Колики – как да помогнете на бебето?

Обновена: 22.03.2024|
Бебе с колики, оригване, майка, масаж.

Всички бебета плачат и това е нормално. Ако обаче ви се струва, че вашето плаче неутешимо в продължение на часове, при това по едно и също време всеки ден, може да сте сред „късметлиите“, които се сблъскват с неприятните колики.

В тази статия ще ви разкажем какво представляват те, колко време продължават и как можете да помогнете на бебето да се почувства по-добре.

 

Какво представляват коликите?

Бебешките колики се изразяват в чест, интензивен, продължителен плач и нервност при напълно здраво бебе. Началото на коликите е внезапно и почти винаги изненадва родителите. Бебе, което е било сравнително спокойно първите няколко седмици у дома, изведнъж започва да плаче неутешимо.

Около 15 до 25% от бебетата имат колики. Родителите изпитват чувство на безпомощност, тъй като усилията им да успокоят бебето се оказват напълно неефективни.

От медицинска гледна точка, коликите се определят като „силна, често променлива болка в корема, причинена от чревни газове или запушване в червата“.

Лекарите обикновено диагностицират коликите при бебета въз основа на „тройното правило“, а именно ако при бебето се наблюдава неутешим плач:

  • общо най-малко три часа на ден
  • поне три дни в седмицата
  • най-малко три седмици подред

Коликите обикновено се проявяват при бебета на възраст най-малко 3 седмици и достигат пик около 6 седмици. Бъдете спокойни, те не траят вечно, обикновено отшумяват около 3-4 месец. Въпреки това, понякога може да продължат малко по-дълго – до 6 месеца.

 

Симптоми на коликите

 

Колики. Бебешки пубертет. Хрема при бебето, причини.

 

В допълнение на изпълненото тройно правило за плача, може да наблюдавате и други симптоми, които сигнализират за наличието на колики:

Прекомерният плач обикновено се появява по едно и също време

Въпреки че коликите могат да се случат по всяко време, ден или нощ, повечето бебета ги изпитват по-късно следобед или през нощта и обикновено това се случва по едно и също време през повечето дни.

Бебето се движи повече

Ако бебето ви се движи повече, отколкото обикновено по време на плач за храна или гушкане, това може да е признак на колики. Бебетата, които имат колики, често изпъват крачетата си, стискат юмручета и ги размахват повече, докато плачат. Всякакво телесно напрежение може да се появи по време на колики.

Напрежението се изразява върху лицето на бебето

Много бебета с колики затварят плътно очите си или обратното – отварят ги широко по време на плач. Те могат също да смръщят вежди или дори да задържат дъха си за кратък период от време, което води до зачервяване на лицето.

Появяват се повече газове

Активността на червата може да се увеличи по време на колики. Бебето може да има газове и да слюноотделя повече, докато плаче. Газовете се увеличават и от погълнат допълнителен въздух по време на продължителен плач.

Храненето и съня се нарушават

Тялото на бебето знае кога е гладно и кога има нужда от сън. Ако епизодът на плач се случва по време на кърмене или хранене или докато спи и бебето не може да бъде утешено, това е признак на колики.

 

Какво ги причинява?

 

Запек при бебетата. Колики.

 

Всъщност няма категоричен отговор на този въпрос, но има няколко предпоставки, които могат да са свързани с появата на колики.

Нервната система на бебето е недоразвита и лесно се свръхстимулира

Бебето се ражда с механизъм за блокиране на гледки и звуци около себе си, за да си осигури спокоен сън и хранене, но този механизъм изчезва на около 1 месец. Ето защо коликите обикновено започват на 3-4 седмици.

Външният свят е пълен с нови звуци, светлини, усещания и хора и бебето лесно може да се почувства претоварено и свръхстимулирано. Този натрупан стрес се освобождава чрез плач.

Храносмилателната му система също още се развива

Обичайно е коликите да са резултат от стомашно-чревни проблеми. Храносмилателната система на бебето все още не е напълно развита, така че има вероятност храната да не се усвоява правилно, което води до дискомфорт и болка от натрупаните газове.

Гастроезофагеална рефлуксна болест или киселинен рефлукс

Гастроезофагеална рефлуксна болест също причинява колики в някои случаи. Ако забележите много газове или повръщане, може да се сблъсквате с киселинен рефлукс или ГЕРБ.

Хранителна непоносимост и/или алергия

Някои експерти предполагат, че коликите могат да бъдат причинени от алергия към млечни протеини, намиращи се в адаптираното мляко. По същия начин се смята, че някои храни в диетата на майката могат да доведат до колики при кърмените бебета. Въпреки че тези причини са по-редки от другите.

Излагане на тютюнев дим

 

Колики. Тютюнопушене по време на кърмене, лекарства по време на кърмене, алкохол и кърмене.

 

Няколко проучвания показват, че майките, които пушат по време на или след бременност, са по-склонни да имат бебета с колики, а пасивното пушене също може да бъде виновник.

