Отдавна е известно, че месото е среда за размножаване на вредни микроорганизми, а отравянето с него е опасна хранителна токсикоинфекция.
Наясно ли сме обаче с причините, които я провокират? Разпознаваме ли симптомите й? Какво можем да направим сами и кога да търсим лекар? Тук ще се спрем на тези проблеми и на най-важното – как да не ги допускаме.
Колко чести са случаите на отравяне с месо?
Според доклади на СЗО всяка година около 600 милиона души в света са засегнати от хранително отравяне и при повечето от тях проблемът е настъпил след консумиране на продукти, замърсени с микроби, включително месо.
Европейската агенция по безопасност на храните (ЕFSA) е съобщила за 5175 случая на хранителни токсикоинфекции в Европейския съюз през 2019 година, като подчертава, че най-често проблемът идва от консумация на месо и месни продукти.
В страната ни данните са непълни. Токсиколози допускат, че у нас много случаи остават нерегистрирани, макар че с проблема се занимават:
- Българската агенция по безопасност на храните
- Регионалните здравни инспекции
- Министерството на земеделието, храните и горите
- Министерството на здравеопазването
И други институции, непряко отговорни за безопасността на месото.
Какво може да причини отравяне с месо?
Пет причини за отравяне с месо:
- Наличие на вируси и бактерии. При обработка с ръце и инструменти месните продукти нерядко се замърсяват с микроби. Например – с вируса на хепатит А или с бактериите Ешерихия коли, Салмонела, Листерия, представители на Кампилобактер и други микроби, които причиняват сериозни заболявания.
- Присъствие на паразити. В месото понякога попадат паразити като Токсоплазма гондии, Трихинела спиралис, Ехинококус гранулозус, свинска или говежда тения и други. Ако месото не се обработва и готви правилно, то може да остане замърсено и след консумация да доведе до хранителна инфекция.
- Натрупване на токсини. Някои отровни вещества, включително медикаменти, могат да се задържат в месото и да причинят здравословни проблеми на човека, който го консумира.
- Неправилно запазване. Ястията с месо са опасни, ако не се съхраняват в хладилник при подходяща температура и не се консумират в рамките на разумно време.
- Кръстосано заразяване. Този процес настъпва, когато сготвени храни се поставят в близост до сурово месо и бактерии от него се прехвърлят към храните.
Симптоми на отравяне с месо
Тяхната тежест зависи от вида на инфекцията и количеството на консумираната храна. Например Ешерихия коли причинява болестни прояви два до три часа след приемане на заразените с бактерията ястия, Салмонелата се проявява след 12 до 48 часа, а Кампилобактер след 72 часа.
Оплакванията може да са леки и да преминат за 2-3 дни, но не са изключени и животозастрашаващи състояния.
Ето най-честите сигнали за отравяне с месо:
- Гадене
- Повръщане
- Болки в стомаха
- Диария (водниста или примесена с кръв)
- Дехидратация, жажда, сухота в устата
- Главоболие
- Студени тръпки и треска
- Усещане за слабост и умора
- Мускулни и ставни болки
- Свръхчувствителност към светлина и допир
При тези оплаквания и особено, ако симптомите се засилват, трябва незабавно да се търси медицинска помощ.
Това, което пострадалият може да направи сам до идването на лекаря, е да пие течности, за да се компенсира загубите, настъпили поради диария и повръщане.
Пазете се от усложнения!
В повечето случаи на отравяне с месо, след правилно лечение настъпва пълно възстановяване. Но понякога хранителната токсикоинфекция може да се усложни. Особено уязвими са пациенти с потисната имунна система, деца и стари хора.
Например при отравяне с месо, заразено с Ешерихия коли, се развива хемолитично-уремичен синдром, който води до увреждане на кръвта (разпадане на еритроцитите, намаляване броя на тромбоцитите) и бъбречна недостатъчност.
Когато в ястията присъстват афлатоксини, не са изключени поражения на черния дроб.
Ако се разгърне хранителна интоксикация след ядене на месо, заразено с Кампилобактер, възниква възпаление на жлъчката или задстомашната жлеза, по-рядко – масивно стомашно-чревно кървене.
