Сурови
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 2.10 г |
Нишесте | Няма данни |
Захари | 1.88 г |
Галактоза | 0 г |
Глюкоза | 0.65 г |
Захароза | 0.23 г |
Лактоза | 0 г |
Малтоза | 0 г |
Фруктоза | 1 г |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | 0.60 мг |
Витамин A | 756 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.14 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.14 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.98 мг |
Витамин B4 (Холин) | 16 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.27 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.09 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 5.60 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 1.13 мг |
Витамин K1 | 41.60 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.12 г |
Аргинин | 0.09 г |
Аспарагинова киселина | 0.51 г |
Валин | 0.12 г |
Глицин | 0.09 г |
Глутамин | 0.23 г |
Изолевцин | 0.08 г |
Левцин | 0.13 г |
Лизин | 0.10 г |
Метионин | 0.03 г |
Пролин | 0.07 г |
Серин | 0.11 г |
Тирозин | 0.05 г |
Треонин | 0.08 г |
Триптофан | 0.03 г |
Фенилаланин | 0.08 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.05 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 0.12 |
Мононенаситени мазнини | 0 г |
Полиненаситени мазнини | 0.05 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | 24 мг |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 93.22 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 0.58 г |
Аспержите са тънък дълъг зеленчук, който се приготвя по различни начини и може да предложи някои ползи за здравето на тялото ни. Могат да се намерят бели, зелени или лилави разновидности.
В традиционната медицина на някои народи аспержите са се използвали за лекуване на зъбобол, главоболие и виене на свят. Може да помогне за пречистване на тялото, подпомагане на бъбречните функции и за облекчаване на болката и дискомфорта след ужилване от насекоми.
В аспержите има голямо количество антиоксиданти, които помагат за цялостното здраве на тялото и предпазват клетките в организма.
С тяхна помощ можем да си набавим някои полезни витамини и минерали по време на бременност и да защитаваме здравето си, докато подпомагаме създаването на новия живот.
Аспержите са нискокалоричен зеленчук, който е подходящ за приготвянето на много ястия и може да стимулира загубата на килограми. В 100 г сурови аспержи откриваме:
Аспержите са полезни за здравето и съдържат голямо количество полезни съединения. В 100 г сурови аспержи се съдържат:
*Процентите се калкулират спрямо препоръчителната дневна доза, която трябва да приемаме
С помощта на аспержите можем да пречистим тялото си от токсини и да помогнем да бъбреците да изхвърлят ненужните съединения от организма.
Тези зеленчуци съдържат триптофан, който подпомага производството на серотонин, който е отговорен за нашето щастие и добро настроение. По-честото хапване на аспержи може да подобри цялостното ни настроение в ежедневието.
Фибрите в аспержите подпомагат храносмилането, поддържат здравословната чревна флора, намаляват кръвната захар и кръвното налягане. 100 г аспержи могат да добавят 10% от дневното количество фибри и в комбинация с други зеленчуци са изключително здравословна храна, която да хапваме в ежедневието си.
Фибрите също помагат за редовната дефекация, което помага за изхвърлянето на токсините и хранителните остатъци от тялото.
Аспержите съдържат средно количество фолиева киселина, която е много важна за бременните жени, тъй като от нея зависи правилното развитие на бебето. Това съединение е важно и за цялостното ни здраве, тъй като подпомага синтеза на кръвни клетки.
Възможно е да се получи алергична реакция при консумация на аспержи. Младите зелени аспержи съдържат по-голямо количество алергени. Най-често реакциите засягат кожата – дерматит и уртикария. Случва се да се появи астма, конюнктивит, ринит.