Таханът е една от най-пълноценните храни и през последните години става все по-популярен, а на пазара вече се срещат много видове тахан. Той представлява кремообразна паста, традиционно приготвена от печени, смлени сусамови семена. Има лек, орехов вкус. Най-известен е като основна съставка в хумуса, но е широко използван и в много ястия по света, особено в средиземноморската и азиатската кухня. Освен кулинарните си приложения, таханът има и няколко интересни ползи за здравето. Днес ще си поговорим именно за тях.

 

Какви видове тахан употребяваме?

Преди да преминем към основната тема на нашата статия нека разгледаме и различните видове тахан. Има два основни вида тахан – от белени и небелени семена. Таханът от небелени семена е по-тъмен и горчив на вкус, но за сметка на това съдържа повече минерали и хранителни вещества. Най-често таханът се приготвя като смес от двата вида.

Таханът, който се приготвя само от белен сусам, се нарича бял тахан.

По-малко популярен е таханът от слънчогледови семена, който се отличава с много по-тежък вкус от сусамовия. На пазара можете да откриете и тахан от бадеми, коноп и др. Но студено пресованият черен тахан, който запазва в себе си всички витамини и минерали, се смята за най-добър.

  • Сусамов тахан

Съдържа много високо ниво на калций– 43% в 100 г, както и желязо, мед, манган, фосфор, цинк и магнезий. За тайните на сусама, можете да се информирате подробно в нашия блог.

  • Видове тахан: слънчогледов

Той е богат на полезни мазнини, магнезий, витамин В6, желязо, цинк, калций и оптимално количество протеин.

  • Лешников тахан

С този вид тахан можете да приготвяте чудесни десерти, а освен това е с високо съдържание на калории и ниско – на въглехидрати, богат е на витамин Е, тиамин и магнезий. Лешниковият тахан е богат и на полезни фибри.

 

  • Бадемов тахан

Бадемовият тахан е добър източник на фибри, мононенаситени мазнини, калций, калий, желязо, магнезий, витамини от група В и витамин Е. Повече за ползите от бадемите можете да разберете в статията по темата в нашия блог.

  • Тахан от коноп

Този тахан има по-мек вкус и е подходящ за сосове и салати. Богат е на всички 20 аминокиселини, както и на витамини от група В, А, D и Е, манган и фосфор.

  • Видове тахан: от кашу

Една от предпочитаните ядки – кашуто, се превръща и в тахан с невероятен вкус и ползи. Пастата от кашу съдържа висок процент мед, цинк, желязо и много протеин.

 

 

Здравословни ползи от различните видове тахан

 

Видове тахан. Домашни бонбони Рафаело. Купичка с вода и бадеми на масата. Бадемите са сурови ядки,за които е препоръчтелно накисване преди консумация.

 

Време е да преминем към конкретните здравословни предимства на различните видове тахан, които не са никак малко.

  • Богат е на антиоксиданти

Таханът съдържа антиоксиданти, наречени лигнани, които помагат да се предотврати увреждането на свободните радикали в тялото и да намали риска от различни заболявания. Както вече сме споменавали, свободните радикали са нестабилни съединения. Когато присъстват на високо ниво в тялото ви, те могат да увредят тъканите и да допринесат за развитието на заболявания, като диабет тип 2, сърдечни заболявания и дори някои видове рак.

Таханът е особено богат на лигнан сезамин – съединение, което успешно предпазва черния дроб от увреждане на свободните радикали.

Повече за ролята на антиоксидантите можете да разберете тук.

  • Различните видове тахан имат антибактериални свойства

Поради съдържанието на мощни антиоксиданти, таханът има и антибактериални свойства. Според проучване антибактериалният капацитет на екстракт от сусам е ефективен срещу 77% от тествани различни бактериални проби. Освен това сусамовото масло помага за заздравяването на рани и в много страни, най-вече в Близкия Изток, се използва именно за това.

  • Има противовъзпалителни свойства

Въпреки че краткосрочното възпаление е здравословна и нормална реакция на организма, хроничното възпаление може сериозно да навреди на здравето.  Някои съединения в тахана са силно противовъзпалителни. Проучвания показват, че продуктите със сусамовото семе могат да облекчат възпалението и болката, свързани с наранявания, белодробни заболявания, артрит и др.

  • Укрепва централната нервна система

Таханът съдържа съединения, които могат да подобрят здравето на мозъка и да намалят риска от развитие на невродегенеративни заболявания като деменция.

Антиоксидантите в сусама могат да преминат кръвно-мозъчната бариера, което означава, че могат да напуснат кръвообращението и да повлияят директно на мозъка и централната нервна система.

Същевременно помагат да се предотврати образуването на бета-амилоидни плаки в мозъка, които са характерни за болестта на Алцхаймер.

  • Укрепва черния дроб и бъбреците

Както знаете, тези органи са отговорни за премахването на токсините и отпадъците от тялото. Таханът съдържа съединения, които могат да помогнат за предпазването на черния дроб и бъбреците от увреждане. Сусамовото семе насърчава по-добрата функция на черния дроб. То увеличава изгарянето на мазнини и намалява производството им в черния дроб, като по този начин потенциално намалява риска от чернодробни заболявания. Хората, които редовно консумират сусамово семе, имат и подобрена функция на бъбреците.

  • Подобрява здравето на костите

Високото съдържание на магнезий в тахана е полезно за поддържане на здрави кости. Редовният прием на магнезий е свързан с по-голяма костна плътност и е особено ефективен за намаляване на риска от остеопороза при жени в менопауза. Магнезият също така може да повиши минералната плътност на костите във врата и тазобедрената става. За какво още е полезен магнезият можете да прочетете в статия по темата в нашия блог.

  • Подобрява здравето на сърцето

Лигнаните в тахана могат да помогнат за поддържане на имунната система и балансиране на нивата на хормоните. Имат положително влияние върху нивата на холестерола и оксидативния стрес.

Същевременно таханът е с високо съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини. Проучванията показват, че консумацията на тези видове мазнини може да понижи нивата на вредния холестерол, както и да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Калцият и магнезият в тахана също могат да действат за понижаване на кръвното налягане по естествен път. Комбинацията от всичко това може да ви гарантира по-здраво сърце.

 

Включете различни видове тахан в менюто си

 

Бонбони Фереро Роше направени в домашни условия и напълно кето. С различни видове тахан.

Домашни кето бонбони „Фереро Роше“, приготвени с лешников тахан. Рецептата ще откриете в нашия блог.

 

Таханът е чудесен начин да добавите мощни антиоксиданти и здравословни мазнини към вашата диета, както и няколко витамини и минерали. С други думи – той е просто, вкусно и ароматно средство, с което да си осигурите редица здравословни ползи. Освен това различните видове тахан могат да ви заситят, консумирани в малки количества, и така да помогнат на здравословното справяне с килограмите.

Таханът е често срещана съставка в различни десерти – можете да го добавите в пай с кокосов крем, домашни кето бонбони Фереро Роше, в нисковъглехидратен чийзкейк. Всички тези рецепти можете да откриете в нашия блог и, ако още не сте, да добавите тахана в кулинарните си експерименти.

Така че не се колебайте и включете тахана в менюто си.