Месец на психичното здраве и осведомеността за него

Обновена: 08.05.2024|
Месец на психичното здраве.

Психичното здраве е не по-малко важно от физическото, дори често може да сме били свидетели как от психически проблеми възникват и физически такива.

Май е обявен за месец за осведоменост за психичното здраве, с цел да насърчи повече хора да споделят проблемите и емоциите си с подходящите хора – близки, терапевт или други групи.

Месец май, посветен на осведомеността за психичното здраве

Месец май е признат за месец на осведоменост за психичното здраве в САЩ още от 1949 г. Той е основан от организацията Mental Health America (тогава известна като Националната асоциация за психично здраве), за да повиши осведомеността и запознае обществеността с психичните заболявания.

 

Чести такива са депресия, шизофрения и биполярно разстройство например. Целта на активностите през този месец е и да се намали стигмата около психичните заболявания.

Символът на месецът на осведомеността на психичното здраве е зелена панделка.

След като набира скорост в САЩ, кампанията започва да вдъхновява и глобални инициативи. Световният ден на психичното здраве, отбелязан на 10 октомври, е създаден през 1992 г. от Световната федерация за психично здраве (WFMH), международна организация, основана през 1948 г.

Това глобално честване споделя сходни цели с месеца на осведомеността за психичното здраве, като насърчава осведомеността и разбирането на психични здравни проблеми по света.

 

Откъде да започнем? Психичното здраве в динамично променящия се свят

„Where to start? Mental health in a changing world.“ е мотото, под което минава кампанията през месец май тази година.

Светът непрекъснато се променя – за добро или за лошо – и понякога е непосилно да се справяме с всичко, което се случва около нас. Докато обществото става все по-отворено към обсъждане на психичното здраве, все още може да е трудно да разберем „откъде да започнем“, когато става въпрос за грижа за собственото ни благополучие.

 

Какво е психично здраве?

Това се отнася за цялостното благоразположение на емоционалното, социалното и психологическо състояние на човек. То включва мислите, поведението и начина, по който индивидът приема различни трудности, предизвикателства и взаимоотношения.

Психичното здраве е неизменна част от здравето на цялото ни същество, което го прави решаващ фактор за това дали ще водим щастлив, продуктивен и пълноценен начин на живот.

Основата на психичното ни здраве е нашия собствен вътрешен свят, който сме си изградили. Балансът в него е фундаментален елемент, който ни помага да се справяме и управляваме стреса, отрицателните и положителните емоции, да се адаптираме към промени и да поддържаме здрави взаимоотношения.

 

Фактори, влияещи върху психичното здраве

 

Психично здраве - символ - зелена панделка.

 

Факторите, които могат да повлияят на психичното ни здраве, са биологични и външни.

 

Биологични

Те са важни за цялостното психическо здраве на човек, тъй като могат да имат ефект върху податливостта му към психични заболявания, разстройства и цялото му психологическо благополучие.

Представяме ви някои от ключовите фактори, свързани с психичното здраве.

Генетика

Генетичните фактори допринасят за риска от развитие на определени психични разстройства. Някои гени могат да увеличат вероятността от развитие на състояния като депресия, биполярно разстройство, шизофрения и тревожни разстройства.

Въпреки това е важно да се отбележи, че генетичната предразположеност, сама по себе си, не определя развитието на психичните заболявания, тъй като факторите на околната среда също играят важна роля.

Хормонален дисбаланс

Хормоните, като кортизол и хормони на щитовидната жлеза, имат значително влияние върху психичното здраве.

Хроничният стрес може да доведе до дисбаланс в нивата на кортизола, което може да допринесе за тревожност и депресия.

Дисбалансът на хормоните на щитовидната жлеза е свързан с разстройства на настроението, когнитивни увреждания и промени в енергийните нива.

Мозъчна химия

 

Психично здраве - мозъчна химия.

 

В мозъка си имаме невротрансмитери, които са отговорни за комуникацията между мозъчните клетки. Липсата, недостигът или прекалено силното наличие на серотонин, допамин или норепинефрин в невротрансмитерите са свързани с психични разстройства.

