Алергени в козметиката

Обновена: 16.01.2024|

Алергени в козметиката са вещества, които могат да предизвикат алергична реакция в организма ни, локално или да спомогнат за развиването на алергии към различни храни.

Всяко вещество би могло да бъде алерген, но от гледна точка на козметичната индустрия това са специфични общи вещества (обикновено ароматни материали), които обикновено се срещат като алергени в козметиката.

 

Алергени в козметиката

Производителите на козметика в ЕС са задължени да изброят всеки от 26-те алергена, съдържащи се в даден продукт, ако се съдържат от или над 0,001% за продукти, които остават върху кожата, като кремове, тонери и 0,01% за отмиващи се продукти, като душ гелове и шампоани.

Също така е важно да следим промените в тази сфера, тъй като с времето могат да бъдат открити нови алергени в козметиката, които да имаме предвид, особено ако сме чувствителни и предразположени към алергични реакции.

Според FDA най-често срещаните алергени в козметиката могат да бъдат разделени в 5 категории:

  • Аромати
  • Латекс
  • Метали
  • Консерванти
  • Оцветители

По-долу ще разгледаме всеки един клас поотделно.

 

Алергени в козметиката: Аромати

 

Алергени в козметиката - аромати.

 

Ароматните съединения, които придават приятната миризма на козметичните продукти са навсякъде в света на красотата и личната грижа. Въпреки че подобряват сетивното ни изживяване, използването им може да бъдат също причина за безпокойство у хора с алергии и чувствителност към аромати.

Ароматите в козметиката са сложна комбинация от различни химични съединения и от производителите не се изисква да разкриват специфичните съставки, използвани в техните формулировки на аромати.

Тази липса на прозрачност може да затрудни потребителите да идентифицират точния алерген, отговорен за нежеланите реакции.

Алергичните реакции към аромати могат да се проявят по няколко начина. Контактът на кожата с ароматизирана козметика може да доведе до зачервяване, сърбеж, парене, копривна треска, обриви или подуване.

Респираторни симптоми като кихане, хрема или дори главоболие и гадене също могат да се появят, особено при вдишване на силни миризми.

За хората, които подозират, че ароматите са причина за алергични реакции, тестването с пластир може да бъде полезен диагностичен инструмент.

Прилагането на малко количество от продукта върху малък участък от кожата и наблюдението за нежелани реакции в продължение на 24 до 48 часа може да помогне за идентифициране на алергена.

За да се погрижат за хора с алергии към аромати или чувствителна кожа, много козметични марки предлагат продукти „без аромат“.

Важно е обаче да се отбележи, че някои от тези продукти все още могат да съдържат маскиращи аромати или други подобни агенти, за да неутрализират всички присъщи миризми.

Регулаторните органи в различни страни, като ЕС и САЩ, въведоха разпоредби относно разкриването на специфични ароматни алергени върху козметичните етикети.

ЕС идентифицира 26-те често срещани ароматни алергена, известни като „ЕС 26“, които трябва да бъдат етикетирани, когато присъстват в над определени концентрации в козметиката.

Ако изпитваме алергични реакции или кожна чувствителност, когато използваме ароматизирана козметика, е препоръчително да преустановим употребата й и да се консултираме с дерматолог или алерголог за правилна диагностика. Те могат да дадат насоки за подходящи алтернативи без аромат или хипоалергени.

В областта на козметиката ароматите несъмнено са нож с две остриета, подобрявайки сетивната привлекателност на продуктите за мнозина, като същевременно представляват потенциален риск за тези с алергии към аромати.

Именно поради това информираният потребителски избор и контролът на етикета играят основна роля за осигуряването на безопасно и приятно козметично изживяване за всички.

 

Алергени в козметиката: Естествен каучуков латекс

 

Алергени в козметиката - естествен каучуков латекс.

 

Естественият каучуков латекс, произхождащ от каучуковото дърво Hevea brasiliensis, намира своето място в редица козметични продукти, носейки както предимства, така и рискове за потребителите.

Този универсален материал се използва в козметиката за приложения като апликатори за грим и продукти за лепене, но може да бъде проблематичен за тези с алергии към латекс.

Алергиите към латекс не са необичайни, тези реакции могат да се проявят като леко кожно дразнене, сърбеж, зачервяване или да ескалират до по-тежки симптоми – копривна треска, подуване и, в редки случаи, животозастрашаващ анафилактичен шок.

