Бременност  – целият свят се променя около теб за миг и това се случва, когато осъзнаеш, че в теб расте нов живот. Обикновено една жена разбира, че е бременна, когато бебето е вече на четири седмици. В този момент дължината на ембриона може да бъде само четири милиметра, а теглото е толкова малко, че е почти невъзможно да се измери. Но от този момент нататък дамите започват да усещат редица промени в тялото си: гърдите се увеличават, зърната са пигментирани. Сутрин може да почувствате гадене, а през деня да се уморите по-бързо от обикновено. Усещането за обоняние се обостря, вкусът се променя, можете да станете по-емоционални и по-остри от преди, да реагирате по по-различен начин от обичайното на текущите събития.

 

Каква е диагнозата на ранна бременност – симптоми

Диагнозата бременност се изгражда въз основа на няколко признака, които можем да разделим на 3 основни групи:

  1. Съмнителни – съмнителните признаци на бременност може да се наблюдават и при небременни жени. Такива са: сутрешно гадене и повръщане, нарушения в апетита, смущения в съня, промени във вкусовите качества и миризми, раздразнителност.

  2. Вероятни – вероятните признаци могат да съпътстват бременността, но се срещат и в други патологични отклонения. Такива са: наличие на аминорея (липса на менструация), нарастване на млечните жлези, поява на стрии, промени в матката и т.н.

  3. Сигурни – сигурните признаци са специфични само при наличие на бременност. Това са: усещане движенията на плода, аускултация (слушане) на детските сърдечни тонове, опипване на плодни части.

     

Тестове за бременност

Често, при желана бременност, бъдещите майки с нетърпение очакват първите резултати. Но понякога пътят към тях е осеян с множество съмнения. Симптомите невинаги са ясни и това води до колебание. Тук на помощ идват няколко вида тестове за бременност.

Бързи тестове за бременност

С бърз тест за бременност може да се снабдим от всяка аптека. Производителите и марките на различните тестове варират в широки граници и разбира се, всяка има своите специфики за тестване. Затова е важно да се прочете внимателно листовката с упътване за начина на тестване, периода, в който да се проведе тестването и времетраенето.

Общият принцип за точен период на тестване сочи, че са необходими най-малко от 3 до 7 дни закъснение след пропуск на менструалния цикъл. След проверка с бърз тест, той може да отчете наличието на ЧХГ  (човешки хорионгонадотропин) в урината.

Лабораторни изследвания

Други методи за доказване на бременност са чрез лабораторни изследвания, които също се основават на наличието на ЧХГ. Човешкият хорионгонадотропин (ЧХГ) е хормон, който се произвежда от плацентата по време на бременност, и навлиза в кръвта скоро след имплантация на яйцеклетката. ЧХГ се открива като уринен и кръвен тест за бременност. Той се състои от две субединици – алфа- и бета-. Алфа ЧХГ определя наличието на хормона в кръвта и се определя като качествен тест, докато бета ЧХГ определя количеството му. ЧХГ може да бъде регистриран по кръвен път най-рано от 7 до 11 ден след оплождането. Кръвният тест за бременност е по-достоверен от уринния.

Ултразвуково изследване (УЗИ)

Друг метод за доказване на бременност е ултразвуково изследване (УЗИ). Извършва се в кабинет на акушер-гинеколог. Чрез него се установява наличие на плоден сак, зародиш със сърдечна дейност, движение на плод.

 

Естествени методи, способстващи забременяването

 

Ползи от мултивитамини. Жена в напреднала бременност.

 

Тези методи се използват в сферата на контрацепцията – употребяват се в случаи, в които жените не желаят бременност. Но могат да бъдат полезни и използвани и в случаите на желана такава. Естествените методи не са надеждни на 100%.

Видове естествени методи

Познатите в медицината естествени методи са календарен метод, измерване на базалната температура, метод според промените в цервикалната слуз и съдържанието на влагалището, прекъснат полов акт и лактационна аменорея. Ние ще разгледаме първите 3 варианта.

Календарен метод:

Всяка жена следи своя менструален цикъл и отбелязва първия ден на менструацията си на календар (хартиен носител или телефонно приложение).

Овулацията съвпада със средата на менструалния цикъл – средно 14 дни преди началото на следващата менструация и е с продължителност от 24 до 48 часа. Желателно е 2-3 дни преди, по време на овулация и след нея, жената да има полови контакти с нейния партньор за по-голям шанс за естествено забременяване. Този метод не е напълно надежден, тъй като овулацията може да настъпи между 8-ми и 20-ти ден от цикъла. Календарният метод не е препоръчителен за жени с нередовен менструален цикъл.

Измерване на базалната температура

Основава се на повишаването на температурата в организма с 0.3-0.5 градуса. Това е знак, че жената е в овулация. Измерването на температурата трябва да е сутрин след сън, ректално. Необходимо е няколко месеца всяка сутрин да се прилага този метод, като измерените стойности да бъдат записвани.

