Ефектът плацебо – какво представлява?

Обновена: 02.04.2024|

Плацебо ефектът илюстрира, че вярата в ефективността на лечението може да бъде достатъчна, за да се подобри здравето. Човешкият ум е необятен и може да направи така, че едно фалшиво лекарство да даде толкова значим резултат, колкото и прилагането на едно истинско лечение.

Днес ще ви разкажем за същността на плацебо ефекта и затова дали е мит или реалност неговото положително действие.

 

Плацебо – какво представлява и кога се прилага?

Плацебо изглежда като „истинско“ лекарство, но не съдържа никакви лечебни свойства. Например това може да е хапче, за което пациентът смята, че е лекарство, но всъщност е просто бонбон. Когато пациентът съобщава за ефекти от лечение без активно лекарство, говорим за плацебо ефект.

 

Интересно е, че хората могат да изпитат този ефект дори когато знаят, че приемат плацебо.

Често се използват в клинични изпитвания заедно с тестването на лекарство. Това позволява по-задълбочено изследване на силата на новите медикаменти. Доста често се оказва, че те не са по-ефективни от плацебо и затова не преминават етапа на изпитване.

Също се използва и като лечение само по себе си. Често захарните хапчета се прилагат на болни пациенти, на които се казва, че това е лекарство. Въпреки че то не съдържа активна съставка, често се наблюдава забележимо подобрение. Счита се, че това помага при болки в гърба, безсъние, синдром на раздразнените черва, умора и гадене.

Доказано е, че дори само цветът на таблетката може да промени ефекта, който плацебо има върху тялото. Смята се, че червените, жълтите и оранжевите хапчета са свързани със стимулиращ ефект, докато сините и зелените хапчета са свързани с успокояващ ефект.

По-големите хапчета също изглежда имат по-силен ефект от по-малките. Предварителните очаквания и нагласи преди приема на лекарствата също могат да повлияят драстично на резултата.

По света се извършват дори фалшиви операции и се наблюдава, че това хирургично плацебо води до подобрение в около 75% от случаите.

 

Има ли научна обоснованост зад плацебо ефекта?

 

Плацебо ефект, ноцебо.

 

Науката за ефекта има много неясноти, но се смята, че е свързана с идеята за кондиционирането. Тя е развита от руския физиолог, психолог и нобелов лауреат Иван Павлов през 1890-те години. Той прави изпитания с кучета като ги кара да свързват присъствието му с даването на храна.

Той доказва, че след време пристигането му при животните ще доведе до слюноотделяне, дори когато не се дава храна. Показано е също, че много сигнали задействат автоматични реакции. Така той разбира, че сигналът може да бъде пряко свързан с физиологичен отговор.

Тъй като мозъкът ни свързва приемането на хапче с облекчение, мозъчните рецептори ще задействат процеса на облекчаване на болката веднага след приемането на лекарството, дори то да не е истинско.

Изследванията на мозъка също показват, че плацебо причинява значителни промени в невробиологичните сигнални пътища. Пътищата за възнаграждение се активират в мозъка, когато се очаква забележим ефект. Това може да стимулира освобождаването на ендорфини, които действат по подобен начин на опиати като морфин.

Доказано е също, че ефектът помага за отделянето на допамин – друг невротрансмитер, който може да помогне за намаляване на чувствителността към болка.

Трябва да вземем предвид и, че някои хора са генетично по-предразположени към ефекта плацебо, докато други е по-малко вероятно да изпитат подобрение.

Много лекари днес предписват лекарства с такъв ефект на своите пациенти, което според някои хора е неправилен подход. Също така може да се разглежда като неморално да се дават на хората неефективни лекарства в клинични изпитвания, когато има налични химически активни лекарства.

 

Плацебо ефект срещу отговор

Плацебо ефектът е биопсихологичен феномен, който се проявява при много пациенти от клинични изпитвания като продукт на техния отговор към плацебо. Ефектът може да предизвика реално и полезно, невробиологично събитие, предизвиквайки промяна – или възприемане на промяна, в симптомите на пациента.

Плацебо отговорът е измереното подобрение на пациент в клинично изпитване след получаване на фалшиво лечение. По дефиниция, ефектът е нещо реално, което се случва в мозъка. Но отговорът е това, което клиничните изпитвания всъщност измерват, когато сравняват плацебо групите с активните групи.

С други думи, ефектът е един фактор, докато отговорът е комбинация от няколко различни фактора, които могат да имитират клинично подобрение.

Но защо разбирането на плацебо ефект и отговор има значение?

Често се случва в клинични изпитания да се направи опит да се премахне влиянието на този ефект чрез изключването на респондерите от основната фаза на проучването. Това създава проблеми, като най-значимото е, че намалява проводимостта на данните към общата популация. Но пък прави възможно пускането на определения медикамент на пазара.

Ефектът и отговорът са свързани, защото ефектът всъщност е една част от отговора. Всеки пациент в клинично изпитване ще има уникален за тях плацебо отговор, повлиян от техните собствени индивидуални характеристики.

 

Какво представлява ноцебо ефектът?

 

Плоцебо. Метеочувствителност - болки при смяна на времето.

 

На латински „плацебо“ означава „ще се подобря“. „Ноцебо“ пък означава „ще се влоша“ и има същата сила като плацебо, но с отрицателен ефект.

Отрицателен ефект се наблюдава например, когато пациентите, приемащи медикамент, изпитват нежелани странични ефекти, несвързани със специфичното действие на лекарството.

Ноцебо ефектът е свързан с предварителните очаквания на лицето за неблагоприятния ефект от лечението, както и с кондициониране, при което лицето се учи от предишни преживявания да свързва лекарството с определени соматични симптоми.

В заключение, независимо дали са свързани с положителни или отрицателни ефекти върху здравето, и двата ефекта са резултат от психологически и физически реакции и най-често се проявяват поради очаквания, формулиране на специфични идеи и индивидуално психологическо състояние.

Днес много изследователи търсят начини, по които може да се подобри и разшири употребата на плацебо лекарства.

Определено са необходими допълнителни изследвания, но изглежда, че по-широкото използване на плацебо в медицината би могло да бъде от полза. Сериозните странични ефекти от приемането на лекарства няма да бъдат изпитвани в същата степен, а и хората няма да станат зависими от лекарствата.

Ефектът плацебо ясно показва, че умът има много силно влияние върху тялото, дотолкова, че може да имитира ефектите от истинско медицинско лечение. По-нататъшното проучване в тази област би могло значително да подобри познанията ни както за мозъка, така и за действието на различни лекарства. В този смисъл ефектът не е за подценяване.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 15.10.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 април 2024 в 12:23 | Публикувана: 15 октомври 2021 в 13:48 | Категория: Здраве, Любопитно