Изолат – най-добрата форма на протеин

Обновена: 20.01.2024|
Протеин изолат.

Суроватъчният изолат се счита за най-висок клас протеини, който се усвоява най-добре от организма. Това е вид диетичен протеин, който е обработен, за да се премахнат повечето непротеинови компоненти, като мазнини и въглехидрати.

Обикновено се среща в протеинови прахове, блокчета и други продукти за спортно хранене.

 

Изолат – какво представлява?

Протеиновият изолат обикновено се произвежда от млечни източници, като суроватъчен протеин, но не съдържа казеин. При процеса на изолиране се отделя по-голямата част от лактозата, мазнините и казеина от суроватъчната протеинова смес.

Изолатът се различава от концентрата на протеин и от цялостните хранителни източници, като мляко, соя, грах и други. Въпреки че конкретният процент на протеин може да варира, изолатът обикновено съдържа поне 90% протеин по тегло.

Използва се често в протеинови шейкове, напитки, барове и други хранителни продукти, тъй като предлага висока концентрация на протеин и обикновено има по-малко мазнини и въглехидрати в сравнение с другите концентрати на протеин.

Процесът на изолиране на протеиновия изолат включва различни техники, като филтриране, йонен обмен и хроматография, които помагат за отделянето на протеина от другите компоненти.

Това води до продукт с по-високо съдържание на протеин в сравнение с други източници, като концентрати или храни. Протеиновите изолати обикновено се извличат от различни източници, включително суроватка (от мляко), соя, грах и ориз.

Всеки вид протеинов изолат има свой собствен уникален хранителен профил и може да предложи различни предимства.

Често се използва като удобен и ефикасен начин за увеличаване на приема на протеини, особено в ситуации, при които хората имат специфични хранителни изисквания или предпочитания.

Например изолатът от суроватъчен протеин е известен със своята висока биологична стойност и богат профил на есенциални аминокиселини, които човешкият организъм не може да синтезира и си ги набавя от външни източници. Затова изолатът е популярен сред спортисти и хора, които искат да подпомогнат мускулния растеж и възстановяване.

 

Предимствата на протеиновия изолат

 

изолат

 

Протеиновият изолат предлага няколко предимства в сравнение с други форми на протеин.

Висока концентрация на протеин

Доставя значително количество протеин във всяка порция, което може да помогне за насищането и поддържането на мускулната маса.

Висока чистота на протеина

Преминава през процес на филтрация и обработка, което му позволява да достигне по-висока чистота в сравнение с други форми на протеин. Това означава, че изолатът на протеин съдържа по-малко мазнини, лактоза и въглехидрати.

Бързо усвояване

Има добра усвояваемост от организма и се разгражда и абсорбира бързо, което е полезно след тренировки или в други ситуации, когато организмът се нуждае от бързо насищане на аминокиселини.

Добра аминокиселинна профилактика

Изолатът на протеин, особено от животински източници като суроватъчен протеин, предлага пълен набор от есенциални аминокиселини, които организмът изисква за поддръжка на здравето и функционирането на тъканите.

Лесно приготвяне и прием

Можете да го консумирате като протеинов шейк или добавка в различни хранителни продукти, което го прави удобен начин за увеличаване на приема на протеин.

 

Кога се приема

Протеиновият изолат предлага удобство и лесно приготвяне, като може да се приема:

  • При спорт – тази форма на протеин е популярна сред спортистите и фитнес ентусиастите. Приемът й след тренировка може да помогне за възстановяването на мускулите, подпомагане на растежа и поддържането на мускулната маса.
  • При диетата за отслабване – може да бъде полезен и при диети за отслабване, тъй като предоставя ситост и подкрепа на мускулите, докато се намалява приемът на калории.
  • Като допълнение към вегетарианска или веганска диета – за хората, които следват вегетарианска или веганска диета, е полезен източник на висококачествени протеини, особено ако не могат да получат достатъчно от други хранителни източници.

 

Изолат и кето режим – как се съчетават?

 

изолат

 

Протеиновият изолат е съвместим и с кетогенната диета, тъй като обикновено има по-ниско съдържание на въглехидрати в сравнение с други форми на протеин, като концентрат или протеините на база растителни източници.

