Кихане – как се активира и вредно ли е да го потискаме?

Обновена: 22.01.2024|
Кихане, задържане, вредно.

Кихането от време на време e нещо нормално, но когато пристъпите се увеличат значително, това може да причини дискомфорт. Независимо дали се дължи на настинка, алергия или нещо друго, непрестанното кихане се нуждае от решение, а то често е много просто.

Днес ще ви разкажем какво представлява, защо не бива да го задържаме и как можем да облекчим бързо неприятния симптом.

 

Кихане – какво представлява?

Това е естествен механизъм, който помага да се изчистят дразнителите от носа. Всеки път, когато чужда материя навлезе в ноздрите, чувствителната лигавица на носа може да се раздразни. Това ни кара да кихаме, за да изчистим въздушния канал и да премахнем вредните частици.

 

vitc 400 1
vitc 600 1
vitc 400 1
vitc 600 1

С по-прости думи, кихането е първата защита на тялото ни срещу чужди организми. То е рефлекторно действие, което спира от само себе си след известно време. Въпреки това, в някои случаи постоянните пристъпи могат да са изключително неприятни и да доведат до невъзможност да си поемем дъх.

За да противодействаме на този неприятен симптом, първата стъпка е да идентифицираме причината за него. Почти всичко, което дразни носа, може да ни накара да кихаме. Най-често това може да се дължи на:

 • Прах
 • Цветен прашец
 • Мухъл
 • Домашни любимци
 • Ярка светлина
 • Различни парфюми
 • Пикантни храни
 • Настинка

Ако не можете да определите причината, се консултирайте с лекар. Той може да препоръча и тест за алергии. След като се установи първоизточникът, може да се наложи да приемате определени лекарства или да се справите само с естествени методи за облекчение.

 

Защо е вредно да задържаме кихането?

 

Кихане, задържане, вредно.

 

Когато тялото се подготвя за кихане, се увеличава налягането в белите дробове, гърлото, синусите и носната кухина, преди да се освободи.

Проучванията показват, че кихането създава приблизително 33 пъти по-голямо налягане в сравнение с натиска, упражняван, когато дишаме по време на тренировка.

Задържането увеличава допълнително налягането в дихателната система с още около 5 до 24 пъти. Този нарастващ натиск има потенциал да причини сериозни последици, включително такива, от които е трудно да се възстановим напълно.

Ето няколко примера.

 • Инфекция на средното ухо

Както споменахме, тялото използва кихането, за да изчисти от носа дразнители, вируси, излишна слуз, алергени и бактерии. Следователно, задържането му означава, че тези чужди тела ще останат там, потенциално причинявайки бъдещи проблеми.

Бактериите, които не се изхвърлят от тялото по време на кихане, могат да си проправят път от носните проходи в средното ухо, което може да доведе до инфекция на средното ухо. Тези инфекции могат да бъдат много болезнени и докато някои преминават сами, други изискват лечение.

 • Повредени кръвоносни съдове

Кихането увеличава налягането, особено в главата. Когато то стане твърде високо поради подтискане на кихане, може да е повредят или дори да се спукат кръвоносни съдове в очите, носа или тъпанчетата.

Освен че са болезнени в момента на нараняване, увредените кръвоносни съдове често могат да причинят промени във външния ви вид, като например яркочервени кръвоносни съдове. За щастие, при повечето хора с течение на времето избледняват.

 • Спукано тъпанче

Допълнителното налягане, което възниква, когато се опитате да задържите кихането, не може да бъде освободено от носа, но трябва да отиде някъде. Едно от потенциалните места е в ушите чрез тръба, наречена евстахиева тръба, която свързва носните проходи със средното ухо и тъпанчето.

Когато в евстахиевата тръба се натрупа твърде голямо налягане поради опит да се задържи кихането, едното или двете тъпанчета могат да се спукат. Това е не само болезнено, но може да доведе и до загуба на слуха.

 • Аневризма на мозъка

Мозъчната аневризма е слабо място в артериалната стена на мозъка, което изпъква и се пълни с кръв, и се смята, че при един на всеки 50 души има вероятност от разкъсване.

Една от най-страшните потенциални последици от задържането на кихане е разкъсване на мозъчна аневризма. Докато неразкъсаните мозъчни аневризми не се считат за опасни, разкъсаната може да причини увреждане на мозъка, инсулт или дори смърт.

