Боуен терапия – какво представлява?

Обновена: 13.03.2024|
Боуен терапия, действие, лечение.

Боуен терапията е относителна новост в средите на терапевтичните лечения и практики. Позната е от малко повече от 70 години, но мнозина вярват в нея и уверяват, че тя има ефект при редица състояния.

Къде е истината, какво представлява Боуен терапията и за какво помага – ще разкрием в следващите редове!

 

Боуен терапия – в какво се състои?

За Боуен терапия се говори с благоговение от мнозина, поради това че е бърза и ефективна. Тя е разработена в Австралия през 50-те години на 20 -ти век и носи името на основателя си – Том Боуен.

Боуен терапията е атрактивна за за много хора, тъй като има холистичен, или иначе казано – цялостен подход към личността. Това значи, че се разглеждат всички аспекти: емоциите, които изпитваме, душевната ни кондиция, състоянието на физическото ни тяло и енергията.

Съществуват много спорове за това дали има достатъчно медицински и научни основания, за да се използва Боуен терапията и да и се доверяваме на твърденията за нея.

От чисто физическа гледка точка, принципите на Боуен терапията включват използване на внимателни, нежни движения, които влияят върху специфичните сухожилия, нерви, мускули и съединителна тъкан.

Именно последната е от особено голямо значение за тялото ни, тъй като е съставен елемент на всичките му органи и части.

Идеята на Боуен терапията е чрез тези внимателни движения, фокусирани върху съединителната тъкан, да се повлияе на нервите и окончанията, вплетени в нея.

По-точно, на парасимпатиковия нервен дял в тялото ни, който отговаря за начина, по който се чувстваме и за това да бъдем по-спокойни, релаксирани и балансирани. Нещо, от което всички имаме повече нужда в дните си.

Интересното в случая е, че всяко масажно движение има строго определена роля и се изпълнява индивидуално спрямо нуждата на пациента. Смята се, че стимулиращите движения отключват лечебни процеси в тялото ни, които иначе не могат да се активират, ако сме в стрес и напрежение.

 

На кои състояния влияе Боуен терапията?

 

Боуен терапия, действие, лечение.

 

Тъй като става дума за масажни движения, е логично да помислим, че Боуен терапията е най-ефективна при травми, свързани с опорно-двигателната система. Оказва се обаче, че практиката далеч не се ограничава до тях, когато става дума за помощ – физическа и психологическа.

На първо място можем с увереност да потвърдим, че Боуен терапията действа благоприятно при ставни болки. Независимо от произхода им, физиотерапевтът е нужно да фокусира движенията си основно върху съединителната тъкан – фасцията, мускулите и сухожилията, за да повлияе на дискомфорта и болката в ставите.

В този случай Боуен терапията помага при състояния на:

  • дископатия
  • дискова херния
  • шипове (остеофити)
  • артроза и артрозни изменения
  • болки в коленете и раменете
  • плексит

В списъка спокойно можем да включим и лекуването на травми, получени при спорт или прекомерно натоварване: натъртвания, разтежения, крампи, навяхвания, схващания.

Добре е в такива случаи да потърсим своевременно помощ от Боуен терапевт, за да може лечението да ни помогне по-бързо.

 

При стрес и тревожност

Боуен терапията може да ни помогне в случай на стрес, напрежение и тревожност. Преумората и емоционалната нестабилност също не остават неповлияни.

Въпреки това, при екстремни реакции в това отношение се препоръчва да потърсим физическа или психологическа причина, и съответен специалист, тъй като Боуен терапията би могла да облекчи симптомите, но няма да ни помогне с изкореняването им.

 

При хормонални проблеми

 

Боуен терапия. Хранителна кетоза и хормонален баланс. Надбъбречната жлеза, функции.

 

Дотук всичко е логично, нали? Но вероятно би било изненада това, че Боуен терапията се смята за ползотворна и при хормонални проблеми.

В този случай Боуен терапевтът се фокусира върху лимфната система и нейните разклонения в тялото ни, тъй като тя влияе на всички жлези с вътрешна секреция.

Така терапията стимулира обмяната на вещества и в допълнение, тъй като отпуска стреса и напрежението в тялото ни, редуцира отделянето на кортизол, помага на хормоните да се балансират.

Твърди се, че благодарение на това, Боуен терапията може да помогне при проблеми с хормоните на щитовидната жлеза и хипофизата, нарушени функции на панкреаса, и дори на половата система. Така тя пряко успява да повлияе на сексуалната функция и плодовитостта.

 

Боуен терапия за бебета

Понякога Боуен терапията се използва за бебета и малки деца като нежна и неинвазивна форма на допълнителна терапия. Включва леко и специфично докосване, за което се смята, че подпомага естествените оздравителни процеси на тялото.

Много майки признават, че след започване на Боуен терапия с професионален терапевт се облекчава една от най-големите мъки за майки и мъничета, а именно коликите.

