Кето диета при алергии – помага ли и с какво трябва да внимаваме? Разглеждаме каква е разликата между алергия и непоносимост и как може да използваме кето диетата в наша полза – за по-добър имунен отговор на организма ни и облекчаване на алергични симптоми.

 

За кето диетата

Кето диетата е начин на хранене, който е свързан с фокусиране върху вкусни, здравословни мазнини и намаляване на броя въглехидрати, които консумираме. Това е като да кажем довиждане на сладките храни и хляба и здравей на вкусните авокадо, ядки и месо.

Цялата идея е да вкараме тялото си в състояние на кетоза, при което то изгаря мазнини за енергия вместо въглехидрати. Хората обикновено обичат кетото, заради ползите за сваляне на килограми и чувството за енергия, които предлага.

Но не трябва да забравяме да се консултираме с медицинско лице или диетолог, преди да се гмурнем в кето диетата. Така ще сме сигурни, че това е най-подходящият режим за нас и нашето здравно състояние.

calc magn 400
vitd3 600

 

Алергиите

Алергиите може да се интерпретират като объркване в имунната система. Тя трябва да ни защитава от непознати, чужди вещества, които биха могли да ни навредят.

Получаваме алергична реакция, когато имунната ни система реагира прекалено остро на някои неща, които всъщност са безвредни или по-малко опасни за повечето хора. Но в организма на алергичните тя ги отчита като по-сериозни „натрапници“.

Често веществата, предизвикващи алергии, са цветен прашец, мухъл, акари, отрова (например ужилване от пчела), определени храни, лекарства или животни.

В случай на кожни алергии, виновници могат да бъдат част от съставките на някои домакински или козметични продукти, които да предизвикат сърбящ кожен обрив.

Симптомите на алергия обикновено се появяват около или в частта от тялото, която контактува с въпросния алерген.

Например вдишването на прах, цветен прашец или мухъл може да причини респираторни проблеми като хрипове, кихане и кашляне, както и сърбящи очи. Храните и лекарствата причиняват стомашни проблеми, газове или други стомашно-чревни несгоди.

Най-тежкият вид алергична реакция е анафилактична. При нея имунният отговор се разпространява в цялото тяло, като по този начин засяга множество органи и системи. Подобна алергична реакция може да бъде фатална, ако не се лекува веднага.

 

Хранителни и сезонни алергии

 

Кето диета при алергии - храни.

 

Сезонните алергии не са животозастрашаващи, но за сметка на това са доста често срещани. Симптомите на сезонните алергии може да са кашлица, кихане, затруднено дишане, мозъчна мъгла и секреция от носа, наричат се още алергичен ринит.

Тези симптоми може да се активират при контакт със сезонен прашец, мухъл, или от несезонни дразнители като прах, домашни любимци и вредители.

Поради индивидуалния характер на алергиите, те не могат да се свържат специфично с определени възрастови групи. Някои хора проявяват симптоми на сезонни алергии още в ранното детство, докато други може да ги изпитат по-късно.

Има предположения, че вероятността от поява на алергии може да е по-голяма по време на критични периоди от живота на човека. Важно е всеки, независимо от възрастта си, който страда от сезонни алергии, да се консултира с лекар, за да получи подходящи предписания за лечение и стил на живот.

Хранителните алергии са по-малко разпространени от сезонните алергии, но за сметка на това са по-тежки. Най-честите алергени се явяват ядки, най-често фъстъци, миди, мляко, пшеница, соя или яйца.

Хранителните алергии се развиват подобно на сезонните, но хранителните алергии не са същите като хранителни непоносимости.

 

Разлика между алергия и непоносимост

Това са състояния, свързани с различен механизъм на имунен отговор.  В случай на хранителна алергия, въпросният алерген предизвиква потенциално животозастрашаващ имунен отговор, управляван от имуноглобулин IgE антитела.

Хранителната непоносимост, от друга страна, причинява леки до тежки, но не и животозастрашаващи, проблеми. Имунните клетки, наречени IgA антитела, също могат да играят роля в непоносимостта към храни.

Накратко, при непоносимост даденото вещество в определени храни не може да се смила правилно от организма, защото има ензимен дефицит. Хранителните алергии не са свързани с него.

 

Кето диета при алергии

 

Кето диета при алергии - жена с лупа.

 

Въпреки че кето диетата не е конкретно предназначена за лечение или като лек на алергии, някои хора могат да изпитат подобрения и облекчаване в симптомите, докато следват кето диета при алергии.

Важно да отбележим, че все още протичат изследвания, за да се потвърдят напълно някои от ползите на кето диета при алергии, както и това, че ефектите могат да варират значително от човек до човек.

Ето някои възможни начини, по които може да се възползваме от кето диета при алергии.

 

Елиминиране на алергенни храни

Кето диетата ограничава въглехидратите, което води до елиминиране на много обичайни алергенни храни като пшеница (глутен) и определени плодове. За хора с алергии към тези храни, избягването им може да доведе до облекчаване на алергичните реакции.

Въпреки това, ако прилагаме кето диета при алергии, е важно да сме сигурни, че може да си позволим да хапваме ядки, тъй като те съдържат полезни мазнини и са една от основните храни за кетогенната диета.

 

Кето диета при алергии – противовъзпалителни ефекти

 

Кето диета при алергии - обрив.

 

Кето диетата се свързва с намалено възпаление в някои проучвания. Алергичните реакции често включват възпалителен отговор, предизвикан от имунната система. Като потенциално намалим общото възпаление, кето диета при алергии може да облекчи някои симптоми или да ги направи по-леки.

