Всички знаем, че хапването на зеленолистни зеленчуци е свързано с много здравословни ползи за здравето, но какво да правят хората, които не ги обичат и предпочитат да не ги включват в диетата си? Те също могат да извлекат ползите чрез приемане на добавка хлорофил, под течна форма или таблетки.

Веществото придава на растенията зеления цвят, а добавките с него стават все по-популярни днес. Хората ги използват за подобряване състоянието на кожата, намаляване на подуването и дори за отслабване.

Но доколко можем да вярваме на тези чудодейни свойства на веществото? В тази статия ще разгледаме неговите доказани предимства и как да се възползвате от тях.

 

Какво представлява веществото хлорофил?

Освен че дава зеленият цвят на растенията, хлорофилът им позволява и да превръщат слънчевата светлина в хранителни вещества чрез фотосинтезата. Мнозина смятат, че той е основата на целия живот на Земята.

Това е така, като се има предвид неговата критична роля в поддържането на растенията, които служат като основа в хранителната верига на планетата.

Добавките, които използват хората обаче не представляват хлорофил в чиста форма. Те съдържат хлорофилин – полусинтетичен, водоразтворим вариант на хлорофил, създаден чрез комбиниране на натриеви и медни соли с хлорофил. Така добавката става по-лесно усвоима за организма.

Естественото вещество може да се разгради по време на храносмилателния процес, преди да се абсорбира в червата.

 

Ползи за човешкия организъм

 

Хлорофил. Косопад при кето. Дефицити на витамини. Есенен косопад. Побеляване на косата.

 

Тъй като хлорофилът е богат на антиоксиданти, той може да бъде наистина полезен за човешкото тяло. Това обаче зависи от няколко фактора. Първо, дали ще го използвате локално или перорално. Не трябва да изключваме и предимствата от консумирането на храни, които го съдържат.

Като най-добрият избор обаче се смятат добавките с течен хлорофил. Ето как могат да помогнат те.

 

  • За здрава и красива кожа

Изследванията показват, че хлорофилът може да има ползи за грижата за кожата като намаляване на възпалението, изчистване на акнето и намаляване на бръчките.

Имайте предвид обаче, че те се базират най-вече на локалното приложение под формата на кремове, съдържащи веществото и др. Всъщност се смята, че то има въздействие върху кожата, подобно на витамин А.

Допълнително локалният гел, съдържащ соли на хлорофилинов комплекс, може да подобри признаците на увреждане от слънцето и старческите петна и се понася добре от хората, без излишни странични ефекти.

 

  • Хлорофилът и червените кръвни клетки

Хлорофилът може да подобри качеството на червените кръвни клетки, което го прави известен като „строител на кръв“. Той помага и за изграждането на нови кръвни клетки.

Хлорофилът и хемоглобинът имат подобна атомна структура.

Хемоглобинът е от решаващо значение за транспортирането на кислород до органите. Хлорофилът действа по подобен начин, въпреки че съдържа основно магнезий, докато хемоглобинът се произвежда чрез желязо.

Комбинирано лечението с желязо пък доказано подобрява качеството на живот и облекчава някои симптоми, свързани с анемията.

 

  • За отслабване

Загубата на тегло е друга област, към която веществото има отношение. Това e причината за нарасналата му популярност напоследък. При различни изследвания резултатите са показателни – хората, които ежедневно приемат добавка, съдържаща хлорофил, виждат по-голяма разлика в килограмите. Жените средно свалят до 3 кг за 3 месеца прием на добавка.

Добавките с хлорофил помагат и за потискане на глада, и могат да предотвратят преяждането, а това също са важни фактори при контрола на теглото.

 

  • Подпомага детоксикацията на черния дроб

 

Хлорофил. Жълт кантарион. Как да се храним през лятото.

 

Друг начин, по който хлорофилът помага, е чрез увеличаване на ензимите, които насърчават оптималното здраве на черния дроб и следователно естественото елиминиране на потенциално вредните токсини.

Афлатоксин-В1 (AFB1) е свързан с повишен риск от хепатоцелуларен карцином и рак на черния дроб, тъй като се метаболизира до канцероген, който причинява клетъчни мутации.

При проучвания e установено, че добавките с хлорофилин, едновременно с консумирането на големи количества диетичен AFB1, значително намаляват количеството на ДНК увреждане, което се развива.

 

  • Естествен дезодорант

Хлорофилът може да неутрализира определени миризми. Освен че можете да го използвате като естествен лек дезодорант, той успешно повлиява и триметиламинурия – рядко заболяване, при което тялото не може да разгради химичния триетиламин (TMA).

Тъй като триетиламинът има силна миризма, подобна на риба, хората с триметиламинурия имат силна неприятна телесна миризма. Добавките с меден хлорофилин намаляват броя на ТМА и ефектът продължава по-дълго дори от този на някои лекарства.

 

  • Други недоказани ползи 

И накрая, ако чуете за ползите на веществото върху храносмилането, възпалението, хормоналния баланс, облекчаване на артрит, фибромиалгия и рак, имайте предвид, че те нямат научна подкрепа. Повечето от проучванията в тези посоки са върху животни.

 

Препоръчителен прием и рискове

 

Хлорофил. Етноботаника. Биологично активни вещества в растенията.

 

Хората над 12 години могат безопасно да консумират до 300 мг хлорофил дневно. Въпреки това, ако решите да заложите на такава добавка, започнете с по-ниска доза и бавно я увеличавайте, за да разберете как ще ви се отрази.

Хлорофилинът може да причини стомашно-чревни проблеми, включително диария и обезцветяване на урината (изпражненията).

Както при всяка добавка, и тук е хубаво да се консултирате със специалист преди да започнете приема. Това е необходимо, защото веществото може да си взаимодейства с някои лекарства или да влоши хронични заболявания.

Внимание! Приемът му не се препоръчва за бременни и кърмачки поради липса на изследвания, които да заключат, че той е безопасен за тези групи.

При поява на странични ефекти, не забравяйте, че не е нужно да приемате добавки, за да си осигурите хлорофил. Можете просто да хапвате зелени плодове и зеленчуци.

Дори замразените зеленчуци съдържат веществото. Най-много ще откриете в зеленчуци като броколи и спанак.

Kоличествата хлорофил могат да варират. Например, спанакът съдържа повече от него, отколкото броколите, поради своя интензивен зелен пигмент. Въпреки че броколите са доста зелени на външен вид, когато ги разрежете, цветът е по-блед. Това показва, че има по-малко количество от веществото.

Можете дори да направите своя хлорофилна вода, като вземете шепа магданоз и я смесите с вода. Разбира се, чрез добавка ще усвоите малко повече от веществото, но плодовете и зеленчуците ще ви дадат и други важни витамини и минерали.

След като разбрахте какво казват проучванията, ще можете да решите за себе си дали да опитате добавки с хлорофил. Той със сигурност не е универсален лек за всички, но пък тези, които могат да се възползват от неговите предимства, остават доволни. Дали сте сред тях, ще разберете сами.

Успех!