Боуен терапията може да се използва за подпомагане на бебета при проблеми със съня или безпокойство, за справяне с мускулно-скелетни проблеми при бебета, като напрежение, дискомфорт или други сходни проблеми.

Боуен терапията обикновено се счита за безопасна за бебета, когато се извършва от квалифициран и опитен лекар. Движенията са нежни и неинвазивни, което го прави подходящ за кърмачета.

Важно е да запомним, че макар някои родители и практикуващи да съобщават за положителни резултати от терапията Боуен за бебета, научните доказателства за нейната ефикасност при специфични бебешки проблеми са ограничени.

Всяко бебе е различно и това, което работи за едно, може да не работи за друго. Винаги трябва да даваме приоритет на насоките и препоръките на здравните специалисти, когато търсим лечение за здравето и благосъстоянието на детето ни.

 

Какво още е хубаво да знаем за Боуен терапията?

 

Боуен терапия, действие, лечение.

 

Много е важно да уточним, че няма неподходяща възраст за започване на Боуен терапия. Можете да я опитаме при всякакви болежки и проблеми, стига Боуен терапевтът да има разбиране за тях и да влизат във възможностите на самата терапия.

Затова е добре, когато избираме Боуен терапевт, внимателно да проверим отзивите за него, както и дали той е акредитиран и дали има допълнително медицинско образование.

Единствено така можете да сме сигурни, че той ще подходи с нужното разбиране към конкретния здравословен проблем, заради който се обръщаме към него.

Трябва да бъдем бдителни към сигналите на тялото си и да сменим терапевта, ако не усещаме търсените и желани ефекти.

Смята се, че Боуен практиките спокойно могат да се използват и при бременни жени, и съпътстващите ги болки по време на бременността.  Голям плюс в това отношение е вярата, че Боуен терапията няма противопоказания ако се извършва правилно – единствено може да подобрят гореописаните състояния.

Нещо повече – заради това, че въздейства пряко на нервната система, тя действа изключително бързо – може да усетим ефекта още след първата си сесия.

Трябва да имаме предвид, че митовете за Боуен практиките са също толкова много, колкото за всяка друга терапия. Затова е много добре да проучим дали Боуен може действително да ни помогне, преди да пристъпим към лечение.

В този смисъл, ако става дума за хронично и/или животозастрашаващо заболяване, никога не трябва да спираме лечението си или да го изменяме без да се консултираме със специалист – с или без Боуен терапия като допълнение.

 

Съвети за хранене при Боуен терапия

 

Боуен терапия - сьомга.

 

Въпреки че няма специфични насоки за хранене, свързани с терапията Боуен, поддържането на балансирана и здравословна диета може да подпомогне естествените лечебни процеси на тялото ни и да увеличи ползите от терапията. Ето някои общи съвети за хранене, които може да имаме предвид.

Първото, което е от съществено значение е поддържането на добра хидратация. Пиене на вода преди и след терапията, тъй като това би помогнало на тялото ни да функционира оптимално.

Заедно с хидратацията, върви и доброто, правилно хранене.

Важно е да се уверим, че получавате адекватен прием на витамини и минерали, особено витамин D, калций и магнезий, които са от съществено значение за здравето на мускулите и костите.

Сънят също е от съществено значение за способността на тялото ни да се лекува и възстановява. Трябва да се стремим към 7-9 часа качествен сън всяка вечер.

Тъй като Боуен терапията може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на подвижността, включването на храни с противовъзпалителни свойства, като куркума, джинджифил, мазна риба, богата на омега-3 мастни киселини, (напр. сьомга, скумрия) и цветни плодове и зеленчуци, може да бъде от полза за намаляване на мускулната скованост.

 

Заключение

В обобщение, Боуен терапията е нежна и холистична техника за тяло, която някои хора намират за полезна за релаксация и справяне със специфични здравословни проблеми. Въпреки че анекдотичните доказателства предполагат положителни резултати, научните такива са ограничени.

Може да бъде допълнителна опция за хората, които търсят неинвазивен подход към мускулно напрежение, стрес и определени заболявания.

Важно е да знаем, че индивидуалните отговори при Боуен терапията може да варират и да се консултираме с квалифицирани лекари, за да обмислим лечение, основано на доказателства, за по-сериозни или хронични здравословни състояния.

 

Какво е Боуен терапия?

Идеята на боуен терапията е чрез тези внимателни движения, фокусирани върху съединителната тъкан, да се повлияе на нервите и окончанията, вплетени в нея.

Има ли ползи от Боуен терапията?

Помага при ставни болки, за възстановяване от различни травми, колики при бебетата и други.

Има ли странични ефекти от Боуен терапията?

За момента няма доказателства или оплаквания от този вид терапия, но е важно тя да се изпълнява от квалифициран специалист.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 01.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 09:21 | Публикувана: 1 февруари 2022 в 10:04 | Категория: Здраве, Любопитно