Видове кашлица и как да се справим с тях

Обновена: 13.03.2024|
Видове кашлица, бели дробове.

За повечето от нас кашлицата се разделя само на суха и влажна. Дали това са единствените видове, които трябва да познаваме обаче? Разкриваме подробности около симптоматиката при различните видове кашлица – чест посетител в организма ни през есенно-зимния период.

 

Какви видове кашлица познаваме?

На първо място е важно да отбележим, че на ежедневна база всички кашляме малко или повече. Случва се да се закашляме при задавяне, при прочистване на гърлото, при вдишване на прахови частици или при вдишване на студен въздух.

От друга страна, нормално е, когато започнем да кашляме по време на настинка, да се притесняваме дали състоянието ни не се задълбочава. Факт е, че кашлицата е притеснителна и понякога е знак за развитието на по-сериозно респираторно заболяване.

 

Истината е, че кашлицата е рефлекс на тялото, чрез който то се опитва да се прочисти по-бързо от инфекцията. А начините, по които звучат различните видове кашлица, могат да ни помогнат да определим до известна степен кое респираторно заболяване сме развили.

Разбира се, най-точна преценка може да направи само лекар – специалист, затова консултацията е задължителна. Той ще вземе предвид всички фактори около заболяването и ще може да ви даде най-точна диагноза и лекарства за лечението му. Имайте предвид, че наличието на кашлица е сред причините в света, поради които хората най-често търсят лекарски съвет. Затова и не се притеснявайте да отправите въпросите, които ви притесняват, към вашия лекуващ специалист.

В най-общ смисъл разделяме видовете кашлица на суха и влажна. Още можете да срещнете и диференциация между продуктивна и непродуктивна, както и като остра, периодична, пристъпна. Някои специалисти поставят отделно и кънтящата (още известна разговорно като „лаеща„) кашлица. Тя много често е причина за развитие на бронхит и ларингит, и би могла да доведе дори до болнично лечение в зависимост от възрастта на пациента и степента на развитие на заболяването.

Не бива да пропускаме да споменем и хроничната. Тя е един от най-неприятните видове кашлица, тъй като се повтаря във времето при определени обстоятелства – заболявания или дразнители. По-редки са случаите на т.нар. психогенна кашлица – пристъпи на кашлица на нервна почва. Появява се при стресови случки и е с психологическа основа.

 

Как да се справим със сухата кашлица?

 

Видове кашлица. Коклюш, магарешка кашлица.

 

Сухата кашлица е сред най-често срещаните оплаквания на пациентите. Още я наричат непродуктивна заради това, че при нея не се отделят секрети или храчки при изкашляне. За сметка на това обаче усещането от нея е постоянно, дразнещо, понякога гъделичкащо гърлото.

Може да се сблъскаме със сухата кашлица при много видове настинка, грип, ларингит, но и при някои алергични реакции към външни фактори. Обикновено такива дразнители има във въздуха – прахови частици, изпарения от химикали, прах и други. Дори синузитът, който по правило е заболяване на горните дихателни пътища, може да предизвика и суха кашлица, и дразнене на гърлото.

Сухата кашлица е неприятна с това, че много често може да продължи дълго време и да бъде упорита. Затова и ако не и обърнете внимание, може да се стигне до това да не можете да спите, да сте уморени, да имате болки в гърдите, главата и мускулите, а в днешно време – и в сериозен стрес и обтягане на личните и служебните взаимоотношения.

Начините за справяне със сухата кашлица са няколко. Можете да я лекувате със сиропи или хапчета на билкова основа, но и с различни видове чисто лекарствени препарати. Това, което трябва да се уверите, е, че те ще прочистят дихателните ви пътища и ще облекчат сухата кашлица.

В допълнение може да опитате и алтернативни начини на лечение. Те включват инхалации с билки, бабини рецепти за облекчаване на кашлицата, а понякога – и хомеопатия. Сред съставките в рецептите ще откриете множество билки и чайове, както и много мед. Всички те, с антимикробните, антисептичните и лечебните си качества, ще облекчат трайно кашлицата и ще ви помогнат да се възстановите от нея.

Изключение, разбира се, е сухата кашлица при алергична реакция. Тогава е желателно да приложите инхалации, повече чист въздух и по възможност – отстраняване на алергена от околната среда.

 

Какви лечения да приложим при влажна кашлица?

 

Видове кашлица. Грип. Мурсалски чай. Билки за възпалено гърло.

 

Причината влажната кашлица да се нарича още продуктивна или отхрачваща, е фактът, че ни помага да се изчистим от натрупаните в дихателната система секрети. Тук налице е дразнене по-дълбоко – в белите ни дробове или трахеята. Тялото ни отключва кашлицата като рефлекс, с който да изчисти секретите, които са се настанили там и възпрепятстват правилната работа на системата и приема на достатъчно кислород.

Много често влажната кашлица още се нарича остра. Продължава от една до три седмици и възниква в следствие на по-сериозна инфекция.

  • В случай, че влажната кашлица продължи над 3 седмици, то тя бива категоризирана като подостра кашлица.
  • Премине ли над 8 седмици, тя вече се определя като хронична.

Обикновено това се случва, ако не потърсим мнението на специалист и се (само)лекуваме с неподходящи лекарства, които не могат да премахнат изцяло инфекцията от тялото ни.

И тук голяма роля в лечението играят сиропите за кашлица или хапчетата против нея. Освен тях можете да се доверите на инхалации с лайка. Билката втечнява секрета и има антибактериални свойства. Добре е да приемате и витамини, за да помогнете на имунната система да се възстанови по-бързо.

Важно е да отбележим, че дълбока, влажна кашлица може да се отключи и заради тютюнопушене или алергия от полени или прах.

 

Начини за облекчаване на хронична кашлица

 

Видове кашлица. Отхрачваща кашлица. ХОББ. Рак на гърдата. Зарастване на рани.

 

Постоянната кашлица се превръща в истинско мъчение, от което не можем да се освободим почти по никое време на денонощието. Най-често хроничната кашлица се причинява от тютюнопушене и астма. Много заболявания на дихателната система обаче също могат да доведат до хронична кашлица при неправилно лечение. Тя може да е последствие и от някои сериозни болести:

Затова и е от изключителна важност да комуникираме със своя наблюдаващ лекар и той да адаптира лечението ни според кашлицата, от която страдаме, както и съпътстващите я симптоми.

Категории: Здраве|Публикувана: 15.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:42 | Публикувана: 15 ноември 2021 в 11:35 | Категория: Здраве