Китайски точков масаж – ползи и приложения

Обновена: 08.03.2024|
Акупресура, китайски точков масаж.

Известният китайски точков масаж е известен с ползите си за човешкото тяло от векове. За много от хората обаче той е мистерия от изтока, към която подхождат със съмнение. Разказваме за ползите и приложенията на тази древна източна традиция в лечението, която помага на милиони хора по света всеки ден.

 

Китайски точков масаж – какво представлява?

Според преданията, китайският точков масаж произлиза от древните източни бойни изкуства. Школите, които ги изучават във времето, постигат ниво на абсолютен самоконтрол и усъвършенстване както на нападателните движения, така и на тези, с които да лекуват тялото.

В основата на терапията се крие философията за лечение чрез докосване с различна степен на натиск или разтриване на активните точки в тялото. По този начин, според принципите на китайския точков масаж, се стимулира циркулацията на различните видове жизнена енергия в тялото. Те протичат по енергийни канали – меридиани.

 

Когато енергиите са в дисбаланс по един или друг начин, възникват възпаления в тялото и се появяват предпоставки за развитие на заболявания. Затова и още при първи сигнали, а дори и превантивно, можем да приложим китайски точков масаж, който да възстанови баланса.

Резултатът е, че се постига възвръщане на нормалните нива на енергиите в обичайното им състояние. Възстановителните сили на тялото се насочват към местата, на които има нужда от тях.

Трябва да се има предвид, че външни фактори също имат голяма роля върху баланса на енергиите. Така например на приемането и преработването на хранителните вещества се гледа като на необходимото равновесие Ин-Ян – противоположности, които се преливат една в друга. Набляга се най-вече на сезонна храна. Тя е ключът към доброто здраве, като се разделя на ин и ян продукти.

При дисбаланс между двете в това отношение се прилага китайски точков масаж на конкретно място от тялото, отговаряща за храносмилането, с подходяща техника.

Любопитното е, че съвременната медицина признава предимствата на китайския точков масаж и го определя като терапия, която без лекарства постига ефект при широк спектър от здравословни проблеми.

Изпълнен професионално, китайският точков масаж облекчава симптомите на съответната болест, но и лекува нейния първоизточник – нещо, за което дори някои лекарствени и хомеопатични средства не могат да претендират.

В допълнение: източната практика няма противопоказания и странични ефекти.

 

Как протича точковият масаж?

 

Китайски точков масаж.

 

От възникването на китайския точков масаж той се развива през вековете, за да се адаптира към болестите на съответното време. Когато решите да посетите масажист, който специализира в китайски точков масаж, е най-важно да сте готови да се оставите изцяло в неговите ръце, за да може да възвърне баланса в тялото ви.

Също толкова важно е да подходите с отворено съзнание – практиката е безболезнена и безкръвна, но изисква доверие към специалиста, който я прилага.

Една от най-честите грешки, която мнозина допускат, е да бъркат китайския точков масаж с акупунктурата.

Също така трябва да знаете, че точковият масаж, още наричан акупресура или рефлексотерапия, е част от китайските масажни практики.

В тях се включват още техники, движения, издърпвания и други класически подходи на масаж.

Начинът, по който те се изпълняват, е това, което прави китайския точков масаж толкова различен от останалите популярни масажни терапии.

В допълнение: класическият масаж лекува чрез въздействие върху лимфните и кръвните потоци. Китайският точков масаж, както отбелязахме и по-горе, се стреми към баланс на енергиите. В зависимост от болестта, която се стремим да излекуваме, има над 100 точки в тялото, чрез които можем да й въздействаме.

Извън това китайският точков масаж не изисква използването на специфични уреди или създаването на определена атмосфера. За още по-голяма степен на релаксация обаче мнозина специалисти обзавеждат кабинетите си по източен образец и придружават сеансите с подходяща музика и ароматерапия.

 

Какви са ползите от него?

 

Китайски точков масаж. Упражнения за лице против стареене.

 

 

Обикновено прибягваме до китайския точков масаж, когато имаме симптом, който изисква лечение. Не бива да забравяме , че можем да се обърнем към терапията и за диагностика и профилактика.

При диагностика с китайски точков масаж разчитаме на идентифициране на ранни сигнали. Това се случва благодарение на разпознаването на така наречените „алармени“ точки на повърхността на тялото от специалиста.

