Извара – 7 ползи и употреба + рецепта за милинки

Обновена: 06.03.2024|
Извара, ползи и употреба.

Извара е вид млечен продукт, получаващ се от подквасването на млякото с млечнокисели бактерии. Има ронлива, мека текстура, вкусът й може да варира между лек млечен, сладък, солен или леко кисел.

Тя е естествен продукт, източник на много потребни хранителни вещества, необходими на организма. Използва се широко в кулинарията за направата на всякакви ястия. Често бива алтернатива на сиренето.

 

Какво е извара?

Изварата или урда е вид меко млечно сирене, което се прави като киселите млечни протеини коагулират и се отделят от суроватката. Това сирене има кремообразна текстура и лека нотка киселинност във вкуса си.

Може да консумираме само извара, да я комбинираме или да я използваме като основен продукт за приготвяне на множество ястия – сладки или солени.

kolagen 02 400
vit e 600
kolagen 02 400
vit e 600

Урдата е популярен продукт в много диети, защото е сравнително нискокалорична, богата на протеини и е минимално обработена.

 

Хранителни стойности

Както споменахме, изварата е нискокалорична, богата на протеини, омега-3 и омега-6 мастни ненаситени киселини, има слабо съдържание на мазнини и въглехидрати, в сравнение с протеина.

В състава й може да открием още:

  • Магнезий
  • Калий
  • Фосфор
  • Витамини В12 и още от същата група
  • Натрий
  • Калций

Точните хранителни стойности на продукта могат да варират в зависимост от това каква е марката, която си купуваме или сме я приготвили.

 

Ползи

 

Извара - ползи.

 

Най-добре е да се консумира сурова, без термична обработка, за да извлечем максималния брой полезни вещества.

Намалява риска от диабет

Протеините в изварата може да забавят абсорбцията на въглехидрати от тялото, което помага за контрола на кръвната захар. Калцият, от своя страна, заема важна роля във взаимодействието между инсулина и клетките, което може да повлияе на усвояването на глюкозата.

Ползите й от гледна точка контрол на теглото също са важна част от способността на изварата да намали риска от диабет.

За храносмилането

Веществата, намиращи се в изварата, лесно се усвояват от храносмилателната ни система и помагат на организма ни да направи същото и с другите микро- и макронутриенти, които приемаме с храната.

Тя е считана за един от най-добрите продукти за храносмилане, тъй като е богата на пробиотици, важни за здравето на червата.

Те помагат на организма да абсорбира по-добре храната и намалява нивата на вредни бактерии.

За здравето на зъбите

 

Извара за здрави зъби.

 

Изварата се смята за полезна за здравето на зъбите и костите поради наличието на калций и фосфор в състава си. Тези две вещества са ключови за поддържане на здравия емайл, венците, предпазване от кариеси или други подобни проблеми.

Има теории за това, че консумацията й може да намали риска от появата на пародонтит – състояние, при което венците се отдръпват от зъбите.

Полезна при високо кръвно налягане

Калцият в изварата помага за дирижирането на кръвното налягане, като подпомага релаксацията на кръвоносните съдове. Други вещества, отговорни за кръвното налягане, са протеинът, калият и магнезият.

Урдата предотвратява образуването на холестерол в артериалната област, като по този начин намалява риска от заболявания като хипертония или високо кръвно налягане.

Въпреки това трябва да се обърне внимание на съдържанието на мазнини и сол в изварата. Хората, които имат повишено кръвно налягане, трябва да избягват продукти с високо съдържание на сол. А хората със здравословни проблеми, свързани с мазнините, трябва да консумират извара с по-ниско съдържание на мазнини.

За по-добра имунна система

Изварата е богата на пробиотици и на още някои от най-характерните вещества, необходими за здравето на имунната система. Те могат да са в помощ на тялото при борба с инфекции.

Протеините в млечния продукт съдържат аминокиселини като лизин и аргинин, важни за синтеза на имунни клетки. Цинкът в нея е отговорен за развитието на тези клетки, а селенът, със своите антиоксидантни свойства, помага при възпалителните процеси.

При отслабване

 

Извара за отслабване.

 

Има три основни причини, поради които изварата е подходящ продукт, когато спазваме диета. Първата е, че е с ниско съдържание на мазнини и калории. Около 100 г от нея съдържат към 80 калории.

Втората причина е наличието на протеини, което е от важно значение за загубата на тегло. Те поддържат мускулната маса, като в същото време намаляват мазнините. Помагат за ускоряването на метаболизма и горенето на калории.

