Сусамово масло – какви полезни свойства крие?

Обновена: 06.03.2024|
Сусамово масло в шишенце

Сусамово масло – „най-добрата от всички мазнини“, така го нарича бащата на медицината Хипократ. Това масло има важна роля в техниката за естественото лечение – Аюрведа.

 

Какво представлява сусамовото масло?

Това е едно от най-ранните използвани и известни растителни масла. Този продукт е популярен в Южна Индия, Близкия изток, Корея, Япония и Китай. Може да го намерим още в САЩ, също и у нас.

Има няколко вида масло от сусамово семе:

 • Изпечено сусамово масло – то е направено от изпечени сусамови семки. При този начин на извличане, маслото има по-силен вкус, аромат и тъмнокафяв оттенък. Изгаря бързо, затова се препоръчва най-вече за овкусяване на салати или някакъв друг вид ястия.
 • Студено пресовано сусамово масло – извлича се от сусамовите семена при нормална температура чрез студено пресоване. Цветът му е светложълт с по-лек вкус и аромат. Има по-висока точка на горене, затова може да се използва и за по-дълбоко пържене.
 • Рафинирано сусамово масло – прави се чрез интензивен натиск и триене. Този метод дава на маслото по-дълъг срок на годност и по-висока точка на горене. По-леко е и по-меко, но не е толкова мощно от гледна точка на здравословни ползи.
 • Със зеленчукови примеси – в този случай към сусамовото масло се прибавя и друг вид растително. Тези примеси могат да се правят от изпечено или рафинирано масло. Смесите се правят по-често от различни производители, за да намалят разноските си и също така са по-малко хранителни.
omega3 400
omega3 600
omega3 400
omega3 600

 

Състав на сусамовото масло:

 • Омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселин
 • Витамини
 • Фитостероли
 • Лигнани
 • Сезамол и сезаминол
 • Минерали

 

Благодарение на хранителните качества на сусама, някои хора наричат извлеченото от него масло „кралят на маслата“.

 

Къде намира приложение?

Сусамово масло се прилага много в козметиката, препоръчва се за масажи. Има ползи за здравето и дава приятен акцент на ястията.

За да запази повечето си ценни свойства, е желателно да не преминава през термична обработка.

Още от времето на Вавилон сусамовото масло е било символ на безсмъртието и е считано за част от храната на боговете.

 

Какви полезни свойства има?

 

Сусамово масло.

 

Лецитинът в сусамовото масло помага на мозъчните клетки. Действа благоприятно при депресия и умора. Счита се и за ефикасно средство за укрепване на организма срещу безсъние.

Съдържа силни антиоксиданти

Сусамовото масло има високо съдържание на два мощни антиоксиданта, полезни за здравето – сезамол и сезаминол.

Свободните радикали могат да бъдат причина за възникването на различни възпаления и заболявания. С помощта на антиоксидантите в сусамовото масло, това увреждане може да бъде значително намалено. 

Силни противовъзпалителни свойства

Хроничните възпаления са опасни, защото могат да станат причина за по-сериозни заболявания. Тайванската традиционна медицина често използва сусамово масло за лечение на възпаление на ставите, зъбобол или охлузвания.

Благоприятно за сърцето

Сусамовото масло е източник на 82% ненаситени мастни киселини. По-конкретно, има богато съдържание на омега-6 мастни киселини, които са силен играч в борбата с развиването на сърдечни заболявания.

Изследвания доказват, че диети, в които са включени ненаситени мастни киселини, са в полза за здравето на сърцето.

Сусамовото масло може да укрепи сърдечния мускул и да подобри еластичността на съдовите стени, което да предотврати безброй заболявания. Съдържанието на витамин Е подпомага допълнително благоприятното действие на сусамовото масло.

За контрол на кръвната захар

Консумацията на сусамово масло помага за здравословното балансиране на нивата на кръвната захар, което е особено важно за хора, страдащи от диабет.

Сусамовото масло може да играе тази роля и в дългосрочен план. С проучване при 46 човека с диабет тип 2 е установено, че на гладно, при консумацията на сусамово масло в продължение на 90 дни, нивото на кръвната захар и хемоглобина А1с значително намаляват.

Сусамово масло при лечение на артрит

Често срещана причина за болки в ставите е именно остеоартритът, това състояние засяга около 15% от населението.

