Днес сме решили да ви представим едно ястие, което освен лесно за приготвяне, е изключително подходящо за по-официални поводи. Ако чакате гости, а нямате никакво време за кулинарни пируети в кухнята – то това е перфектният вариант за вас. Но и не само! Удобно за вкусни обеди или вечеря в задушевна обстановка, кишът със сьомга и аспержи е високо протеиново, полезно и засищащо фиаско за вкусовите ни рецептори. Ще ви разкрием тайните на една по-нестандартна рецепта за киш, с която сме сигурни, че ще ви изненадаме. Освен, че звучи изискано и класно ястие, то е изключително вкусно и много полезно.

 

 

Какво ни е нужно?

Киш със сьомга.

  • 200 гр тънко нарязана пушена сьомга
  • 8 яйца
  • 4 стръка нарязан пресен лук
  • 100 грама размразен грах
  • 3/4 чаша (100 грама) размразен грах
  • 12 аспержи
  • черен пипер и сол на вкус
  • 1 супена лъжица масло Гхи

 

Метод на приготвянето на киш със сьомга:

  1. Предварително нагрейте фурната до 180 ° C.
  2. В смесителна купа разбийте яйцата и ги комбинирайте с лука, граха, черния пипер и солта.
  3. Покрийте тавата с кухненска хартия и омазнете с леко разтопеното масло. След това наредете по дъното филенцата сьомга, така че да получите равен слой от рибата.
  4. Изсипете яйчна смес върху сьомгата.
  5. Отделните аспержи подредете в линия върху вече овкусените филенца.
  6. По желание настържете с любими сирена и кашкавал.
  7. Печете в предварително загрята фурна за 30 минути или докато яйцата се сготвят.

 

Предложения за сервиране:

  • Сервирайте топло или охладено с прясна салата.
  • Сервирайте с купичка песто.

 

Бонус съвети за вашия киш със сьомга:

  • Добавете любимите си пресни или сушени билки и подправки към сместа.
  • Добавете чесън.
  • Друга възможност е да смесвате нарязаната пушена сьомга и аспержите, като и двете потапяте предварително в яйчената смес. Остатъка от нея изсипвате отгоре.

Накрая остава да се насладите на изключително вкусното, здравословно и апетитно ястие. Няма да губим повече време – желаем ви приятен апетит!

 

Какви са свойствата на съставките в ястието?

  • Тази рецепта е с високо съдържание на протеини и като такава е много засищаща за организма. Протеините осигуряват доставка на енергия с бавно освобождаване, което поддържа тялото дълго време бодро и в кондиция.

Яйцата са чудесна храна, както за режимното хранене, така и за хора, спазващи диети. Те са източник на протеини, омега киселини, витамини A, E, B12, D, като това е една малка част от полезните им съставки.

  • Аспержите са с високо съдържание на фибри и вода, които способстват работата на храносмилателната система. Те са с богато съдържание на фолиева киселина, витамини А, С, К и В6.Стандартната рецепта съдържа сирене и мляко, но ние сме я изменили по наш вкус. За любителите на млечните продукти – те могат да бъдат добавени.

 

Киш със сьомга.

Малко повече информация за аспержите

Макар и не толкова известни в България, аспержите са зеленчук, изключително често използван в цяла Европа и Русия. Те са много популярни, заради полезните си съставки, както и зареди вкуса, който придават на ястията.

Тяхна родина е Източният средиземноморски регион, като историята на култивирането им от хората е над 2000 годишна. Всъщност, те са преоткрити и силно популяризирани във Франция, през 18 век, от един от най-известните френски крале – Кралят Слънце. Оттам те придобиват и нарицателното кралски зеленчук и стават част от висшия кулинарен свят. Днес, те се отглеждат в почти цял свят.

 

С какво са полезни аспержите?

Изключително богат на витамин К, С, А, фолат и почти всички витамини от групата В зеленчук. С високото си съдържание на фибри и протеини, аспержите са много желана и употребявана от спортистите храна. Те съдържат още така важните за организма мед, манган, калий и фосфор. Не съдържат почти никакви калории, но за сметка на това, както споменахме и по-горе, протеините са в пъти повече.

След като разяснихме на какво е богато ястието, се надяваме нетърпението ви да си го приготвите, да се е появило.

 

Киш със сьомга.

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Екипът на Фор Лайф