Все повече ще чуваме за свойствата на екзогенните кетонни капсули и как да сваляме килограми по-бързо с тях. Отслабване във възможно най-кратки срокове е мечта на мнозина хора, които желаят да постигнат мечтаната фигура.

Изгубени в морето от диети и хапчета, обещаващи чудеса, често се объркваме и всъщност се отдалечаваме от целта. Сега ще поговорим за нещо, което може да ни приближи по-скоро до идеалното тяло – кетонни капсули.

 

Кетонни капсули – какво представляват те?

Кетоните са енергийни молекули, произвеждани от черния дроб, когато кръвната захар е ниска в резултат на гладуване или ограничаване на въглехидратите. Можем да ги разделим на два вида:

keto 400 01
keto 600 01

Ендогенните са тези, синтезирани в тялото (от гръцки „endon“ – „вътре“), докато синтетичните са екзогенни (от гръцки – „exo“ – „отвън“), които се набавят от източници.

Кетонните капсули са допълнителна вариация на естествените молекули, като тяхната функция е да увеличат ефекта им и да осигурят подкрепа за здравословния кето начин на живот.

Основният кетон в екзогенните капсули е бета-хидроксибутират (BHB). По време на хранителна кетоза той е основният енергиен източник на тялото.

 

Кетонни капсули – как работят?

 

Кетонни капсули - кетоза.

 

Когато приемате кетонни капсули, кетонните нива в кръвта се повишават, дори ако не сте в хранителна кетоза – състоянието, при което организмът използва мазнини и кетони като основен източник на гориво, а не глюкоза.

Това може да означава потискане на апетита, повишаване на енергията, подобряване на когнитивната функция.

Някои данни сочат, че те имат антиканцерогенен ефект, подобряват когнитивната функция, влошаваща се с годините, а също и че повлияват добре състоянието на кожата.

 

Кетонни естери срещу кетонни соли

Първо нека направим разликата между тези два различни вида екзогенни кето добавки.

Естерите се състоят от кетонно тяло, комбинирано с прекурсор. Използвани предимно в изследванията, от тях има малък брой, достъпни на пазара за потребителите, тъй като вкусът им не е особено приятен.

Солите са изградени от кетонно тяло в комбинация с минерален йон, често натрий, магнезий, калций или калий. Има различни видове, като в тях се използва бета-хидроксибутират (BHB). Под формата на прах или капсули, те са много по-разпространени, имат приятен вкус и добър ефект при повечето хора в битката им за отслабване и по-здравословен живот.

 

Начини, по които кетонните капсули помагат в отслабването

 1. Имитират хранителна кетоза

Основната им цел е да имитират състояние на хранителна кетоза. Повишавайки нивата на кетоните в кръвта, те носят някои физически и психологически ползи. Това може да бъде от голяма помощ, особено за хората, които за пръв път влизат в това метаболитно състояние и усещат рязък спад на енергията и производителността.

Кетонните капсули са верен помощник в стремежа към загуба на тегло, защото:

 • Потискат апетита и придават усещане за ситост;
 • Увеличават концентрацията и умствената продуктивност;
 • Повишават енергията.
 1. Подпомагат организма след прекомерен прием на въглехидрати

Не всеки може да спазва много строга диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини през цялото време. Понякога когато сме на почивка или имаме празник, е трудно да спазваме стриктно режим.

Всеки, който е бил в кетоза известно време, знае, че веднъж излязъл от нея, може да отнеме известно време, за да се върне обратно. Кетонните капсули могат да помогнат в прехода, докато преминавате обратно в кетоза и съответно към топене на излишните мазнини.

 1. Действат срещу симптомите на кето грип

 

Кетонни капсули - кето грип.

 

Когато тялото заменя въглехидратите с мазнини като основен източник на гориво, може да има много нежелани странични ефекти. Един от тях се нарича “кето грип” и обикновено включва симптоми като:

 • ниска енергия
 • подуване на корема
 • раздразнителност
 • главоболие
 • умора

Това се случва поради няколко причини. Едната е дехидратацията и съответната загуба на електролити.

Но друга причина е, че тялото се намира между изгарянето на въглехидрати и изгарянето на кетони и все още не е станало ефективно при производството на кетони от мастните запаси.

Добрата новина е, че можете да използвате капсулите, за да преодолеете това състояние.

 1. Ефективно подпомагат тренировките

Всички, които се стремят да водят здравословен начин на живот и да поддържат нормално телесно тегло, знаят колко важен е спортът за това.

Често обаче при навлизане в кетоза, особено в началото на процеса, хората се оплакват от нисък тонус. С помощта на кетонни капсули ще се подобри физическата издръжливост и ще се подпомогне тренировъчният процес.

 

Кетонни капсули – ускорител за отслабване

 

Кетонни капсули. Йо-йо ефект на килограмите. Спорт.

 

Като част от пъзела по пътя към отслабване, кетонните капсули могат да бъдат един своеобразен бустер в този процес.

Имайте предвид, че те са добавки и следователно трябва да бъдат допълнение към нисковъглехидратния кетогенен режим. С тяхна помощ ще забележите, че апетитът е намален, а освен това се потиска и желанието за сладки храни и напитки.

Друга полза от тях за загуба на тегло е, че кетонните капсули щадят мускулите. Това означава, че тялото ще се заеме да гори мазнини преди мускулите, а именно това е целта на отслабването. При повечето диети става обратното и те причиняват първо загуба на мускулна маса.

 

В помощ при висока кръвна захар (хипергликемия)

Високата кръвна захар и излишното тегло са сред най-големите проблеми за хората, особено за тези, страдащи от диабет.

Приемът на кетонни капсули е ефективен начин за повишаване на бета-хидроксибутират (BHB) в кръвта за близо 8 часа. Това води до значително намаляване на кръвната захар, вероятно поради острото повишаване на инсулиновата чувствителност.

По този начин те действат на два фронта – едновременно понижават глюкозата и подпомагат изгарянето на излишните мазнини.

 

Кетонни капсули – действия

Приемането на кетонни капсули сутрин ще намали чувството на глад, особено ако практикувате гладолечение (фастинг).

Ако следобед се чувствате отпаднали, те ще съдействат за подобряване на тонуса. Спортуващите хора могат да се възползват от тях и да си набавят нужната енергия за една пълноценна тренировка.

Ако пък сте нови в света на кето режима, капсулите ще улеснят прехода, елиминират неприятните симптоми в началото и ускорят процеса на отслабване.