Протеините, открити в естествения каучуков латекс, са виновниците за тези алергични реакции. Дори следи от латексови протеини в козметиката могат да провокират алергични реакции при хора, които са податливи на тях.

Поради това регулаторните органи в различни страни изискват етикетирането на продукти, съдържащи естествен каучуков латекс.

Производителите на козметика са задължени да разкриват наличието на латекс в техните продукти, за да може хората с алергии и податливите на такива да могат да избегнат потенциални проблеми.

Хората, които вече са алергични към латекс от други източници, като латексови ръкавици или балони, са изложени на повишен риск от алергични реакции към козметика, съдържаща естествен каучуков латекс.

Това се дължи на кръстосана реактивност, при която имунната система разпознава подобни протеини в различни предмети, съдържащи латекс.

За хора с алергии или чувствителност към латекс пазарът предлага набор от козметични продукти и апликатори без латекс. Тези алтернативи осигуряват безопасност без компромис с качеството или ефективността на козметиката.

Ако подозираме или знаем, че имаме алергия към латекс, е препоръчително да се консултираме с дерматолог или алерголог за диагностика. Този метод включва прилагане на малки количества алергени, включително латекс, върху кожата, за да се наблюдават нежелани реакции.

Обобщено, докато латексът от естествен каучук се използва в различни индустрии, включително козметика, той представлява предизвикателство за хората с алергии към латекс.

Строгите разпоредби за етикетиране помагат за защитата на потребителите, докато наличието на козметични опции без латекс гарантира, че всеки може да се наслаждава на продукти за красота и лична хигиена без риск от алергични реакции или такива на дразнене.

 

Алергени в козметиката: Метали

 

Алергени в козметиката - алергия.

 

Металите са група от елементи, които могат да бъдат намерени в продуктите за красота и понякога да се явяват като алергени в козметиката за определени индивиди.

Тези метали се използват в козметиката за различни цели, включително като оцветители, консерванти и стабилизатори. Докато металите обикновено се считат за безопасни за повечето хора, някои от тях могат да развият алергични реакции или чувствителност, когато са изложени на тях чрез козметични продукти.

Някои от металите, често срещани в козметиката, включват никел, кобалт, хром и алуминий. Те могат да се използват като пигменти в грима, както и в опаковки, като метални капачки или контейнери.

 

Алергия към никел

Никелът е един от най-известните метални алергени в козметиката. Хората с алергии към никел могат да получат кожни реакции като сърбеж, зачервяване, обрив или образуване на мехури, когато влязат в контакт с козметика или бижута, съдържащи никел.

 

Чувствителност към кобалт и хром

Кобалтът и хромът са други метали, които могат да причинят алергични реакции при чувствителни индивиди. Тези метали могат да бъдат намерени в артикули като сенки за очи, очни линии и продукти за устни.

При съмнения за алергия към метали, свързана с козметика, може да се подложим на тестване с пластир от дерматолог или алерголог. Това включва прилагане на малки количества алергени, включително метални съединения, върху кожата, за да се определи дали възниква алергична реакция.

Регулаторните агенции в много страни изискват козметични продукти, съдържащи определени метали, да бъдат етикетирани като такива.

Например продуктите, съдържащи никел, могат да бъдат етикетирани като „тествани с никел“ или „без никел“, за да помогнат на потребителите с алергии да ги избягват.

Финално, докато металите обикновено се използват в козметиката за различни цели, те потенциално могат да предизвикат алергични реакции при някои хора.

 

Алергени в козметиката: Консерванти

 

Алергени в козметиката - крем за ръце.

 

Консервантите са основни компоненти в козметиката и продуктите за лична хигиена, тъй като помагат за удължаване на срока им на годност и предотвратяват разрастването на вредни бактерии и гъбички.

Въпреки това някои консерванти също могат да бъдат потенциални алергени в козметиката и дразнители за различни хора.

Алергичните реакции към консерванти могат да се проявят като кожно дразнене, зачервяване, сърбеж, парене или развитие на контактен дерматит. В някои случаи могат да възникнат тежки реакции, водещи до копривна треска или подуване.

 

Парабени

Парабените са смятани за най-известните консерванти. Опасенията за това, че се явяват силни алергени в козметиката, доведоха до разработването продукти без парабени.