Ниските нива на серотонин водят до депресия, а прекомерната активност на допамин е свързана със състояния като шизофрения.

Функционални и структурни мозъчни аномалии

В определени области в мозъка тези аномалии могат да повлияят на психичното здраве. Например, при хора с депресия и посттравматично стресово разстройство (PTSD) се е забелязал по-малък хипокампус.

Влияние оказват и промените в префронталния кортекс, който е отговорен за емоционалната регулация и вземането на решения. Тези състояния са свързани със състояния като загуба на контрол над импулсите и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).

Обикновено се диагностицира още от ранна детска възраст, но често продължава и до по-късен етап от живота. Децата, страдащи от ADHD, могат да имат проблеми с вниманието, контрола на импулсите, да действат без да мислят какви може да бъдат резултатите от това или да бъдат прекалено активни.

Фактори на развитието

Ранното развитие на мозъка играе много важна роля за психичното здраве на човека. Неблагоприятни преживявания от детството като травма, злоупотреба или пренебрегване могат да имат дълготрайни ефекти върху структурата и функцията на мозъка, предразполагайки го за развитие на психични разстройства.

Още при бременност стресът, преживяванията на майката или излагането на токсини могат да вземат роля в развитието на плода и да допринесат за неблагоприятно развитие на психичното здраве.

Външни фактори

 

Психично здраве - стигма.

 

Съществуват и външни фактори, които могат да бъдат отговорни за това на какво ниво е психичното ни здраве. Известни са още като екологични или психосоциални.

Социална подкрепа и семейство

Най-вероятно доста често срещаме статуси, цитати и всеразлично апелиране за това колко е важно семейството и неговата подкрепа, и има защо. Заедно със социалната опора могат да повлияят на психичното ни здраве.

Доброто състояние на тези взаимоотношения насърчава емоционалното благополучие и служи като буфер срещу стреса. Следователно, лошите връзки имат обратен ефект, те могат да доведат до изолация на индивида, съмнение в себе си, ниско самочувствие и силна уязвимост.

Социално-икономически фактори

Колко често забелязваме как финансово нестабилните хора се разболяват или имат значително по-различно и притеснено поведение? Това е нормално, когато се вземе предвид натиска от обществото за определен стандарт на живот, който “трябва“ да се спазва, ако искаш да имаш нормален социален статус или да бъдеш приеман.

Притеснение относно фактори като възможност за образование, вид работа, безработица, доходи и подобни, могат да предизвикат хроничен стрес, който, освен вътрешно, се отразява и на външния вид.

Това намалява възможността за личностно израстване и увеличава риска от проблеми с психичното здраве.

Социални и културни норми

По-горе споменахме как някои фактори влияят на начина, по който обществото ни приема, което, от своя страна, се отразява на психичното здраве на човек. Социалната стигма, отговорна за психичното здраве на индивида, може да му попречи да потърси помощ, което би забавило диагностицирането и лечението.

Културните нагласи, вярвания и приемане на проблеми, засягащи психичното здраве, също определят това доколко хората ще са готови да потърсят услугите на определените групи или предприятия за помощ.

Детство

 

Психично здраве още от детството.

 

Когато имаме положителни ранни спомени и събития, всичко е наред, но преживявания като насилие или присъствие на подобно, злоупотреба и различни травми могат да оставят траен отпечатък в съзнанието ни.

Тези случки имат способността да увеличат риска от развитие на психични разстройства и да повлияят на механизмите за справяне на по-късен етап от живота. Случва се индивидът да не осъзнава защо има страх от определени социални активности или взаимоотношения. До момента, в който не се случи нещо, което да отключи спомена от детството и неосъзнатата травма да изплува от подсъзнанието.

Травматични събития

Преживяването на различни случки, свързани с природни бедствия, война, злополуки, насилие и т.н. имат голяма роля за състоянието на психичното ни здраве. Посттравматичният стрес, тревожното разстройство и депресията често са свързани с по-горе изброените случки.

