Крем супа от коприва – пролетна кето рецепта
В разцвета на пролетта едно от любимите ни сезонни неща е крем супа от коприва. Младото растение е чудесно за апетитна и полезна рецепта, която да събуди и вкусовете ни за новия сезон.
Насладете се на сезонните продукти – ето как да си приготвите супа от коприва в кето вариант.
Рецепта за крем супа от коприва
Класическата супа съдържа ориз, брашно, понякога картоф. Но тъй като се стремим към нисковъглехидратно хранене, ще изключим тези неща, замествайки ги с кето алтернативи.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати |
---|---|---|
40 минути | 3-4 | 5 г |
Необходими продукти:
- 500 г коприва
- 1 връзка зелен лук
- 200 г броколи
- 1 с. л. чесън на прах (или 2-3 листа див чесън)
- 1 бр дафинов лист
- 1 лимон
- 800 мл зеленчуков бульон (или кипната вода)
- 1 ч. л. дижонска горчица
- 1 с. л. масло Гхи
- 4-5 клончета мащерка (отделете листенцата)
- 3-4 лентички бекон
- Сол и пипер на вкус
- 100 мл кокосов крем или сметана за готвене
Приготвяне:
- Първата стъпка е подготовката на копривата. Кипвате вода и я попарвате за около 5 минути, след това я минавате през леденостудена вода и отцеждате.
- В по-голяма тенджера загрейте маслото Гхи, нарежете зеления лук и броколите, и ги задушете около 5 минути.
- Добавете чесъна на прах, дафиновия лист, настържете кората от лимона, сложете горчицата и копривата, която сте почистили от стеблата. Налейте зеленчуковия бульон/гореща вода и гответе около 30 минути, докато зеленчуците омекнат и подправките отпуснат ароматите си.
- Междувременно в малко масло запържете бекона до хрупкавост.
- Отделете малко от бульона, за да можете, след като пасирате супата, ако е прекалено гъста, да коригирате с него.
- Отстранете супата от котлона, пасирайте до гладкост, след това я върнете на котлона и добавете кокосовата сметана/сметаната за готвене и мащерката.
- Разбъркайте добре, овкусете със сока от лимона, сол и пипер, ако е необходимо.
- Сервирайте всяка порция крем супа от коприва с хрупкав бекон.
Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.
Други предложения за сервиране:
- Поръсете с натрошено сирене.
- Използвайте поширано яйце, за да създадете приятен център при поднасяне на супата.
- Декорирайте зеления фон на вашата крем супа от коприва с ядливи цветя като невен, карамфил, лавандула.
Защо копривата пари при бране?
Това познато на всички по нашите ширини растение предизвиква смесени чувства при споменаването му – свързани най-вече с брането му.
Както листата, така и стеблата на копривата са покрити със структури (трихоми), които приличат на косми, но са крехки и кухи. Тези „косми“ се пълнят с мощни токсини, като хистамин и мравчена киселина. Те действат като игли, когато влязат в контакт с кожата, и причиняват усещане за парене и обрив.
Обривът може да продължи от няколко часа до няколко дни. Всъщност научното наименование на рода Коприва – Urtica, произлиза от латинското uro, което означава „изгарям“.
Английската дума за коприва – nettle, идва от староанглийската дума за игла.
Излагането на парещите копривени токсини може да причини подуване, зачервяване, мравучкане, изтръпналост и сърбеж.
Препоръчително е да се използват ръкавици при брането на коприва, за да се избегнат неприятните възпаления на кожата.
Ако сте решили да си я наберете сами, нека това да е от диви находища, тъй като копривата обича да расте и на по-замърсени места – включително градска среда и близо до пътища. Избягвайте набраната от такива места – тя поема замърсявания от почвата, водата и въздуха, които отпуска при готвене.
С какво е полезна копривата?
Древните египтяни са използвали копривата за лечение на артрит и болки в долната част на гърба. Римските войски са натривали кожата си с нея, за да поддържат топлината.
Листата и коренът на копривата осигуряват голямо разнообразие от хранителни вещества: витамини (А,С,К), минерали (желязо, магнезий, фосфор), аминокиселини, пигменти и полифеноли.
Много от тези хранителни вещества действат като антиоксиданти в организма.
Още за копривата и полезните й свойства ще откриете в статията по темата в блога ни.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за кето крем супа от коприва ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес ще отделим специално внимание на изключително полезния чай от коприва и ще си поговорим за това какви
Пролетта е идеалното време да си приготвите ароматна и лесна супа от коприва, която е най-вкусна и полезна
Настроени сме на зелена вълна и решихме да приготвим заедно градинска супа. Кръстихме я така, тъй като продуктите,