Лесни начини да преборите главоболието без лекарства

Обновена: 06.03.2024|
Билки при паник атаки. Неврозите.

Главоболието е често срещано състояние, с което много хора се сблъскват ежедневно. Най-често срещано е главоболието вследствие на напрежение и умора, то може да бъде леко или да стигне до непоносимо. Тогава сме свикнали да прибягваме до познатите лекарства с надеждата да облекчат симтома лесно и бързо. Съществуват обаче и редица естествени решения, които могат да ви отърват от главоболието без да посягате към аптечката. Именно с тях ще ви запознаем днес.

 

Приемане на повече течности

Може би сте чували, че дехидратацията може да докара главоболие. Това всъщност е напълно вярно. Прекарвайки без вода цял ден, съпроводен от малко стрес и готово – получаваме главоболие и мигрена. Ако успеем да си набавим необходимото количество вода обаче, е доказано, че симптомите ще изчезнат в рамките на 30 минути до 3 часа.

Да не забравяме, че дехидратацията може да влоши концентрацията и да предизвика раздразнителност, което ще направи симптомите още по-неприятни. За да избегнем главоболието, причинено от дехидратация, е необходимо да се съсредоточим върху пиенето на достатъчно вода през целия ден и да включим в менюто си богати на вода храни.

 

keto 02
kurk pep 600
keto 02
kurk pep 600

Намаляване на алкохола

Алкохолът може да предизвика симптомите при около една трета от тези, които изпитват чести главоболия. Това е така, защото алкохолът разширява кръвоносните съдове и позволява на кръвта да тече по-свободно. В резултат на това главоболието е често срещано при повечето хора. Ако сте се чудили, това е и една от причините за тежкия махмурлук.

Допълнително алкохолът действа като диуретик, в резултат тялото губи течност и електролити чрез често уриниране. Това може да доведе до дехидратация, а както споменахме по-горе, тя може да доведе до главоболие или дори да го влоши. Така че ако често страдаме от главоболие, не трябва да си позволяваме повече от чаша вино.

 

Чест прием на магнезий срещу главоболието

Магнезият е важен минерал, необходим за безброй функции в организма, включително контрол на кръвната захар и предаване на нервни импулси. Интересното е, че магнезият също е доказан като безопасно и ефективно средство за защита срещу главоболието.

Проучвания сочат, че дефицитът на магнезий е по-често срещан при хора, които получават главоболие.

 

Осигуряване на пълноценен сън

 

Младо момиче, което се протяга в леглото след дълъг сън.

 

Лишаването от сън може да бъде пагубно за нашето здраве по много начини, един от тях е главоболието. Хората, които получават по-малко от шест часа сън на нощ, имат по-чести и силни главоболия.

И все пак не прекалявайте, защото повече от 12 часа сън може да доведе до същия ефект. За най-добри резултати се стремете към „златната среда“ от седем до девет часа сън на нощ.

 

Избягване на храни, богати на хистамин

Хистаминът е химическо вещество, което се намира естествено в организма и играе роля в имунната, храносмилателната и нервната система. Той също се намира и в някои храни като ферментиралите сирена, опушената риба и сушените меса.

Проучванията сочат, че консумацията на хистамин може да причини мигрена при чувствителните към него. Това се дължи на факта, че някои хора не са в състояние да отделят хистамина правилно, тъй като имат нарушена функция на ензимите, отговорни за разграждането му. Така че ако сте сред хората, които често получават главоболие, премахването на богати на хистамин храни от диетата може да бъде полезна стратегия.

 

Набавяне на витамини от група B 

Витамините от група В са водоразтворими микроелементи, които играят много важни роли в организма. Те допринасят за синтеза на невротрансмитери и помагат за превръщането на храната в енергия.

Някои витамини от група В имат и защитен ефект срещу главоболието – рибофлавин (В2), фолат, В12 и пиридоксин (В6). Ето защо витамините от група B са безопасен и рентабилен начин за естествено лечение на симптомите на главоболие. Няма как да ги предозирате тъй като са разтворими във вода и всеки излишък ще се отделя чрез урината.

 

Прием на кофеинови напитки

 

Turkish Coffee Pot and Coffee beens on linen table

 

Приемането на напитки, които съдържат кофеин, като чай или кафе, може да осигури облекчение на главоболието, разбира се, в умерени количества. Кофеинът подобрява настроението, повишава бдителността и свива кръвоносните съдове, а всичко това може да има положителен ефект върху симптомите на главоболието.

Той също така помага да се повиши ефективността на обикновени лекарства, използвани за лечение на главоболието, като ибупрофен. Разбира се, не прекалявайте с него – ако пиете по 5-6 на ден, няма да усетите необходимия ефект.

 

Ползата от студени компреси срещу главоболието

Ако все пак главоболието ви е силно, използването на студен компрес може да помогне за намаляване на симптомите. Прилагането на студени компреси върху областта на шията или главата намалява възпалението, забавя нервната проводимост и свива кръвоносните съдове и така помага за намаляване на болката. За да направите студен компрес, напълнете водоустойчива торба с лед и я увийте в мека кърпа. Прилагайте компреса върху задната част на шията, главата или слепоочията и ще облекчите главоболието.

Много хора са засегнати от често главоболие, което прави необходимо търсенето на естествени и ефективни начини за лечение, защото не винаги посягането към лекарствата е единственият изход. В тази статия ви разкрихме някои от тях и сме сигурни, че ще ви влязат в употреба следващия път, когато се сблъскате с неприятните симптоми. Непременно опитайте и споделете резултата!

Категории: Здраве|Публикувана: 23.12.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 14:53 | Публикувана: 23 декември 2019 в 15:22 | Категория: Здраве