Витамини при пневмония и други добавки за облекчаването й

Обновена: 13.03.2024|
Невралгия. Витамини при пневмония.

Приемът на някои витамини при пневмония би ни помогнало да облекчим симптомите на заболяването, както и да повишим имунната си защита за по-бързо преболедуване. Пневмонията е инфекция на белите дробове, която може да причини кашлица, затруднено дишане и треска, с възможни тежки усложнения като дихателна недостатъчност и летален изход.

Това заболяване е шестата най-честа причина за смъртността при хора над 65 години в света. За щастие, медицината е напреднала и има редица медикаменти, които успешно могат да се преборят със заболяването, ако е уловено навреме.

Съществуват витамини и хранителни добавки, които могат да помогнат за укрепване на защитните сили на организма срещу пневмония и по-бързото й преодоляване. Нищо не пречи да ги употребявате и като превенция срещу заболяването. За тяхната роля ще си говорим днес.

 

Какво представлява заболяването?

Бронхопневмонията е инфекция на въздушните торбички в единия или двата бели дроба. Когато тези въздушни торбички се заразят, те могат да се напълнят с течност или гной, което причинява неприятните симптоми – кашлица, треска, затруднено дишане. Има няколко различни вида пневмония:

omega3 400
omega3 600
omega3 400
omega3 600
  • бактериална
  • вирусна
  • гъбична
  • микоплазмена
  • аспирационна

Лечението на заболяването зависи от причинителя. Например бактериалната пневмония обикновено се лекува с антибиотици, гъбичната – с противогъбични лекарства. Допълнително се изписват средства за подтискане на кашлица и редуктори на треската, както и хранителни добавки. Повечето случаи на пневмония отшумяват за дни или седмици, но за да се случи това е необходима правилна диагностика и подходящо лечение. Повече за заболяването можете да прочетете и в Пневмония – симптоми и съвети за облекчаването й.

 

Витамини при пневмония и други хранителни добавки за превенция и облекчаване

Време е да разгледаме действието на определени витамини и други добавки, когато участват в придружаващото лечение на пневмония:

1.Витамини при пневмония: Витамин А

Витамин А (ретинол) участва в производството, растежа и диференциацията на червените клетки, лимфните клетки и антителата. Поради доказаната си ефективност в защита срещу свързана с морбили пневмония, добавките с витамин А са изследвани като възможна интервенция за ускоряване на възстановяването. Както и с намаляване на тежестта и предотвратяване на последващи епизоди на остри инфекции на долните дихателни пътища.

Допълнително трябва да споменем, че децата с дефицит на витамин А изглежда са изложени на по-голям риск от заболяването. Но за деца с достатъчно запаси от витамин А в организма, добавките с особено високи дози от него могат да нарушат имунната функция.

 

2.Витамини при пневмония: Витамин C

Витамин С е добре известен антиоксидант и основен кофактор за множество биологични реакции. Установено е, че серумните нива на витамин С са по-ниски при пациенти с пневмония, отколкото при здрави хорa. Доказано е дори, че умерена доза от 200 мг на ден повишава нивата и подобрява симптоматичното състояние на лица с остри респираторни инфекции, включително пневмония.

Допълнително витамин С намалява и оксидативния стрес и нивата на възпалителни биомаркери, специално при тежка пневмония, придобита в общността. Някои проучвания са открили полза от добавките с витамин С и за профилактика на пневмония. В момента се експериментира и върху лечението с високи дози от добавката при тежък COVID-19, който също може да доведе до развитие на пневмония, с цел превенция от подобни усложнения.

 

3. Витамини при пневмония: Витамин D

 

Витамини при пневмония. Болест на легионерите. Студени крайници. Бял дроб - пречистване.

 

Подобно на ситуацията с витамин C, пневмонията е по-често срещана при хора с дефицит на витамин D. Освен това недостигът на витамина може да увеличи риска от смърт при хоспитализирани пациенти с пневмония. Добавките с витамин D като превенция намаляват шансовете за респираторни инфекции с над 40%. Тези ползи могат да бъдат обяснени отчасти със способността на витамин D да повишава антимикробната имунна активност.

Също така дефицитът на витамин D се свързва с по-малко имунни клетки в кръвта, увеличавайки податливостта към инфекция. Витамина има и способността да регулира увреждащото тъканите възпаление. Прочетете още:

  • Ролята на витамин D3 при грип и вируси
  • Витамин D срещу COVID-19: може ли да намали риска от заразяване?

 

4. Витамини при пневмония: Витамин Е

Витамин Е съдържа няколко свързани съединения, наречени токофероли. Те притежават добри свойства за укрепване на организма по време на боледуване, включително при респираторни инфекции.

Според проучванията приемането на добавки с витамин Е е свързано с 63% по-нисък шанс за повторно развитие на пневмония. При по-податливите към инфекция възрастни хора, витаминът оказва своя защитен ефект, най-вече срещу бактериална пневмония, чрез засилване на имунната функция. Интересно е, че благоприятния му ефект се забелязва повече при мъжете, отколкото при жените.

