Кето при отстранена жлъчка – мисията възможна

Обновена: 29.04.2024|
Кето при отстранена жлъчка.

За кето режима е характерен приемът на повече мазнини и възможно най-малко въглехидрати. За разграждането на мазнините по време на храносмилането е отговорна жлъчката. Знаейки това, нека разгледаме как би повлиял режимът кето при отстранена жлъчка.

Как да следваме кето режим при отстранена жлъчка?

Премахването на жлъчния мехур не означава, че не можем да следваме кето режим. За да позволим на тялото си да свикне с новия начин на хранене, трябва да започнем прехода много по-бавно. След премахване на жлъчния мехур лекарите обикновено препоръчват по-малки и по-чести хранения.

 

Как работи жлъчката и жлъчният мехур?

Жлъчка наричаме гъстата течност, която се синтезира в черния дроб, но и самия орган, в който се съхранява (жлъчния мехур). Черният дроб отделя жлъчна киселина, която разгражда мастните киселини. При хранене жлъчката се отделя в тънкото черво, където участва в смилането на храната.

malinovi 01 400
keto 01
malinovi 01 400
keto 01

Тази специална киселина има важна роля в няколко храносмилателни процеса:

 • Раздробява и преработва мазнините, като така ги подготвя да бъдат абсорбирани от тялото. 
 • Елиминира излишния холестерол, попадналите в тялото вредни вещества и тежки частици, които не могат да бъдат филтрирани през бъбреците. 
 • Предпазва от чревни инфекции. 
 • Участва в контрола и балансирането на кръвната захар. 
 • Доставя хормони и феромони, отговарящи за растежа и развитието на червата.  

 

Когато не сме приемали храна дълго време или течността е в излишък, черният дроб я изпраща за съхранение в мехура. След използване на жлъчната течност за преработка на храна голяма част от нея се рециклира – навлиза в кръвта и се връща в жлъчния мехур за повторно използване. Така организмът поддържа жлъчната течност в достатъчно количество, необходимо за храносмилането.

Когато този орган е премахнат, складът за жлъчка изчезва.

Черният дроб се адаптира към тази липса и започва да произвежда значително по-малко количество, като го използва веднага. Това означава, че малко жлъчка се отделя свободно в стомаха през по-голямата част от времето.  

При промени в храненето (например започване на режим кето при отстранена жлъчка) черният дроб трябва отново да се адаптира, като произвежда различно количество течност. Процесът не е лесен – повечето пациенти съобщават за дискомфорт при резки промени в храненето след премахване на жлъчния мехур. 

Особено важно е тази адаптация да е успешна, тъй като жлъчката разгражда мазнините, които са основни хранителни вещества.

Освен това с правилното разграждане на мазнини ние си набавяме важни мастноразтворими витамини и хранителни вещества – витамини К, А, Д, Е. Проблемите с абсорбцията на мазнини могат да доведат до дефицити на тези витамини, които да навредят на тялото ни. 

Защо се отстранява жлъчката?

 

кето при отстранена жлъчка

 

При някои хора жлъчната течност се сгъстява твърде много, което води до появата на камъни в жлъчния мехур. Тези образувания може да причинят редица възпаления и инфекции. Когато нараснат значително или се задържат в жлъчния мехур или жлъчните канали, т.нар. камъни блокират пътищата, през които жлъчната течност преминава в тънкото черво. Това нарушава функцията на жлъчния мехур.

При наличието на продължителни симптоми се налага премахване на жлъчния мехур:

 • Подуване на корема 
 • Повръщане 
 • Болка в горната дясна част на корема 
 • Треска 
 • Гадене 
 • Жълтеница 

 

Как да спазваме кето при отстранена жлъчка? 

Кето режимът е един от популярните методи за отслабване. Научни изследвания показват, че наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори за образуването на жлъчни камъни. Поради това кето диетата може да има ползи и за хората, имащи жлъчен мехур, както и ако имат проблеми и заболявания, свързани с него. 

 1. Плавно начало

Препоръчва се плавната промяна да започне, като променим едно от храненията за деня. Не е нужно да сменяме цялото си меню. Хубаво е да започнем с постепенно заместване на някои от въглехидратите, които редовно консумираме:

 • Може да намалим приема на хляб и картофи на обяд или вечеря. 
 • Да започнем да добавяме кокосово масло към ястията си. 
 • Кафето и чая консумираме без захар или мед.

Така няма да натоварим стомаха си, но и по-лесно ще свикнем да се придържаме към новия си начин на живот без да ни липсва нищо.  

Започвайки кето при отстранена жлъчка, трябва внимателно да наблюдаваме тялото си – как се чувстваме, имаме ли храносмилателни проблеми. Ако забележим дискомфорт, спираме да увеличаваме количеството мазнини, докато не усетим подобрение. 

