Аспержи

Сурови

Хранителна стойност на 100г

20

калории

2.2

протеин

3.88

въгл.

0.12

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
2.10 г
Нишесте
Няма данни
Захари
1.88 г
Галактоза
0 г
Глюкоза
0.65 г
Захароза
0.23 г
Лактоза
0 г
Малтоза
0 г
Фруктоза
1 г

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
0.60 мг
Витамин A
756 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.14 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.14 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.98 мг
Витамин B4 (Холин)
16 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.27 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.09 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
5.60 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
1.13 мг
Витамин K1
41.60 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.12 г
Аргинин
0.09 г
Аспарагинова киселина
0.51 г
Валин
0.12 г
Глицин
0.09 г
Глутамин
0.23 г
Изолевцин
0.08 г
Левцин
0.13 г
Лизин
0.10 г
Метионин
0.03 г
Пролин
0.07 г
Серин
0.11 г
Тирозин
0.05 г
Треонин
0.08 г
Триптофан
0.03 г
Фенилаланин
0.08 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.05 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0.12
Мононенаситени мазнини
0 г
Полиненаситени мазнини
0.05 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
24 мг
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
93.22 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.58 г
Допълнителна информация

Аспержите са тънък дълъг зеленчук, който се приготвя по различни начини и може да предложи някои ползи за здравето на тялото ни. Могат да се намерят бели, зелени или лилави разновидности.

В традиционната медицина на някои народи аспержите са се използвали за лекуване на зъбобол, главоболие и виене на свят. Може да помогне за пречистване на тялото, подпомагане на бъбречните функции и за облекчаване на болката и дискомфорта след ужилване от насекоми.

В аспержите има голямо количество антиоксиданти, които помагат за цялостното здраве на тялото и предпазват клетките в организма.

С тяхна помощ можем да си набавим някои полезни витамини и минерали по време на бременност и да защитаваме здравето си, докато подпомагаме създаването на новия живот.

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Аспержите са нискокалоричен зеленчук, който е подходящ за приготвянето на много ястия и може да стимулира загубата на килограми. В 100 г сурови аспержи откриваме:

  • 20 калории
  • 2 г белтъчини
  • 4 г въглехидрати (2 г фибри)
  • <1 г мазнини

 

Какви витамини и минерали има?

Аспержите са полезни за здравето и съдържат голямо количество полезни съединения. В 100 г сурови аспержи се съдържат:

  • 46% витамин К
  • 21% мед
  • 15% витамин Б1
  • 15% витамин Б2
  • 15% витамин А
  • 13% фолиева киселина
  • 10% калий

*Процентите се калкулират спрямо препоръчителната дневна доза, която трябва да приемаме

 

Ползи от консумацията на аспержи

С помощта на аспержите можем да пречистим тялото си от токсини и да помогнем да бъбреците да изхвърлят ненужните съединения от организма.

Тези зеленчуци съдържат триптофан, който подпомага производството на серотонин, който е отговорен за нашето щастие и добро настроение. По-честото хапване на аспержи може да подобри цялостното ни настроение в ежедневието.

Фибрите в аспержите подпомагат храносмилането, поддържат здравословната чревна флора, намаляват кръвната захар и кръвното налягане. 100 г аспержи могат да добавят 10% от дневното количество фибри и в комбинация с други зеленчуци са изключително здравословна храна, която да хапваме в ежедневието си.

Фибрите също помагат за редовната дефекация, което помага за изхвърлянето на токсините и хранителните остатъци от тялото.

Аспержите съдържат средно количество фолиева киселина, която е много важна за бременните жени, тъй като от нея зависи правилното развитие на бебето. Това съединение е важно и за цялостното ни здраве, тъй като подпомага синтеза на кръвни клетки.

 

Алергични реакции

Възможно е да се получи алергична реакция при консумация на аспержи. Младите зелени аспержи съдържат по-голямо количество алергени. Най-често реакциите засягат кожата – дерматит и уртикария. Случва се да се появи астма, конюнктивит, ринит.

Рецепти от forlife.bg