Нали не мислите, че костните шипове са игли, които излизат от гръбначния стълб и се забиват в съседните тъкани? В повечето случаи тези израстъци не са остри. Те са обли, гладки и се формират бавно, в продължение на години. Въпреки че могат да се образуват във всяка кост на човешкото тяло, шиповете се появяват главно по дължината на гръбначния стълб, а болестното състояние, което причиняват, е известно като спондилоза. Дълго време единственият признак за нея са рентгеновите находки.

 

Шипове – как възникват?

Най-често шипове се откриват в областта на шията, кръста, рамото, коляното, петите, пръстите на ръцете и краката. В медицината костните израстъци се наричат екзостози (ако са много) и остеофити (ако са единични). Разделят се на групи според това как възникват:

Посттравматични шипове

Появяват се в резултат от наранявания и фрактури, след които в човешкия организъм се ускорява производството на костно вещество.

Дистрофични костни натрупвания

Развиват се в стави, където по различни причини се разрушава ставният хрущял и е започнало увреждане на подлежащата кост. Пример за такъв процес е често срещаната деформираща артроза на колянната става. При това заболяване шиповете в коляното се превръщат в бариера пред хрущялното разграждане и забавят увреждането на костта.

vitc 400 1
vitc 600 1

Шипове от възпалителни процеси

Появяват се при развитието на заболявания, протичащи с реакция на организма за отстраняване на външни дразнители (бактерии – причинители на туберкулоза, бруцелоза и на редица още инфекции).

Израстъци върху костта след обменни нарушения

Виновни за тях са промени в скелета, възникнали в резултат от смущения в ендокринната система. Показателно за такова увреждане е ошипяването при акромегалия – заболяване, което води до нарастване на крайните телесни части (кости на пръстите, дланите, стъпалата).

Шипове от прекомерно физическо натоварване

Образуват се в местата, където надкостницата е подложена на дразнения от силни и чести свивания на прилежащите мускули;

Костни образувания след микроразкъсвания на ставната капсула

Появяват се поради триене между ставните повърхности по време на резки движения. Примери за това са т.нар. „тенис лакът“ и „стъпало на футболист“, при които в отговор на честите микроразкъсвания се образуват шипове в засегнатите стави.

В процеса на ошипяване обикновено се комбинират по няколко вредни фактора. Например, малки травми се съчетават с наследствено предразположение, нездравословно хранене, злоупотреба с цигари и алкохол, неправилна стойка по време на работа и др.

 

Симптомите

 

Възпален нерв. Шипове. Спонтанно чувство на глад. Греяна ракия.

 

Симптомите варират в зависимост от мястото и големината на костното натрупване. Дълго време може да липсват оплаквания и проблемът да остава незабелязан. Но щом стартира процес на триене между шиповете от една страна и близките тъкани от друга, потърпевшият започва да се чувства все по-дискомфортно. Той ограничава движенията си, като по-този начин се опитва да си спести множество неприятни симптоми – парене, изтръпване, усещане за пълзене на мравки, тъпа болка при стоене и ходене, загуба на координация, мускулни спазми, слабост, главоболие. В някои случаи ошипяването може да доведе до загуба на контрол върху пикочния мехур и червата и да причини т.нар. изпускане.

Всички описани по-горе оплаквания се явяват при много болестни състояния – диабет, миастения (автоимунно увреждане, водещо до мускулна слабост и лесна умора), нарушено кръвообращение в крайниците, тумори на гръбначния стълб и др. Ето защо при съмнение за шипове пострадалият трябва да потърси лекар, който, след общ преглед, ще анализира функционирането на костната и нервната система и ще открои болестните сигнали. Ако се налага, лекарят ще назначи диагностични изследвания като:

Електроневрографията /ЕНГ/

При този метод, след поставяне на повърхностни електроди, предаващи различни по сила импулси, неврологът може да определи проводимостта на нервите и степента на увреждането им.

Рентгенография

С помощта на рентгеновите лъчи шиповете се визуализират. Откриват се и други промени в костните тъкани.

Компютърна томография (КТ)

При тази диагностика се използва специален скенер, който предоставя детайлно малки участъци от тялото. Чрез КТ по-ясно се виждат промените в структурите на гръбначния стълб.

Ядрено магнитен резонанс (ЯМР).

