АСАТ и АЛАТ (чернодробни ензими) – какво ни подсказва завишаването им?

Обновена: 04.01.2024|

Има органи, за които почти никога не се замисляме в ежедневието си и именно такъв е черният дроб, за чието състояние ни сигнализират важните чернодробни ензими АСАТ и АЛАТ.

В доста случаи дори научаваме, че има проблем при изследване, назначено ни по друг повод. В тази статия ще разгледаме за какво ни подсказва завишаването на АСАТ и АЛАТ и защо е важно да се грижим за доброто състояние на този толкова важен за здравето ни орган.

 

Черен дроб – какви са функциите му?

Черният дроб се намира в дясната горна част на коремната кухина, точно под диафрагмата. Той е един от най-големите и най-важни органи. Спокойно можем да кажем, че е черноработникът в нашето тяло и действа непрекъснато, поддържайки всички важни функции в организма.

02 drob 400 copy
02 drob 600 copy

 

02 drob 400 copy
02 drob 600 copy

Черният дроб има много функции, които са от жизненоважно значение.

Някои от основните са:

 • детоксикация на кръвта
 • преработка на отпадъчни продукти на хемоглобина и други клетки
 • отделя жлъчен сок, който помага при разграждането на мазнините и допълнително насърчава храносмилането и усвояването на храната, като разгражда хранителните вещества в по-прости форми за лесна употреба от тялото
 • регулира кръвосъсирването и нивата на аминокиселини
 • неутрализира и премахва холестерола, алкохола, стероидите, химикалите, отровните вещества
 • помага при разграждането и производството на протеини, въглехидрати и мазнини, а също и за превръщането на излишната глюкоза в гликоген за съхранение
 • играе ключова роля в имунитета, предпазва тялото от инфекции, произвежда антитела за борба с инфекции и микроби
 • поддържа постоянното снабдяване с енергия за правилното функциониране на тялото и действа като предпазен клапан за сърцето

Той произвежда десетки чернодробни ензими за извършване на различни биохимични реакции и е свързан с повече от 500 функции.

Това е единственият орган, който може да се регенерира, което e благоприятно условие в случаите на живо донорство –  когато един човек дарява част от черния си дроб на друг.

Все още обаче се изясняват молекулярните механизми, чрез които чернодробните клетки отговарят с регенерация след отнемане на част от този орган.

 

АСАТ – един от най-важните чернодробни ензими

Серумните нива на аспартат аминотрансфераза (АСАТ)  се анализират при съмнения за увреждане на черния дроб и за проследяване ефекта от стартирало лечение, въпреки че този ензим се съдържа не само в чернодробните клетки, но и в задстомашната жлеза, далака, бъбреците, сърцето, скелетните мускули.

Ниското ниво на АСАТ няма клинично значение. Завишаването му обаче показва, че чернодробните клетки или мускулите са увредени и освобождават съдържанието си в кръвния поток.

Високо ниво на ензима се среща при повечето чернодробни болести (цироза, хроничен хепатит, запушване на жлъчните пътища, рак и т.н.).
Прекомерните стойности могат да показват и токсично увреждане на черния дроб от медикамент или отрова.

Нивата на АСАТ могат да бъдат високи и в случай на мускулни заболявания и няколко дни след инфаркт на миокарда (сърдечен удар). Те се установяват чрез кръвен тест, който проверява за увреждане на органа, изпълняващ толкова много и важни функции в тялото.

Повишеният АСАТ е признак за увреждане на черния дроб, но може също да означава, че имате такова на друг орган, например сърцето или бъбреците.

Ето защо лекарите често го тестват заедно с други чернодробни ензими.

 

АЛАТ – какво ни казва той за чернодробното здраве?

 

Чернодробни ензими АСАТ и АЛАТ

 

Аланин аминотрансфераза (АЛАТ) е друг ензим, който също сигнализира за евентуален проблем. Намира се главно в черния дроб, а по-малки количества се срещат и в бъбреците и други органи.

Обикновено нивата му в кръвта са ниски, но при увреждане на органа, той освобождава повече от него в кръвния поток.

Човешкото тяло използва АЛАТ като един от участниците в метаболитния процес, превръщащ храната в енергия.

Много пъти повишаването му е първият признак на проблем и се появява преди други симптоми. Няколко неща могат да причинят високи нива на АЛАТ, включително:

Други причини за високи нива на АЛАТ включват:

 • автоимунен хепатит
 • дефицит на алфа-1 антитрипсин – протеин в кръвта,функциониращ като защитник на  клетките в белия и черния дроб . При дефицит възниква наследствено състояние, което може да доведе до белодробни и чернодробни заболявания
 • болест на Уилсън – наследствено състояние, което причинява натрупване на мед в тялото

 

АСАТ и АЛАТ – в кои случаи се тестват?

