Влияние на кето диетата върху холестерола

Обновена: 02.12.2025|
6 мин. четене
Влияние на кето диетата върху холестерола.

Днес ще се опитаме да дадем отговор на въпроса дали може да повлияе кето диетата върху холестерола, повишавайки или намалявайки нивата му.

Много хора си задават този въпрос, подбудени от това, че в режима се набляга на високия прием на мазнини. Това е основателна загриженост, тъй като нивата на холестерола са свързани с риска от сърдечни заболявания. Ефектът от кето диетата върху здравето на сърцето обаче не е толкова ясен.

Тази статия ще разгледа видовете холестерол в тялото и резултатите от изследванията за това как кетогенната диета може да повлияе на тези нива.

Как влияе кето диетата на хорестерола?

В някои случаи начинът, по който влияе кето диетата на холестерола, е свързан с повишава на HDL („добрия“ холестерол) и намаляване на триглицеридите, което подобрява липидния профил. При някои хора обаче LDL („лошият“ холестерол) може да се покачи заради високия прием на наситени мазнини. Реакцията е индивидуална и зависи от генетика, качество на мазнините и общия метаболитен статус.

Какво показва науката досега?

През 2019 г. Националната липидна асоциация публикува становище относно диети с ниско или много ниско съдържание на въглехидрати (включително кетогенни диети) и връзката им с телесното тегло и други кардиометаболични рискови фактори. Въз основа на прегледаните доказателства асоциацията заключава, че тези диети водят до загуба на тегло.

По отношение на това как влияе кето диетата върху холестерола спрямо проучвания, резултатите за нивата на LDL холестерол са смесени, като някои демонстрират увеличение на стойностите. Други предполагат, че подобрява кръвната захар при диабетици и намалява сърдечно-съдовите рискови фактори, като затлъстяване. Трети съобщават за скокове в „лошия“ холестерол , сърдечни проблеми и хипогликемия.

Д-р Нийл Чокши, доктор по медицина от Пенсилвания, споделя:„Виждам потенциална полза, защото диабетът се изостря от прекомерен прием на въглехидрати. Кратките периоди на кетогенна диета, съчетани с дългосрочни промени в начина на живот, биха могли потенциално да обърнат това чрез повишаване на инсулиновата чувствителност.“

Предполага се, че чрез понижаване на нивата на инсулин диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да инхибират синтеза на холестерол в черния дроб. Освен ако това не се противодейства от други механизми, очакваният резултат ще бъде намален общ холестерол и LDL.

Друго изследване демонстрира, че намаляването на въглехидратите до нива, които индуцират физиологична кетоза, всъщност може да доведе до значителни ползи в липидните профили на кръвта.

Кетогенна диета при диабет

Следването на кето диета от хора с диабет тип 2 води до повишаване на добрия (HDL) холестерол, намаляване на триглицеридите и липса на значителни промени в LDL холестерола. Освен това влияе благоприятно, понижавайки телесното тегло и кръвното налягане.

Ефект на наситените мазнини

Влиянието на кето диетата върху холестерола зависи до голяма степен от това как спазваме диетата. Особено значение се отдава и на вида консумирани мазнини. Тези два фактора влияят върху това дали холестеролът в човешкото тяло ще е висок или нисък.

При диети с високо съдържание на мазнини понижените нива на общия холестерол са свързани с по-нисък прием на наситени мазнини и по-висок прием на полиненаситени мазнини.

За сравнение, повишеният HDL холестерол е свързан с по-високия прием на мононенаситени мазнини.

По-ниският прием на наситени мазнини е незначително свързан с по-ниските нива на LDL холестерол. Освен това повишените нива на триглицеридите са свързани с по-висок прием на въглехидрати.

 

Кето диетата в своята същност

Кетогенната или кето диетата се характеризира с това, че се консумира минимално количество въглехидрати, а съдържанието на мазнини е значително по-високо.

Различава се от повечето диети с ниско съдържание на въглехидрати по това, че е много по-стриктна по отношение на броя на разрешените макронутриенти.