Това е метод, доставящ още по-задълбочена информация за състоянието на костите и меките тъкани. Подходящ е за пациенти, на които се налага за кратко време да си направят няколко последователни тествания.

Анализът на резултати от прегледа и диагностичните изследвания позволяват на лекаря да избере най-ефективната за конкретния пациент терапевтична стратегия, да прецени вида и дозировката на подходящите медикаменти и, ако е необходимо, да препоръча оперативна намеса.

 

Лечението на шипове е широкоспектърно

На повечето хора с лека до умерена компресия на нервните окончания и появили се шипове се предписват противовъзпалителни лекарства (за въвеждане чрез инжекции или като таблетки), също и препарати за отпускане на мускулите. След като приключи курсът на медикаментозно въздействие, може да се премине към мануална терапия, която, при правилно прилагане, подобрява подвижността на засегнатите кости и облекчава възникналите мускулни спазми.

Класическо средство срещу шипове са физиотерапевтичните процедури с ултразвук, високочестотни променливи токове, лечение с лед, парафинолечение и др. През последните години много надежди се възлагат на озонотерапията. Разчита се и на лазерното въздействие, особено на HILT-терапията (от High Intensity Laser Therapy). При някои хора ефективни се оказват познатите от векове алтернативни целебни методи. Например – акупунктурата.

Ако всички изброени подходи не дават резултат, преминава се към оперативно премахване на шиповете. Понякога обаче неврологичните симптоми продължават и след хирургичната намеса, което се дължи на трайни промени в нервните влакна, настъпили след дългогодишната им компресия.

 

Каква е профилактиката при поява на шипове?

 

Шипове. Мултивитамини и минерали. Млада дама, съсредоточена в работата си на компютъра. Работи заседнало, в офис. Магнезий - ползи.

 

Първото правило гласи: заемайте правилна поза по време на работа. Ако седите пред компютър, трябва да се разположите до края на седалката, така че горната и долната част на гърба ви да докосват облегалката на стола. Целта е гръбнакът да запазва своята естествена позиция. В случай, че вашият стол не е ергономичен, може с малка възглавница да подпомогнете кръста и да си осигурите опора на гръбнака. Тежестта ви трябва да бъде равномерно разпределена върху бедрата и седалището. Следвайте тези съвети за правилна поза на работното място:

  • Дръжте главата си в една и съща линия с горната част на тялото.
  • Не се навеждайте напред и не се отклонявайте назад.
  • Ръцете ви трябва да са край тялото, а коленете да остават на една и съща височина с бедрата.
  • Не кръстосвайте крак върху крак.
  • Дръжте стъпалата си успоредни на пода.
  • Ставайте от стола поне веднъж на всеки час и се разхождайте.
  • Ако пък ви се налага да работите прави, действайте в обратна посока и почивайте в седнало положение.

 

Контролирайте телесно си тегло

Всеки излишен килограм претоварва ставите ви. Ето защо общата енергийна стойност на вашето меню за един ден не бива да надвишава 2400 kcal. Ако ви е трудно да правите изчисления, може просто да намалите с 1/5 количеството на храната, която обичайно ви гарантира, че сте сити. За да си спестите ненужни калории, заменете рафинираната захар с естествен подсладител. Консумирайте повече зелени листни зеленчуци. Идеално ще ви подействат прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, също – свежи салати, подправени с магданоз, копър, лук, целина, чесън.

Ако сте пушачи или приемате лекарства срещу възпаление на ставите, постарайте се периодично да зареждате организма си с витамин С в големи дози. Този витамин подпомага синтезирането на колаген, който е необходим за правилното функциониране на костите и хрущялите, но се разрушава от никотина и от някои медикаменти. Лесно може да си го набавите от цитруси или касис.

Внимавайте с млечните продукти, тъй като съдържат калций, чиято концентрация в кръвта не бива да надвишава 2,38 mmol/l. Консумирайте млечни произведения в умерени количества. Същото се отнася и за алкохола, който в малки дози действа противовъзпалително, но надвишат ли – се има разрушителен ефект.

Всичко това за пореден път потвърждава древната римска максима – „Мярката стои в основата на успеха“.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:29 | Публикувана: 14 октомври 2020 в 11:04 | Категория: Здраве