10 кето храни за регулиране на холестерола

Обновена: 26.02.2024|
Кето храни за регулиране на холестерола.

Кето диетата придоби популярност поради способността си да насърчава загубата на тегло и да подобрява метаболизма.

И противно на общоприетото схващане, този режим на хранене също играе важна роля в регулацията на холестероловите нива.

В тази статия ще разгледаме 10 кето храни за регулиране на холестерола и насърчаващи здравето на сърцето.

 

Висок холестерол – причини

Холестеролът е восъчно вещество, което е жизненоважно за различни телесни функции, включително структурата на клетъчните мембрани, производството на хормони и синтеза на витамини.

vitd3 400
vitbcompl 600
vitd3 400
vitbcompl 600

Всъщност тялото ни произвежда определено количество холестерол и също така го приемаме от храната, която консумираме.

Въпреки това прекомерните нива на холестерол могат да доведат до образуването на плаки в артериите и тяхното стесняване.

Високите нива на холестерол са сериозен проблем, свързан със сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми.

Те могат да бъдат предизвикани от различни фактори, включително генетика, неправилна храна, недостатъчна физическа активност, наднормено тегло и др.

 

Видове холестерол

 

кето храни за регулиране на холестерола

 

Холестеролът се транспортира в кръвта от липопротеини, които имат различни размери, плътност и функции.

Въз основа на това, съществуват два основни вида холестерол – добър HDL (high-density lipoprotein) и лош LDL (low-density lipoprotein):

  • LDL (липопротеини с ниска плътност) – наднорменото му ниво е свързано с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания. Той пренася холестерола от черния дроб до тъканите в тялото, но когато нивата на LDL холестерол са високи, може да се натрупа на стените на артериите и да допринесе за образуването на атеросклеротични плаки.
  • HDL (липопротеини с висока плътност) – има защитна функция за сърцето и кръвоносната система. Той помага в износа на излишния холестерол от тъканите и артериите обратно към черния дроб, където може да се разгради и отстрани от организма. Повишените нива на HDL холестерол се свързват с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Някои храни, богати на наситени и трансмазнини, могат да повишат нивата на „лошия“ холестерол (LDL), докато други, богати на мононенаситени и полиненаситени мазнини, допринасят за повишение на „добрия“ холестерол (HDL).

 

Ролята на кето диетата в регулацията на холестерола

Кетогенната диета показа положително повлияване на нивата на холестерола и цялостния липиден профил. Едно от предимствата на кето диетата е нейният потенциал да повишава нивата на липопротеините с висока плътност.

Също така е установено, че е ефективна за понижаване на нивата на триглицеридите, които са вид мазнини, открити в кръвния поток.

Чрез намаляване на приема на въглехидрати и увеличаване на консумацията на мазнини, тялото преминава към използване на складираните мазнини като основен източник на гориво.

Този процес води до понижаване на нивата на триглицеридите, което е полезно за здравето на сърдечно-съдовата система.

Също така инсулиновата резистентност, състояние, характеризиращо се с намалена чувствителност към инсулин, е тясно свързано с дислипидемията, включително високи нива на LDL холестерол и триглицериди.

Кето диетата подобрява инсулиновата чувствителност и контрола на кръвната захар, като по този начин косвено допринася за по-добро регулиране на холестерола.

 

10 кето храни за регулиране на холестерола

 

кето храни за регулиране на холестерола

 

Противно на погрешните схващания, кетогенната диета може да бъде опция за подобряване на липидния профил и насърчаване на здравето на сърцето.

Като включите тези 10 подходящи за кето храни за регулиране на холестерола във вашата диета, можете да се насладите на разнообразна гама от хранителни вещества, които могат да помогнат за повишаване на липопротеините с висока плътност и намаляването на тези с ниска плътност.

 

1. Авокадо

Авокадото е сред здравословните кето храни за регулиране на холестерола, тъй като е отличен източник на мононенаситени мазнини.

Доказано е, че тези здравословни мазнини повишават „добрия“ холестерол, като същевременно намаляват нивата на „лошия“ холестерол.

Авокадото също е пълно с фибри, витамини и минерали, което го прави идеално допълнение към кетогенна диета.

 

2. Зехтин

Зехтинът е основен продукт в средиземноморската диета, която е известна с многобройните си ползи за здравето.

Хората от този регион показват завидно сърдечно здраве и голяма продължителност на живота. 

Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини и антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на LDL холестерола и повишаване на HDL холестерола.

Включването му във вашата кето диета за готвене или като дресинг за салатите може да осигури много ползи за здравето на сърцето.