При начални проблеми или дисбаланс във вътрешен орган тези точки стават чувствителни, понякога болезнени, и индикират за наличието на проблем. Така можем да вземем мерки отрано.

Самата терапия носи мигновено облекчение, ако бъде изпълнена правилно. Стимулираните точки помагат на енергиите и протичането им и по този начин се въздейства своевременно върху наличния здравословен проблем.

Профилактика с китайски точков масаж можем спокойно да прилагаме при наличието на хронични проблеми с органи или системи. Тези от тях, които не отшумяват във времето или са се хронифицирали, биват облекчавани с редовни сесии, които да помагат на тялото ни да поддържа баланса.

 

При какви здравословни проблеми помага китайският точков масаж?

 

Китайски точков масаж.

 

Проблеми със сърдечно-съдовата система

При нея китайският точков масаж помага чрез профилактика, но и с лечение.

Източната практика стимулира кръвообръщението и влияе върху нивата на кръвното налягане и по-специално – хипертонията.

Високото кръвно налягане се нормализира и така се подобрява цялостното здраве.

 

Заболявания на опорно-двигателния апарат

В това отношение китайският точков масаж е най-популярен с действието си при мускулни и ставни заболявания. Той доказано облекчава симптомите на остеопорозата. Дори хронични схващания и проблеми с нови и стари травми намаляват своя ефект и болезненост само след един сеанс на китайски точков масаж.

 

Подобрява всички процеси в тялото

Столетия изследвания доказват, че китайският точков масаж има положително въздействие върху много от най-важните процеси в тялото ни.

Така например акупресурата оказва силно влияние върху обмяната на веществата в организма, като балансира процесите.

Както споменахме, китайският точков масаж подобрява и кръвообращението, което помага както на опорно-двигателната ни система, така и на външния вид и мозъчната функция.

Акупресурата усилва защитните сили на организма. Тя редуцира стреса и влияе на умората. Позната е и като силно средство за облекчаване на мигрената и главоболието. Доказано работи и срещу синдрома на хроничната умора.

 

Кога китайският точков масаж не помага?

Въпреки всички позитивни влияния, които китайският масаж може да има над тялото ни, е важно да знаем кои са ситуациите, в които той не може да ни помогне.

За съжаление акупресурата не отбелязва медицински доказани резултати при лечение на туморни образувания както от доброкачествен, така и от злокачествен характер. Тя единствено може да облекчи някои от симптомите, с които те са съпътствани.

Терапията не помага и при остри инфекциозни заболявания. За тях е задължително да потърсите лекарска помощ и специализирана грижа.

Кожните заболявания също попадат в списъка симптоми и болести, на които прилагането на китайски точков масаж не влияе. Поради опасност от заразяване при контакт с някои кожни заболявания, масажистът може да откаже процедурата.

Акупресурата се избягва и при разширени вени и кръвоизливи, както и на места по кожата с бенки и брадавици.

 

Как сами да си направим точков масаж при главоболие?

 

Китайски точков масаж.

 

Главоболието е един от най-често срещаните видове дискомфорт, с които милиони хора по света се сблъскват всеки ден. Причините за него могат да бъдат многобройни: стрес и напрежение, изтощение, дисбаланс в тялото, силен шум, недоспиване, лошо кръвоснабдяване и т.н.

Какъвто и да е първоизточникът, най-често го облекчаваме с обезболяващи или се отдаваме на почивка. Има моменти обаче, в които това не е възможно. Именно за тях ви предлагаме да приложите точков масаж. Ето как да го направите сами бързо и лесно.

Специфично за китайския точков масаж в този случай е, че има няколко места, върху които можем да въздействаме.

Те са:

  • Точката на третото око – тя се намира точно над моста на носа, централно между двете вежди. Стимулирането и ще облекчи главоболието и ще повиши концентрацията.
  • Точката между палеца и показалеца – в нея протичат енергийни потоци, отговарящи за нервното напрежение. Затова и лек натиск и масаж там помагат за своевременното облекчаване на главоболието.
  • Точката между втория и третия пръст на крака – по-трудна за достигане точка, но такава, която бързо облекчава болката.
  • Масажните точки на 1 см над центъра на всяка вежда.

Стимулирането на тези точки ще ви донесе бързо облекчение. Единствено не трябва да прекалявате с натиска – не е нужно да го прилагате силно, а на точното място.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 20.04.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 17:09 | Публикувана: 20 април 2022 в 15:23 | Категория: Здраве, Любопитно