Случвало ли ви се е да се раздразните очите или гърлото, след като почистите кухнята или банята си? Понякога получавате ли главоболие след употреба на препарат за почистване на килими? Някои обичайни домакински и почистващи продукти – като сапуни, освежители за въздух и лакове – могат да включват в състава си вредни химикали, които дразнят организма и дори са опасни.

Почистващите препарати, дезинфектантите и освежителите за въздух могат да раздразнят очите, носа и гърлото. Все повече хора започват да осъзнават, че химикали като четвъртичен амоний (открит в много почистващи продукти) представляват риск за човешкото здраве и в някои случаи за околната среда, и търсят по-естествени решения за почистване.

Пазете се от токсични комбинации

Някои домакински продукти могат да бъдат вредни, ако се смесват в грешна комбинация. Комбинирането на различни домакински продукти може да създаде токсични газове, които да изострят състояния като астма. Например смесването на белина и амоняк създава хлорен газ, който може да предизвика дразнене и възпаление в белите дробове.

Ароматизирани продукти – като прах за пране и омекотител за дрехи – също могат да бъдат вредни за вашето здраве. Кумулативният ефект от излагането на множество химикали, свързани с аромата, може да бъде свързан с хронични заболявания.

Ако искате да почистите дома си, без да използвате груби, потенциално вредни химикали, опитайте тези натурални методи с естествени продукти:

Чисти фуги в банята със сода и вода

Една смес от сода за хляб и вода може да помогне за борба с плесен във фугите на банята. Смесете една част вода с три части сода за хляб до образуване на паста. Използвайте четка за зъби, за да намажете пастата върху фугите и я оставете да преседи 10 до 15 минути, след което я отстранете с гъба. За по-дълбоко почистване добавете разтвор от една част оцет и една част вода, след като нанесете пастата сода за хляб; оставете комбинацията върху разтвора за около 10 -15 минути, след което отново избършете с гъба.

Почистете повърхностите в банята с ябълков оцет

Алтернативи на токсичните прерарати за почистване на дома са сода бикарбонат, оцет, сол и лимонов сок.

Оцетът може да премахне мазнините и спомага за премахването на плесен от повърхностите на банята. Комбинирайте равни части вода и оцет в бутилка с пулвелизатор, след това разклатете, за да се смеси добре течността. Напръскайте и избършете както бихте направили с традиционно почистващо средство. Разреденият ябълков оцет е чудесен и за почистване на запушени душови глави. Напръскайте равните части смес от вода и оцет върху главата и ръката на приспособлението за душ, след това почистете главата на душа с гъба, която има подложка за надраскване. След това използвайте меката страна, за да избършете тези области. Ако главата все още е запушена, можете да я накиснете в малко легенче със сместа. Оставете я да седи около половин час и отмийте с чиста вода.

Използвайте сода за хляб, за да почистите фурната

Смесете сода, вода и малко препарат за миене на съдове в малка купа. С помощта на домакинска гъба нанесете от сместа по цялата вътрешност на фурната и я оставете да престои няколко часа. След това почистете фурната с гъба и спрей от равни части вода и оцет. Ако се нуждаете от бързо почистване или повърхността не е много замърсена, можете да оставите разтвора със сода за хляб да престои 15 – 20 минути и да избършете според инструкциите. Но за оптимални резултати, оставете поне няколко часа или дори цяла нощ.

Почистете каната за гореща вода с оцет

Ако имате твърда вода, вашият нагревател за гореща вода бавно ще се запълни с минерални отлагания, които се събират по вътрешните стени и не позволяват нагревателя да функционира правилно. Съдържанието на киселина в ябълковия оцет е достатъчно силно, за да разгради отлаганията на минерали и да върне нагревателя за гореща вода в напълно функциониращо състояние.

Комбинирайте равни части оцет и вода в мерителна чаша. Изсипете разтвора в чайника и го оставете да заври, след това изключете чайника, изключете го и го оставете да се охлади. Почистете външната страна на чайника с помощта на микрофибърна кърпа и четка, за да отстраните натрупалите се варовикови образувания. Изплакнете с вода и изсипете. След това напълнете каната с обикновена вода, оставете да заври веднъж или два пъти и изхвърлете водата. Това ще премахне останалата миризма или вкус на оцет.

Почистете килима с царевично нишесте и оцет

Използването на царевично нишесте за премахване на петна от килими е просто и лесно решение. Просто поръсете царевичното нишесте върху петната и оставете да подейства за 20 минути. След това леко почистете със суха четка и прахосмукачка. Тъй като царевичното нишесте е естествено абсорбиращо, то може да бъде особено полезно за третиране на мазни петна, включително върху дрехите.

Преборете мръсотията с черен чай

Сварете черен чай в голям съд и го оставете да се охлади. След това потопете кърпа в течността и я използвайте за почистване на огледала, прозорци и подове от твърда дървесина. Таниновата киселина в черния чай действа като почистващо средство за разтваряне на мръсотия и мазнини. Този домашен почистващ разтвор премахва мръсотията и мирише много по-добре в дома, отколкото другите токсични алтернативи.

Почистете играчките с разтвор на цитрусова основа или си направете натурален дезодорант с портокалов аромат

Магнезий през лятото помага за здраве, добър метаболизъм и защита от вируси.

Концентратът на портокалово етерично масло, направен с портокалови кори, може да помогне за дезодориране на банята и почистване на микроби от детските играчки, без да се използват тежки химикали. За да си направите дезинфекциращ препарат, който е безопасен за играчки, но е достатъчно силен за кухненската мивка, смесете концентрата на портокалово масло с оцет, сода за хляб и вода в бутилка със спрей.

Можете да използвате етерично портокалово масло и за направата на нетоксичен спрей за дезодориране, комбинирайте цитрусово етерично масло като лимонена трева или портокалово масло с гореща вода, сода за хляб и лимонов сок в бутилка с пулверизатор. Нанасяйте като обикновен спрей-дезодорант.

Открихме няколко лесни начини да почистите всичко в дома си с естествени средства, които вече имате под ръка. От оцет до сода, можете да използвате тези безопасни, евтини и напълно безвредни трикове, за да направите къщата си чиста и бляскава. Тези средства са натурални и напълно безвредни за вас и вашето семейство. А какви натурални средства за почистване използвате вие? Споделете ни в коментари, за да ги пробваме!

 

Автор: Лиляна Узунова