Кето диета при омазнен черен дроб – крие ли опасности?

Обновена: 08.05.2024|
Кето диета при омазнен черен дроб.

Кетогенният режим е популярен метод за отслабване. Кето диетата може не само да улесни загубата на тегло, но също така предотвратява затлъстяването на черния дроб и допринася за евентуалното лекуване на заболяването.

Спазването на кетогенния режим доказано помага за справянето с редица заболявания и преодоляване на симптомите им. Следването на кето диета при омазнен черен дроб би могло да укрепи здравето на органа и да подейства добре на организма.  

След като сме диагностицирани с омазнен черен дроб, естествената ни реакция би била рязко да намалим външния прием на мазнини. Според научните изследвания обаче натрупаните мазнини в черния дроб са продукт на липогенезата – превръщане на въглехидратите и белтъчините в мазнини. Поради тази причина приемът на по-малко въглехидрати и на умерено количество белтъчини се радва на добър резултат при направените проучвания.  

multi 400
stev tabletki 600
multi 400
stev tabletki 600

Диетите с ограничени въглехидрати намаляват нивата на инсулин, което също допринася за облекчаване на заболяването. 

 

Полезни ефекти на кето диета при омазнен черен дроб 

Нисковъглехидратните диети облекчават заболяването и неговите признаци.

Повишеният прием на мазнини в кето режима предлага ползи за черния дроб и цялостното физическо здраве:

 • Намаляват се мастните натрупвания в черния дроб. 
 • Балансира се нивото на инсулин. 
 • Чернодробното заболяване значително се забавя. 
 • Насърчава се загубата на излишни килограми. 
 • Потиска се апетита. 
 • Укрепва се сърдечно-съдовото здраве.  

 

Следването на кето диета при омазнен черен дроб може да подейства благоприятно на тялото ни, тъй като елиминира няколко от причините за неговото развитие, които вече споменахме. 

Няколко проучвания забелязват 50-55% подобрение при хора на кето диета при омазнен черен дроб. Различни показатели в чернодробните функционални тестове, както и показанията за инсулинова резистентност се подобряват дори когато диетата е следвана за кратко време. 

При някои хора, станали част от проучванията, неалкохолната мастна чернодробна болест напълно изчезва след няколко месеца спазване на кетогенен режим. 

Как да спазваме кето диета при омазнен черен дроб? 

Ако сме готови да пристъпим към този режим, за да подобрим здравето си, може да започнем веднага. Понякога обаче голямата промяна в храненето може да изглежда непосилна. В такъв случай постепенното намаляване на въглехидратите също би оказало положителен ефект, докато сме готови да приложим режима в пълния му вариант.  

Постигнатата кетоза, която е цел на кето режима, е от помощ на черния дроб. В този случай се препоръчва следване на кето диета при омазнен черен дроб в нейната пълнота.  

Полезни храни за кето диета при омазнен черен дроб

 

кето диета при омазнен черен дроб

 

При спазването на кето диета при омазнен черен дроб може да наблегнем на храни, които влияят благоприятно на органа:

 1. Риба, богата на мазнини: Не трябва да забравяме за мазните риби в нашия кето режим. Някои риби съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини, които доказано намаляват натрупванията в черния дроб. Може да открием тази особено полезна съставка в сьомга, аншоа, сардини, скумрия.
 2. Животински продукти, богати на холин: Можем да открием това съединение в изобилие в животинските продукти – яйца, сирене, месо, животински органи (черен дроб, бъбреци).
 3. Растителна храна, богата на холин: Това полезно съединение присъства в гъбите шийтаке, кръстоцветните зеленчуци (карфиол, броколи, брюкселско зеле) и бадемите.

 

 

Какви са функциите на черния дроб? 

Също като мозъка, сърцето и белите дробове, черният дроб никога не си почива. Той е най-големият вътрешен орган и е разположен в дясната страна на торса под последните ребра. 

Черният дроб е изключително важен и участва в ежедневните процеси на много системи в тялото. 

 1. Детоксикира кръвта: Черният дроб преработва токсините, получени отвън, както и ненужните хормони и органични съединения. След това ги изпраща обратно в червата и урината, където се изхвърлят от организма.  
 2. Регулира нивата на кръвна захар: Черният дроб задържа определено количество глюкоза, която освобождава при нужда. Ако кръвната захар е твърде висока или твърде ниска, той приема или отдава захар в кръвта, за да се постигне нужния баланс. 
 3. Участва в храносмилането: С участието на този орган успешно се усвояват аминокиселини, произвежда се жлъчна киселина за храносмилане, абсорбират се мастни киселини, които след това служат за енергийно гориво на тялото. 
 4. Запазва минерали и витамини: Черният дроб е дом на жизненоважни съединения – витамин А, Д, Е, К, Б12, желязо, мед. Когато нивата на тези минерали и витамини е ниско, чернодробните резерви се използват, за да се възстанови балансът на тялото.  

 

Неалкохолна мастна чернодробна болест 

При това заболяване се наблюдава прекомерно натрупване на мазнини в органа. Вследствие на това черният дроб се възпалява и не може да изпълнява функциите си правилно. 

Учените наблюдават голям ръст на заболяването – около 25% от населението на развитите страни. 

Съществуват два вида омазняване на черния дроб – алкохолно (при прекомерна употреба на алкохол) и неалкохолно (различни фактори могат да допринесат за него).

Ако не лекуваме заболяването, проблемите с органа се обострят и е възможно да се стигне до цироза и чернодробна недостатъчност, които са необратими.

Понякога се появяват и придружаващи заболявания – хронично подут корем или подуване на мозъка (енцефалопатия). 

Лекарите диагностицират чернодробните заболявания чрез кръвни тестове, ултразвук, биопсия.  

