Здравословно ли е бързото отслабване?

Обновена: 06.03.2024|
Здравословно ли е бързото отслабване.

Революционна, удобна, лесна за изпълнение и с гарантиран ефект – така обикновено се представя всяка диета за бързо отслабване. Тя винаги е многообещаваща и не е чудно, че повечето хора я посрещат с надежда и готовност да я приложат.

Но има ли средство, което светкавично да отнеме излишното телесно тегло, да направи човека по-здрав и по-привлекателен, да промени неговото хранене, движение, начин на живот?

В тази статия ще се спрем на въпроса здравословно ли е бързото отслабване, както и на това възможно ли е здравословни навици да се изграждат за по-малко от 10 дни?

 

Каква е нормата за бързо отслабване?

Скоростта, с която човек може да намали телесното си тегло, зависи от неговото здравословно състояние, пол, възраст, степен на затлъстяване, хранителни навици, физическа активност и още много фактори. Така че е трудно да се формулират точни критерии за бързо отслабване.

Въпреки това съществува обобщена норма. В съвременната нутрициология (науката, която обединява всички специалности, имащи отношение към храненето) широко се прилагат мерките, посочени от Американската асоциация по диететика:

 • Ако седмично от телесното тегло се губи повече от 1 килограм, започнал е процес на бързо отслабване.
 • Когато загубата е около 500 до 1000 грама, излишните килограми се отхвърлят постепенно.

Някои експерти по хранене и диететика приемат за бързо отслабване случаите, при които телесното тегло се редуцира с 2 до 2,5 процента в рамките на 7 дни. Например, ако човек тежи 100 килограма преди започването на диета, а след седмичното й прилагане достигне 98 или 97,5 килограма, смята се, че се той се е подложил на бързо отслабване.

Този процес не протича плавно. В първите 10 дни от ограничителния начин на хранене намаляването на килограмите е доста осезателно, защото организмът губи вода и гликоген (запаси от глюкоза в мускулите и черния дроб). С течение на времето обаче скоростта на отслабване намалява.

Когато запасите на гликоген в организма се изчерпят, тялото започва да разгражда мазнините, за да получава енергия, но това се случва по-бавно.

 

Здравословно ли е бързото отслабване?

 

Здравословно ли е бързото отслабване.

 

Форсираното вталяване може да подобри външния вид на някои хора и да повиши самочувствието им. Ако скоростната диета е съчетана с физическа активност, в организма се отделят ендорфини – хормони на щастието, които действат благотворно. Но ползата е краткотрайна.

След няколко дни на хранителни ограничения се стига до физическо напрежение и стрес, които провокират раздразнение, нервност и умора. Ако диетата свежда количеството на приетите калории под 1500 (т.е. по-малко от енергията, необходима за поддържане на основните жизнени функции в покой), наложеният хранителен дефицит поражда мрачно настроение, което отваря врата за депресия.

 

Какви са вредите при шоково отслабване?

Рисковано приключение с неясен край“ – така българският специалист по хигиена на храненето проф. Лукан Балабански определя опитите за бързо отслабване. Той е категоричен, че въпросният подход води до неустойчиви резултати и носи опасности за здравето в дългосрочен план.

Да разгледаме 7 от най-честите рискове.

 

1. Забавяне на обмяната

Отдавна е доказано, че организмът, подложен на частично гладуване, бави метаболитните си процеси, за да съхрани повече енергия от храната, която му се дава. Форсираното отслабване променя хормоналната секреция, което влияе неблагоприятно на обмяната.

Например при загуба на мастни клетки се понижава нивото на хормона лептин. Това засилва апетита и забавя скоростта на обменните процеси.

Като резултат, след прекратяване на ограничителната диета, телесното тегло се възвръща много бързо и дори надхвърля стартовото си ниво.

 

2. Загуба на мускулна маса

Когато хранителният режим е прекалено ограничен, тялото се затруднява в изгарянето само на мазнини и посяга на мускулите, които разгражда, за да получи енергия.

Ако се прилага диета с ниско съдържание на протеини при липса на физическа активност, може да се стигне до значителна загуба на мускулна маса, слабост, нарушена обмяна и други здравословни проблеми.

 

3. Дехидратация

При бърза загуба на телесно тегло се губят и много течности. Състоянието се влошава, когато в опитите за шоково отслабване се включват диуретици.

Губейки течности, потърпевшите се оплакват от сухост в устата и гърлото, главоболие, умора, слабост, мускулни спазми и други здравословни проблеми.

 

4. Аритмии и ниско кръвно налягане

 

Здравословно ли е бързото отслабване, ниско кръвно.

 

Ако шоково се намали приемът на храни, в телесните течности се нарушава равновесието на електролитите (йони на калий, натрий, калций и други).

Електролитният дисбаланс причинява увреждания. Например:

 • Когато концентрация на калий в кръвта е прекалено ниска, се нарушава сърдечният ритъм.
 • Високите нива на натрий, особено в условията на дехидратация и намален кръвен обем, повишават кръвното налягане.

