Кефир за подсилване на имунитета

Обновена: 06.03.2024|
Кефир.

Кефир е естествено ферментирала млечна напитка, със страхотен състав, вкус и много ползи. Хората я консумират от векове. Съществуват много разнообразни начини за комбинацията на този вид напитка с други любими наши продукти.

 

Какво е кефир?

Кефирът búlgaros, е ферментирала млечна напитка с остър и леко кисел вкус. Кефирените зърна са познати още като кефирна или тибетска гъба. Произхожда от кавказкия регион на Евразия и се консумирал от хиляди години.

Точният му произход не е напълно изяснен, но се смята, че хората го открили съвсем случайно. Овчари носили млякото от животните в специални кожени торби, с наличие на тибетска гъба в тях, и след време забелязали, че е ферментирало по напълно естествен начин.

Тя е симбиотична култура от дрожди и бактерии, наподобяващи външния вид на карфиола, помагащи за ферментацията на млякото, за да се превърне в кефир за пиене. Зърната съдържат микроорганизми като:

vitd3 400
chrevno 600
vitd3 400
chrevno 600
 • Lactobacillus kefiranofaciens
 • Streptococcus thermophilus
 • Lactococcus lactis

И различни видове дрожди.

От Кавказ кефирените зърна се разпространяват и из други части на Европа и света. Днес се произвежда и може да го намерим в много държави. Прави се от различни видове мляко – козе, краве, овче, биволско, млечни алтернативи като кокосовото мляко и други.

Има два вида кефир – млечен и воден. Млечният е по-широко употребяван, разпространен и популярен, затова ще разгледаме основно него.

 

Състав

Съставът му зависи и от това какво мляко ще използваме за направата му, но, като цяло, кефирът е богат на хранителни вещества и пробиотици.

Ето някои типични за състава му компоненти:

 • Пробиотици – разнообразие от полезни бактерии и дрожди.
 • Протеин – Съдържа около 3-4 грама протеин на 100 милилитра.
 • Въглехидрати –  съдържа лактоза, въглехидрат, намиращ се в млякото, който частично се разгражда по време на ферментацията. Това го прави по-лесно смилаем от хора с лактозна непоносимост.
 • Витамини и минерали – добър източник на включително калций, витамин D, витамин K, витамини от групата В и фосфор.
 • Мазнини – това зависи от млякото и неговата масленост.

В процеса на ферментация, в кефира може да открием също различни органични киселини, аминокиселини и ензими.

 

Ползи от консумацията на кефир?

 

Кефир - ползи.

 

Благодарение на разнообразието от полезни бактерии и дрожди, притежава чудесни пробиотични свойства (повече от обикновеното кисело мляко), помагат за силен имунитет, поддържане на здравето на храносмилането. Освен това има ползи и в козметиката.

Подобрява храносмилането

Пробиотиците в кефира могат да помогнат за подобряване на здравето на червата чрез насърчаване на растежа на полезни бактерии и потискане на вредните.

Това може да подобри храносмилането, да намали подуването и да предотврати запек. Освен това, ако включим кефира в диетата си, той може да ни помогне за свалянето на килограми.

Подсилена имунна система

Кефирът има добри антибактериални свойства и се смята се, че поради способността си да подсилва имунната система, може да намали рисковете от развитие на рак. Също така, не на последно място, ни доставя много важни за организма хранителни вещества.

Намаля риска от някои хронични заболявания

Поради наличието на антиоксидантни, противовъзпалителни и понижаващи холестерола свойства, са направени проучвания, които предполагат, че млечната напитка може да намали риска от хронични заболявания като диабет, рак или сърдечни заболявания.

Помага при тренировки

 

Жена пие овкусен кефир за тренировката си.

 

Със състава си млечният кефир може да помогне за възстановяването на мускулите и хидратацията.

От полза е за трениращи и спортуващи хора поради съдържанието на хранителни вещества, пробиотици и протеин.