Макронутриентите са въглехидрати, мазнини и протеини. Те осигуряват калории и енергия и съставляват най-голямото количество хранителни вещества, от които се нуждае човешкият организъм, за да функционира нормално. За разлика от тях микронутриентите са също важни хранителни съставки, необходими на тялото, но в минимални дози.

Кето диетата обикновено ограничава общия прием на въглехидрати само до около 5-10% от общите дневни калории, или около 20-50 грама на ден. Типичният прием на мазнини при кето диета е около 70-80% от общите дневни калории, като 10-20% от дневните калории идват от протеини.

Стандартната кето диета съдържа 5-10% прием на въглехидрати (20-50 грама на ден), 70-80% прием на мазнини и 10-20% прием на протеини.

В книгата на Forlife „Режимът: Еволюция“ под авторството на д-р Ваня Шипочлиева, дм, са разгледани всички аспекти на кето диетата – от хормоните и мазнините до различните научно подкрепени ползи при състояния като акне, аутизъм, бронхиална астма, диабет, възпаление, затлъстяване, метаболитен синдром и др.

 

Същност на холестерола

 

Кето диетата върху холестерола. Граници на висок холестерол.

 

Холестеролът е восъчно, подобно на мазнина вещество, намиращо се в клетките на нашето тяло.

То помага на тялото ни да изгради клетъчните мембрани, предшества синтеза на витамин D, на жлъчните киселини и някои хормони. Твърде много холестерол обаче може да доведе до здравословни проблеми със сърцето.

Има различни видове холестерол и всеки има различен ефект върху здравето на сърцето.

Липопротеините с ниска плътност (LDL)

Известен още и като „лош“ холестерол, защото допринася за сърдечните заболявания, като води до натрупване на мазнини в артериите, следствието на което е стесняване на артериите и заболяване, наречено атеросклероза. Атеросклерозата увеличава риска от инфаркт и инсулт.

Липопротеини с висока плътност (HDL)

Известен още и като „добър“ холестерол, защото може да помогне за предпазване от инфаркт и инсулт. HDL холестеролът помага за отстраняването на част от LDL холестерола от артериите, което може да предпази от сърдечни заболявания. Триглицеридите не са форма на холестерол, но са най-често срещаният вид мазнини или липиди в човешкото тяло.

Човешкото тяло преобразува допълнителните калории от храната, която ядем, в триглицериди, които след това се използват за енергия между храненията. Високото ниво на триглицериди, съчетано с високо ниво на холестерол, увеличава риска от сърдечни заболявания.

Общият холестерол е мярка както за LDL, така и за HDL холестерол, плюс 20% от триглицеридите в човешкото тяло.

 

Кето храни, които влияят положително на холестерола

 

Кето диетата върху холестерола. Омега-3 мастни киселини за сърцето. Клетъчно хранене. Понижаване на кръвното налягане. Медоносни растения, богати на омега-3.

 

Положително влияние оказва кето диетата върху холестерола при консумиране на предимно ненаситени мазнини, а не на наситени. Подобрява значително нивата на холестерол, особено на LDL холестерола.

Ненаситените мазнини се намират в храни като:

  • растителни масла: зехтин, масло от авокадо
  • авокадо
  • маслини
  • мазни риби: сьомга, сардини, риба тон, скумрия
  • ядки и ядкови масла: бадеми, пекани и орехи
  • семена: ленено, сусамово

Много хора не си набавят достатъчно фибри по време на кето диета. Увеличаването на приема им определено ще бъде от полза не само за нивата на холестерола, но и за здравето на червата.

Изберете нисковъглехидратни плодове и зеленчуци без скорбяла като авокадо, домати, аспержи, броколи и спанак.

 

Берберин срещу висок холестерол

При кето диета освен с внимателния избор на правилни мазнини, можем да си помогнем и с хранителна добавка като берберин, за който има убедителни доказателства за ефективно лечение на дислипидемия (високи нива на „лош“ холестерол). Един от начините, по които активната съставка прави това, е чрез увеличаване на LDL рецепторите, за да контролира нивата на холестерола по-ефективно. Берберинът също така намалява синтеза на липиди (холестерол и мастни молекули) в черния дроб.