Метод, според промените в цервикалната слуз

По време на овулация цервикалната слуз претърпява промени. Тя става по-обилна, водниста, прозрачна и еластична. Този метод е трудно приложим и не се отнася при наличие на инфекция, поради увеличен флуор.

Тестове за овулация

На пазара се предлагат и тестове за овулация. Чрез тях жената лесно може да разбере дали е в овулация. Тези тестове отчитат нивото на ЛХ (лутеинизиращ  хормон – глюкопротеинов хормон, който се произвежда от хипофизната жлеза и участва в регулирането на овулацията. Тя настъпва от 24 до 36 часа след повишаването на количеството му). Предлаганите тестове за бременност съдържат описание и начин на употреба. За по-точни резултати спазвайте указанията, описани на закупената опаковка.

 

Бременност по седмици

Продължителността на бременността при жената е средно 280 дни , т.е 40 седмици (40 х 7 дни), означавани като гестационни седмици ( г.с.)

Акушерските месеци са 10 и всеки от тях е с продължителност 28 дни. Наричат се лунарни месеци.

Първи 2 седмици

През първите 2 седмици след оплождането продукта се означава като яйце. Този период обхваща периода от оплождането до ранните стадии на нидацията (имплантация), когато по повърхността на оплодената яйцеклетка няма ресни.

3-та седмица

След появата на ресни, продуктът на концепцията се нарича ембрион. За началото на този период се приема началото на 3 г. с. след овулацията или 5 г. с, считано от първия ден  на последната менструация. Продължава до края на 8 г.с.

4-та седмица

Към края на 4.г.с. ембрионът е с размери 4-5 мм.  Налице е начален стадий за развитие на горните и долните крайници.

6-та седмица

Към края на 6 г. с. дължината на ембриона е 22-24 мм. Главата му е значително по-голяма в сравнение с тялото.

9-та седмица

В началото на 9 г. с. плодът е с дължина около 4 см.

В тези гестационни седмици се наблюдават най-значителните промени на плода.

 

Отчитане в лунарни месеци след 9-та седмица

III лунарен месец ( m.l.) започва с края на 9-та седмица и продължава до края на  12 г. с.- дължината на плода е 7-9 см. Пръстите на ръцете и краката са оформени.

IV m. l.  – дължината на плода е 13-17 см. Теглото му е около 100 г. Външните гениталии се оформени и чрез ултразвук може да бъде определен пола на плода.

V m. l., края на 20 г. с. – плодът е с дължина 25 см, тегло- 300 гр. Майката започва да усеща движения на плода. Появява се нежно окосмяване, което покрива тялото на плода (лануго)

VI m. l. – плодът е с дължина 30 см и тегло 600 гр.

VII m. l.– Това е периода на бременност от 25 до 28 г. с. вкл. Плодът достига дължина 27 см и тегло около 1000 г. Плодът може да движи свободно крайниците си.

VIII m. l. – дължината на плода е около 40-42 см. Теглото му: 1500 г – 1700 г. Подкожната мастна тъкан е добре развита.

IX m. l. – средната дължина на плода е около 47 см, а теглото- 2500 гр. Формите на тялото стават по-закръглени поради по-обилното отлагане на подкожна мастна тъкан.

X m. l. – в края на този месец плода е в 40-а г. с. Плодът е достигнал пълно развитие. Дължината му е около 48- 50 см с тегло около 3000 г – 3500 г.

 

Развитие на майката по време на бременност

 

Жена по време на бременност на посещение при лекар, мерки по време на коронавирус.

 

Бременността поставя сериозни изисквания към майчиния организъм. Може да се каже, че няма тъкани или органи, които да не подлежат на промяна по време на бременност. Бързото развитие на плода налага тези промени да станат в много кратък срок (адаптационен период), което се отразява върху психическото и физическото състояние на майката. При неподходящ режим на труд, почивка и хранене, дори и нормално протичащата бременност може да доведе до увреждане на системи и влошаване на общото състояние на жената.

Наблюдават се промени във формата и размерите на матката на жената, в зависимост от годините и коя по ред е настоящата бременност. При нераждали жени размерите на матката са: дължина 7-8 см, ширина – около 5см. Тегло 50-60 гр. При многораждали : дължина 9-9,5 см , ширина 5-6 см.  Към термина теглото на матката може да достигне 800 гр- 1000 гр. При нераждали жени маточната кухина побира около 2 мл обем, а към края на бременността съдържанието й е около 4000-5000 мл.

Наблюдават се промени и в маточни тръби, яйчници, пикочен мехур (нарастването на матката води до изтегляне на пик.мехур), уретери  те се удължават и изместват встрани) , гръдни жлези (в ранните срокове на бременността те са напрегнати и болезнени, след втория лунарен месец започват да нарастват) , кожа (появяват се т.нар. стрии и промени в пигментацията на кожата), кости,  коремна стена, храносмилателна с-ма, сърдечно-съдова система, ендокринна с-ма и т.н.