Кислород в кръвта и понижена сатурация

Обновена: 13.03.2024|

Покрай пандемията от COVID-19 мнозина бяха принудени да научат много повече за начина, по който функционира човешкото тяло, отколкото знаеха преди. Част от тези знания бе свързана и с нивата на кислород в кръвта, познати като сатурация (количество). Ще разгледаме подробно какви са безопасните стойности и защо е важно да внимаваме при понижаването му.

 

Значение на кислорода в кръвта

Наричаме кислорода в кръвта още кислородна сатурация. Ниските му нива са познати с медицинското наименование „хипоксия“ или „хипоксемия“.

Понижените нива на кислород могат да причинят много негативни последици за организма, но и да насочат вниманието ни към здравословни проблеми, които не сме подозирали, че съществуват. Те могат да бъдат свързани с начина, по който работи сърдечно-съдовата ни система, но и респираторните органи като белите дробове.

 

Имайте предвид, че има някои житейски ситуации, в които е нормално да изпитаме последиците от пониженото количество кислород в кръвта. Такъв изолиран случай например е при изкачване на много висока надморска височина и наличието на разреден въздух.

 

Същото важи и за бързото гмуркане или изплуване от голяма дълбочина.

Ще срещнете нивата на кислорода обозначени с SpO2. Индексът се измерва в проценти. Учените не са единодушни колко точно е здравословното ниво на кислорода в кръвта. То силно зависи от индивидуалното състояние на организма, но обикновено варира между 90 и 100%.

При повечето хора се счита, че нормалното ниво на кислорода е над 95%, а опасно: когато падне под 92%.

При някои хронични белодробни заболявания, както и при едно специфично състояние, наречено сънна апнея, нормалните нива са около 90%. Препоръчваме ви да се консултирате със специалист, за да установите какви са нормалните за вас нива.

Нивото на кислород в кръвта показва какво количество кислород се пренася от червените кръвни клетки до всяко кътче на тялото ни. Благодарение на това мозъкът ни и всички останали системи в тялото получават достатъчно, за да могат да функционират правилно. Затова и следенето на кислорода е от ключово значение – особено при респираторни заболявания и най-вече при установяване на наличие на COVID-19.

 

Причини за понижена сатурация

 

Кислород в кръвта, сатурация. Инфекции на горни и долни дихателни пътища. Витамини при пневмония.

 

Както вече споменахме малко по-горе, причините за понижен кислород в кръвта могат да са разнообразни, но в 99% от случаите става дума за здравословно състояние, което застрашава организма ни. Лошото е, че повечето от причините изобщо не са безобидни. Сред тях са следните сериозни заболявания.

Астма

Тя е хронична, често срещана, възпалителна – астмата рядко отстъпва и води със себе си симптомите хриптене, кашлица, стягане в гърдите. Може да бъде сезонна, генетично предавана и силно повлияна от средата, в която живеем. Но може да предизвика и недостиг на кислород в кръвта.

Пневмония

Пневмонията, независимо от причината, която я предизвиква, също застрашава сериозно здравето ни. Тя представлява инфекция с бактериален, вирусен или инфекциозен произход. При пневмонията страдат алвеолите в белите ни дробове. Те се пълнят с гной и така се затруднява приема на кислород. Заболяването се придружава от кашлица, температура, задух, втрисане.

Бронхит

Още една причина, поради която може да настъпи ниска кислородна сатурация. Бронхитът може да бъде единично проявление или хронично проявяващ се. Развива се от настинка или друг тип вирусна инфекция. Симптомите са дразнене в дихателните пътища, кашлица, както и възпаление на меките тъкани в дихателната система. Задължително е проверката на кислорода в кръвта, тъй като при бронхит той се занижава.

Още по-сериозни заболявания, при които тялото страда от занижено количество кислород, са пневмоторакс, белодробен емфизем, остър респираторен дистрес, при белодробен оток или белодробна фиброза. Възможно е, ако имате хронични проблеми, до занижено количество кислород да доведе дори само вирусна инфекция, която е станала причина за възпаление на дихателната система.

Има и други здравословни проблеми, които могат да предизвикат недостиг на кислород в кръвта. Сред тях са епилепсия, метаболитни промени, анемия, чернодробна цироза.

Затова и превенцията и навременното лечение на дихателните пътища е изключително важна.

 

Симптоми на ниско количество кислород в кръвта

 

Кислород в кръвта, сатурация. Пътуване без риск. Мигрена. Главоболието. Греяна ракия. Мъж с настинка, който си докосва лицето.

 

Опасното при понижаването на кислорода в кръвта е, че симптомите биха могли да бъдат вследствие на много различни здравословни причини. Това често ни кара да се бъркаме в това какво ни е. Приписваме неразположенията, които ще опишем по-долу, на вирусно заболяване, което потенциално ни е повалило и вследствие на това подценяваме опасността. Понякога дори я осъзнаваме, когато е твърде трудно да ни се помогне с обдишване и машинно подаване на кислород.

А ето и какво се случва, когато кислородът в кръвта ни се понижи.

Първо се чувстваме отпаднали и слаби. Отдаваме го на болестта, а замайването, което я придружава – на повишената температура. Имаме усещане, че умората няма никога да си отиде и да ни остави да се преборим. Тъй като вероятно имаме кашлица, отдаваме задуха, който следва, както и силното сърцебиене, на опитите да си поемем въздух както трябва. С намаляване на кислорода се чувстваме все по-дезориентирани и объркани – а това е още по-опасно, защото трудно ще потърсим помощ.

При ниски нива на кислорода обикновено се прибягва до обдишване с преносима кислородна маска. При по-сериозни случаи пациентът се поставя на машинно дишане.

При по-леки случаи трябва да се проверят и нивата на хемоглобина в кръвта, тъй като това може да има връзка с червените кръвни телца, тяхното здраве и способността им да пренасят кислорода.

 

Как да измерваме кислорода в кръвта

В последните години, покрай глобалната пандемия от COVID-19, се появиха много устройства и теории за това как може да се измерва количеството кислород в кръвта.

На теория се твърди, че спортните гривни, смарт часовниците и дори някои модели телефони могат да измерват количеството кислород в кръвта. Според медицинските специалисти по цял свят, тези методи са много неточни и дават отклонения от до 4%.

Това може да се окаже много опасно и да ви забави да потърсите помощ в правилния момент, което да затрудни лечението ви и дори да доведе до летален край.

Единствените устройства, които най-точно могат да ви помогнат да следите състоянието си, са от типа на т.нар. пулсоксиметър. Малкото устройство се поставя на пръста, като леко го притиска и за секунди измерва състоянието на кислорода. Желателно е да потърсите качествено устройство – известно е, че по-нискокачествените варианти също дават отклонения.

Какво може да попречи на верните резултати от пулсоксиметъра?

Имайте предвид, че има няколко фактора, заради които пулсоксиметъра може да даде грешен резултат:

 • Лошата циркулация на кръвта е едно от тях, заедно със съпътстващите го студени пръсти
 • Ако се движите или имате тремори на крайниците
 • Ниското кръвно налягане също може да окаже влияние
 • Тъмен лак за нокти
Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 01.10.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Кръстинка Тилева 02.10.2021 at 12:25 - Отговор

  Абониравето се надявам,не се заплаща!

  • For Life 04.10.2021 at 9:17 - Отговор

   Здравейте, Кръстинка, достъпът до съдържанието на сайта е абсолютно безплатно. :)

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:35 | Публикувана: 1 октомври 2021 в 11:00 | Категория: Здраве, Любопитно