Отдлено клинични проучвания показват, че може да понижи кръвната захар на гладно и ефектите му са сравними с тези на метформин – популярен медикамент за диабет, отпускан с рецепта.

Има потенциал и при свалянето на килограми чрез регулиране на инсулина, адипонектина и лептина. Берберинът може и да потисне растежа на мастни клетки, стимулирайки превръщането на бялата мастна тъкан в кафява, което подобрява метаболизма и изгарянето на мазнини.

 

Влияние на кето диетата върху холестерола и кръвното

 

Влияние на кето диетата върху холестерола и кръвното.

 

При висок холестерол и високо кръвно налягане консултацията с лекар е важна, преди да се пристъпи към кетогенна диета. Той ще вземе под внимание специфични обстоятелства, като цялостно здраве, премани лекарства и други рискови фактори, преди да одобри кето диетата.

Как кето влияе на артериите?

Как кето диетата засяга артериите зависи от индивидуалното здраве и видовете мазнини, консумирани по време на диетата.

Доказано е, че наситените мазнини влияят върху кръвните нива на общия холестерол, главно чрез повишаване на LDL холестеролa (лошия холестерол ).

Това води до натрупване на плаки в артериите и затруднява движението на кръвния поток.

Ненаситените мазнини имат обратен ефект – те са полезни за сърцето и съдовете, защото понижават LDL холестерола и повишават HDL холестерола. Това намалява риска от инфаркт и инсулт.

Колко натрий и холестерол при кето да консумираме?

Няма конкретни насоки за това колко натрий и холестерол трябва да се консумират по време на кето диета. Според СЗО препоръчителната дневна доза NaCl, за здрави хора в активна възраст, не бива да надхвърля 5 грама, което представлява една равна чаена лъжичка трапезна сол. При сърдечно-съдови проблеми е правилно количеството да се понижи до 2,3-2,5 грама.

Естествено, има значение с какво се храните, но в организма се образува т.нар. ендогенен холестерол, чието натрупване не се влияе особено от вашето меню. Въпреки това при високи стойности на липопротеините с ниска плътност (LDL) е разумно да избягвате ястия с много холестерол, както и с наситени мазнини. Добре е в менюто си да давате предимство на варени яйца, скариди и други морски дарове, за да ограничите риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Заключение

Влиянието на кето диетата върху холестерола е комплексно и зависи от много фактори, като индивидуални особености и състав на менюто. Множество изследвания стигат до извода, че кетогенният начин на хранене има потенциала да понижи триглицеридите и да повиши HDL („добрия“ холестерол), което се счита за благоприятно за сърдечно-съдовото здраве. Същевременно при част от хората се наблюдава покачване на лошия холестерол.

Ефектът на кето диетата не е еднозначен – зависи от качеството на приеманите мазнини, нивото на въглехидратното ограничение и индивидуалния метаболитен профил. Затова прилагането му изисква информиран подход, а профилактичното проследяване на липидния профил ще ни държи в течение за състоянието ни.

 

Често задавани въпроси

Какво влияние има кето диетата върху холестерола?

Кетогенната диета при някои хора значително намалява триглицеридите, общия холестерол и нивата на LDL холестерола, със забележимо повишаване на нивата на HDL холестерола. Но като цяло резултатите са смесени и при други може да повиши LDL холестерола.

Какво представлява холестеролът?

Холестеролът е восъчно, подобно на мазнина вещество, намиращо се в клетките на нашето тяло. Помага на тялото да изгради хормони и клетъчни мембрани. Прекомерното му наличие в тялото  може да доведе до здравословни проблеми със сърцето.

Кои мазнини при кето не влияят на холестерола?

Ненаситените мазнини са тези, които при кето не повишават холестерола и дори могат да повишат липидния профил. Тялото ги преработва по-леко и не водят до повишаване на LDL холестерола. Такива са зехтин, авокадо, бадеми, лешници, сьомга, скумрия, чиа и др.

Категории: Кето диета|Публикувана: 10.08.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Проверено от
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. ВМА - гр. София
dr.vanya sh

Блог

Рецепти

Популярни продукти

922eb468f8dc5255a7d27780d1c9562b12bba33e1f56e219d466003460240093?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар