Киш със сьомга и аспержи + видео рецепта
Днес сме решили да ви представим едно ястие, което освен лесно за приготвяне, е изключително подходящо за по-официални поводи. Ако чакате гости, а нямате никакво време за кулинарни пируети в кухнята – то това е перфектният вариант за вас.
Но и не само! Удобно за вкусни обеди или вечеря в задушевна обстановка, кишът със сьомга и аспержи е високо протеиново, полезно и засищащо ястие, което е като фиаско за вкусовите ни рецептори. Ще ви разкрием тайните на една по-нестандартна рецепта за киш, с която сме сигурни, че ще ви изненадаме.
Освен че звучи изискано, то е изключително вкусно и много полезно.
Рецепта за киш със сьомга
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 3 | 4 г |
Необходими продукти:
- 200 г тънко нарязана пушена сьомга
- 8 яйца
- 20 г пресен лук (4 стръка)
- 100 г грах
- 300 г аспержи
- черен пипер и сол на вкус
- 1 с. л. масло Гхи
Метод на приготвянето на киш със сьомга:
- Предварително загрейте фурната до 180 ° C.
- В смесителна купа разбийте яйцата и ги комбинирайте с лука, граха, черния пипер и солта.
- Покрийте тавата с кухненска хартия и омазнете с леко разтопеното масло. След това наредете по дъното филенцата сьомга, така че да получите равен слой от рибата.
- Изсипете яйчна смес върху сьомгата.
- Отделните аспержи подредете в линия върху вече овкусените филенца.
- По желание настържете с любими сирена и кашкавал.
- Печете в предварително загрята фурна за 30 минути или докато яйцата се сготвят.
Предложения за сервиране:
- Сервирайте топло или охладено с прясна салата.
- Сервирайте порциите киш със сьомга с купичка песто.
Бонус съвети за вашия киш със сьомга:
- Добавете любимите си пресни или сушени билки и подправки към сместа.
- Добавете чесън.
- Друга възможност е да смесвате нарязаната пушена сьомга и аспержите, като и двете потапяте предварително в яйчената смес. Остатъка от нея изсипвате отгоре.
Накрая остава да се насладите на изключително вкусното, здравословно и апетитно ястие. Няма да губим повече време – желаем ви приятен апетит!
Какви са свойствата на съставките в рецептата за киш със сьомга?
- Тази рецепта е с високо съдържание на протеини и като такава е много засищаща за организма. Протеините осигуряват доставка на енергия с бавно освобождаване, което поддържа тялото дълго време бодро и в кондиция.
Яйцата са чудесна храна, както за режимното хранене, така и за хора, спазващи диети. Те са източник на протеини, омега киселини, витамини A, E, B12, D, като това е една малка част от полезните им съставки.
- Аспержите са с високо съдържание на фибри и вода, които способстват работата на храносмилателната система. Те са с богато съдържание на фолиева киселина, витамини А, С, К и В6.Стандартната рецепта съдържа сирене и мляко, но ние сме я изменили по наш вкус. За любителите на млечните продукти – те могат да бъдат добавени.
Малко повече информация за аспержите
Макар и не толкова известни в България, аспержите са зеленчук, изключително често използван в цяла Европа и Русия. Те са много популярни, заради полезните си съставки, както и зареди вкуса, който придават на ястията.
Тяхна родина е Източният средиземноморски регион, като историята на култивирането им от хората е над 2000 годишна.
Всъщност, те са преоткрити и силно популяризирани във Франция, през 18 век, от един от най-известните френски крале – Кралят Слънце. Оттам те придобиват и нарицателното кралски зеленчук и стават част от висшия кулинарен свят.
Днес те се отглеждат в почти цял свят.
С какво са полезни аспержите?
Изключително богат на витамин К, С, А, фолат и почти всички витамини от групата В зеленчук. С високото си съдържание на фибри и протеини, аспержите са много желана и употребявана от спортистите храна.
Те съдържат още така важните за организма мед, манган, калий и фосфор. Не съдържат почти никакви калории, но за сметка на това, както споменахме и по-горе, протеините са в пъти повече.
След като разяснихме на какво е богато ястието, се надяваме нетърпението ви да си го приготвите, да се е появило.
Ако рецептата за киш със сьомга ви е харесало и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня ТУК!
Приятен апетит от екипа на Forlife!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Ако сте почитатели на запеканките, този мини киш с прошуто ще ви се услади, защото е бърз и […]
Миш маш е традиционно българско ястие, което може да се приготви по много различни начини. Точно поради тази […]
В разцвета на пролетта продължаваме да се възползваме от зелените сезонни блага и си приготвяме кето киш със […]