Защо комбинацията на витамин С и цинк е толкова важна?

Обновена: 06.03.2024|
Комбинация между витамин С и цинк.

Посветили сме много теми на витамин C и цинк по отделно. Днес ще обърнем внимание на ползите им в комбинация. Заедно те играят важна роля в имунната защита и поддържането на цялостното здраве на организма.

Особено важен е приемът им във времето на настинките, гриповете и вирусните инфекции. Това е така, защото доказано могат да помогнат за облекчаването на симптомите по-бързо.

Същевременно се понасят добре от организма и дават още допълнителни ползи. Сред тях основните са намаляване на риска от свързани с възрастта очни заболявания и по-бързо заздравяване на раните. Витамин С също сам по себе си помага за усвояването на желязо на растителна основа. Цинкът пък е жизнено необходим на организма за изграждане на ДНК и деленето на клетките.

 

Витамин С и цинк – как се справят с вирусите

Имунната ни система е постоянно заета да държи далеч натрапници като вируси, бактерии и други вредни организми. За съжаление, по време на епидемии работата й значително се усложнява и е хубаво да направим всичко възможно, за да я улесним.

biotin 02 400
02 drob 600 copy
biotin 02 400
02 drob 600 copy

Един от начините е като следим баланса на витамин С и цинк. Това всъщност е важно постоянно, не само в извънредни положения, като това в момента.

На здрави възрастни се препоръчва дневен прием на поне 7 до 10 мг цинк и 95 до 110 мг витамин С. Ако няма налично заболяване или друга ситуация, свързана с остър дефицит, това може да се постигне и само чрез балансирана диета.

Цинкът се намира например в сиренето, фъстъците, докато витамин С – в плодовете и зеленчуците. Когато обаче ни е нужна допълнителна защита срещу върлуващите вируси, е хубаво да включим и добавки.

Не забравяйте и, че комбинацията от витамин С и цинк е ефективна и след като вече сте станали жертва на вирусна инфекция. Но, за да се възползвате максимално от тези ползи, трябва да започнете с приемането на високи този още при появата на първите симптоми. Така не само ще ги облекчите, но и ще им помогнете да изчезнат по-бързо.

И докато витамин C e само добър помощник в това начинание, цинкът има основната роля. Това е така, тъй като той предотвратява прилепването на вирусите към клетките на гостоприемника още в носната лигавица.

Допълнително, цинкът инхибира растежа и спира възпроизвеждането на тези микроби, които вече са успели да влязат в организма. И накрая, той помага за облекчаване на възможните възпалителни реакции, причинени от вируса, защото предотвратява отделянето на хистамин и спира метаболизма на простагландин.

 

Още съвместни ползи

 

Момиче държи опаковка витамин С до ваза с лале. Комбинация на витамин С и цинк.

 

Витамин С е основен витамин, който играе важна роля за имунитета, заздравяването на раните и здравето на очите. Основният минерал цинк също има подобни свойства.

И двете вещества са антиоксиданти, които защитават от свободните радикали. Въпреки че ролята им се припокрива, те действат по различен начин и именно затова се допълват и има смисъл в едновременния им прием.

  • Предпазват зрението

Комбинацията на витамин С и цинк може да предотврати загубата на зрение при възрастни хора, като забави прогресирането на възрастовата макулна дегенерация.

Според проучвания високият прием на тези антиоксиданти значително намалява риска от развитието на заболяването дори при предразположени към него хора. Това е така, защото витамин C и цинк помагат за предотвратяване на клетъчното увреждане в ретината.

Допълнително, проучванията показват, че високият прием на витамин С може да предпази от катаракта.

  • Заздравяват раните по-бързо

Витамин С е необходим на тялото за образуване на колаген, част от съединителната тъкан на кожата, която играе жизненоважна роля при заздравяването на рани.

Цинкът е необходим за образуването и поддържането на кожата и лигавиците. Хората с кожни язви често имат недостиг на цинк и често се лекуват успешно и с добавки.

Ето защо е много важно да възстановяваме баланса му периодично. Недостатъчният прием на витамин пък С може да доведе до скорбут – заболяване, което причинява слабост на съединителната тъкан и кървене на венците. За да избегнете това и други заболявания, трябва да се научите да разпознавате дефицита на определени витамини в организма.

 

За какво да внимаваме

Не забравяйте, че всеки, който реши да приема добавки, трябва да се консултира с лекар.

Добавките с витамин С и цинк могат да си взаимодействат с редица лекарства, в момента са известни около 90 на брой, сред които антиациди, антибиотици, диуретици, лекарства за сърце или кръвно налягане.

Бъдете много внимателни, ако приемате такива. Високите дози могат да причинят странични ефекти като изтръпване, гадене, повръщане, диария и стомашни спазми. Затова не надвишавайте препоръчителния прием.

Приемът на 150 до 750 мг цинк на ден може да причини недостиг на мед, което да намали имунитета, а това е точно противоположен на търсения ефект. Бъдете отговорни, за да се възползвате максимално от ползите, без да си навредите.

Категории: Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 21.03.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 16:35 | Публикувана: 21 март 2020 в 12:29 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Здраве