 

Консерванти, освобождаващи формалдехид

Те се използват за предотвратяване на микробния растеж в козметиката, но също така могат да отделят формалдехид – известен алерген и дразнител. Хората с алергии или чувствителност към формалдехид трябва да бъдат внимателни, когато използват продукти, съдържащи тези консерванти.

 

Феноксиетанол

Феноксиетанолът се счита за по-безопасна алтернатива на някои други консерванти, но дори тази съставка може да доведе до кожни реакции при чувствителни хора.

Регулаторните агенции в различни страни са установили насоки за употребата на консерванти в козметиката. Често от производителите се изисква да изброяват консервантите върху етикетите на продуктите, за да информират потребителите.

Ако подозираме, че консервантите в козметиката може да ни причинят кожни проблеми, при посещението на дерматолог може да ни бъде направен тест с пластири, за да се установи дали има възможност за възникване на проблеми от консервантите.

За хора, склонни към алергии или чувствителност, изборът на козметика, обозначена като „хипоалергенна“ или „подходяща за чувствителна кожа“, може да бъде по-безопасен вариант, тъй като тези продукти са формулирани така, че да минимизират риска от алергични реакции.

 

Алергени в козметиката: Оцветители

 

Алергени в козметиката - оцветители.

 

Оцветителите обикновено се използват в козметиката за подобряване на визуалната привлекателност на продуктите, като добавят “по-живи“ нюанси към всичко – от червила и сенки за очи до лакове за нокти и бои за коса.

Докато тези козметични оцветители създават зашеметяващи ефекти, някои хора могат да развият алергии или кожна чувствителност, когато са изложени на тях. Тук навлизаме в света на козметичните оцветители и тяхното потенциално въздействие върху здравето на кожата.

 

Общи оцветители

Козметичните оцветители се предлагат в различни форми, включително багрила и пигменти. Някои добре познати оцветители включват FD&C багрила (сертифицирани за употреба в храни, лекарства и козметика), естествени оцветители – железни оксиди и синтетични оцветяващи добавки.

Алергичните реакции към оцветителите могат да се проявят като дразнене на кожата, сърбеж, зачервяване или обрив. В редки случаи могат да възникнат по-тежки реакции, изискващи медицинска помощ.

Сред оцветителите, използвани в козметиката, някои вещества са по-склонни да причинят алергични реакции. Например червени и жълти багрила, като Red 40 (Allura Red AC) и Yellow 5 (Tartrazine), са известни алергени в козметиката за някои хора.

Регулаторните агенции, като FDA в САЩ и техните партньори по целия свят, са установили насоки за употребата на оцветители в козметиката. Производителите обикновено са задължени да изброяват оцветители върху етикетите на продуктите, което позволява на потребителите да идентифицират продукти, които могат да съдържат потенциални алергени.

Докато естествените оцветители, като железни оксиди, обикновено се считат за по-безопасни и е по-малко вероятно да причинят алергии.

Хората, склонни към алергии или чувствителност, могат да изберат козметика, обозначена като „хипоалергенна“ или „подходяща за чувствителна кожа“.

Тези продукти са формулирани така, че да сведат до минимум риска от алергични реакции, въпреки че индивидуалната чувствителност може да варира.

С случай, че сме податливи към алергени в козметиката, често се препоръчва използването на био козметика. Био продуктите за красота обикновено съдържат естествени съставки, намаляйки излагането на синтетични химикали, които биха могли да навредят на кожата ни или околната среда.

Поради това е по-малко вероятно органичните продукти за грижа за кожата да предизвикат алергии и дразнение, което ги прави подходящи за хора с чувствителна кожа.

 

Заключение

В заключение, познаването на различните алергени в козметиката е от решаващо значение за нашата лична безопасност. Четенето на етикети, тестването на пластири и изборът на хипоалергенни и био опции могат да помогнат за намаляване на рисковете.

 

Кой са най-известните алергени в козметиката?

Според FDA най-често срещаните алергени могат да се разделят на 5 категории: аромати, латекс, метали, консерванти, оцветители.

Как да избегнем алергични реакции от козметичните продукти?

Важно е преди всичко да сме наясно с алергиите и непоносимостите, които имаме, след което при избирането на козметичен продукт, внимателно да четем етикетите.

Как да разберем дали имаме алергия към някой козметичен продукт?

препоръчва се да посетим дерматолог или алерголог, който може да ни направи тест и постави диагноза.

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 01.12.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 16 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 1 декември 2023 в 13:38 | Категория: Kрасота и грижа за тялото