Зачервено гърло, дразнене и болка при преглъщане – всеки е изпитвал тези неприятности. Фактът, че ги познаваме, не означава, че са безопасни и преминават от само себе си.

Обикновено подобни усещания са симптоми на остри респираторни заболявания (ОРЗ), но също може да са сигнал за други здравословни проблеми. Например болки в гърлото след преглъщане настъпват и при: алергия; нарушена функция на щитовидната жлеза; злокачествено увреждане на гласните връзки.

Медицинската практика показва, че по-голямата част от развитите остри респираторни инфекции на горните дихателни пътища са резултат от инфекции с вируси (адено-, корона-, рео-, риновируси, респираторно-синтициален вирус, парагрипни причинители и други), както и с бактерии – стрептококи, стафилококи и пр.

 

 

vitc 400 1
vitc 600 1

Проява на остри респираторни инфекции на горните дихателни пътища

 

Обикновена настинка с ринит

Това е заболяване, което възпалява горните дихателни пътища, особено лигавицата на носа и носната кухина. Приема се за нормално децата в училищна възраст да боледуват от настинка 3 – 5 пъти годишно.

Заболяването се разпространява чрез вируси, отделяни при кихане или кашляне. Предава се чрез капчици по въздуха или със замърсени предмети.

Основните симптоми – хрема и запушен нос, се появяват в рамките на 12 или 36 часа след контакт с болестния причинител. Освен ринит, могат да настъпят дразнене в гърлото, кихане, суха кашлица, главоболие, слабост, лека треска, зачервяване в очите, свързано с парене и сълзене.

 

Грип

 

Остри респираторни инфекции на горните дихателни пътища. Дихателните инфекции.

 

Грипът също се предава чрез капчици и замърсени предмети. Заболяването протича малко по-тежко от обикновената настинка. Могат да се наблюдават втрисане, висока температура, болки в главата и мускулите. Често главоболието се засилва при движение на очите. Телесната температура се задържа над 38,5 градуса обикновено в рамките на три дни.

Понякога се явяват болки в гърдите, гадене, повръщане и дискомфорт в областта на корема.

 

Синузит

Представлява възпаление на изпълнените с въздух пространства, разположени около носната кухина в черепа. Изследвания сочат, че 13% от децата до тригодишна възраст страдат от синузит. Състоянието се демонстрира със запушен нос, хрема, уголемяване на сливиците в гърлото.

Но основният симптом при синузит е появата на болка след натиск над очите, отстрани на носа или под очите.

Възниква и главоболие, което нерядко е придружено от промяна в тембъра на гласа, треска или кашлица.

 

Фарингит

Това е възпалението на задната стена на гълтача (фаринкса). Въпреки че има предимно вирусен произход, фарингитът може да бъде и бактериален. Проявява се с усещане за сухота в гърлото, болки при преглъщане, суха кашлица, зачервяване и подуване на задната фарингеална стена. Често околните лимфни възли са подути.

Характерни за това състояние са обща слабост, неразположение, главоболие и повишена телесна температура.

 

Остри респираторни инфекции на горните дихателни пътища: Ларингит

Остри респираторни инфекции на горните дихателни пътища.

Възниква при възпаление на лигавицата на гръкляна (ларинкса, който е разположен между фаринкса и трахеята). Обикновено се развива на фона на остри вирусни инфекции. Много по-рядко бактерии – стафилококи и стрептококи, могат да причинят ларингит.

Други фактори, които провокират това състояние, са различни дразнения от прекалено горещи храни, прах, тютюнев дим и други замърсители в околната среда.

Понякога ларингитът възниква поради алергия. В такъв случай е необходима незабавна лекарска помощ, защото гласните струни отичат изключително бързо, затрудняват дишането и пострадалият може се задуши.

Симптомите на ларингит включват:

 • Поява на лаеща кашлица
 • Груб дрезгав глас
 • Болки и сухота в гърлото
 • Дискомфорт при преглъщане
 • Отделяне на храчки
 • По-рядко – треска

 

Тонзилит

Означава възпаление на сливиците, които са част от общата имунна система на човека и тяхната функция е да пазят организма от инфекции.

