Психосоматика или как в тялото отеква викът на душата

Обновена: 07.03.2024|
Психосоматика, стрес, лечение.

Ако сте любители на научната фантастика, сигурно сте били впечатлени от явленията, представени в романа „Соларис“ – океан, обгръщащ непозната планета, прониква в подсъзнанието на космонавтите.

Оттам извлича информация за най-съкровените им спомени и преживявания, след което я материализира в човешки същества.

Колкото и фантастични да са соларните явления, те напомнят за нещо, отдавна известно на земята – мислите и емоциите на хората могат да предизвикват телесни промени, включително болестни състояния, без ясна материална причина.

Защо се случва така? Съвременните виждания по въпроса предлагаме в следващите редове.

 

Какво наричаме психосоматика?

Това наименование произлиза от гръцките думи psyche (душа) и soma (тяло). Свързано е с насока в лечебното изкуство, поставяща акцент върху единството и взаимните влияния между душата и тялото.

Днес психосоматиката изучава състоянията, при които емоционалният стрес засяга неблагоприятно физическото състояние до степен на нарушена функция или структурно увреждане на телесните органи.

Има разлика между психосоматика и хипохондрия. Пациентите с психосоматично разстройство страдат от симптоми, които са съвсем реални, но нямат медицинско обяснение, а хората с хипохондрия са засегнати от собственото си безпокойството.

Хипохондриците може да нямат никакви болестни прояви, въпреки че усилено ги търсят в себе си, или да приемат някои леки оплаквания като дълбоко и трайно отклонение от нормалната жизнена дейност.

 

Причини, водещи до психосоматика

 

Психосоматика, стрес, лечение.

 

Както отбелязахме, психосоматичното разстройство е състояние на увреждане на телесните органи под влияние на емоционален стрес, при който настъпва прекомерно активиране на автономната нервна система и жлезите с вътрешна секреция.

Например при стрес тялото ускорява продукцията си на хормони, особено на адреналин и кортизол, отговорни за бързото реагиране в момент на опасност.

Това невинаги е лошо. Лекият до умерен стрес може да мотивира човека за енергично справяне с възникналите проблеми.

Но когато неприятната ситуация е хронична или хормоните се отделят в прекомерни количества, настъпват телесни оплаквания, съпътстващи емоционалното състояние.

 

Рискови фактори за психосоматика

 

Психосоматика, стрес, лечение.

 

Те са многообразни и неизброими. Посочваме 10 от най-честите:

 1. Потиснат гняв, напираща ярост.
 2. Тежки обиди и страхове (понякога неосъзнати).
 3. Болезнени събития – скорошни или преживени в детството, като загуба на близки хора, сексуално насилие или малтретиране.
 4. Дразнещи случки – например ежедневно неразбирателство с колеги или съседи, при което напрежението се натрупва и причинява психосоматика.
 5. Несъответствие между амбиции и възможности.
 6. Депресия, тревожност и други психични проблеми.
 7. Свръхчувствителност към болка и други телесни усещания.
 8. Наследствено предразположение към хиперактивност при стрес.
 9. Състояние на емоционално прегаряне поради работохолизъм.
 10. Склонност към агресия, перфекционизъм и други особености на личността.

 

Психосоматиката е многолика

 

Психосоматика. Калий. Симптомина високо кръвно налягане.

 

Проявите на телесните разстройства, провокирани от емоции, варират значително при всеки отделен човек. Понякога оплакванията се засилват драматично с течение на времето.

Такива симптоми са:

 • високо кръвно налягане (надхвърля се допустимата за възрастен човек горна граница от 140/90 mmHg)
 • главоболие
 • косопад
 • прекомерно изпотяване
 • болки в гърдите, гърба, врата или други места по тялото
 • ускорен пулс
 • екстрасистоли (усещане, че сърцето прескача)
 • зрителни смущения
 • свирене в гърдите, задух
 • коремни болки, поява на киселини
 • висока кръвна захар на гладно (над 6,9 mmol/L)
 • лесна умора
 • мускулни болки
 • кожни увреждания, включително акне, псориазис,екзема
 • алергични реакции и др.

За психосоматика се приема и влошаване на хронични телесни увреждания, настъпили преди излагането на деструктивен стрес.

 

Каква е диагностиката?

Основният показател за настъпила психосоматика са често повтарящи се лекарски консултации и многократно проведени лабораторни тестове, понякога и образни изследвания, след които не са установени причините за реално проявено заболяване.

Този факт трябва да подскаже необходимостта от консултация и с психиатър или психотерапевт.

Проблем е обаче, че физическите оплаквания, в сравнение с емоционалните разстройства, са по-приети от обществото и срещат повече разбиране, толерантност, готовност за подкрепа.

Например по-лесно е да се каже „вдига ми се кръвното налягане“, „изтръпват ми ръцете“ или „сърцето ми прескача“, вместо „гневен съм“, „всичко ме дразни“, „боли ме душата“. Съществуващата и днес социална стигма за душевните болести е сериозна бариера пред своевременното откриване и лечение на психосоматичните разстройства.