 

Индекс на телесната маса. Хранене при омазнен черен дроб.

 

Вашият лекар може да назначи изследвания на АСАТ и АЛАТ, ако имате симптоми на чернодробно увреждане, като например:

 • жълтеница
 • силна умора
 • слабост
 • подут корем
 • стомашни болки
 • загуба на апетит
 • сърбяща кожа
 • тъмна урина
 • изпражнения в светъл цвят
 • подуване на краката и глезените
 • синини

Има и други причини за тестване на тези важни чернодробни ензими:

 • Били сте изложени на вируса на хепатит
 • Консумирате много алкохол
 • Приемате лекарства, за които е известно, че увреждат черния дроб
 • Имате фамилна анамнеза за чернодробно заболяване
 • Диабет или метаболитен синдром

 

АСАТ и АЛАТ – тестване и референтни стойности

Тестването за тези чернодробни ензими не изисква специална подготовка. Взима се кръв от вената, най-добре сутрин, на гладно. Имайте предвид, че някои медикаменти или добавки могат да повлияят на резултатите от този тест.

 

Референтни стойности на АСАТ
Възраст (години), пол Стойности (U/L)
0-1 <82
1-7 <48
Жени <32
Мъже <41

 

Референтни стойности на АЛАТ
Възраст (години), пол Стойности (U/L)
0-1 <54
Жени <33
Мъже <41

 

Причини за чернодробни заболявания

 

Кървене от стомаха, без алкохол.

 

Идентифицирани са повече от 100 вида заболявания на този орган и именно тестваните чернодробни ензими са сред главните показатели за това. Ще разгледаме тези от тях, които са с най-голяма честота.

Хепатит

Като изключим засегнатите от автоимунен хепатит и новородените с неизяснено чернодробно възпаление, в останалите случаи болестта е резултат от атака на вируси. Те водят до възпаление на черния дроб и се различават един от друг по своите характеристики. Когато вирусът остане в черния дроб повече от 6 месеца, това води до хронична инфекция и крие сериозни опасности.

 

Цироза

Тя се развива, когато чернодробните клетки се увредят и  на тяхно място се образува съединителна тъкан. Цирозата се дължи най-вече на консумацията на алкохол, на вирусни и наследствени заболявания, и може да се установи посредством чернодробни ензими.

Симптомите включват образуване на газове, лошо храносмилане, гадене, повръщане, загуба на тегло и коремна болка. В напреднал стадий е възможна поява на петна по лицето, шията, тялото и ръцете. Може да се появи и кървене от стомаха.

Омазнен черен дроб

При това състояние, наречено още чернодробна стеатоза, се натрупват излишни мазнини в чернодробните клетки. Това състояние е по-вероятно да се развие при: наднормено тегло или затлъстяване, инсулинова резистентност; високи триглицериди и LDL холестерол или метаболитен синдром.

 

Рак на черния дроб

Възниква когато чернодробните клетки започнат да се делят неконтролируемо. Хроничният хепатит B и C може да причини рак на черния дроб, ако пациентът е развил цироза.

Това животозастрашаващо заболяване е един от най-разпространените видове онкологични болести в света. Мъжете над 50-годишна възраст са най-предразположени към появата му.

За щастие има начини, с които да намалите риска, като те са свързани с поддържане на балансиран начин на живот, хранене и физическа активност.

 

Чернодробна недостатъчност

Това е състоянието, при което черният дроб вече не функционира. Налице е постоянно гадене, тъй като органът не е в състояние да отстрани токсините от тялото. Възникват много усложнения, водещи до заплаха за живота на пациента.

 

Грижа за здрав черен дроб

 

Възстановяване след бременност. Трайно отслабване. Колко вода трябва да пием.Отслабване с вода в кана, пълна с лимони и свежи краставици за режим за отслабване. Леки храни за лятото.

 

Превенцията винаги е по-добра от лечението, затова грижата за черния дроб е много важна, за да останем здрави.

Правилното хранене помага за поддържането му в добро състояние, но двигателната активност също е от голямо значение.

Консумация на фибри и намален прием на сол и захар, както и избягване на преяждането, са от голямо значение за благосъстоянието му.

Някои от най-добрите храни, които помагат за пречистване на черния дроб, включват орехи, лимонов сок, листни зеленчуци, зехтин, зелен чай, бамя и авокадо.

Важно е да се пият много вода и течности, но да се избягва алкохолът, тъй като именно той е сред главните врагове на черния дроб. Поддържането на здравословно тегло помага за намаляване на риска от чернодробни проблеми.

Въпреки това, ако имате симптоми и сте в рискова група, следете състоянието си при специалист, който да назначава редовни тестове на чернодробни ензими.

Категории: Здраве|Публикувана: 06.06.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 4 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 6 юни 2022 в 09:47 | Категория: Здраве