Боуен терапията е относителна новост в средите на терапевтичните лечения и практики. Позната е от малко повече от 70 години, но мнозина вярват в нея и уверяват, че тя има ефект при редица състояния.

Къде е истината, какво представлява боуен терапията и за какво помага – ще разкрием в следващите редове!

 

Боуен терапия – в какво се състои?

За боуен терапия се говори с благоговение от мнозина заради това, че е бърза и ефективна. Тя е разработена в Австралия през 50-те години на 20 век и носи името на основателя си, Том Боуен. Боуен терапията е атрактивна за мнозина, тъй като има т.нар. холистичен, или иначе казано: цялостен подход към личността. Това значи, че се разглеждат всички аспекти: емоциите, които изпитваме, душевната ни кондиция, състоянието на физическото тяло, енергия ни.

В този смисъл мнозина спорят дали има медицински и научни основания да се използва и да и се доверяваме.

От чисто физическа гледка точка, принципите на боуен терапията включват използване на внимателни, нежни движения, които влияят върху специфичните сухожилия, нерви, мускули и съединителна тъкан.

Именно последната е от особено голямо значение за тялото ни, тъй като е съставна част на всичките му органи и части.

Идеята на боуен терапията е чрез тези внимателни движения, фокусирани върху съединителната тъкан, да се повлияе на нервите и окончанията, вплетени в нея. По-точно, на парасимпатиковия нервен дял в тялото ни, който отговаря за начина, по който се чувстваме и за това да бъдем по-спокойни, релаксирани и балансирани. Нещо, от което всички имаме повече нужда в дните си.

Интересното в случая е, че всяко масажно движение има строго определена роля и се изпълнява индивидуално спрямо нуждата на пациента. Стимулиращите движения предполагаемо отключват лечебни процеси в тялото ни, които иначе не могат да се активират, ако сме в стрес и напрежение.

 

На кои състояния влияе боуен терапията?

 

Боуен терапия, действие, лечение.

 

Тъй като става дума за масажни движения, логично е да помислим, че боуен терапията е най-ефективна при травми, свързани с опорно-двигателната система. Оказва се обаче, че практиката далеч не се ограничава до тях, когато става дума за помощ – физическа и психологическа.

На първо място можем с увереност да потвърдим, че боуен терапията е много ефективна при ставни болки. Независимост от произхода им, физиотерапевтът е нужно да фокусира движенията си основно върху съединителната тъкан, мускулите и сухожилията, за да повлияе на дискомфорта и болката в ставите.

В този случай боуен терапията помага при състояния на:

  • дископатия
  • дискова херния
  • шипове (остеофити)
  • артроза и артрозни изменения
  • болки в коленете и раменете
  • плексит

В този списък спокойно можем да включим и лекуването на травми, получени при спорт или прекомерно натоварване: натъртвания, разтежения, крампи, навяхвания, схващания.

Добре е в такива случаи да потърсите своевременно помощ от боуен терапевт, за да може лечението да ви помогне по-бързо.

 

При стрес и тревожност

Ако страдате от стрес, напрежение и тревожност, боуен терапията може да помогне. Преумората също не остава неповлияна, както и емоционалната нестабилност. Въпреки това ви препоръчваме при екстремни реакции в това отношение да потърсите физическа или психологическа причина и съответен специалист. Боуен терапията ще облекчи симптомите, но няма да ви помогне с произхода им.

 

При хормонални проблеми

 

Боуен терапия. Хранителна кетоза и хормонален баланс. Надбъбречната жлеза, функции.

 

Дотук всичко е логично, нали? Но вероятно ще се изненадате, ако ви кажем, че боуен терапията се смята за ползотворна и при хормонални проблеми. В този случай боуен терапевтът се фокусира върху лимфната система и нейните разклонения в тялото ни, тъй като тя влияе на всички жлези с вътрешна секреция. Така терапията помага на обмяната на вещества и в допълнение, тъй като отпуска стреса и напрежението в тялото ни, редуцира отделянето на кортизол и помага на хормоните да се балансират.

Твърди се, че боуен терапията може да помогне в това отношение при проблеми с хормоните на щитовидната жлеза и хипофизата, нарушени функции на панкреаса и дори на половата система. Така пряко успява да повлияе на сексуалната функция и плодовитостта.

 

Боуен терапия за бебета

Но няма да спрем до тук и ще ви изненадаме още повече: боуен терапията се прилага дори при бебета! Много майки признават, че след започване на боуен терапия с професионален терапевт се облекчава една от най-големите мъки за майки и мъничета: коликите.

 

Доказани са случаи на помощ при запек, дори и при запушени слъзни канали и други очни проблеми, стомашни, мускулни и други.

 

Какво още е хубаво да знаем за боуен терапията?

 

Боуен терапия, действие, лечение.

 

Много е важно да уточним, че няма неподходяща възраст за започване на боуен терапия. Можете да я опитате при всякакви болежки и проблеми, стига боуен терапевтът да има разбиране за тях и да влизат във възможностите на самата терапия.

Затова е добре, когато избирате боуен терапевт, внимателно да проверите отзивите за него, както и дали той е акредитиран и дали има допълнително медицинско образование.

Единствено така можете да сте сигурни, че той ще подходи с нужното разбиране към конкретния здравословен проблем, заради който се обръщате към него. Бъдете бдителни към сигналите на тялото си и сменете терапевта, ако не усещате търсените ефекти.

Смята се, че боуен практиките спокойно могат да се използват и при бременни жени и съпътстващите ги болки по време на бременността.  Голям плюс в това отношение е вярата, че боуен терапията няма противопоказания – единствено може да подобри гореописаните състояния.

Нещо повече – заради това, че въздейства пряко на нервната система, тя действа изключително бързо – ще усетите ефекта още след първата си сесия.

Имайте предвид, че митовете за боуен практиките са също толкова много, колкото за всяка друга терапия. Затова и е добре много добре да проучите дали боуен може действително да ви помогне, преди да пристъпите към лечение.

В този смисъл, ако става дума за хронично и/или животозастрашаващо заболяване никога не спирайте лечението си и не го изменяйте без да се консултирате със специалист – с или без боуен терапия като допълнение.

Обновена: 17 март 2023 в 14:08 | Публикувана: 1 февруари 2022 в 10:04 | Категория: Здраве, Любопитно