 

5. Хипогликемия

При рязко изключване от хранителния режим на всички продукти, които са източник на глюкоза, може драстично да се понижи кръвната захар (на гладно – под 3,9 милимола/литър) и да настъпи хипогликемия – болестно състояние, което се проявява с главоболие, замайване, слабост, раздразнителност, треперене и пристъпи на глад.

Тези симптоми обикновено водят до отказ от диетата.

 

6. Нарушения в храносмилателната система

Рязката загуба на тегло смущава процесите, чрез които храната се превръща в енергия и вещества, необходими за функционирането на организма. Шоковото отслабване понякога е причина за следните проблеми:

 • Гадене
 • Парене в областта на хранопровода и стомаха
 • Коремни болки
 • Метеоризъм
 • Запек
 • Диария

 

7. Нежелани ефекти от недостиг на хранителни вещества

Ето още примери, с които да си отговорим по-добре на въпроса „Здравословно ли е бързото отслабване?“:

 • Дефицитът на витамините С, D, А, Е и В6, както и на протеини, се отразява негативно върху имунната система и по този начин отслабва защитата на организма срещу инфекции.
 • Липсата на желязо, както и на витамините В6, В9 и В12, които имат важна роля в производството на червени кръвни клетки, води до анемия.
 • При драстично намаляване в организма на калций и фосфор, също и на витамин D, костната тъкан става рехава и възниква риск от фрактури.
 • Недостигът на желязо, както и на витамините В7, D, С и В12 е честа причина за косопад при шоково отслабване.

 

Какво, ако все пак сте решили да отслабнете по-бързо?

 

Здравословно ли е бързото отслабване.

 

Бъдете реалисти и тръгнете към целта си с малки, но сигурни стъпки:

 1. Не се подлагайте на тежко гладуване. Достатъчно е само да ограничите калоричните ястия, богати на захари и животински мазнини. Наблегнете на пресните зеленчуци и на плодовете, които не са много сладки. Предпочитайте пълнозърнести храни.
 2. Избягвайте преработените продукти. Стойте по-далече от храни с високо съдържание на захар, сол и различни добавки.
 3. Увеличете приема на протеини.Те ще подсилят мускулната система, докато се храните нискокалорично. Подходящи белтъчни храни са: нетлъсто месо, риба, яйца, нискомаслени млечни продукти, нахут, леща, туфу и други растителни източници на протеини.
 4. Пийте достатъчно вода, равномерно през целия ден. С осем чаши вода дневно може да поддържате добра хидратация на организма си.
 5. Движете се. Чрез бързо ходене, бягане, плуване, кардио тренировки или силови упражнения ще противодействате на метаболитното забавяне, което настъпва по време на ограничителните диети.
 6. Намалете консумацията на алкохол. Най-добре изключете напълно спиртните и газираните напитки от диетата си. Те са източник на калории и пречат на отслабването.
 7. Ако вече имате здравословен проблем, консултирайте се с лекар. Съветвайте се с нутрициолог, диетолог или специалист по метаболитни заболявания, преди да се подложите на бързо отслабване. Експертът най-добре ще прецени каква диета е подходяща за вашето физическо състояние и индивидуални особености.

Не забравяйте: времето за изграждане на здравословни навици е различно за всеки човек, но не отнема по-малко от три седмици.

Изследвания сочат, че за превръщането на конкретни дейности в рутина са нужни минимум 66 дни. Препоръчително е здравословното отслабване да се повежда в рамките на половин или една година.

Много важно е през този период да проявявате търпение и постоянство, защото „Големите постижения не се случват бързо и лесно. Те идват с множество малки стъпки и усилия, които се полагат в продължение на време“. Това са думи на популярния експерт по лична мотивация Зиг Зиглар. Нека да му се доверим.

Здравословно ли е бързото отслабване?

Форсираното вталяване може да подобри външния вид на някои хора и да повиши самочувствието им. Но ползата е краткотрайна. След няколко дни на хранителни ограничения се стига до физическо напрежение и стрес, които провокират раздразнение, нервност и умора. 

Какви са последиците от бързото отслабване?

Отдавна е доказано, че организмът, подложен на частично гладуване, бави метаболитните си процеси, за да съхрани повече енергия от храната, която му се дава. Форсираното отслабване променя хормоналната секреция, което влияе неблагоприятно на обмяната.

Как да отслабнем бързо?

Бъдете реалисти и тръгнете към целта си с малки, но сигурни стъпки – започнете с балансирано хранене, добра хидратация и физическа активност. Сами ще усетите здравословни ли е бързото отслабване според резултатите и появата на странични ефекти от неправилна диета.

Категории: Здраве|Публикувана: 26.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 14:36 | Публикувана: 26 април 2023 в 16:46 | Категория: Здраве