 

3. Кокосово масло

Кокосовото масло е популярен избор за готвене при спазване на кето диета поради високото си съдържание на средноверижни триглицериди (MCT).

МСТ се абсорбират лесно и се метаболизират от тялото и е доказано, че повишават нивата на HDL холестерола, като същевременно намаляват LDL холестерола.

Използването на кокосово масло при готвене може да добави чудесен вкус, като същевременно е от полза и за здравето на сърцето.

 

4. Ядки и семена

Бадемите, орехите, семената от чиа и ленените семена са отлични източници на здравословни мазнини и фибри.

Тези храни могат да помогнат да регулират холестеролните нива и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве.

 

5. Сирена

 

кето храни за регулиране на холестерола

 

Сиренето е добър източник на протеини и здравословни мазнини, което го прави подходящ вариант за кетогенна диета.

Въпреки че е важно да изберете пълномаслени, висококачествени сирена, проучванията показват, че редовната консумация на сирене не влияе отрицателно върху нивата на холестерола.

Но умереността е ключова, тъй като прекомерният прием може да попречи на усилията за отслабване.

 

6. Кето храни за регулиране на холестерола: Яйца

Яйцата са богати на протеини и здравословни мазнини. Противно на предишните погрешни схващания, последните проучвания показват, че яйцата не влияят значително на нивата на холестерола в кръвта при повечето хора.

Всъщност яйцата са сред най-здравословните кето храни за регулиране на холестерола. Те са суперхрана, в която се съдържат всички основни хранителни вещества

 

7. Мазни риби

Мазните риби, като сьомга, скумрия и сардини, са богати на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че понижават нивата на триглицеридите и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Включването на тези риби във вашата кето диета осигурява здравословен източник на протеини и основни хранителни вещества, като същевременно насърчава оптималните нива на холестерола.

 

8. Листни зеленчуци

Листните зелени зеленчуци, като спанак, зеле и кейл, са с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри и антиоксиданти.

Тези зеленчуци могат да помогнат за регулация на нивата на холестерола чрез понижаване на LDL холестерола и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Включването на разнообразие от листни зеленчуци във вашите кето ястия и салати ви осигурява основни хранителни вещества и поддържа здравето на сърцето.

 

9. Горски плодове

Ягодите, боровинките и малините са нисковъглехидратни плодове, които съдържат антоцианини – силни антиоксиданти, които помагат за намаляване на нивото на LDL холестерола и повишаване на HDL холестерола.

 

10. Тъмен шоколад

 

кето храни за регулиране на холестерола

 

Тъмният шоколад с най-малко 70% съдържание на какао е богат на антиоксиданти и флавоноиди.

Тези съединения са свързани с подобряване на сърдечно-съдовото здраве чрез повишаване на HDL холестерола и намаляване на LDL окисляването.

Може да се поглезите с малко количество черен шоколад от време на време, тъй като е подходящо кето лакомство и е здравословен избор за сърцето.

 

 

Заключение

Въпреки че кето диетата привлече вниманието предимно поради ползите си при редуциране на тегло, нейният потенциал да регулира нивата на холестерола не трябва да се пренебрегва.

Чрез повишаване на HDL холестерола, намаляване на триглицеридите, подобряване на размера на LDL частиците и справяне с инсулиновата резистентност, кето диетата предлага цялостен подход за поддържане на здравословен липиден профил.

Въпреки това е важно да се отбележи, че индивидуалните реакции към диетата могат да варират и консултацията със здравен специалист, преди да направите значителни промени в диетата, е от решаващо значение.

С балансиран подход и тези здравословни кето храни за регулиране на холестерола можете да постигнете благоприятен за сърцето и цялостното здраве кетогенен начин на живот.

Какво представлява холестеролът?

Холестеролът е восъчно вещество, което е жизненоважно за различни телесни функции, включително структурата на клетъчните мембрани, производството на хормони и синтеза на витамини.

Как кето диетата влияе на холестероловите нива?

Кето диетата насърчава котсумацията на здравословни мазнини, които допринасят за намаляване на лошия холестерол и подобряване на липидния профил.

Кои кето храни допринасят за регулация на нивата на холестерол?

Сред здравословните кето храни за регулиране на холестерола са авокадото, зехтинът, яйцата, сирената, листните зеленчуци, горските плодове, тъмният шоколад и други.

Категории: Кето диета, Хранене и видове храни|Публикувана: 26.09.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 12:29 | Публикувана: 26 септември 2023 в 11:54 | Категория: Кето диета, Хранене и видове храни