Бронхит или пневмония – какви са разликите?

Обновена: 08.03.2024|
Бронхит и пневмония, разлики.

Кашляте често, задъхвате се при бързо ходене, дразнят ви мъглите, прахът, студеният въздух … Ако ви се случва всичко това, може би се безпокоите, че страдате от бронхит или пневмония. И двете състояния засягат долните дихателни пътища, стартират след микробна инвазия и протичат с близки симптоми. Съществуват обаче ключови разлики между бронхита и пневмонията, с които трябва да сме наясно, за да търсим своевременно лекарска помощ.

 

Важно е коя част на дихателната система се уврежда

При бронхит възниква възпаление в бронхите (разклоненията на трахеята), а при пневмония този процес е локализиран в алвеолите (основни белодробни структури).

Това са малки мехурчета, в които се извършва обмен между вдишания кислород, преминаващ към кръвта, и отделеният въглероден диоксид, който се движи в обратната посока. Клиничната практика отдавна е показала, че тежестта на болестните прояви е многократно по-голяма, когато са засегнати алвеолите.

 

probiotik 400
mgnezii 01 600
probiotik 400
mgnezii 01 600

Острият бронхит протича сравнително по-леко

Състоянието е близко до инфекция на горните дихателни пътища (нос, околоносни кухини, сливици, фаринкс, ларинкс, трахея). Обикновено пострадалите се оплакват от умора, дразнене в гърлото, леко главоболие, хрема, запушен нос, болки в мускулите, студени тръпки. При острия бронхит кашлицата се задържа за няколко седмици, независимо че останалите симптоми отзвучават в рамките на три-четири дни.

Тя обикновено е съпроводена със зеленикави, жълти или сиви отделяния. Но те са оскъдни. В тях следите от кръв са рядкост.

Хроничният бронхит продължава минимум три месеца

През този период се редуват дни на засилване и отслабване на болестните прояви. Пострадалият отделя слузно-гнойни секрети, има хрипове и често изпитва недостиг на въздух. Оплаква се от дълготраен дискомфорт в гръдната област.

 

Високата температура и втрисането са вероятни сигнали за пневмония

 

Бронхит или пневмония.

 

Това състояние се проявява с кашлица, която нерядко е съпроводена с жълтеникави, зеленикави, ръждиви или кървави храчки. Други характерни симптоми на пневмонията са:

 • Недостиг на въздух и посиняване на устните, причинено от кислороден глад
 • Учестен пулс
 • Пронизващи болки в гърдите, особено при дълбоко вдишване или кашляне
 • Болки в мускулите и ставите
 • Изпотяване
 • Гадене, повръщане или диария
 • Помрачено съзнание

 

Различни са виновниците за белодробните проблеми

Острият бронхит в 90 на сто от случаите се провокира от вирусна инфекция, в останалите 10 процента болестта се възбужда от различни бактерии.

Хроничният бронхит е резултат от перманентно възпаление на белите дробове, причинено както от микроби, така и от цигарен дим, прах, химикали, биологични и други дразнители.

Пневмонията може да възникне от всички изброени по-горе фактори, когато те влияят на белодробните алвеоли. Лекарите разграничават множество видове пневмонии:

 • Вирусна – причинява се от риновируси, коронавируси, аденовируси и др.
 • Бактериална – нейните най-типични провокатори са бактериите Стрептококус пневмоние, Хемофилус инфлуенце и Хламидофила пневмония.
 • Микоплазмена – резултат е от действието на микроорганизъм, наречен Микоплазма пневмония.
 • Гъбична – поразява предимно хора с потисната имунна система и е последица от инфекции с различни гъбични щамове.

 

При бронхит или пневмония диагностичните средства се избират според тежестта на заболяването

 

Бронхит или пневмония.

 

Първоначално пациентът се подлага на общ физически преглед. След това неговите оплаквания се съпоставят с данни от: проведена образна диагностика; микробиологично изследване (например, на отделени при кашлицата секрети) и кръвни тестове. В някои случаи се прави пулсова оксиметрия, за да се определи достатъчен ли е кислородът в кръвта.

Също – и спирометрия, чрез която се тества количеството на въздушния поток по време на влизането и излизането му от белите дробове, т.е. оценява се дихателната функция.

Когато е възникнал бронхит, рентгеновата снимка на гръдния кош не показва отклонения от нормалното белодробно състояние. Често тя не се допълва с категоричност от клинични и лабораторни находки.

При пневмония се установява увеличение на левкоцитите и на С-реактивния протеин (CRP) в кръвта. Рентгеновата снимка на белите дробове показва присъствие на т.нар. консолидирани части, които са резултат от натрупване на течност в алвеолите. Тези места изглеждат като бели петна на снимката.

