Колко време се приемат екзогенните кетони?

Обновена: 29.01.2024|

Много хора, избрали да се борят с излишното тегло с кето диета, си задават въпроса колко време се приемат екзогенните кетони.

Този вид хранителна добавка се превърна в един от най-верните помощници при спазване на този изключително нашумял нисковъглехидратен режим, помогнал на хиляди хора да отслабнат и да станат по-здрави.

В днешната статия ще разгледаме как кетонните капсули помагат за по-лесното и ефективно спазване на режима и ще обсъдим колко време се приемат екзогенните кетони.

 

ekzo 02 400
ekzo 02 600

Кето диета – защо толкова хора я предпочитат?

Преди да разгледаме колко време се приемат екзогенните кетони, ще припомним накратко точно какво представлява тази диета и защо е толкова успешна в световен мащаб.

ekzo 02 400
ekzo 02 600

Кетогенната диета, която повечето хора наричат накратко просто кето, е хранителен режим с високо съдържание на мазнини и много ниско съдържание на въглехидрати.

При кето се насърчава метаболитно състояние, наречено кетоза, в което тялото изгаря мазнини вместо въглехидрати като основен източник на енергия.

Процесът на изгаряне на мазнини води до производството на странични продукти на мастни киселини, наречени кетони. Това са веществата, които тялото използва за енергия, когато въглехидратите са в недостиг.

Тъй като кето диетата е силно ограничаваща, много хора изпитват трудности при спазването й и следователно не успяват да постигнат кетоза.

Екзогенните кетони са добавки, които могат да помогнат на човек да достигне по-лесно до това метаболитно състояние, като същевременно облекчава и неприятните симптоми на кето грип. Така най-общо се нарича състоянието на преход в началото на режима, докато организмът свиква с понижения прием на въглехидрати.

Най-често признаци за такъв са: стомашни проблеми, гадене и повръщане, главоболие, лошо настроение и липса на концентрация, отпадналост и силно желание за захарни храни.

 

Какво представляват екзогенните кетони (BHB)?

 

Кога да използваме екзогенни кетони.

 

Преди да обсъдим колко време се приемат екзогенните кетони, нека внесем малко светлина относно какво точно представляват те.

Бета-хидроксибутират (BHB) е кетонно тяло, произвеждано от мазнини от черния дроб за енергия, когато глюкозата не е налична. В крайна сметка то се превръща в основния източник на гориво за тялото и мозъка.

Въпреки че има странно звучащо име, BHB е естествено срещаща се молекула, която тялото продуцира по време на кетоза. Тази молекула може успешно да бъде имитирана и допълнена и посредством външен източник и именно това представляват екзогенните кетони.

Добавянето на BHB към кето диета може да има дълбоко положително въздействие върху спазващите я, особено за новите и тепърва навлизащи в този начин на хранене.

Екзогенните кетони са BHB соли или допълнителни кетонни тела, които могат да се приемат за по-бързо достигане до състояние на кетоза.

 

Защо да използваме екзогенни кетони?

 

Вреди от въглехидратите. Млада жена яде хамбургер под въздействието на стреса.

 

Производителите на хранителни добавки включват към състава на екзогенните кетони и важни за организма електролити като калций, магнезий, калий и натрий.

Тези ценни вещества често биват изхвърляни от тялото по време на рестриктивен хранителен режим, което води и до страничните ефекти и неразположение в началото.

BHB с лекота преминава кръвно-мозъчната бариера, което води до лесно достъпна енергия за мозъка и мускулните тъкани, превръщайки се в енергиен източник след навлизане в митохондриите.

По тази причина екзогенните кетони са идеално допълнение към нисковъглехидратен режим, тъй като:

 • с тяхна помощ по-лесно и бързо се постига метаболитно състояние на кетоза
 • ограничават глада за въглехидрати и намаляват апетита
 • ускоряват загубата на тегло при кето режим
 • облекчават или предотвратяват неприятните симптоми на кето грип
 • подобряват умственото и физическото представяне
 • дават по-дълготрайна енергия
 • подобряват имунното здраве

 

Колко време се приемат екзогенните кетони – има ли правило?

На този въпрос всъщност няма еднозначен отговор, тъй като зависи от личните нужди и цели на човек при спазване на кето диета.

Те не са лекарство, а хранителна добавка, затова на въпроса колко време се приемат екзогенните кетони, е добре да определим сами.

Според специалисти през първия един месец от режима се препоръчва използването им, тъй като именно началото е най-трудно и е съпроводено от нежелани симптоми, докато организмът се пригоди към новия тип хранене.

В много случаи, поради забавен метаболизъм или друга причина, хората навлизат по-трудно към кетоза, което прави приема на външни кетони още по-полезен.

В други случаи те не могат да се справят с въглехидратния глад и консумират повече от приетите за норма 20 г дневно по време на кето диета.
Някои хора решават да следват кето режима за втори път, но забелязват някои трудности, тъй като в доста случаи организмът „помни“ режима и това затруднява влизането в кетоза.