 

Метаболитни подобрения и загуба на тегло

За хора, чиито алергии са свързани със затлъстяване или загуба на тегло, кето диетата може косвено да помогне чрез намаляне на възпалението и натоварването върху тялото и имунната система.

 

Кето диета при алергии – чревно здраве

Съществуват изследвания, които показват, че кето диетата има потенциала да повлияе положително на микробиома на червата, който играе важна роля в регулирането на имунната система.

По-здравите черва могат да намалят тежестта на алергичните реакции при някои индивиди.

 

Намалена консумация на преработени храни

Кето диетата набляга на непреработени храни и обезсърчава силно преработените продукти.

Това може да доведе до намаляване на приема на добавени консерванти и изкуствени съставки, които могат да предизвикат или влошат алергиите при някои индивиди.

 

Стабилни нива на кръвната захар

Нисковъглехидратната природа на кето диетата може да доведе до по-стабилни нива на кръвната захар. Колебанията в кръвната захар сами по себе си не предизвикват алергични прояви, но могат потенциално да изострят алергичните симптоми при някои хора.

 

Потенциално облекчение при кожни заболявания

Някои хора с алергии изпитват кожни заболявания като екзема, които могат да бъдат предизвикани или влошени от определени храни. Чрез премахване на определени алергенни храни, кето диетата може да подобри здравето на кожата в някои случаи.

 

С какво трябва да внимаваме?

 

Кето диета при алергии - обрив и храна.

 

Когато се впускаме в кето диета със съществуващи алергии, има няколко важни неща, на които трябва да обърнем внимание, за да сме сигурни, че диетата е безопасна и не влошава състоянието ни.

Ето основните неща, които трябва да имаме предвид.

 

Познаване на алергените

Трябва да познаваме специфичните активатори, за да разберем кои храни трябва да избягваме.

Честите алергени включват глутен, соя, ядки, млечни продукти, яйца, миди и някои плодове.

Необходимо е да сме внимателни и при проверка на етикетите на храните, които е възможно да съдържат потенциални алергени.

 

Хранителна адекватност

Трябва да се съсредоточим върху добре балансирана и разнообразна диета, за да избегнем недостиг на хранителни вещества.

С хранителните ограничения при практикуването на кето диета при алергии, е важно да намерим алтернативни заместители на хранителни вещества и да обмислим добавяне на някои, ако е необходимо. Затова е най-полезно да се консултираме с диетолог, за да изготвим подходящ план за хранителна кето диета.

 

Кръстосано замърсяване

Ако алергиите ни са тежки, трябва да внимаваме за кръстосано замърсяване при приготвяне на храна. За да избегнем всякакъв контакт с алергени, може да готвим в отделни съдове и да използваме различни дъски за рязане.

 

Скрити алергени

 

Кето диета при алергии - дете с лупа.

 

Както споменахме по-горе, винаги трябва да бъдем внимателни с пакетираните, ресторантските и преработените храни, като четем обстойно етикетите и състава на храната. Тъй като, ако не внимаваме, може да си докараме алергична реакция.

 

Индивидуални реакции

Не трябва да забравяме, че тялото на всеки е различно. Докато някои хора могат да намерят облекчение от кето диета при алергии, други може да не изпитат същите позитиви или дори да забележат влошаване на алергичните симптоми.

Трябва да обърнем специално внимание на реакцията на тялото си и да коригираме диетата си ако е необходимо.

 

Здраве на червата

Все още са нужни повече изследвания в тази област, но както споменахме, кето диетата може да повлияе на чревния микробиом, което, от своя страна, да повлияе и върху алергиите. Индивидуалните отговори могат да варират и както някои хора виждат подобрения, други изпитват промени, които влошават състоянието им.

 

Консултация със здравен специалист

Преди да започнем кето диета, особено ако имаме алергии, трябва да се консултираме с лекар или диетолог. Те ще могат да оценят специфичните ни алергии, здравословно състояние и диетични нужди, за да създадат безопасен и подходящ кето хранителен план за нас.

 

Хидратация

Кето диетата може да доведе до повишена загуба на вода, така че е от съществено значение да останем добре хидратирани, пиейки достатъчно вода и богати на електролити напитки.

 

Заключение

Елиминирането на алергенните храни и потенциалните противовъзпалителни ефекти на кето диетата може да е от полза за някои хора с алергии.

Необходима е обаче и индивидуална предпазливост, за да се избягват алергени, да се осигури правилно хранене и да се наблюдават индивидуалните реакции.

Консултацията със здравен специалист е от съществено значение за безопасен и ефективен подход към управлението на алергиите към кето диетата.

 

Какво са алергии?

Алергиите може да се интерпретират като объркване в имунната система. Тя трябва да ни защитава от непознати, чужди вещества, които биха могли да ни навредят. При алергиите имунната ни система реагира пресилено на неща, които са безвредни или по-малко опасни, отколкото имунната ни система си мисли, че са.

Помага ли кето диета при алергии?

Въпреки че кето диетата не е конкретно предназначена за лечение или като лек на алергии, някои хора могат да изпитат подобрения и облекчаване в симптомите, докато следват кето диета при алергии.

С какво помага прилагането на кето диета при алергии?

Елиминира алергенни храни, има противовъзпалителни ефекти, предизвиква метаболитни подобрения и загуба на тегло, грижи се за здравия чревен микробиом, контролира кръвната захар, намаля консумацията на преработени храни и още фактори, които може да повлияят на алергиите.

Обновена: 9 октомври 2023 в 15:40 | Публикувана: 28 септември 2023 в 16:35 | Категория: Кето диета