Извършени са изследвания върху гризачи, които потвърждават благоприятното влияние на сусамовото олио срещу артрит.

Подобрява съня, облекчава болката и нервната система

 

Сусамово олио за масаж на тялото

 

Има теории, които твърдят, че ако си капем по няколко капки сусамово олио на челото, това ще подобри съня ни.

Други проучвания стигат до заключението, че при масаж със сусамово масло може да намалим болката, появила се в ръцете и краката ни.

Ако добавяме сусамово масло редовно към храната си, това може да има благоприятен ефект върху нашата нервна система.

За зарастване на рани и изгаряния

Освен за консумация, може да намерим ползи от сусамовото масло и при употребата му локално за различни рани и изгаряния.

Допуска се възможността маслото да засилва зарастването на рани и изгаряния, което се дължи на антиоксидантите и противовъзпалителните му свойства.

Интересно е, че за лечение на по-силни кожни заболявания може да се използва сусамово масло в комбинация с озон чрез технология на озониране.

Такъв тип масло клинично се е употребявало още от 1914 г., когато е използвано за лечение на инфекции през Първата световна война.

Може да предпази от UV лъчи

Сусамовото масло може да защити кожата ни от влиянието на UV лъчи. Факт е, че те могат да навредят на кожата ни, но съдържанието на антиоксиданти в сусамовото масло намаляват ефекта им.

Сусамовото масло може да издържи на 30% от ултравиолетовите лъчи, докато други масла – кокосово, фъстъчено или зехтин, само на 20%. Освен това то е с лек слънцезащитен фактор.

Подобрява здравето на кожата и косата

Сусамовото масло забавя стареенето на клетките, действа антибактериално и детоксикиращо. Подходящо е за директен масаж на лицето, както и за добавка към маски за лице.

Добавяйки няколко капки сусамово масло във ваната или просто леген с вода, ще се почувстваме по-отпочинали и отпуснати.

Извод от 8-седмично проучване е, че използването на сусамовото масло като козметичен продукт за коса може да подобри нейните здравина и блясък.

Масажирайки главата си със сусамово олио, то може да засили растежа на косата, както и да окаже помощ при борбата с пърхота.

 

Противопоказания и предпазни мерки

Високият дневен прием на сусамово масло може да навреди на организма. Нормалната дневна доза е между 1 и 3 с. л. на ден.

Не трябва да се използва сусамово масло в случаи на:

 • Нарушения при кръвосъсирването или склонност към образуване на кръвни съсиреци
 • Индивидуална непоносимост
 • Диария

 

Домашна маска за коса със сусамово олио и мед

 

Сусамово масло за косата

 

Преди да се използва, е препоръчително допитването до лекар в случай на бременност, евентуални алергии или други здравословни проблеми.

Необходими продукти:

Начин на приготвяне и нанасяне:

 • Смесваме продуктите в купа.
 • С пръсти започваме да масажираме скалпа с олиото, след което нанасяме по цялата коса.
 • Покриваме косата с гореща кърпа и я оставяме така за около 30-40 минути.
 • Може да повтаряте процеса един път седмично.

Магнезият в състава на сусамовото масло му придава страхотни антистрес и успокояващи действия. Често се използва за масажиране на скалпа, с цел да се премахнат признаците на дразнене.

 

Заключение

Колкото и полезни действия да има употребата на сусамово масло, не трябва да забравяме, че, ако приемаме големи количества наведнъж, няма да засилим ефекта му, а точно обратното.

Ако сте на диета, без проблем може да го добавите към нея. Има широко приложение в кулинарията, козметиката и традиционната медицина.

За приготвяне на ястия, маски за лице и коса не са необходими почти никакви усилия, но за сметка на това ползите са големи.

Полезно ли е сусамовото масло?

Сусамово масло се използва много в козметиката, препоръчва се за масажи. Има ползи за здравето, дава приятен акцент на ястията.

Домашна маска за коса със сусамово масло?

Можем да си направим маска със сусамово масло и в домашни условия. Често се използва за масажиране на скалпа, с цел да се премахнат признаците на дразнене.

Колко сусамово масло може да се консумира на ден?

Нормалната дневна доза е между 1 и 3 лъжици на ден.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 18.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 09:55 | Публикувана: 18 май 2023 в 14:17 | Категория: Хранене и видове храни