Днес сме решили да ви представим едно ястие, което освен лесно за приготвяне, е изключително подходящо за по-официални поводи. Ако чакате гости, а нямате никакво време за кулинарни пируети в кухнята – то това е перфектният вариант за вас.
Но и не само! Удобно за вкусни обеди или вечеря в задушевна обстановка, кишът със сьомга и аспержи е високо протеиново, полезно и засищащо ястие, което е като фиаско за вкусовите ни рецептори. Ще ви разкрием тайните на една по-нестандартна рецепта за киш, с която сме сигурни, че ще ви изненадаме.
Освен че звучи изискано, то е изключително вкусно и много полезно.
Рецепта за киш със сьомга
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 3 | 4 г |
Необходими продукти:
- 200 г тънко нарязана пушена сьомга
- 8 яйца
- 20 г пресен лук (4 стръка)
- 100 г размразен грах
- 300 г аспержи
- черен пипер и сол на вкус
- 1 с. л. масло Гхи
Метод на приготвянето на киш със сьомга:
- Предварително загрейте фурната до 180 ° C.
- В смесителна купа разбийте яйцата и ги комбинирайте с лука, граха, черния пипер и солта.
- Покрийте тавата с кухненска хартия и омазнете с леко разтопеното масло. След това наредете по дъното филенцата сьомга, така че да получите равен слой от рибата.
- Изсипете яйчна смес върху сьомгата.
- Отделните аспержи подредете в линия върху вече овкусените филенца.
- По желание настържете с любими сирена и кашкавал.
- Печете в предварително загрята фурна за 30 минути или докато яйцата се сготвят.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Предложения за сервиране:
- Сервирайте топло или охладено с прясна салата.
- Сервирайте порциите киш със сьомга с купичка песто.
Бонус съвети за вашия киш със сьомга:
- Добавете любимите си пресни или сушени билки и подправки към сместа.
- Добавете чесън.
- Друга възможност е да смесвате нарязаната пушена сьомга и аспержите, като и двете потапяте предварително в яйчената смес. Остатъка от нея изсипвате отгоре.
Накрая остава да се насладите на изключително вкусното, здравословно и апетитно ястие. Няма да губим повече време – желаем ви приятен апетит!
Какви са свойствата на съставките в рецептата за киш със сьомга?
- Тази рецепта е с високо съдържание на протеини и като такава е много засищаща за организма. Протеините осигуряват доставка на енергия с бавно освобождаване, което поддържа тялото дълго време бодро и в кондиция.
Яйцата са чудесна храна, както за режимното хранене, така и за хора, спазващи диети. Те са източник на протеини, омега киселини, витамини A, E, B12, D, като това е една малка част от полезните им съставки.
- Аспержите са с високо съдържание на фибри и вода, които способстват работата на храносмилателната система. Те са с богато съдържание на фолиева киселина, витамини А, С, К и В6.Стандартната рецепта съдържа сирене и мляко, но ние сме я изменили по наш вкус. За любителите на млечните продукти – те могат да бъдат добавени.
Малко повече информация за аспержите
Макар и не толкова известни в България, аспержите са зеленчук, изключително често използван в цяла Европа и Русия. Те са много популярни, заради полезните си съставки, както и зареди вкуса, който придават на ястията.
Тяхна родина е Източният средиземноморски регион, като историята на култивирането им от хората е над 2000 годишна.
Всъщност, те са преоткрити и силно популяризирани във Франция, през 18 век, от един от най-известните френски крале – Кралят Слънце. Оттам те придобиват и нарицателното кралски зеленчук и стават част от висшия кулинарен свят.
Днес те се отглеждат в почти цял свят.
С какво са полезни аспержите?
Изключително богат на витамин К, С, А, фолат и почти всички витамини от групата В зеленчук. С високото си съдържание на фибри и протеини, аспержите са много желана и употребявана от спортистите храна.
Те съдържат още така важните за организма мед, манган, калий и фосфор. Не съдържат почти никакви калории, но за сметка на това, както споменахме и по-горе, протеините са в пъти повече.
След като разяснихме на какво е богато ястието, се надяваме нетърпението ви да си го приготвите, да се е появило.
Ако рецептата за киш със сьомга ви е харесало и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня ТУК!
Приятен апетит от екипа на Forlife!
Оставете коментар