В разцвета на пролетта едно от любимите ни сезонни неща е крем супа от коприва. Младото растение е чудесно за апетитна и полезна рецепта, която да събуди и вкусовете ни за новия сезон.

Насладете се на сезонните продукти – ето как да си приготвите супа от коприва в кето вариант.

 

Рецепта за крем супа от коприва

Класическата супа съдържа ориз, брашно, понякога картоф. Но тъй като се стремим към нисковъглехидратно хранене, ще изключим тези неща, замествайки ги с кето алтернативи.

Необходими продукти:

  • 500 г коприва
  • 1 връзка зелен лук
  • 200 г броколи
  • 1 с. л. чесън на прах (или 2-3 листа див чесън)
  • 1 бр дафинов лист
  • 1 лимон
  • 800 мл зеленчуков бульон (или кипната вода)
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 1 с. л. масло Гхи
  • 4-5 клончета мащерка (отделете листенцата)
  • 3-4 лентички бекон
  • Сол и пипер на вкус
  • 100 мл кокосов крем или сметана за готвене

 

Приготвяне:

  1. Първата стъпка е подготовката на копривата. Кипвате вода и я попарвате за около 5 минути, след това я минавате през леденостудена вода и отцеждате.
  2. В по-голяма тенджера загрейте маслото Гхи, нарежете зеления лук и броколите, и ги задушете около 5 минути.
  3. Добавете чесъна на прах, дафиновия лист, настържете кората от лимона, сложете горчицата и копривата, която сте почистили от стеблата. Налейте зеленчуковия бульон/гореща вода и гответе около 30 минути, докато зеленчуците омекнат и подправките отпуснат ароматите си.
  4. Междувременно в малко масло запържете бекона до хрупкавост.
  5. Отделете малко от бульона, за да можете, след като пасирате супата, ако е прекалено гъста, да коригирате с него.
  6. Отстранете супата от котлона, пасирайте до гладкост, след това я върнете на котлона и добавете кокосовата сметана/сметаната за готвене и мащерката.
  7. Разбъркайте добре, овкусете със сока от лимона, сол и пипер, ако е необходимо.
  8. Сервирайте всяка порция крем супа от коприва с хрупкав бекон.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Други предложения за сервиране:

  1. Поръсете с натрошено сирене.
  2. Използвайте поширано яйце, за да създадете приятен център при поднасяне на супата.
  3. Декорирайте зеления фон на вашата крем супа от коприва с ядливи цветя като невен, карамфил, лавандула.

 

Защо копривата пари при бране?

 

Супа от коприва. Купичка с коприва, готова за готвене.

 

Това познато на всички по нашите ширини растение предизвиква смесени чувства при споменаването му – свързани най-вече с брането му.

Както листата, така и стеблата на копривата са покрити със структури (трихоми), които приличат на косми, но са крехки и кухи. Тези „косми“ се пълнят с мощни токсини, като хистамин и мравчена киселина. Те действат като игли, когато влязат в контакт с кожата, и причиняват усещане за парене и обрив.

Обривът може да продължи от няколко часа до няколко дни. Всъщност научното наименование на рода Коприва – Urtica, произлиза от латинското uro, което означава „изгарям“.

Английската дума за коприва – nettle, идва от староанглийската дума за игла.

Излагането на парещите копривени токсини може да причини подуване, зачервяване, мравучкане, изтръпналост и сърбеж.

Препоръчително е да се използват ръкавици при брането на коприва, за да се избегнат неприятните възпаления на кожата.

Ако сте решили да си я наберете сами, нека това да е от диви находища, тъй като копривата обича да расте и на по-замърсени места – включително градска среда и близо до пътища. Избягвайте набраната от такива места – тя поема замърсявания от почвата, водата и въздуха, които отпуска при готвене.

 

С какво е полезна копривата?

Древните египтяни са използвали копривата за лечение на артрит и болки в долната част на гърба. Римските войски са натривали кожата си с нея, за да поддържат топлината.

Листата и коренът на копривата осигуряват голямо разнообразие от хранителни вещества: витамини (А,С,К), минерали (желязо, магнезий, фосфор), аминокиселини, пигменти и полифеноли.

Много от тези хранителни вещества действат като антиоксиданти в организма.

Още за копривата и полезните й свойства ще откриете в статията по темата в блога ни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето супа от коприва. Великденски кето предястия и гарнитури.

В нашия блог ще откриете и рецепта за разядка с коприва, орехи и пармезан.

 

Ако тази рецепта за кето крем супа от коприва ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

 

Приятен апетит!