 

Антибиотиците не са панацея

Когато при остър бронхит възпалението е причинено от вируси, антибиотиците се оказват абсолютно безполезни. Заболяването е самоограничаващо. За благоприятен изход от него обикновено са решаващи почивката, антивирусните средства и лекарствата, влияещи върху температурата и кашлицата.

За да се овладее хроничният бронхит, се предписват изброените по-горе средства, както и медикаменти, подпомагащи дишането. Специално внимание изискват кортикостероидните препарати. Те се включват при продължителна кашлица и възпаление. Комбинират се с различни видове инхалации (с физиологичен разтвор, минерална вода или билкови отвари), които допринасят за премахване на бронхиалните секрети. С такава цел се пият повече течности.

Антибиотична терапия е необходима, само ако пневмонията е причинена от бактерии.

Когато диагнозата е вирусна пневмония, антибиотиците не само че нямат ефект, но могат да доведат до дисбактериоза – състояние, при което се унищожава полезната за организма пробиотична микрофлора.

Ако пневмонията протича тежко и има риск от усложнения, разумно е пострадалият да премине на болнично лечение. След като се овладее тежката форма на възпалителния процес, прилагат се физиотерапевтични процедури и лечебна гимнастика, като акцент се поставя на леки упражнения, укрепващи дихателната мускулатура.

 

Възможно ли е да се предотвратят белодробните проблеми?

 

Бронхит или пневмония.

 

Няма напълно ефективно средство за избягване на бронхита и пневмонията, но съществуват множество мерки, които намаляват риска от появата на белодробни заболявания. Разумно е още в началото на белодробното възпаление да се засили защитата на организма чрез прием на витамини и микроелементи.

Например:

 • Витамин С е необходим за образуване на полезен имунен протеин.
 • Витамините от група В са мощни имуностимулатори.
 • Витамин D3 регулира способността на организма да се бори с инфекции и хронични възпаления.

Много полезни са микроелементите:

 • Цинк – подпомага организма в борбата с вирусните инфекции.
 • Желязо – участва в синтеза на кръвните клетки.
 • Селен – стимулира образуването на антитела, които унищожават болестните микроорганизми.

Препоръчват се също:

 • Балансирано хранене
 • Повече разходки на чист въздух
 • Достатъчно сън

Прекаралите бронхит или пневмония трябва да избягват места, където има много влага и да не пребивават в среда с изпарения от бои, горива и др.

 

Задължително е да се ограничи и ликвидира зависимостта от цигарите. Добре известно е, че те съдържат коктейл от химикали и са постоянен дразнител на дихателните пътища. С тази мярка могат да се спрат кашлицата и отделянето на секрети, които са благоприятна почва за развитието на микробни агресори.

За пушачите с белодробни проблеми, а и за цялото ни общество, показателно е стихотворението на поета Кирил Кадийски:

Дим се вие цял живот

и процесът доста масов е.

Не, не пуши параход –

под опушения свод ученици смучат фасове.

Ако пушенето спрат и поетът и хамалинът

и все пак не спре димът,

значи просто тоя път

чергата ни е запалена.“

Категории: Здраве|Публикувана: 29.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

3 Коментара

 1. Гери 29.12.2023 at 12:08 - Отговор

  Само че са пропуснати други заболявания, които се активират, като отит, ларингит и синузит.
  Синузитът също може да е причина за храчки. които понякога имат кръв. Те се стичат от носа към гърлото и задавят болния.
  Нищо не се споменава и за вентилацията от климатици. Как влияе на подобни заболявания. Сухият въздух също.

 2. Христоофор 18.03.2023 at 12:38 - Отговор

  Да, полезна е статията, като информация за бронхит и пневмония и разликата между тях!
  Вече втора седмица имам сериозен белодробен проблем! Суха кашлица, гърло и хрема! Нямам температура!
  Първо джипито ми изписа няколко вида хапчета, в т.ч. и антибиотик, но почти не се получи подобрение!
  След 4 дена ме изпрати на белодробен специалист, а той на рентген и установи, че имам и пневмония! И той ми изписа още няколко вида хапчета и антибиотик и след три дена ще отида на преглед и ако няма подобрение ще ме вкарат в болницата за лечение! Не търся други специалисти, просто правя това, пия изписаните хапчета, които тия лекари изписват!
  В определени моменти ние като пациенти сме зависими от познанията на лекарите и от нашата имунна система!

 3. Ирина 29.01.2022 at 7:49 - Отговор

  Много е полезна статията за бронхопневмонията, бронхита и разликата между тях. Аз почти ваяка година боледува.

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 11:32 | Публикувана: 29 ноември 2021 в 15:58 | Категория: Здраве