 

Психосоматиката изисква комплексно лечение

 

Психотерапия. Боуен терапия, действие, лечение.

 

То се провежда в три основни направления.

1. Медикаментозна терапия

Целта е да се облекчат симптомите на заболяването и да се подобри психологическото състояние на пациента. Заедно с лекарствата за овладяване на телесните оплаквания е препоръчително да се вземат успокоителни таблетки, билкови продукти, добавки срещу стрес и безпокойство.

2. Психотерапия

Насочена е към разрешаване на вътрешни конфликти. Най-ефективните методи за въздействие са:

 • поведенческа терапия, психоанализа
 • гещалт терапия – насърчава пациента да открие собствен житейски смисъл, да си постави цели и да прави лични избори

В хода на лечението страдащият човек не само се отървава от това, което го тормози и ограничава, но и се научава на устойчивост в трудни ситуации. Изборът на конкретен психотерапевтичен подход до голяма степен зависи от състоянието на пациента и естеството на проблемите му.

3. Алтернативни методи

Те са особено ефективни, когато болестните оплаквания се влияят от скрити, дълбоко потиснати негативни емоции. Препоръчват се различни форми на арт-терапия (рисуване, музициране, писане, грънчарство, актьорска игра и др.), както и методи за релаксация (медитация, йога, масаж).

Положително върху емоционалното здраве на човек се отразява спортът, както и общуването с животни, например с коне или делфини.

Ако комплексното лечение стартира навреме, някои от психосоматичните заболявания могат да бъдат овладени за кратко време. Но, за да няма рецидиви, необходима е дългосрочна терапия. Чрез нея се изгражда устойчивост срещу стреса, причинен от негативни житейски обстоятелства.

 

Методи за превенция

 

Психосоматика, стрес, лечение.

 

 • Водете си дневник. Това е чудесен начин да анализирате чувствата си безопасно и открито.
 • Разговаряйте с доверен приятел. Така ще изразявате и споделяте емоциите си, а това е метод за ограничаване на стреса.
 • Разрешавайте своевременно възникнали конфликти. Ако различни събития ви притесняват, обмислете ги и възможно най-скоро потърсете благоприятен изход от създалата се ситуация.
 • Бъдете физически активни. Бързата ежедневна разходка ще ви ободрява. Тя е и възможност за размисли. Ако я практикувате редовно, ще бъдете по-здрави и по-успешно ще контролирате нещата от живота. Имайте предвид, че отборните спортове насърчават комуникацията и разбирателството между хората, а пешеходният туризъм е начин за каляване на духа и тялото и приближаване до природата.
 • Гарантирайте си минимум 7 часа сън за денонощие. Лягайте и ставайте по едно и също време. Не стойте пред компютъра непосредствено преди сън. По-добре е да замените онлайн информацията с четене на хубава книга.
 • Практикувайте йога и медитация. Йогата ще ви научи да държите ума си под контрол. Добре е да отделяте по 20 минути на ден за медитация. Това ще ви помага да прогонвате негативните си мисли.
 • Хранете се пълноценно и балансирано. Ограничете консумацията на рафинирана захар, на енергийни напитки и продукти с кофеин. Така ще намалите проявите на тревожност, както и психосоматичните симптоми.
 • Грижете се за себе си. Може да направите чудеса срещу деструктивния стрес, ако само десетина минути на ден се фокусирате върху собствените си нужди и удоволствия.
 • Ограничавайте стресовите ситуации. Ако се чувствате некомфортно в претъпкан магазин или в дискотека, не ходете там с приятели само за компания. Когато пътуването до работното ви място е досадно, слушайте лека музика по пътя. Ако до вас има човек, който постоянно ви наранява, отдалечете се от него.

Сприятелявайте се с позитивни хора. Те могат да направят живота ви по-щастлив.

Какво е психосоматика?

Това наименование произлиза от гръцките думи psyche (душа) и soma (тяло). Свързано е с насока в лечебното изкуство, поставяща акцент върху единството и взаимните влияния между душата и тялото.

Какво води до психосоматика?

Психосоматичното разстройство е състояние на увреждане на телесните органи под влияние на емоционален стрес, при който настъпва прекомерно активиране на автономната нервна система и жлезите с вътрешна секреция.

Кои са рисковите фактори за психосоматика?

Те са многообразни и неизброими, част от тях включват потиснат гняв, страхове и тежки обиди, травна от детството, депресия, тревожност и т.н.

Какви са симптомите на психосоматика?

Понякога оплакванията се засилват драматично с времето, и могат да бъдат високо кръвно, косопад, главоболие, болки в гърдите, ускорен пулс и т.н.

Какво е лечението на психосоматика?

Лечението е комплексно и включва медикаментозна терапия, психотерапия и алтернативни методи.

Категории: Психология|Публикувана: 16.12.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:23 | Публикувана: 16 декември 2022 в 10:05 | Категория: Психология