Този вид хранителна добавка е в помощ на всички, но въпреки това няма написано правило или норма колко време се приемат екзогенните кетони.

Някои избират да ги приемат през първия месец на кето хранене, докато организмът свикне с него, а други предпочитат да го правят през целия период на диетуване.

 

Има ли други добавки, чието действие прилича на това на екзогенните кетони?

 

Средства за избелване на зъби. Кокосово масло срещу зехтин. Кето треска. Метаболитни бустери. МСТ масло. Кокосово масло за изгаряне на коремните мазнини.

 

В допълнение към нисковъглехидратния режим и екзогенните кетони, съществува и т.нар. MCT масло от кокос. Зад тази абревиатура стоят medium-chain triglycerides или триглицериди със средна верига.

Технически те не са вид екзогенни кетони, но имат подобни ефекти върху тялото. То бързо абсорбира тези средноверижни триглицериди, а след абсорбцията, черният дроб преобразува МСТ в кетони. Човек обаче няма да достигне до състояние на кетоза само от прием на такова масло.

Необходимо е да се следва кетогенна диета или да се приемат екзогенни капсули, за да се предизвика напълно това метаболитно състояние.

 

Безопасен ли е приемът на екзогенни кетони и има ли странични ефекти?

Кетонните капсули са одобрени като безвредни за прием, тъй като BHB са естествени метаболити, образувани по време на храносмилането и метаболизма на мазнините.

Подобно на глюкозата (енергийната молекула, получена от въглехидрати/захари), и аминокиселините (от протеини), кетоните са енергийни молекули, получени от мазнини.

BHB е енергийно плътна молекула, която естествено захранва мозъка, сърцето и мускулите по време на периоди на нисък прием на въглехидрати.

Ще отбележим, че при някои хора в началото екзогенните кетони могат да причинят лек стомашен дискомфорт, но той отминава бързо.

 

Съвети за по-лесно влизане в кетоза

 

Диета при гастрит.

 

Както вече уточнихме в началото на статията, в основата на кето диетата е приемът на мазнини. Те трябва да съставляват около 70-75% от дневните калории. Протеините са следващият по важност макронутриент, на който се падат около 20-25%, а въглехидратите са свити до 5%.

За да ускорите влизането в кетоза и да се радвате на по-бързи резултати:

 • консумирайте храни със здравословни мазнини: зехтин, ядки, кокосово масло, краве масло, МСТ, тлъста риба
 • не забравяйте да хапвате и протеини – възползвайте се от изобилието от пилешко, телешко, свинско, бекон, пуешко, яйца, морски дарове и др.
 • включете нисковъглехидратни зеленчуци от типа на броколи, карфиол, тиквички, краставици и чушки и импровизирайте с тях
 • използвайте калкулатор за въглехидрати, за да изчислявате по-лесно приема си за деня
 • не забравяйте да пиете големи количества вода – това е полезно не само за цялостното здраве, но и ще подпомогне ефекта от кето диетата.

 

Колко време се приемат екзогенните кетони и по колко?

След като вече уточнихме, че няма абсолютно категорично писано правило колко време се приемат екзогенните кетони, ще дадем няколко съвета за най-добрата им употреба.

Препоръчително е да приемате по 2 екзогенни кетонни капсули дневно, като това може да става в различно време на деня.

Единствено не ви съветваме да ги използвате вечер, тъй като повишават значително енергийните нива и могат да попречат на заспиването и пълноценния сън.

Те могат да се използват сутрин, за да овладеят апетита по време на фастинг или при повишено желание за въглехидратни храни. Някои хора избират да ги пият следобед, като по този начин енергизират организма и се справят с умората, съпътстваща тези часове.

Използването на екзогенни кетони е възможно и преди тренировка, за да се зареди тялото със сила и издръжливост.

И за финал – ако още се колебаете колко време се приемат екзогенните кетони, нашият съвет е да направите курс от поне 1 месец, за да улесните прехода към високомазнинно и нисковъглехидратно хранене. По своя преценка може да продължите с приема, особено ако се случва да прегрешавате с повече въглехидрати.

Какво представляват екзогенните кетони?

Бета-хидроксибутират (BHB) е кетонно тяло, произвеждано от мазнини от черния дроб за енергия, когато глюкозата не е налична. В крайна сметка то се превръща в основния източник на гориво за тялото и мозъка. Тази молекула може успешно да бъде имитирана и допълнена и посредством външен източник и именно това представляват екзогенните кетони.

Колко време се приемат екзогенните кетони?

Няма указания за това колко време се приемат екзогенните кетони. Според специалисти през първия един месец от режима се препоръчва използването им, тъй като именно началото е най-трудно и е съпроводено от нежелани симптоми, докато организмът се пригоди към новия тип хранене.

Как се пият екзогенните кетони?

Препоръчителният прием е от 2 капсули на ден, като може да се пият по всяко време, но е добре да не се пият вечер, тъй като дават енергия и могат да доведат до проблеми със съня.

Категории: Кето диета, Хранене и видове храни|Публикувана: 19.01.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 19 януари 2023 в 13:38 | Категория: Кето диета, Хранене и видове храни