 

5. Цинк

Недостигът на цинк при възрастните хора е свързан с нарушена имунна функция и намалена защита срещу микробите. Както и с увеличена продължителност и честота на пневмония и по-широко използване на антибиотични лечения. Ниските нива на цинк също са свързани с повишена смъртност, причинена от различни болести. Тъй като цинкът е необходим за нормалното клетъчно делене и развитие, дефицитът му се отразява и на имунните клетки. Добавките с цинк доказано могат да намалят продължителността и тежестта на инфекциите на горните дихателни пътища.

Цинкът също може да бъде полезен за профилактика. Тъй като пневмонията често е усложнение на инфекция на горните дихателни пътища, предотвратяването дори на леки настинки може да помогне за предпазване от заболяването.

 

6. Коензим Q10

Може да се изненадате, но коензим Q10 не е полезен само за косата и кожата. Той се намира във всички метаболитно активни клетки на тялото.

Допълнителният прием на коензим Q10 по време на пневмония може да намали възпалението, да подобри клетъчния енергиен метаболизъм и да контролира оксидативния стрес.

Препоръчително е да се вземат 200 мг дневно като допълнение към антибиотичното лечение, в продължение на 14 дни. Доказано така хората биха се преборили с неприятните симптоми по-бързо, болничният им престой би бил по-кратък, а процентът на възстановяване – значително по-висок.

 

7. Омега-3

 

Витамини при пневмония. Омега 3 за бременни. Рибеното масло. Триглицериди и рибено масло.

 

Омега-3 мастните киселини, например тези в рибеното масло, са изключително полезни за хора с хронични белодробни заболявания. Проучванията показват, че те могат да помогнат за намаляване на количеството възпалителни химикали, произвеждани от тялото по време на боледуване, и подобряване на способността за дишане. Хората с хронични белодробни заболявания имат и по-висок риск от развитие на белодробна инфекция като пневмония.

Редовното използване на добавки с рибено масло може да помогне за намаляване на този риск. В действителност е доказано, че омега-3 мастните киселини са насочени директно към бактерия, наречена нетипичен хемофилен грип (NTHi). Известно е, че тази бактерия причинява много от случаите на пневмония.

 

Същност на проблема и възможни усложнения при пневмония

Имунната система отслабва с възрастта, явление, известно като “имунно стареенe”. Това прави възрастните индивиди все по-уязвими към бактериите и вирусите, които причиняват повечето случаи на пневмония. Хората с хронични заболявания също са изложени на повишен риск.

Антибиотиците са основното лечение при пневмония. Общото прекомерно използване на антибиотици обаче предизвика нарастващия проблем с антибиотичната резистентност, който може да усложни лечението на пневмония. Пневмонията, причинена от устойчиви на лекарства бактерии, е по-трудна за лечение и може да доведе до по-продължително боледуване и по-голям риск от летален изход.

Новите антибиотици и стратегии за насърчаване на разумната им употреба помагат да се установи по-добър контрол. Независимо от това са изключително необходими иновативни начини за предотвратяване и управление на инфекциозни заболявания като пневмония. Допълнителната, както и превантивната, терапия с хранителни добавки, е добро начало, но не е достатъчна.

При тежка пневмония инфекцията може да се разпространи в околните белодробни тъкани, причинявайки абсцес (гнойно натрупване). Пневмонията може също да доведе до натрупване на течност между плеврата (мембрани, които обграждат белите дробове) – плеврален излив. Същевременно бактериите, причиняващи пневмония, могат да проникнат в кръвния поток и да разпространят инфекцията в други части на тялото, включително стави, кости, мускулни групи, сърдечните клапи, коремната кухина и мозъчните обвивки.

Дихателната недостатъчност, включително синдромът на остър респираторен дистрес, е опасно усложнение, при което белите дробове не могат да функционират правилно, което води до животозастрашаващо ниски концентрации на кислород в кръвта. Пневмонията е свързана и с бъбречни усложнения, включително краен стадий на бъбречна недостатъчност. Повишен е рискът и от аритмии, инфаркт и влошаване на сърдечна недостатъчност.

 

Носи ли рискове приемът на витамини при пневмония и необходима ли ни е консултация с лекар?

Всеки, който желае да промени диетата си, да приема добавки или да направи друга промяна в начина си на живот, първо трябва да се консултира със специалист. И това важи не само при лечение на заболявания като пневмония. По-специално бременните жени трябва да потърсят съвет от лекар, преди да използват която и да е добавка, спомената в тази статия.

Етикетите на продуктите могат да съдържат важна информация за безопасността и трябва да бъдат внимателно прегледани преди употреба, за да се спазят препоръчителните дози и да се вземат предвид противопоказанията. За някои от страничните ефекти споменахме, но винаги съществува риск от появата на други. Не забравяйте, че инфекция като пневмонията изисква наблюдение и назначаване на лечение от медицинско лице.

Не поемайте риск да прибягвате до самолечение, било то и придружаващо, към основната терапия. Бъдете здрави!

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 09.02.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 17:00 | Публикувана: 9 февруари 2021 в 11:01 | Категория: Здраве, Витамини и минерали