Независимо дали искаме или не, за съжаление, кожата губи своята еластичност с течение на времето и започва да се отпуска. Това може да се случи вследствие на загуба на тегло, бременност и това, от което никой не може да избяга – нормалният процес на стареене.

С напредване на възрастта кожата започва да произвежда по-малко еластин и колаген, които са в основата на здравата и стегната кожа. Затова трябва да помогнем на тялото в този процес като му осигурим необходимите условия, чрез подходящи добавки, грижа и диета.

Сега нека обсъдим най-лесните и ефективни начини за борба с бръчките и отпуснатата кожа, за да я запазим здрава и стегната, колкото можем по-дълго.

Еластин и колаген

Най-важното, което трябва да направим, е да осигурим на кожата си подходящи продукти, които стимулират производството на еластин и колаген.

Еластинът е важен за поддържането на стегната кожа, но тъжният факт е, че кожата спира да го произвежда по време на пубертета. Използването всекидневно на подходящ крем или серум, съдържащ ретиноиди ще помогне за стимулирането производството на еластин.

vitc 400 1
vitc 600 1

Колагенът, от своя страна, е в основата на здравата коса, нокти, мускули, кости, сухожилия и, разбира се, кожа. За съжаление, след 25-годишна възраст телата ни стават по-малко ефективни в производството на аминокиселини, които ни осигуряват колагена.

Затова е хубаво да го доставим на тялото, чрез подходящи добавки,които ще стимулират клетъчната регенерация.

Овлажняване

Кокосов орех и буркан с кокосово масло, поставени върху палмово листо.

Редовното използване на подходящ овлажнител ще помогне да поддържаме кожата си здрава и стегната. Дехидратацията отвън и отвътре води до оксидативен стрес, който пречи на кожата да се регенерира и се започва един безкраен цикъл от проблеми.

Може да използваме кокосово масло като овлажнител. То увеличава кожните повърхностни липиди, които помагат да се защити кожата от дразнители на околната среда (свободни радикали), което води до по-малко вреди с течение на времето.

Холестерол, серамиди, есенциални мастни киселини и ниацинамид са сред най-добрите съставки, които трябва да търсите на опаковката на един овлажнител.

А чрез набавянето на подходящи антиоксиданти не само ще овлажните кожата, но и ще блокирате ензима еластаза, който разгражда еластина.

Най-важното е да осигурявате достатъчно вода на организма. Тя може да увеличи притока на кръв към повърхността на кожата, за да намали появата на бръчки и да подобри плътността й. Някои от структурите на кожата, които поддържат колагена, също разчитат на водата.

Ексфолиране на кожата

Ежедневното ексфолиране ще премахне мъртвите кожни клетки и ще подобри кръвния поток. Правете го преди да си вземете душ като се концентрирате върху участъците, където кожата е най-отпусната.

Когато кожата е ексфолирана, тя ще бъде по-възприемчива към предимствата на добрия овлажнител, тъй като той ще достигне по-дълбоко в дермата.

От време на време можете да правите и химически пилинг в домашни условия. Най-добре на всеки две седмици и никога повече от веднъж седмично.

Най-простият метод за ексфолиране е със скраб с морска сол. Можете да използвате и други солени ексфолианти. Предимството им е, че съдържат важни минерали като магнезий, калий и калций, които подпомагат възстановяването на кожните клетки и имат anti-age ефект.

Витамин А

Витамин А е в основата на поддържането на здравето на кожата, очите и подобрява имунната функция.

И тук отново се връщаме на ретионидите. Има два вида витамин А: ретиноиди (предварително формиран витамин А) и каротеноиди (проформиран витамин А). И двата вида се превръщат в ретинол, който се съхранява или транспортира от лимфната система до клетките в цялото тяло.

Ретинолът стимулира производството на нови кожни клетки. Без него кожата може да стане прекалено суха. Дефицитът на ретинол може също да причини фоликуларна хиперкератоза – състояние, белязано от твърде много кератин в космените фоликули.

Каротеноидите, от своя страна, са с високо съдържание на антиоксиданти.

Диета с високо съдържание на каротеноиди, като бета-каротин, може да предотврати увреждане на клетките, преждевременно стареене на кожата и други кожни заболявания.

Сред храните с най-голямо съдържание на витамин А са черен дроб, яйца, риба и повечето млечни продукти. Можете също да го приемате като хранителна добавка.

Биотин и влиянието му върху кожата

Биотинът е ключов за поддържането на нашата метаболитна, нервна и храносмилателна система. Известен и като витамин B7, биотинът е отговорен за превръщането на храната в енергия и е в основата на здравата кожа, коса и нокти.

Ролята на биотина в здравето на кожата е свързана най-вече с неговия ефект върху метаболизма на мазнините, който е важен за кожата и може да бъде нарушен, когато липсва биотин.

Когато има дефицит, той ще се прояви като суха, зачервена, люспеста кожа, косопад, чупливи нокти и редица други проблеми.

Дефицитът на биотин се наблюдава при състояния като цьолиакия и понякога при бременност. За да го избегнете, можете да откриете биотин в голямо разнообразие от храни като яйца, соя, ядки, карфиол, гъби и др.

Можете да го приемате и като добавка,за да си набавяте достатъчен ежедневен прием.

Тренировка

Млада жена, която се разтяга преди тренировка.

Една от най-добрите форми на упражнения за стегната кожа е тренировката с тежести. Тя ще помогне за изграждането на мускулите и съответно кожата ще изглежда по-стегната около корема, ръцете, гърба и бедрата.

Започнете по-леко с вдигането на един или два килограма и тренирайте редовно във фитнеса или у дома. Правете най-малко по пет серии с шест до осем повторения.

Не забравяйте да включите и кардио преди тренировката, за да загреете. С времето загубата на мазнини и изграждането на мускули ще преобразят напълно тялото ви и ще направят кожата по-здрава, тонизирана и стегната. Да не говорим за многобройните ползи, които ще получите за целия организъм.

Здравословно хранене за поддържане на кожата

Вече споменахме какво основно да похапвате, за да стимулирате производството на определени вещества, полезни за кожата. Но нека да допълним още малко този списък, както и да отбележим, какво трябва избягваме, за да си спестим главоболията.

Ниските нива на витамин С и цинк, наред с другите важни за кожата хранителни вещества, могат да потиснат способността й да се регенерира.

За да поддържаме кожата си млада и красива, трябва да консумираме повече мазна риба (като сьомга), тъмнозелени зеленчуци (броколи), бадеми и орехи. И да пием много зелен чай.

Забравете за прекаляването със сладкото, тъй като тази слабост може да доведе до преждевременно стареене на кожата – още в средата на 30-те години.

Ако приемате твърде много въглехидрати, тялото започва да образува повече тестостерон. Това води до разширени пори, втвърдени кръвоносни съдове и увеличаване на производството на себум, а нито едно от тези неща не е признак за здрава кожа, нали?

Обобщение

Надяваме се, че вече сте се убедили, че всичко в организма ни е комплексно и, когато има дефицит на едно, се появяват проблеми и при друго. Затова, грижете се за здравето на целия организъм.

Няма как да постигнем мечтаната здрава и красива кожа, без да положим усилия, за да може цялото тяло да се чувства добре и да произвежда необходимите му хранителни вещества, като колаген. За щастие, винаги можем да направим необходимите промени в начина си на живот.