Това го прави подходящ източник на протеин за кето режима, който се основава на нисковъглехидратно хранене.

Изолатът доставя високо качество протеин, което е важно за поддържането на мускулната маса и насищането на аминокиселини при кето режим.

Приемът на достатъчно протеин е от съществено значение, тъй като кето диетата се основава на високомазнинно, умерено протеиново и нисковъглехидратно хранене.

Адекватният прием на протеини е от съществено значение за запазване на мускулната маса, докато следвате кето диета.

Изолатният протеин осигурява висококачествен протеин с пълен аминокиселинен профил и е максимално ефективен при следването на този режим на хранене.

Може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време и да предотврати разграждането на мускулите по време на въглехидратно ограничено състояние на кетоза.

 

Как да изберем?

Някои изолати на протеин могат да съдържат добавени вкусове, захарни алкохоли или изкуствени подсладители, които вървят с въглехидрати или повлияват инсулиновия отговор.

При избор на протеин изолат за кето режима, предпочитайте варианти без добавени захари и подсладители.

Важно е да тествате и следите своя отговор на конкретният продукт, за да се уверите, че не влияе на кетозата или на инсулиновия ви отговор.

Кето режимът може да варира от човек до човек, и някои хора могат да имат по-висока толерантност към въглехидрати от други.

Добре е да направите консултация със здравен специалист или регистриран диетолог, който е специалист в кето диетата, за да ви предостави персонализирани насоки, съобразени с вашите уникални нужди.

 

Изолат и спорт

 

изолат

 

Тази форма е популярна сред спортисти и хора, които търсят допълнителни източници на протеини в своята диета.

Подпомагане на мускулния растеж и възстановяване

Протеинът е важен за растежа, поддръжката и възстановяването на мускулите. Тази форма предлага висококачествени протеини с пълен аминокиселинен профил.

Приемът на важни аминокиселини, като аминокиселините с разклонена верига (BCAA от Branched –Chain Amino Acids), е от съществено значение за оптималното възстановяване и растеж на мускулите.

Подкрепа на мускулната маса и намаляване на катаболизма

Може да помогне за поддържане на мускулната маса по време на периоди на дефицит на калории или интензивни тренировки. Той предоставя висококачествени протеини без излишни мазнини и въглехидрати, което може да помогне за намаляване на катаболитните (разграждащите) процеси и запазване на мускулите.

Удобство и лесно приемане

Предпочитан от спортистите, тъй като може да бъде консумиран във формата на протеинов шейк или напитка. Това го прави лесен за приготвяне и приемане след тренировка.

Какво е изолат?

Изолатът е форма на протеин, който се извлича от хранителни източници като мляко, соя или грах. Това е чистият протеин, получен след отстраняването на мазнините и въглехидратите от източника.

За кого е подходящ?

Изолатът на протеин е популярен сред спортистите и фитнес ентусиастите, които търсят допълнителен източник на протеини, за да подобрят мускулната си маса, възстановяването и спортната си издръжливост.

Съвместим ли е с кетогенна диета?

Протеиновият изолат е полезен при кето диета, тъй като предоставя висококачествени протеини без значително количество въглехидрати или мазнини. Това може да помогне за изграждането и поддържането на мускулна маса, което е важно при следването на този режим.

Категории: Здраве|Публикувана: 04.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Олигарх 20.07.2023 at 15:00 - Отговор

    Калинче, само за информация да ти кажа, че суроватъчния концентрат съдържа много по-голямо разнообразие от аминокиселини и биоактивни елементи, за разлика от изолата и, макар, че е доста по-евтин от изолата, е много по-полезен за организма. Изолатът е вариант за хората с непоносимост към лактоза. В него някои аминокиселини, които ги има в млякото и суроватката напълно отсъстват. Но хората си мислят, че по-скъпото е по-добро и, без да са прочели нито ред, си купуват изолат, защото искат най-доброто за тялото си.

Оставете коментар

Обновена: 20 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 4 юли 2023 в 17:39 | Категория: Здраве