Поддържащите интервенции, подобни организации и услуги, занимаващи се с травмите, породени от такива събития и възможността до достъп до тях, са изключително важни за психичното здраве на човек.

Физическо здраве и начин на живот

Физическото и психическото здраве са взаимосвързани. Хроничните физически заболявания, болката и увреждането могат да допринесат за проблеми с психичното здраве.

Фактори, свързани с начина на живот, като злоупотреба с вещества, лошо хранене, липса на упражнения и недостатъчен сън също могат да повлияят на психическото благополучие.

 

Околна среда

Средата, в която живеем и работим, може да повлияе на психичното ни здраве. Фактори като замърсяване, пренаселеност, шумово замърсяване и излагане на токсини могат да допринесат за стрес, безпокойство и други психични проблеми.

Достъпът до зелени площи, чист въздух и безопасни квартали имат способността да насърчат психическото ни благополучие.

 

Как да намалим риска от психично неблагополучие?

 

Психичното здраве - помощ.

 

Едно от най-важните неща, които трябва да запомним, е, че независимо колко трудна и безизходна изглежда ситуацията, не трябва да се отказваме. Дори в случаи, когато състоянието на депресия и самота се е превърнало в комфортната ни зона – това е нож с две остриета и не решава проблема, просто го потиска.

Ето няколко начина, които биха ни помогнали да се справим с проблемите, свързани с психичното ни здраве:

  • Възстановяване на връзката с природата
  • Опит да разберем чувствата си
  • Разговор с близък човек
  • Да не употребяваме алкохол и различни опиати
  • Повече сън
  • Да бъдем добри и приятелски настроени
  • Да се храним здравословно
  • Да сме отворени за нови възможности
  • Да си поставяме цели

Тези стъпки ще ни помогнат да се успокоим, пречистим, погледнем трезво и чисто към ситуациите, предизвикващи ни психически и физически несгоди.

И най-ключовото – никога да не се отказваме и да не се срамуваме от това да потърсим помощ, ако се налага. Не бива да бъдем затворници в собственото си съзнание, защото, където има осъзнаване, има и свобода.

Апел към хората, които не страдат от проблеми с психичното здраве, е да се отнасят добре и с внимание към близките си хора, защото често промяна в поведението или мисленето на човек, прикрити с усмивка, са неизказан зов за помощ.

Също, ако видим по-различен човек, мъчещ се със себе си, не е задължително да “наливаме масло в огъня“. Ако не можем да помогнем, по-добре да замълчим и да си спестим коментарите. Нека бъдем хора в свят, пълен с „роботи“.

 

Заключение

Важно е да можем да разпознаем факторите, засягащи психичното ни здраве, за да вземем навременни мерки за справяне с проблема.

Не трябва да ни е срам от това, което чувстваме, и е напълно нормално да потърсим “рамо, на което да се опрем“. Независимо дали става въпрос за социални групи, индивидуални личности, разговор с наистина близки хора или приятели, пред които се чувстваме сигурни да споделим какво ни измъчва.

Крачка напред е, когато се отървем от бремето, което дълго време се опитваме да потиснем и задържим в себе си. И последно, но не на последно място, колкото и отчайващо да ни се струва всичко, трябва да помним, че не сме сами в борбата си.

 

Често задавани въпроси

Какво има през месец май?

Месец май е обявен за месеца на осведомеността за психичното здраве в САЩ още от 1949 г. След това набира популярност и предизвиква глобален интерес.

Колко е важно психичното здраве?

Психичното здраве е не по-малко важно от физическото, дори често може да сме били свидетели как от психически проблеми възникват и физически такива.

Признаци на проблеми с психическото здраве

Има биологични и външни фактори, взаимозависими, които може да бъдат причина за проблеми с психичното здраве. Такива са например хормоните, мозъчната химия, детството, социалното обкръжение и други.

 

Категории: Психология|Публикувана: 23.05.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 май 2024 в 11:10 | Публикувана: 23 май 2023 в 12:21 | Категория: Психология