Последно, но не по важност, е способността на изварата да държи максимално чувството за ситост у човек. Съдържа вид протеин – казеин, който се разгражда по-бавно в сравнение с останалите протеини, което означава, че усещането за насита трае по-дълго време.

Ползи за здравето на кожата

За тази полза отново голяма роля играят протеините. Те са важни за образуването на колагена, отговорен за еластичността и твърдостта на кожата. Стимулирайки изграждането на нови клетки, протеините в изварата помагат за по-бързото заздравяване при наранявания.

Витамините в състава на млечния продукт не остават по-назад. Витамин А е необходим за поддържането на кожата здрава и забавя стареенето. Витамин Е има антиоксидантни свойства, които защитават кожата от влиянието на свободни радикали.

Минералите като цинк и селен също подпомагат здравето на кожата. Цинкът е ценен, тъй като участва в процеса на регенерация на клетките и има антиинфламаторни свойства, докато селенът е антиоксидант, който помага за защитата на кожата от увреждания.

Въпреки ползите, изварата няма как да замени добрите хигиенни навици и продуктите за грижа за кожата. Ако нямаме здравната възможност (поради непоносимост) да консумираме извара, може да си добавим необходимите вещества чрез добавки или други продукти с наличието им.

 

Как да си направим домашна извара?

За направата на домашна извара не са необходими особени усилия или оборудване. 

Необходими продукти:

  • 1 литър прясно мляко
  • ¼ чаша изцеден сок от лимони 
  • ¼ чаша прясна закваска

Приготвяне:

  1. Първо трябва да загреем млякото на около 85 градуса, след което да го махнем от котлона, да добавим лимоновия сок и да разбъркаме.
  2. Оставяме го да “почине“ за 10 минути, добавяме закваската и отново бъркаме старателно. Прехвърляме сместа в купа, покриваме я с кърпа и я оставяме така в диапазон от 8 до 12 часа на топло място.
  3. Когато се сгъсти, изварата трябва да се изцеди, като за целта може да използваме плат или марля.

Изсипваме прецедения продукт в друг съд, покриваме я с фолио или капак и я оставяме в хладилника да се охлади.

 

Рецепта за милинки с извара

 

Извара - милинка.

 

С този млечен продукт могат да се приготвят изключително много неща, тя е мултифункционална когато става дума за рецепти.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
45 минути 2 8,65 г

 

Необходими продукти:

  • 200 г извара
  • 1 с. л ленено брашно
  • ½ ч. ч кокосово брашно
  • 3 яйца
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 80 г моцарела
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо разбиваме яйцата със солта, след което към тях добавяме сиренето, разтопеното масло, изварата, бакпулвера и накрая – лененото и кокосовото брашно.
  2. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес и започваме да ги оформяме на малки топчета, по средата, на които слагаме малко моцарела.
  3. Правим това с цялото тесто и подреждаме топчетата в кръгла тавичка върху хартия за печене. Слагаме тавата във фурната на 180 градуса за около 35 минути.

По желание може да поръсим със сусам или да добавим малко обикновено сирене (това ще повиши въглехидратите).

 

Заключение

Изварата е безглутенов, нискокалоричен млечен продукт. Използва се често в много различни кухни. С нея се приготвят всевъзможни ястия както сладки, така и солени.

Има много ползи за здравето, но не трябва да се прекалява с нея, защото може да предизвикаме някои несгоди с организма си. Преди да я добавим в диетата си е препоръчително да се консултираме със специалист и да сме сигурни, че нямаме алергия.

Ако имаме проблем със солта или мазнините в храните, трябва да се уверим, че изварата, която закупуваме или приготвяме е с минимално тяхно съдържание.

Какво е извара?

Това е е вид меко млечно сирене, което се прави като киселите млечни протеини коагулират и се отделят от суроватката. То има кремообразна текстура и лека киселинност във вкуса си.

Може ли да си направим домашна извара?

За направата на домашна извара не са необходими особени усилия или оборудване. Имаме нужда от 1 литър прясно мляко, ¼ чаша изцеден сок от лимони и ¼ чаша прясна закваска.

Ползи от изварата?

Млечният продукт крие много ползи, алтернатива е на някои млечни продукти, благодарение на протеина, витамините и минералите е него, помага за отслабване, здрава кожа, зъби и още.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 15.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 10:04 | Публикувана: 15 май 2023 в 17:12 | Категория: Хранене и видове храни