно свойство се дължи на способността да засищат и потискат апетита.

 

За какво да внимаваме при употреба на гъби шийтаке?

 

Супа от гъби шийтаке. Сушени гъби шийтаке.

 

Добрите новини са, че в съвременните условия не е нужно да се чудите как да приготвите самите гъби, така че да запазите максимален брой вещества в тях. За щастие, можете да ги откриете и под формата на хранителна добавка или екстракт, а в Азия – и като основна съставка на супата “мисо”. С нея още се овкусяват месо, сосове, супи и салати.

Разбира се, задължително е да съобразите консумацията на шийтаке според предписания на лекар, тъй като дозировката зависи от много фактори. Част от тях са възраст, пол, тегло и цялостно здравословното състояние на организма – включително наличието на хронични болести.

Освен това, важно е да знаете, че това е единствената лечебна гъба, при която има документирана алергична реакция. Тя носи името “болест на гъбаря” или по-научното: гъбичен дерматит. Получава се, ако приемете недобре обработени или сурови гъби шийтаке.

Желателно е да не приемате гъби шийтаке, ако сте на лечение с т.нар. имуносупресори – лекарствени средства, които потискат имунната система.

Още полезна информация за гъби шийтаке можете да намерите и в страницата в блога ни, посветена на темата.