Елиминационна диета – същност, ползи и вреди

Обновена: 08.01.2024|

Основната цел и характеристика на тази елиминационна диета е да се установят конкретните продукти, които може да предизвикват у нас симптоми на проблеми с храносмилането, кожата, имунната система, главоболие и т.н.

Първите източници на информация за елиминационна диета са открити през далечната 1926 година от доктор Алберт Роу.

Ако усещаме, че имаме хранителна непоносимост към някоя група продукти, но не знаем точно към кои, започването на елиминационна диета е един доста доходен начин, с който можем да разберем.

За разлика от тестовете, спазването на елиминационна диета отнема време, но, от друга страна, с нея успяваме да опознаем организма си по-добре.

multi 400
multi 600

 

multi 400
multi 600

Какво представлява елиминационната диета?

Процесът обикновено включва премахване на определени храни или хранителни групи от менюто си за определен период. Той често варира от няколко седмици до няколко месеца.

Най-премахваните храни при елиминационна диета са:

 • Млечните продукти
 • Глутенът
 • Соята
 • Ядките
 • Яйцата

 

Също така може да се наложи да се разделим с някои добавки или да търсим такива, от които да вземем положителното действие, но да избегнем риска от проява на непоносимост или хранителна алергия.

Важно е да споменем, че:

Изключването на различните храни от менюто ни е изцяло индивидуално. При всеки човек списъкът може да бъде различен.

След фазата на елиминиране храните започва и тази на повторното въвеждане – отново, една по една, и тогава внимателно започваме да следим за всякакви нежелани реакции.

Елиминационна диети често се препоръчва за хора със съмнение за хранителна чувствителност, алергии или състояния като синдром на раздразнените черва (IBS).

От решаващо значение е да започнем елиминационна диета под ръководството на медицински специалист или регистриран диетолог.

Със спазването на елиминационна диета може също и да отслабнем, въпреки че не това е основната й цел.

Въпреки че елиминационните диети могат да бъдат ефективни при справяне със здравословни проблеми, свързани с храната, към тях трябва да се подхожда внимателно, за да се избегне недостиг на хранителни вещества и да се осигури балансиран и устойчив подход към дългосрочни диетични промени.

 

Храни, които можем да включим

 

Елиминационна диета - позволени храни.

 

Конкретните разрешени продукти може да варират в зависимост от индивидуалните нужди и насоките на здравните специалисти.

Обичайните храни, разрешени в основната елиминационна диета, могат да включват:

 • Постни протеини: пилешко, пуешко, риба и някои постни парчета червено месо
 • Повечето зеленчуци: особено зеленчуци без скорбяла – листни, моркови, броколи и карфиол
 • Плодове: обикновено това са плодове, които се понасят добре, като горски плодове, ябълки и круши
 • Зърна без глутен: ориз, киноа и овесени ядки без глутен
 • Здравословни мазнини: зехтин, авокадо
 • Алтернативи на млечни продукти: ако млечните продукти се елиминират, алтернативи като бадемово мляко, кокосово мляко или варианти без лактоза, са чудесен вариант.
 • Напитки: вода, билкови чайове и някои видове кафе (ако се понасят)
 • Подсладители: стевия
 • Добавки: Органичните и чисти хранителни добавки са позволени, тъй като помагат да предотвратим дефицит на необходими хранителни вещества в организма ни.

 

Специфичните разрешени храни могат да варират в зависимост от индивидуалните здравословни състояния и целите на елиминационната диета.

 

Храни, които е добре да изключим

 

Елиминационна диета - забранени храни.

 

Конкретните храни, които трябва да бъдат елиминирани, могат да варират в зависимост от индивидуалните здравословни състояния и това какво ще ни каже лекарят.

Въпреки това често изключваните храни в елиминационните диети са:

 • Продукти с глутен: пшеница, ечемик, ръж и техните производн
 • Млечни продукти: прясно мляко, сирене, кисело мляко и други
 • Соя
 • Яйца
 • Фъстъци
 • Черупчести мекотели
 • Преработени храни: Храни с добавки, консерванти и изкуствени оцветители или аромати.
 • Някои плодове и зеленчуци: някои елиминационни диети могат да ограничат храни с високо съдържание на салицилат или хистамин, като домати, ягоди или цитрусови плодове.

От решаващо значение е да персонализираме фазата на елиминиране въз основа на индивидуалните ни здравословни проблеми и симптоми.

След фазата на елиминиране, храните постепенно се въвеждат отново, за да се определят специфични задействания, помагайки на хората да направят информиран избор относно диетата си.

Не трябва да забравяме, че има и много добавени вещества, предизвикващи симптоми на алергия при някои хора.

Такива са:

 1. Аспартам (изкуствен подсладител)
 2. Лактоза и други дизахариди
 3. Мононатриев глутамат (подобрител на вкуса)
 4. Неща, които завършват на -амин (хистамин, тирамин, октопамин и фенилетиламин)
 5. Изкуствени хранителни оцветители (тартразин и багрила, извлечени от въглищен катран)
 6. Бутилхидроксианизол и бутилиран хидрокситолуен (консерванти)
 7. Нитрати и нитрити (консерванти)
 8. Сулфити, бензоати и сорбати (консерванти)
 9. Трагакант или агар-агар (сгъстители или стабилизатори)

 

Може да не е необходимо да избягваме всички тези храни едновременно. Например, ако се чувстваме зле след консумация на млечни продукти, може просто да спрем тях.