Най-честите причинители на тонзилит са стрептококи, по-рядко стафилококи и други бактерии. Вирусите също засягат въпросните имунни структури.

Основните симптоми на тонзилита са:

 • Повишаване на телесната температура (може да достигне 39-40 градуса)
 • Зачервяване и оток на сливиците
 • Болки в ушите, гърлото и лимфните възли в областта на шията
 • Затруднено преглъщане
 • Лош дъх
 • Главоболие и обща слабост

Като допълнение към тези болестни прояви при децата може да се появят гадене, повръщане и болки в корема.

 

Можем ли да разграничим ОРЗ от ковид?

 

Остри респираторни инфекции на горните дихателни пътища.

 

Ковид-19 започва със симптоми, които са характерни и за острите респираторни заболявания. Това са:

 • Главоболие
 • Обща отпадналост
 • Мускулни болки
 • Лека хрема
 • Повишаване на телесната температура
 • Суха кашлица
 • Задух
 • Понякога диария

За разлика от ОРЗ, при които същите прояви се развиват сравнително бързо (например, при грип – за няколко часа), при ковид тези симптоми се появяват по-бавно, с течение на времето. Някои от вариантите на причинителя на ковид водят до промяна или пълна загуба на вкус и обоняние.

Когато болестните оплаквания не насочват с категоричност към ковид или ОРЗ, разумно е своевременно да се направят изследвания.

Сега може да се прилагат комбинирани бързи тестове за грип и ковид. Те са много необходими, тъй като за грипа съществува специфично лечение, което убива вируса. (Прилага се Oseltamavir под различни търговски наименования).

За ковид обаче терапията е само симптоматична. Не бива да се забравя, че в тежките случаи на ковидна инфекция пациентите бързо стигат до остър дихателен проблем, нарушения в кръвосъсирването и полиорганна недостатъчност.

 

Какво да се прави при остри респираторни инфекции на горните дихателни пътища?

Остри респираторни инфекции на горните дихателни пътища. Кашлица - лечение и произход.

При болки и висока температура – над 38 градуса, могат да се използват сиропи и т.нар. антипиретични (противотемпературни) медикаменти като парацетамол, аналгин и др. Не се препоръчва едновременно приемане на 2, 3 или повече противотемпературни лекарства. Обичайната продължителност на антипиретичната терапия е от 3 до 5 дни.

Срещу възпалението помагат инхалации и приемане на големи количества витамин С, а при хрема и запушен нос е добре да се употребяват подходящи капки или спрейове.

Кашлицата налага индивидуален подход. Ако е продуктивна – с отделяне на храчки, се ползват медикаменти, наречени муколитици. Те намаляват гъстотата на бронхиалния секрет и подобряват отхрачването.

За потискане на мъчителната, непродуктивна кашлица, която изтощава пациента и го лишава от сън, се предписват от лекар противокашлични препарати. В малки дози те не водят до привикване и не потискат дихателния център.

Правилно е болният да спазва постен режим, да приема обилно течности и да си почива. Ако симптомите продължават повече от три дни и са тежки, може да се премине към антибиотично лечение, също  по лекарско предписание.

 

Хранене

Храната трябва да е питателна и лесно смилаема. Препоръчително е да се приемат цели свежи плодове, компоти и чайове с доказан антимикробен ефект. Много подходящи са запарки с:

Благоприятно се отразява и изпиването на чаша негорещо прясно мляко, към което е добавена лъжица мед.

Идеално действат и плодови кисели млека, както и туршии, заради богатото си съдържание на пробиотици и микроелементи.

Разумно е засегнатият от ОРЗ да се изолира от другите членове на семейството, по възможност в отделна стая.

Активната профилактика срещу респираторните заболявания на горните дихателни пътища се състои в прилагане на ваксини, а останалите предпазни начинания включват редовно извършване на дихателна гимнастика и други закалителни процедури, носене на маски и дезинфекция на ръцете.

Както се вижда, подходът към лечение на остри респираторни инфекции на горните дихателни пътища е комплексен, защото включва лечебни, профилактични и организационни мерки. Тяхното прилагане в студените месеци е от изключителна полза за всички – деца, ученици, активно работещи и хора от третата възраст.