 • Увреждане на диафрагмата

Възможно е да нараните и диафрагмата – мускулната част на гръдния кош точно над горната част на корема, докато задържате кихане. Когато въздухът под налягане се връща обратно от дихателните пътища в диафрагмата, това може да доведе до колапс на белия дроб.

Докато нараняването на диафрагмата поради задържане е рядко, то все пак се случва. Много хора също могат да изпитат болка в гърдите около диафрагмата, когато кихат.

 • Увреждане на гърлото

В редки случаи интензивното натрупване на налягане, което се получава при задържане на кихане, причинява увреждане на гърлото. Получените разкъсвания водят до подуване и възпаление. Всичко това може да попречи на човек да говори или преглъща.

Въпреки, че е рядко, това е сериозно нараняване, придружено със силна болка, което изисква незабавна медицинска помощ.

 • Счупени ребра

Натискът от задържане при кихане може дори да причини фрактури при хора с особено ниска костна плътност, като възрастни хора, жени след менопауза или хора с определени медицински състояния.

Най-честата фрактура са счупени ребра. Това се получава, когато въздухът под налягане се натрупва в белите дробове с прекомерна сила, което води до твърде голямо разширяване на гръдния кош.

 

Няколко трика, с които да спрете кихането

 

Кихане, задържане, вредно.

 

Както споменахме, можете да облекчите кихането и с натурални средства или хитрини. Ето най-популярните и ефективни сред тях:

 • Избягвайте големите порции

Може да ви звучи странно, но някои хора започват да кихат след обилно хранене. Експертите все още не са успели да разберат защо това се случва. Хубавото е, че може лесно да се предотврати, като се ядат по-малки порции, на по-малки хапки.

 • Кажете нещо странно

Смята се, че изричането на странни или усукващи езика думи също може да помогне. Няма изследвания в подкрепа на това твърдение, но можете да опитате и да видите дали работи при вас.

 • Избягвайте пряката ярка светлина

Внезапното излагане на ярка светлина също може да накара някои хора да кихат. Около една трета от хората страдат от това състояние, известно като фотичен рефлекс. Интересно е, че то се предава в семейството. За да го избегнете, носете поляризирани слънчеви очила.

 • Издухайте носа си

За да премахнете праховите частици от носа си, опитайте да го издухате. След като дразнителят изчезне, най-вероятно ще спрете да кихате.

 • Взимайте витамин С

Витамин С може да не ви осигури незабавно облекчение, но ще намали кихането с течение на времето. Приемайте добавка или включете в диетата си повече източници на витамина.

 • Използвайте евкалиптово масло

Вдишването на евкалиптово масло е друго чудесно средство против кихане, особено поради алергия към прах. Това етерично масло е заредено със съединение, наречено цитронела, което действа като деконгестант и има противовъзпалителни и аналгетични свойства.

 

Кихането симптом ли е на Covid-19?

И да завършим с една актуална тема, свързана с кихането. То обикновено не е симптом на COVID-19 и е много по-вероятно да е признак на обикновена настинка или алергия.

Честотата му обаче може да е признак на COVID-19, но при хора, които са били ваксинирани. Все още можете да се заразите с COVID-19, след като сте ваксинирани. Ваксинираните изпитват същите симптоми като неваксинираните, но заболяването им е по-леко и по-кратко.

Проучванията показват, че хората, които са били ваксинирани и след това са дали положителна проба за COVID-19, са по-склонни да съобщават за този симптом в сравнение с тези без ваксина. Това предполага, че продължителното кихане без обяснение, след като сте били ваксинирани, може да е признак за COVID-19.

Важно е обаче да запомните, че връзката между кихането и COVID-19 не е много силна. Така че трябва да сте нащрек за останалите симптоми на заболяването, независимо дали сте ваксинирани или не.

Толкова по темата за кихането. На пръв поглед безобиден симптом, който често не е сигнал за сериозно заболяване, той може да се превърне в сериозен проблем.

За да избегнете усложнения, просто не задържайте кихането и се консултирайте със специалист, ако то продължи повече от обичайното.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 17.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 17 ноември 2021 в 10:05 | Категория: Здраве