Симптоми на неалкохолна мастна чернодробна болест 

 

кето диета при омазнен черен дроб

 

Заболяването често е наричан „тих убиец“, тъй като ранните симптоми са рядкост. 

Все пак има няколко индикации, които могат да ни подскажат за проблема:

 • Коремна болка в дясната част 
 • Подуване на корема, краката и глезените 
 • Тъмна урина 
 • Промяна в цвета на изпражненията 
 • Хронична умора 
 • Постоянна липса на апетит 
 • Позиви за повръщане 
 • Сърбяща кожа 
 • Лесно образуване на синини 
 • Жълтеница  

Особени фактори за появата на заболяването 

Множество фактори може да допринесат за омазняването на черния дроб:

 • Диабет тип 2 
 • Висок холестерол 
 • Високо кръвно налягане 
 • Хепатит Ц 
 • Наднормено тегло и затлъстяване 
 • Възрастов фактор – над 50 години 

Причини за омазняване на черния дроб 

 

кето диета при омазнен черен дроб

 

Неалкохолната мастна чернодробна болест може да е признак на различни проблеми в тялото и храненето ни.

 1. Инсулинова резистентност: Хора, страдащи от инсулинов дисбаланс или резистентност (диабет тип 2), имат по-висок риск. Учените смятат, че повишените нива на инсулин насърчават прекомерното съхранение на мазнини в органа. 
 2. Наследствена предразположеност: Някои генни варианти увеличават риска от омазняване на черния дроб.  
 3. Заседнал начин на живот: Липсата на движение дава причина на тялото да задържа излишните мазнини и да ги складира в черния дроб.
 4. Консумиране на повече калории от необходимото: Изследванията показват, че повишеният калориен прием допринася за развитието на заболяването независимо от типа храна. 
 5. Прием на много преработени въглехидрати: Липогенезата е естествен процес, в който въглехидратите се преработват и се превръщат в мазнини, които след това се натрупват в тялото. При повишен прием на преработени въглехидрати организмът стимулира складирането на мазнини, тъй като чрез храната сме приели твърде голямо количество енергия.  
 6. Захарни храни и напитки: Добавената захар доказано увеличава количеството мазнини в черния дроб, когато се консумира в големи количества.  
 7. Прием на твърде малко холин: Това водоразтворимо съединение помага при транспорта на жлъчните киселини, процесите на детоксикация, премахването на мазнините в черния дроб и поддържането на общото здраве на органа. Открива се най-често в храните от животински произход. 
 8. Рафинирани растителни масла: Преработеното олио съдържа мастната киселина омега-6, която води до нежелано задържане на мазнини в черния дроб, доказано в няколко проучвания. Подходящи масла, които може да консумираме, са непреработеният зехтин, натуралното кокосово масло и други нерафинирани растителни масла.  

Има ли лечение за неалкохолна мастна чернодробна болест? 

Тъй като наднорменото тегло е предпоставка за заболяването, отслабването намалява възпалителните процеси, причинени от натрупаните мазнини в органа. При загуба дори на 3-5% от теглото некомфортните симптоми на омазнен черен дроб намаляват, а здравето на органа значително се подобрява.  

Загубата на тегло е основен начин за лечение на неалкохолната мастна чернодробна болест.  

Възстановяването на инсулиновата чувствителност чрез спазване на нисковъглехидратна диета също би помогнало за лечението. 

 

Допълнителна грижа за черния дроб 

Освен следването на кето диета при омазнен черен дроб може да укрепим здравето на органа и да помогнем на тялото да се пребори с болестта чрез някои промени в ежедневието си. 

 1. Редовно движение и спорт: Физическата активност намалява инсулиновата резистентност и създаването на мастни натрупвания. Спортът и подходящите упражнения действат благоприятно на цялото тяло и ни поддържат жизнени и здрави. 
 2. Прием на лесни за абсорбиране мазнини: Средноверижните триглицериди са лесни за абсорбиране и дават почти незабавна енергия на тялото и мозъка. Тях може да открием в МСТ маслото, чрез което да подобрим резултатите от кето режима.  
 3. Хранителни добавки: Извлечените съставки, вложени в някои добавки, могат да окажат помощ на черния дроб. Те са подходящо допълнение към спазването на кето диета при омазнен черен дроб. Полезни за справяне с това заболяване са куркумина, силибина и рибеното масло.  

 

 

Заключение

 

кето диета при омазнен черен дроб

 

Омазняването на черния дроб е обратимо състояние, което може да облекчим, като променим ежедневието си. С помощта на кето диетата може да черпим ползите от нисковъглехидратния хранителен режим и да помогнем на тялото да се справи със заболяването.

Омазненият черен дроб не бива да е диагноза, която да пречи на живота ни. За да поддържаме здравето на важния орган, трябва да се храним здравословно спрямо препоръките на лекаря ни. Това хранене може да съвпадне и с кето режима. 

 

Често задавани въпроси

Какво представлява омазненият черен дроб?

Това е заболяване, при което излишни мазнини се трупат в черния дроб. Може да бъде причинено от прекомерна употреба на алкохол или по други причини.

Мога ли да следвам кето диета при омазнен черен дроб?

Ограничаването на въглехидратите, които приемаме, често се препоръчва за облекчаване на признаците и симптомите на заболяването. Кето диетата изисква ниско количество въглехидрати, което я прави подходяща при неалкохолна мастна чернодробна болест. 

Кои храни са най-добри за кето диета при омазнен черен дроб?

При наличието на това заболяване се препоръчва консумирането на повече мазни риби, животински продукти - органи, месо, както и някои специфични храни от растителен произход.

 

Категории: Кето диета|Публикувана: 10.10.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 май 2024 в 17:09 | Публикувана: 10 октомври 2023 в 14:14 | Категория: Кето диета