Ако нямаме възможност за консумация на млечната напитка поради заболявания или забрана от лекар, може да си набавим важните за тренировка съставки чрез добавки.

 

Подобрява здравето на костите

Млякото и костите са първи приятели и кефирът също влиза в това число. Той е добър източник на калций и витамин D, които са от голямо значение за здравето и състоянието на костите и зъбите.

Облекчава симптомите на астма и алергия

Хора с по-слаба имунна система са по-податливи към прояви на астма и алергии. Някои проучвания предполагат, че кефирът може да помогне за намаляване на симптомите на алергия и астма чрез намаляване на възпалението и модулиране на имунната система.

Подобрява здравето на кожата

Напитката съдържа млечна киселина, за която е доказано, че има благоприятен ефект върху здравето на кожата. Може да го използваме върху кожата на лицето и тялото.

Кефирът може да подобри хидратацията, да намали появата на бръчки, да предотврати акне и, подобно на колагена, да забави стареенето

 

Диария и проблеми с храносмилането

Има високо наличие на пробиотици, които помагат за възстановяване на баланса на полезните бактерии в червата. Това е причината да се смята за чудесно средство срещу диария, раздразнени черва и дори язва.

Въпреки че лактозата от млякото в кефира се превръща в млечна киселина и нивата на лактоза са много малки, ако страдаме от лактозна непоносимост, е по-сигурно да не консумираме напитката без лекарска консултация.

 

Странични ефекти

Ферментиралата напитка се счита безопасна за консумация, но има потенциални странични ефекти, които могат да се проявят, ако страдаме от определени здравословни проблеми или я консумираме в прекалено високи дози:

 • При непоносимост към лактоза
 • При алергии към млечни продукти
 • При разстроен стомах
 • При взаимодействие с някои лекарства

Ако кефирът е произведен от замърсени съставки или съхраняван неправилно, може да бъде източник на болести, пренасяни с храни, като салмонела или Е. coli, затова е важно той да бъде с високо качество и правилно приготвен.

 

Как да си направим млечен кефир?

 

Кефир в буркан - как се прави?

 

Може да закупим готова напитка от физически или онлайн магазини, но е много по-удоволетворяващо, когато си я направим сами. Плюс това, така получаваме типичната газировка при процеса на домашно приготвяне.

Има суеверие, което гласи, че кефирът трябва да се подарява, а не да се купува, защото тогава отпускал всичките си полезни свойства.

Има воден и млечен кефир, така че, преди да започнем да го приготвяме с мляко, трябва да сме уверени, че сме закупили млечен. Може да се сдобием с кефирени зърна от физически или онлайн магазини.

За направата му ще са ни необходими:

 • 1 с. л. кефирени зърна
 • 400 мл студено мляко или на стайна температура (не трябва да е топло, защото ще убие свойствата и функцията на тибетската гъба при ферментацията)
 • Стъклен съд, например голям буркан

Слагаме тибетската гъба на дъното, заливаме с млякото, като оставяме 1-2 пръста празно пространство от ръба. Покриваме я с няколко пласта марля или кърпа и защипваме за буркана стегнато, с ластик.

Оставяме я да ферментира за 24 или 36 часа, на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина, като от време на време разбъркваме.

Когато е готово, прецеждаме сместа (с неметална цедка) в друг стъклен съд с капак и складираме в хладилника. Гъбите измиваме със студена вода или изсушаваме и така ги реактивираме.

 

Как се консумира?

Това колко често може да го консумираме, зависи от индивидуалните фактори на човек – предпочитания, диета, толерантност или здравословни проблеми. Като цяло, може да го приемаме ежедневно като част от здравословното и балансирано хранене, но в нормални, не големи, количества.

Кефирът е добър източник на пробиотици и редовната му консумация може да подпомогне за подобряване на здравето на храносмилането и да засили имунната ни система.

Въпреки това е важно да започнем с малки количества от напитката, особено ако до момента не сме консумирали ферментирали храни. Дозата може постепенно да се увеличава, за да избегнем храносмилателен дискомфорт.