Не пушете и не позволявайте на някой друг да пуши около вашето бебе!

 

Как да помогнете на бебето?

В допълнение към разочарованието и изтощението, може да изпитвате и чувство на вина, защото няма как да помогнете на бебето. За съжаление няма универсален лек за коликите. Единственото, което е във възможностите ви, е да запазите спокойствие и да предприемете няколко стратегии за облекчаването на дискомфорта, докато те преминат.

Ще отнеме време, докато откриете тази, която помага на вашето бебе, но не се отказвайте! Ето няколко идеи:

Откликвайте

Плачът е единственият начин на бебето да съобщи своите нужди. Затова винаги откликвайте на плача му. Всъщност проучванията показват, че бързото реагиране на виковете на вашето бебе ще намали плача му в дългосрочен план. Говорим при наличието на колики.

Създайте спокойна среда

Това може да му помогне да се отпусне. Затъмнете стаята, говорете нежно или пейте успокояващи тонове и сведете до минимум страничния шум и разсейване. Избягвайте да излагате бебето си на нови преживявания в стимулираща среда, особено в късния следобед и ранната вечер.

Излезте навън

 

Бебе с колики, разходка навън с майка.

 

Понякога само излизането на открито място ще промени настроението на бебето. Движението също може да помогне. Излезте на разходка с количката и ще облекчите симптомите. При повече късмет мъничето може и да заспи.

Опитайте с бял шум

Сигурно сте забелязали, че звукът на прахосмукачката или сешоара може да бъде успокояващ за бебетата. Това е така, защото им напомня за утробата. Машина за бял шум също може да помогне, както и записите, които ще откриете в интернет.

Предложете залъгалка

Някои бебета с колики изглежда, че искат да ядат през цялото време, но това може да е защото сукането е успокояващо, а не защото са гладни. Така че биберонът може да помогне.

Приложете натиск върху корема на бебето

Някои бебета с колики намират облекчение, когато се окаже натиск върху корема, а силата на докосването, сама по себе си, е много успокояваща както за родителя, така и за детето. Поставете бебето си с лице надолу върху скута си или изправено с коремче върху рамото.

Можете да опитате и техниката, при която бебето лежи с лице надолу с коремче, опряно на ръката ви. След това внимателно го разтривайте или потупвайте по гърба, докато го държите и се разхождате.

Опитайте да оригнете бебето

 

Бебе с колики, оригване, майка.

 

Ако коликите на вашето бебе се дължат на газове, понякога оригването му ще помогне за облекчаване на болката. Уверете се, че оригвате бебето си ефективно след всяко хранене.

Използвайте капки против колики

Попитайте педиатъра за подходящ продукт. Основно има два вида – със симетикон и с натурална лактаза. Първият вид работи за облекчаване на натрупаните газове в червата. Вторият разгражда лактозата, която създава проблеми, защото е по-трудно разградима от бебешкия стомах в началото.

Приложете пробиотик

Пробиотичните капки могат потенциално да ограничат плача при някои бебета с колики, вероятно защото облекчават коремните болки, благодарение на добрите бактерии, които съдържат. Ако друго не помага, опитайте и с подходящ пробиотик, препоръчан от педиатър.

Съобразявайте диетата си, ако кърмите

 

Колики. Кимион. Диета след раждане. Следродилна депресия. Симптоми и лечение.

 

Опитайте временно да премахнете от диетата си храни, които могат да причинят колики на бебето, като например кръстоцветни зеленчуци (зеле, броколи и други), кисели и цитрусови плодове, алергени (млечни продукти, соя, пшеница, яйца, ядки, риба).

Сменете формулата, ако бебето е на адаптирано мляко

За някои бебета, хранени с адаптирано мляко, смяната на формулата с такава, предназначена за чувствителни коремчета, или която не съдържа краве мляко, може да направи чудеса.

Хипоалергенна формула, хидролизирана от суроватка, намалява симптомите на колики. Но не забравяйте да получите одобрението на педиатър, преди да направите промяната.

 

Кога е необходима консултация с лекар?

Макар че най-вероятно е ежедневните сесии плач на бебето да се дължат на колики, ако не сте сигурни, се обърнете към педиатър. Той ще направи обстоен преглед и ще изключи всякакви други потенциални причини.

Описанието на плача (продължителността, интензивността, моделът, всяко отклонение от нормата и всички придружаващи симптоми) също ще помогне на лекаря да изключи всяко основно медицинско състояние като рефлукс, инфекция или млечна алергия.

И накрая просто искаме да ви успокоим. Това ще премине! Точно когато си помислите, че не можете да издържите още една нощ, плачът ще отслабне и след това ще си отиде завинаги. А вие ще спите спокойно, защото сте преживели успешно първото си голямо предизвикателство като родител.

Успех!

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 25.03.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 16:30 | Публикувана: 25 март 2022 в 11:18 | Категория: Бременност и женско здраве