Алкална вода – ползи от нейния прием

Обновена: 01.04.2024|
Електролити. Алкална вода, алкалност, ph.

Доказателствата, че има различни ползи за здравето, увеличават все повече приема на алкална вода. Но какво всъщност представлява тя и можем ли да я получим в домашни условия?

Днес ще се опитаме да ви дадем отговор на тези въпроси, за да прецените дали си заслужава да наблегнете на нейната консумация. Заедно с това ще разгледаме и основите на алкалната диета, която също набира популярност последните години.

 

Алкална вода – какво представлява?

Да започнем с изясняването на понятието pН на водата. Това е мярка за измерване киселинността или алкалността на водата. Диапазонът на този водороден показател варира от 0 до 14, като 7 се смята за неутралната граница.

Чешмяната вода по принцип трябва да бъде около тази граница, за да бъде годна за питейни нужди. Когато pН e по-малко от 7, имаме наличие на киселинност. PH на водата е много важeн показател по отношение на качеството на водата.

С помощта на различни химикали и газовете pH може да се променя, за да се получи по-кисела или алкална вода.

Водата може да има високо или ниско рН, но ако е твърде високо или твърде ниско, това може да има неблагоприятни ефекти. Прекалено киселата вода има много горчив вкус. Тя може да причини отлагания, които да повредят тръби и уреди, а силно алкалната вода може да корозира металите.

РН на дъждовната вода е малко под неутралната граница, тъй като от въздуха има въглероден диоксид и това повишава киселинността. И още няколко примера. РН на оцета е около 3, на лимоновия сок около 2 и алкалността на батерията е около 1. Сред алкалните вещества, които имат рН до 14, е содата за хляб – между 8 и 9.

 

Ползи от приема на алкална вода

 

Алкална вода, алкална диета, спазване, съвети.

 

Според някои проучвания повишеният водород в алкалната вода осигурява по-голяма хидратация от обикновената вода, особено след тежка тренировка. Бутилираната алкална вода има ниво на рН над 7.

В някои случаи производителите използват специални устройства за промяна на химичния състав на водата. Друг път те добавят хранителни вещества към водата, за да променят нейното pH.

Ето и предполагаемите ползи от приема на алкална вода.

  • Приемът на алкална вода и здравето на костите

Според проучванията, алкалната вода има ефект върху костната резорбция. Костната резорбция е процес, при който старите костни клетки се разграждат и заместват с нови. По-малко костна резорбция и повече минерална плътност водят до по-добра здравина на костите.

Алкалната диета като цяло може да противодейства на киселинността, като помага на организма да регулира рН и по този начин предотвратява много болестни процеси, включително развитието на остеопороза.

  • Прием на алкална вода при киселинен рефлукс

Киселинният рефлукс е състояние, при което съдържанието на стомаха, което е кисело, преминава обратно по хранителната тръба. Дългосрочният киселинен рефлукс може да причини заболяване, известно като гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ.

Приемът на алкална вода може да служи като допълнително лечение на киселинен рефлукс и начин за предотвратяване на ГЕРБ или други усложнения. Установено е, че алкалната вода с рН 8,8 спира ензим, който е свързан с рефлуксната болест и намалява киселинността на стомашното съдържимо.

  • Влияние на алкалната вода върху кръвното налягане

Според проучванията, при някои хора, които консумират редовно алкална вода, в продължение на 3 до 6 месеца имат по-ниско кръвно налягане, по-ниска кръвна захар и по-малко липиди в кръвта.

Водата с високо pH с електролит намалява вискозитета на кръвта след тренировка. Това може да помогне за намаляване на сърдечно-съдовото напрежение поради дехидратация и също да регулира кръвното налягане до нормални нива.

  • Алкална вода и рак

Предполага се, че алкалната диета, но не конкретно само приема на алкална вода, може да засили действието на някои химиотерапевтични лекарства, използвани за лечение на рак.

Изследванията в тази посока продължават, но не може да се направи заключение, че консумацията на алкална вода сама по-себе си може да има чудодейни ефекти върху раковите клетки.

 

Как и колко алкална вода да приемаме?

 

Алкална вода. Момиче пие чаша вода, и таблетка цинк до воден ресурс. Камъни в бъбреците.

 

Тъй като няма абсолютни доказателства в подкрепа на ползите за здравето от приема на алкална вода, няма и препоръчително количество, което да приемаме, за да се възползваме от тях.

Ако обаче искате да започнете да пиете алкална вода, ви съветваме да започнете с малко количество и да го увеличавате постепенно. Също така имайте предвид, че алкалната вода може да има горчив вкус и да се различава от обикновената вода, с която сте свикнали. Тя може да промени вкуса на всичко, в което го я използвате.

Така че внимавайте, ако я използвате за кафе или чай.

А как да се снабдите с такава вода? Йонизаторите правят водата алкална, но са скъпи. Бутилираната минерална вода има тенденция да бъде леко алкална и е по-добрият избор в случая.

Някои производители посочват нивото на рН на водата и това може да ви помогне в избора. Газираната вода не е опция, защото е много кисела. При производството й се въвежда въглероден диоксид, който понижава рН и повишава киселинността.

 

Какво представлява алкалната диета?

Алкалната диета е популярна с това, че коригира „киселинното състояние“ на организма, което съвременната диета създава. Тя включва повече пресни плодове и зеленчуци, намален прием на протеини и, разбира се, прием на алкална вода.

Алкалната диета насърчава не само определен хранителен режим, но и приема на свързани с нея добавки, както и на устройства за алкализиране на водата в домашни условия.

Като цяло тази диета има няколко предимства:

  • Плодовете и зеленчуците в нея имат отрицателно киселинно натоварване, което може да подобри баланса между натрий и калий, с възможни ползи за здравето на костите и мускулите.
  • Това може да помогне и за предотвратяване на високо кръвно налягане, инсулт и някои хронични заболявания.
  • Алкалната диета също увеличава магнезия в клетките. Той, от своя страна, помага за активирането на витамин D.

И накрая още нещо любопитно: децата с тежка метаболитна ацидоза са склонни да имат ниски нива на растежен хормон и това може да доведе до нисък ръст.

Алкалната диета може да помогне за намаляване на проблемите, свързани с нисък хормон на растежа при тези, които са предразположени към такива.

Все пак СЗО отбелязва, че както твърде много кисела вода е корозивна, така е и ако тя е с висока алкалност. Така че избягвайте твърде алкалната вода и не залагайте единствено на нея, за да задоволите питейните си нужди.

Както с всяко нещо, така и с нея не бива да се прекалява. Бъдете здрави!

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 17.08.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 17:24 | Публикувана: 17 август 2021 в 15:23 | Категория: Здраве, Любопитно