Ако имаме здравословни проблеми или някакви съмнения за консумацията на продукта, е препоръчително да се консултираме с лекар.

 

Разлики между воден и млечен кефир

 

Видове кефир - воден.

 

Основните разлики между двата вида са няколко, като първата е доста очевидна. Това е именно основната съставка, която се използва за ферментация, при водния е именно вода, при млечния – мляко или алтернатива на млякото.

Водният има леко сладък и остър вкус, подобен на този на содата, и газирана текстура. Млечният, от друга страна, има остър, леко кисел вкус, с по-плътна, кремообразна текстура. Зърната на водната тибетска гъба са леко прозрачни, а на млечната – бели.

Докато водният и млечният кефир са богати на пробиотици и други полезни съединения, техните хранителни профили са малко по-различни:

 • Водният обикновено е с по-ниско съдържание на калории и въглехидрати и с по-високо съдържание на витамини от група В и ензими.
 • Млечният, от друга страна, е добър източник на калций, витамин D и протеини

Всички тези полезни вещества може да си ги набавим като добавки, ако нямаме възможност да консумираме кефир.

Водният обикновено ферментира по-бързо, отнема между 24 и 48 часа, докато млечният кефир може да отнеме до 72 часа, за да ферментира. Той е алтернатива на млечния без млечни продукти, което го прави добър вариант за хора с непоносимост към лактоза или други чувствителности към млечните продукти.

Млечният  съдържа по-голямо количество Lactobacillus species, докато водният – повече Lactobacillus brevis и Streptococcus species.

Общо казано, водният и млечен кефир са богати на пробиотици ферментирали напитки, но се различават по основни съставки, вкус и текстура, хранителен профил, време на ферментация и условия на култивиране. Важно е да изберем вида тибетска гъба, които отговарят на хранителните ни нужди и предпочитания.

 

Как се съхранява кефир напитка?

След като сме го направили, е важно да го съхраним подходящо, за да запазим качеството и вкусовете му.

Трябва да го оставим в хладилник, защото така ще забавим процеса на допълнителна ферментация и разваляне. Идеалната температура е от 1 до 4 °C (33-40°F). Може да го съхраним до 1 седмица, след което има вероятност да започне да губи хранителните си предимства и вкус.

Необходимо е да бъде в херметически затворени контейнери, например стъклени буркани или пластмасови бутилки. Това ще помогне да се предотврати навлизането на въздух и влага, което може да доведе до разваляне.

Преди да го пием/ядем трябва да го разклатим/разбъркаме, за да могат по-твърдите и течните състояния на кефира да се смесят до хомогенност.

Ако желаем да съхраним напитката за повече от седмица, може да го замразим в добре затворен съд, като оставим малко пространство в него, защото кефирът се разширява при замразяване. Когато искаме да го консумираме, го оставяме в хладилник да се размрази, но трябва да сме наясно, че има вероятност вкусът и текстурата му да се изменят.

 

Как се съхранява кефирната гъба?

Ето какво да правим, ако имаме тибетска гъба, която искаме да съхраним за по-дълъг период от време, за да я преизползваме:

 • Първо прецеждаме кефирените зърна от готовия кефир с помощта на неметална цедка. Внимателно изплакваме зърната с хладка, нехлорирана вода, за да отстраним всякакви остатъци от мляко.
 • След това ги оставяме върху кърпа за няколко часа, докато не изсъхнат напълно. Когато са сухи, ги затваряме добре в стъклен или пластмасов съд, като първо се уверим, че е подходящ и не съдържа никакви вредни химикали.

Съхраняваме ги в хладилник, докато не сме готови да ги използваме отново. Може да стоят в хладилника около месец, но е добре да ги използваме веднъж седмично, за да ги “освежим“.

 

Употреба в кулинарията

 

Кефир - различни видове в кулинарията.

 

Млечният кефир се води универсална съставка в кулинарията, защото може да се използва, както в сладки, така и в солени ястия.