Но трябва да имаме предвид, че ще ни е необходим друг източник на калций – от позволени храни или добавки.

 

Ползи и вреди от елиминационния план за хранене

 

Елиминационна диета - позитиви.

 

Този план на хранене има както ползи, така и някои недостатъци. Ще започнем първо с положителната страна на нещата.

Може да облекчи симптоми на синдром на раздразнените черва

Това е честосрещано чревно разстройство, което засяга около 11,2% от населението на света. Много хора смятат, че елиминационната диета може да облекчи симптомите на IBS, като подуване на корема, стомашни спазми и газове.

Би помогнала на хора с еозинофилен езофагит

EE е хронично състояние, при което алергиите предизвикват възпаление на хранопровода. Тези хора изпитват затруднения при преглъщането на сухи и гъсти храни, което увеличава риска от задавяне.

Много изследвания показват, че елиминационните диети са ефективни за подобряване на симптомите на ЕЕ. Също така в проучване от 2005 г. на 146 пациенти с ЕЕ, повече от 75% от всички участници са имали значително по-малко симптоми и по-малко възпаление чрез спазването на елиминационна диета.

Може да намали симптомите на ADHD

Разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) е поведенческо разстройство, което засяга 3–5% от всички деца и възрастни. Проучвания показват, че спазването на елиминационна диета може да намали симптомите на ADHD.

Въпреки това децата не трябва да следват елиминационна диета, освен ако не са наблюдавани от медицински специалист. Този начин на хранене ограничава много основни хранителни вещества, които са от съществено значение за растящите деца. Дългосрочното ограничение може да спре растежа им.

Може да помогне в случай на екземи

Екземата е група кожни заболявания, които се появяват като обезцветена, сърбяща, напукана и възпалена кожа. Има много причини за нея, но доста хора установяват, че някои храни влошават симптомите им.

Би могла да облекчи хроничната мигрена

Появяващите се доказателства сочат, че възпалението е причина за мигренозните атаки. Елиминационната диета премахва храни, които причиняват възпаление.

Сега преминаваме и към недостатъците от спазването на елиминационна диета:

 • Трябва да се спазва само между 4 и 8 седмици.
 • Не се препоръчва за по-дълъг период от време, тъй като може да причини дефицит на хранителни вещества поради елиминирането на някои групи храни.
 • Децата са по-податливи на тежки алергични реакции, като анафилаксия, когато се въвежда отново група храни. Това е така, защото телата им могат да станат изключително чувствителни към продукти, след като са ги избягвали.

 

5 съвета за успешна елиминационна диета

 

Жена води дневник за елиминационна диета.

 

Помощ от професионалист

Преди да започнем елиминационна диета, консултацията със здравен специалист или регистриран диетолог е препоръчителна, дори задължителна.

Техният опит ще ни бъде от полза, за да създадат персонализиран план въз основа на здравните ни цели, потенциална чувствителност и хранителни нужди.

Това е важен съвет, тъй като невинаги е задължително да избягваме всички общо препоръчани храни.

Водене на хранителен дневник

Това включва не само описание на храната, която ядем, но и това как се чувстваме, спим и настроенията ни. Този дневник би помогнал на лекаря да ни даде най-точните препоръки.

Стриктно следване на плана

По време на фазата на елиминиране трябва да се придържаме стриктно към препоръчаните диетични ограничения. Това е от решаващо значение за точната оценка на въздействието на конкретни храни към тялото ни по време на фазата на повторното въвеждане.

Системно повторно въвеждане

Трябва постепенно да въведем отново елиминираните храни една по една по време на втората фаза. За целта е необходимо да оставим достатъчен период между повторното въвеждане, за да наблюдаваме потенциалните реакции. Този систематичен подход помага да се определят конкретни задействания.

Търпение и постоянство

Процесът на идентифициране на хранителната чувствителност чрез елиминационна диета може да отнеме време. В основата на успеха са търпението и постоянството, които трябва да притежаваме, тъй като симптомите може да не се проявят веднага.

 

Заключение

Елиминационната диета ни помага да идентифицираме и премахнем храни от менюто си, които могат да ни причинят нежелани реакции или алергии.

Чрез временно премахване на определени продукти, за които е известно, че причиняват чувствителност, хората могат да наблюдават промени в своите симптоми.

След даден период от време на елиминационна диета, премахнатите храни се въвеждат отново една по една. Това позволява да разберем какво е тяхното влияние върху здравето ни.

Под ръководството на лекари или диетолози, елиминационната диета бива средство за откриване и управление на чувствителност, свързана с храната.

 

Какво е елиминационна диета?

Това е режим на хранене, в който премахваме определени храни от менюто си за известно време, за да установим дали имаме алергия, непоносимост и т.н. към тях.

Отслабва ли се с елиминационна диета?

Със спазването на елиминационна диета може също и да отслабнем, въпреки че не това е основната й цел.

Еднаква ли е елиминационната диета за всички?

Изключването на различните храни от менюто ни е изцяло индивидуално. При всеки човек списъкът може да бъде различен.

Как да започнем елиминационна диета?

Първото нещо, което трябва да направим е да се консултираме със здравен специалист или регистриран диетолог. Препоръчително е да държим връзка с тях по време на периода на диетата.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 08.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 8 февруари 2024 в 10:44 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни