Алергия към месо – възможно ли е?

Обновена: 14.03.2024|
Алергия към месо.

Хранителните непоносимости са относително чести, като засягат до 8% от децата и 2% от възрастните, но знаете ли, че съществува алергия към месо?

Тя е много по-рядко срещана от други видове, но все пак е напълно възможно хората да страдат от непоносимост към говеждо, свинско, агнешко, дивеч или домашни птици.

В настоящата статия ще разгледаме повече за така любопитната алергия към месо.

 

Алергия към месо – какво представлява?

Хранителните алергии се случват, когато тялото приема безвредно вещество в определена храна като заплаха. Всеки път, когато го погълнете, алергенът се свързва с IgE антитела и кара клетките да отделят химикала хистамин, който предизвиква симптомите.

vit e 400
biotin 02 600
vit e 400
biotin 02 600

Месото от всякакъв вид бозайници – говеждо, агнешко, свинско и козе – може да предизвика реакция.

Въпреки че проявата на алергия към месо е необичайна, през последните няколко години са докладвани повече случаи и броят им продължава да расте поради повишеното разпознаване на диагнозата.

Ухапване от кърлеж може да накара хората да развият този вид хранителна непоносимост.

Чрез паразита може да предаде въглехидрат, наречен алфа-гал. При някои хора това предизвиква имунен отговор, предизвикващ алергични реакции към червено месо.

Докато говеждото най-често се свързва с този ефект, всеки друг месен протеин също може да предизвика отговор.

Алергия към месо може да се развие по всяко време в живота. Ако сте алергични към един вид месо, възможно е да сте и към други, както и към домашни птици като кокошка, пуйка и патица.

Проучванията са установили, че много малък процент от децата с алергия към мляко са алергични и към говеждо месо.

 

Симптоми на алергия към месо

 

Екстракт от бяла ружа. Кожни обриви. Лопен билка.

 

При същинска алергия към месо имунната система реагира прекалено много, когато консумирате месния вид, към който имате непоносимост.

Химикалът хистамин може да предизвика незабавни и понякога дълбоки ефекти, причинявайки разширяване на кръвоносните съдове и активиране на клетките, произвеждащи слуз.

Това може да доведе до редица симптоми, засягащи кожата, храносмилателния тракт и дихателните пътища, включително:

 • обрив
 • копривна треска (уртикария)
 • генерализиран оток на тъканите (ангиоедем)
 • главоболие
 • стомашни болки
 • диария
 • гадене или повръщане
 • кихане
 • хрема или запушен нос
 • подути и насълзени очи
 • недостиг на въздух
 • учестен пулс
 • замаяност
 • припадъци в по-тежки случаи

Реакциите варират от леки до тежки. В зависимост от вашата чувствителност към конкретния месен алерген, симптомите могат да се развият бързо или в продължение на часове.

В редки случаи алергия към месо може да причини животозастрашаваща реакция на цялото тяло, известна като анафилаксия. Без незабавно лечение е възможно тя да причини припадък, кома, шок, сърдечна или дихателна недостатъчност и дори смърт.

При алергия към червено месо анафилаксията може да настъпи веднага или до няколко часа след консумацията на месото.

 

Защо някои хора развиват алергия към месо?

 

Лъвска диета. Сурово месо.

 

Тя може да се развие на всеки етап от живота и някои хора са изложени на по-голям риск, включително тези със специфични кръвни групи, минали инфекции, ухапвания от кърлежи, екзема или други хранителни алергии.

Що се отнася до говеждото, агнешкото и подобни меса, алергенът е специфична захарна молекула алфа-гал, която се среща в почти всеки бозайник, с изключение на хората.

Имайте предвид, че тази молекула не е същата като захарта, намираща се обикновено в бисквитки, сладкиши и други сладки храни. Затова и не е необходимо да четете етикетите, за да избягвате конкретно захарта, ако сте алергични към алфа-гал.

 

Как кръвната група влияе на алергиите към червено месо?

Алергията към червено месо се проявява най-често при хора с кръвна група А или О. Всъщност хората с B или AB са пет пъти по-малко застрашени от това да бъдат диагностицирани с алергия към червено месо.

Според изследователите това е така, защото B антигенът в кръвните групи AB или B най-много прилича на този, предизвикващ алергия към месо.

Докато кръвна група А или О може да повиши риска от истинска алергия към месо, изследванията показват, че определени инфекции или съпътстващи други непоносимости могат да предизвикат симптоматичен отговор или да усилят ефекта му.

 

Алергия към свинско месо

Свинското месо може да попадне в категорията алергия към червено месо. Но също така е възможно някой да има кръстосана реакция към свинско.

При кръстосана реактивност тялото реагира на нещо, което прилича на вещество, към което сте алергични. В случай на свинско, това обикновено са котешки алергени.

При него реакцията се задейства от сходната молекулярна структура на котешки и свински албумин, който представлява вид протеин.

Докато хората, алергични към свинско, обикновено имат алергия и към котки, обратното не е вярно. Като такава, непоносимостта към котки се счита за истинската алергия, докато тази към свинско е кръстосано реактивен отговор.

 

 

Алергия към домашни птици и яйца

 

Алергия към месо, птици и яйца.

 

Реакции към птиче месо са дори по-рядко срещани от тези, свързани с червено месо.

Някои хора с алергия към яйца също имат кръстосано реактивно състояние, известно като Синдром на птиче яйце, при което излагането на пера от пух може да причини респираторни симптоми. Интересното е, че състоянието е свързано с алергия към кокоши яйца, но не и към самото пиле.

Истинската алергия към домашни птици най-често се наблюдава при юноши и млади хора, въпреки че първите признаци могат да се появят в предучилищна възраст.

Хората, алергични към домашни птици, често са и към риба и вероятно също и към скариди. При тези индивиди съпътстващата алергия към яйца е рядкост и рискът от анафилаксия е нисък.

 

Какво да правя при съмнения за алергия към месо?

Ако се съмнявате, че имате подобен вид хранителна непоносимост, вероятно има причина за това, затова задължително посетете алерголог.

Единственият начин да разберете със сигурност дали имате хранителна алергия е да посетите специалист. Той ще прегледа вашите симптоми и ще направи тест, за да се стигне до точна диагноза.

Ще ви бъде направен кръвен тест, способен да открие антитела, известни като имуноглобулин Е (IgE), специфични за различните видове месо или домашни птици.

Съществува и кожен тест, при който малки количества месен протеин се поставят под кожата, за да се види дали предизвикват кожна реакция.

Възможно е и да се назначи елиминираща диета за премахване на предполагаеми месни алергени от вашето меню, за да видите дали симптомите се подобряват.

 

 

Лечение на алергия към месо

 

Алергия към месо. Епинефрин.

 

Ако такава бъде диагностицирана, лекарят може да предпише инжектор с епинефрин, който трябва да носите винаги със себе си.

Най-добрата форма на лечение обаче е избягването на конкретното месо или субпродукти, към които сте алергични. Това включва проверка на етикетите на всички храни (особено колбаси, пастети и други смесени месни продукти) и проверка на съставките в ресторантски менюта.

Ако страдате от тази хранителна непоносимост, трябва да намерите алтернативни източници на протеини, за да отговаряте на ежедневните хранителни нужди на своя организъм.

 

Контрол над хранителни алергии при деца

Фатални или почти фатални хранителни реакции, подобно на други симптоми на алергия, могат да се развият, когато детето не е със семейството си.

Затова се уверете, че училището, детската градина или упълномощен човек има писмен план за действие при спешни случаи с инструкции за предотвратяване , разпознаване и управление на тези епизоди в клас и по време на дейности като спортни събития и екскурзии.

Ако на вашето дете е предписан автоинжектор, уверете се, че вие и лицата, отговорни за надзора над него, разбирате как да го използвате. Посетете лекар за експертна грижа и облекчаване на състоянието.

 

Заключение

Алергия към месо е необичайна, главно защото алергените в месото са склонни да се неутрализират по време на готвене. Въпреки това, макар и изключително рядко, подобни случаи се появяват и могат да причинят симптоми.

Избягването на провокиращи храни е най-добрият начин за справяне с всяка хранителна алергия и тази към месо не е изключение.

В случай на случайно излагане може да са необходими перорални антихистамини, инхалатор или автоинжектор с епинефрин (EpiPen).

Алергия към месо – какво представлява?

Макар и много рядко, месото от всякакъв вид бозайници – говеждо, агнешко, свинско и козе – може да предизвика реакция. Алергия към месо може да се развие по всяко време в живота. Ухапване от кърлеж може да накара хората да развият този вид хранителна непоносимост.

Какви са симптомите?

Възможно е да се появят обрив, копривна треска (уртикария), генерализиран оток на тъканите (ангиоедем), главоболие, а в тежки случаи и припадъци в по-тежки случаи.

Как се открива алергия към месо?

Прави се кръвен тест, способен да открие антитела, известни като имуноглобулин Е (IgE), специфични за различните видове месо или домашни птици.

Категории: Здраве|Публикувана: 01.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:12 | Публикувана: 1 ноември 2022 в 09:27 | Категория: Здраве