Начини за диагностика
При съмнение за отравяне с месо, най-често се прилагат следните тестове:
- Кръвни изследвания. Чрез тях се открива наличието на токсини, възпаление или инфекция в организма.
- Тестване на фецес. По този начин се установява присъствието на микроорганизми, които предизвикват отравяне.
- Микробиологични изследвания. Вземат се проби от хранителен продукт или от тялото на пациента и се посяват в специални хранителни среди. По този начин се определя видът на микроорганизма, причинил отравянето.
- Изследване на стомаха и червата (рентгеново, ултразвуково, ендоскопско). Целта е да се види има ли възпаление или други проблеми в храносмилателните органи при отравяне с месо.
Каква е терапията?
Лечебните подходи зависят от тежестта на хранителната токсикоинфекция и от индивидуалните особености на пострадалия. В повечето случаи на отравяне с месо терапията е насочена към укрепване на общото състояние и облекчаване на симптомите.
Както отбелязахме, първата цел е възстановяване на течностите и електролитите в организма. Това може да се постигне чрез пиене на вода и приемане през устата на разтвори за рехидратация.
Ако е настъпило тежко отравяне, се прилага хидратация чрез вливания на такива разтвори във венозната система на пострадалия.
Антибиотиците се вземат, когато отравянето е причинено от бактериална инфекция. Предписват се също лекарства за облекчаване на болката, гаденето, диарията и други симптоми. На болния се препоръчва да спазва определен хранителен режим, който включва лесна за усвояване храна и много течности.
10 стъпки, чрез които ще се предпазите от отравяне с месо
На първо място – гответе месото при достатъчно висока температура. Идеално е, ако използвате кухненски термометър за храна, чрез който може да контролирате вътрешната температура на месото при готвене.
Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) препоръчва подходящи граници за термична обработка:
- Вътрешни температури – от 63 до 71°C за телешко, говеждо, свинско и агнешко месо; от 74 до 82°C за пилешко месо.
- Температури при печене на фурна – между 160, 180 и 200°C за телешко, говеждо, свинско и агнешко; между 180, 200 и 220°C за пилешко.
- Температури при варене – от 82 до 88°C за телешко, говеждо и агнешко; от 71 до 79 °C за свинско и пилешко.
Ето още 9 ценни съвета за предпазване от отравяне с месо:
- Консумирайте висококачествено (прясно) телешко, говеждо, свинско, пилешко, агнешко или друго месо. Не се изкушавайте от пакетирани продукти, които са по-евтини заради изтичащ или вече изтекъл срок на годност. Те може да ви струват много скъпо.
- Използвайте поне две отделни дъски за рязане на продукти. Първата – за месо , втората –за зеленчуци. Измивайте добре кухненските прибори.
- Съхранявайте храните с месо в хладилник при температура между 0 и 4 градуса по Целзий (°C), за да предотвратите размножаването на бактерии.
- Не консумирайте храни, които изглеждат подозрително, например ако имат неприятен мирис или синкав цвят.
- Избягвайте недопечени или сурови месни деликатеси.
- Въздържайте се от печене на месо на грил, ако той е замърсен от предишни използвания. Почиствайте старателно грила преди да го употребите.
- Не размразявайте месото на стайна температура, а в хладилник, като изолирате продукта в затворена опаковка или алуминиево фолио.
- Не яжте месо от консерви с подути капачки. Те са сигнал за присъствие на опасни бактерии.
- Ако при пътуване носите със себе си месни продукти, пазете ги в охладителна кутия или чанта.
Всичко това ще ви помогне да намалите риска от отравяне с месо и да се насладите на вкусни и здравословни ястия.
Какви са причините за отравяне с месо?
Наличието на вируси или бактерии, паразити или натрупване на токсини, неправилно съхранение и др.
Какви са симптомите на отравяне с месо?
Най-честите сигнали са гадене, повръщане, диария и болки в стомаха, главоболие.
Как се лекува отравяне с месо?
Първата цел е възстановяване на течностите и електролитите в организма – чрез разтвори за рехидратация, приемани орално или вливани венозно.
Оставете коментар