Определени храни (например цвекло, целина, ряпа, артишок) доказано увеличават количеството на синтезираната от черния дроб жлъчка. Докато все още приемаме по-голямо количество въглехидрати, може да хапваме повече от тях, за да помогнем на тялото си.

 

 1. Допълване на диетата с фибри

 

кето при отстранена жлъчка

 

За да се чувстваме добре и да балансираме храносмилането, препоръчително е да добавим разтворими фибри към новата си диета. Тези вещества можем да намерим в ядки, семена и зеленчуци.

Те помагат на тялото да разгради храната и мазнините правилно.  

Ето и някои кето храни с по-високо съдържание на фибри:

 • брюкселско зеле 
 • броколи 
 • зеле 
 • аспержи 
 • артишок 
 • тиквени семена 
 • слънчогледови семки 
 • ленено семе 
 • чиа семена

 

Разтворими фибри може да приемаме и под формата на хранителни добавки. 

 

 1. Стимулиране на производството и отделянето на жлъчка

Както споменахме, има храни, които действат благоприятно на черния дроб и стимулират неговото производство на жлъчна киселина. Тях може да консумираме по време на преходния период, за да улесним адаптацията на храносмилането:

 • Лимон 
 • Лайм 
 • Целина 
 • Кисело зеле 
 • Ябълков оцет 
 • Джинджифил 

 

Чаят от джинджифил например е чудесен начин да се хидратираме и да увеличим производството на жлъчна киселина. Може да приемаме по 1-2 чаши на ден, един час преди хранене. 

 1. Внимателен прием на течности

 

кето при отстранена жлъчка

 

Хидратацията е от изключителна важност за правилното функциониране на организма. Хубаво е да пием повече вода и здравословни напитки като чай, сокове, смутита. 

При отсъствието на жлъчен мехур обаче трябва да внимаваме кога приемаме течности. Това не трябва да се случва преди или след хранене, тъй като жлъчката се разрежда и изхвърля.  

 1. Избор на правилния вид мазнини

Поради липсата на жлъчен мехур тялото се затруднява с разграждането на мазнините. За да му помогнем, може да изберем храни и вещества, които да не затрудняват допълнително храносмилането ни.

За кето при отстранена жлъчка добър източник на лесносмилаеми мазнини са наситените средноверижни мастни киселини или МСТ (от Medium-Сhain Triglycerides), за разлика от другата форма на наситени мастни киселини – дълговерижните  или ДВМК.  

МСТ са естествена част от мазнините в кокосовото и кравето масло.

Дълговерижни мастни киселини се съдържат в ядките, авокадото, семената, маслините и месото. От тях може да консумираме по-голямо количество, след като сме завършили прехода към кето при отстранена жлъчка.  

 1. Допълване на диетата със здравословни засищащи напитки

 

кето при отстранена жлъчка

 

Целта на плавния преход е да избегнем прекомерно натоварване на тялото и храносмилателната система. Лесен начин да получим голямо количество полезни хранителни вещества е под формата на смути.  

Важно е смутита или соковете да бъдат домашно приготвени, за да се избегне добавената захар:

Към смутита може да добавим семена или хуск за пълен комплект полезни и лесно смилаеми вещества.

 

Заключение

Тези 6 стъпки са общата рамка на режима кето при отстранена жлъчка.  

Постепенно увеличаваме количеството мазнини и заместваме с тях въглехидратните храни, които консумираме. Ако не се наблюдават проблеми и дискомфорт, може да достигнем пълния режим за кето при отстранена жлъчка за няколко седмици или месец. 

Кето диетата изглежда по различен начин при различните хора в зависимост от техните вкусове и предпочитания. Важно е да запомним, че въглехидратите не бива да са повече от 5-10% от дневния прием на калории и хранителни вещества.

Разнообразното хранене по време на кето при отстранена жлъчка ще укрепи вашето здраве, но и ще гарантира устойчивостта на диетата за живота ви.

 

Често задавани въпроси

Мога ли да следвам режим кето при отстранена жлъчка?

Кето диетата леко се изменя, за да бъде подходяща за хора с отстранена жлъчка.

Как да следваме кето при отстранена жлъчка?

Най-важното е да направим плавен преход от нормалния си начин на хранене към кето диетата.

Какви са рисковете на кето при отстранена жлъчка?

Възможно е да получим стомашен дискомфорт при започване на кето диетата. При бавно и внимателно започване на кето се елиминира тази възможност.

 

Категории: Кето диета, Хранене и видове храни|Публикувана: 19.09.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 април 2024 в 14:13 | Публикувана: 19 септември 2023 в 12:11 | Категория: Кето диета, Хранене и видове храни