 • Маринати – подходящ е за маринати за месо и риба поради съдържанието на киселина в кефира, която помага за омекване на месото и добавяне на вкус.
 • Дресинги за салати – той може да се използва като основа за салатни дресинги, самостоятелно или смесен с други съставки, например с билки, подправки, малко мед или горчица.
 • Смутита – напитката може да се използва за основа на смутита, като ще се получи напитка с остър, леко кисел вкус и много пробиотични свойства. Към него може да добавим плодове и мед.
 • Печива – в този случай е възможно да се използва като алтернатива на киселото мляко или мътеницата. Може да направим с него палачинки, мъфини, хляб и други. Това ще засили вкуса им и ще ги направи по-сочни.
 • Супи – ако добавим малко кефир няколко минути преди готовността на супата, ще я сгъстим, като по-този начин тя ще стане по-кремообразна.
 • Сосове и разядки – може да се използва като основа за сосове и разядки от сорта на дзадзики или хумус. Смесваме го с билки, чесън, лимонов сок, други съставки, които обичаме, и вече имаме готов дип.

Важно е да използваме висококачествен búlgaros и да се уверим, че нямаме лактозна непоносимост или алергия към млечни продукти, преди да го консумираме.

 

Рецепта

Една от най-любимите и популярни закуски сред хората са именно палачинките. Кефирът ги прави много по-пухкави от тези с обикновеното мляко.

Вкусни и пухкави палачинки с кефир

 

Палачинки с кефир - рецепта.

 

Време за приготвяне Брой Нетни въглехидрати за 1 брой
30 минути 10  12,6 г 

 

Необходими продукти:

 • 240 г кефир
 • 125 г брашно 
 • 1 ч. л. сода бикарбонат
 • 1 ч. л. бакпулвер
 • 1 бр яйце
 • 1 ч. л. сол
 • 1 ч. л. стевиола на прах (може и друг вид подсладител)
 • Олио за намазване на тигана

 

Начин на приготвяне:

 1. Смесваме всички продукти в купа и ги разбиваме с миксер, може и ръчно.
 2. Може да разредим получената смес с малко вода, ако кефирът е прекалено гъст.
 3. Намазняваме малко тигана и слагаме половин черпак от сместа за палачинки.
 4. Печем ги до златисто от двете страни.

Може да поднесем палачинките, намазани с шоколад, тахан или сладко. Ако сме на кето диета, може да сменим обикновеното брашно с бадемово  (150-160 г) и за намазване да използваме кето течен шоколад или шоколад със стевия (вариант е и за диабетици).

 

Заключение

Кефирът е ферментирала млечна напитка с много полезен състав и съответно свойства. Съдържа много по-ниски нива на лактоза от познатото ни кисело мляко, но въпреки това ако имаме непоносимост към лактоза, трябва да се консултираме с лекар.

Има два вида тибетска гъба – водна и млечна, но млечният е много по-употребяван и разпространен. Освен за здравето, кефирът има ползи за красотата, употребява се също и в кухнята.

Важно е как и колко съхраняваме напитката, за да не вкисне, и тибетската гъба, ако желаем да ги използваме отново. Не трябва да се прекалява с консумацията на кефир, важно да се приготви (ако го правим в домашни услови) и съхранява правилно, за да не изпитаме вид дискомфорт или проява на някои странични ефекти.

Какво е кефир?

Кефирът е ферментирала млечна напитка с остър и леко кисел вкус. Познат още под имената búlgaros, кефирна гъба или кефирни зърна.

Ползи от кефира

Благодарение на разнообразието от полезни бактерии и дрожди, притежава чудесни пробиотични свойства, помага за силен имунитет, поддържане на здравето на храносмилането и други.

Може ли да си направим домашен кефир?

Може да се сдобием с кефирени зърна от физически или онлайн магазини, за да си направим бързо и лесно кефир в домашни условия

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 10.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 10:19 | Публикувана: 10 май 2023 в 13:44 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни