Бамя – хранителни ползи и употреба

Обновена: 11.06.2024|
Бамя.

Бамята, известна още като „дамски пръст“ или „окро“, е зелено цъфтящо растение, което се отглежда заради ядливите си семенни шушулки.

Те обикновено се събират, когато са млади и нежни, тъй като стават жилави и влакнести, когато узреят. Бамята е популярен зеленчук и в много кухни, особено в южната част на САЩ, Западна Африка, Близкия изток и Южна Азия.

 

Какво е бамя?

Бамята (Abelmoschus esculentus), е тревисто влакнесто едногодишно растение от семейство Слезови – Malvaceae. Родното им място е в тропиците на източното полукълбо и е широко култивиран в тропиците и субтропиците на западното полукълбо. Бамята може да се приготви като аспержи, сотирана или маринована, а също така е съставка в различни яхнии.

 

Голямото количество слуз (желатиново вещество), което съдържа, го прави полезен като сгъстител за бульони и супи.

В някои страни семената се използват като заместител на кафето, а в традиционната източна медицина листата и незрелите плодове се използват от векове, тъй като помагали на хората да запазят здравето и красотата си.

Под формата на лапи, листата се прилагат за облекчаване на болката, овлажняване на кожата, лечение на инфекции на пикочните пътища, предизвикване на изпотяване и предотвратяване на скорбут.

В Конго листата от бамя са се използвали за облекчаване на родилни и сърдечни болки. В Непал сокът от корените се е използвал за лечение на порязвания, рани и циреи. А на полуостров Малака – за лечение на сифилис.

 

Състав

Бамята е питателен зеленчук и съдържа различни важни съединения, витамини и минерали.

СЪСТАВ ОБЯСНЕНИЕ
Диетични фибри Добър източник на диетични фибри, които са полезни за здравето на храносмилането и могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар.
Витамин С Бамята е богата на витамин С, който е антиоксидант, подпомагащ за засилване на имунната система и поддържане на здравето на кожата.
Витамин К Този витамин е от съществено значение за съсирването на кръвта и здравето на костите.
Калий Бамята съдържа калий, важен минерал за поддържане на здравословно кръвно налягане, правилна мускулна и нервна функция.
Магнезий Магнезият е важен за функцията на мускулите и нервите, здравето на костите и енергийния метаболизъм.
Антиоксиданти Съдържа различни антиоксиданти, като кверцетин, катехин и епикатехин, които помагат за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.
Фолат Фолатът, известен също като витамин B9, е важен за синтеза на ДНК и е особено важен за бременните жени, тъй като помага за предотвратяване на вродени дефекти.
Протеин Зеленчукът съдържа умерено количество протеин, което го прави добро допълнение към вегетарианска или веганска диета.
Ниско съдържание на калории Относително ниско съдържание на калории, което я прави добър избор за тези, които искат да управляват теглото си.

 

Също така бамята е известна със своята слуз, която се дължи на наличието на слузни съединения. Въпреки че тази текстура може да е отблъскваща за някои, тя може да бъде полезна за здравето на храносмилането заради потенциала си да помогне за успокояване и защита на храносмилателния тракт.

Не трябва да забравяме, че съдържанието на хранителни вещества в зеленчука може да варира в зависимост от различни фактори, като сорт, зрялост и начин на приготвяне.

Задушаването на бамята може да намали лигавостта й и може да се използва в голямо разнообразие от рецепти, за да добавим вкус, текстура и хранителни вещества към ястията си.

 

Ползи от бамята

 

Бамя нарязана.

 

Една от ползите, които има растението, е свързана с антиоксиданти като кверцетин и катехини, които помагат в борбата с оксидативния стрес.

Тези съединения предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, като намаляват риска от хронични заболявания, включително рак и сърдечни заболявания.

 

За по-добро храносмилане

Бамята е богат на фибри зеленчук, който поддържа здравето на храносмилането. Съдържанието на диетични фибри в него спомага за редовното изхождане и може да помогне за предотвратяване на запек.

Това, което отличава бамята, е нейната уникална слузеста текстура. Това лигаво вещество, често считано за недостатък, всъщност може да бъде полезно за храносмилателния тракт.

Действа като естествен омекотител, покрива и успокоява стомашно-чревната лигавица, потенциално намалявайки дразненето и дискомфорта, свързани със състояния като гастрит и киселинен рефлукс.

 

Ползи за кожа, кости и очи

Съдържанието на витамин С в зеленчука насърчава поддържането на здравата кожа, като засилва производството на колаген и предпазва от увреждане на кожата, причинено от свободните радикали. Може да допринесе за по-младежки и жизнен тен.

Витамин К в бамята е от съществено значение за здравето на костите. Подпомага усвояването на калций, като гарантира, че костите ни остават здрави и плътни.

Бамята съдържа полезни за очите съединения като лутеин и зеаксантин. Тези антиоксиданти могат да намалят риска от свързани с възрастта очни заболявания, като дегенерация на макулата, и да поддържат ясно и остро зрение.

 

За сърцето и кръвната захар

 

Бамя - ползи за сърце и кръвна захар.

 

Бамята поддържа здравето на сърцето, като осигурява основни минерали като калий и магнезий. Калият помага за регулиране на кръвното налягане, като намалява риска от хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Междувременно магнезият е жизненоважен за функцията на мускулите и нервите и може да помогне за поддържане на стабилен сърдечен ритъм. За хората с диабет или тези, които имат за цел да регулират нивата на кръвната захар, бамята е ценно допълнение към диетата.

Фибрите в бамята забавят усвояването на захарта, предотвратявайки бързите пикове в нивата на кръвната захар. Това е от съществено значение за поддържане на стабилни енергийни нива и намаляване на риска от диабетни усложнения.

 

Имунната система и контрол на тегло

Със своето ниско съдържание на калории и високо съдържание на диетични фибри, бамята може да бъде ценно допълнение към усилията за управление на теглото и отслабване.

Тук заслуга имат отново фибрите. Те ни карат да се чувстваме сити, намалявайки общия прием на калории.

Затлъстяването се причинява не само от яденето на калорични и мазни храни, но и заради недостиг на хранителни вещества.

Честата консумация на бамя, в комбинация със здравословен начин на живот и добри хранителни навици може да ни помогне да постигнем желаното тегло и да намалим излишните килограми.

Съдържанието на витамин С в бамята също така поддържа имунната система, като помага на тялото ни да се предпази от инфекции и болести.

 

Какво може да приготвим с бамя?

Тя е универсален зеленчук, ценен в кулинарните традиции по целия свят, и добавя уникален привкус към различни ястия. Мекият й вкус и отличителна слузеста текстура я правят интригуваща съставка.

 

Рецепта за бамя с гъби и домати

 

Бамя - рецепта.

 

Представяме ви една изключително лесна рецепта, за която не се изисква нито много цапане на кухненски принадлежности, нито кой знае какви кулинарни умения.

 

Необходими продукти:

  • 500 г бамя
  • 200 г гъби
  • 200 г праз лук
  • 150 мл зехтин
  • 150 мл бяло вино
  • 2 бр големи домати
  • Магданоз за поръсване
  • Черен пипер за вкус
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо измиваме всички зеленчуци. Почистваме бамята. Нарязваме лука на ситно, гъбите на полумесеци, а бамята и доматите на кръгчета (в нейния случай – звездички).
  2. Взимаме тенджера, загряваме зехтина и поставяме всички продукти вътре, без доматите.
  3. Разбъркваме, след което нареждаме доматите отгоре, похлупваме съда и оставяме ястието да се вари на слаб огън за около 30 минути.
  4. Отхлупваме и варим още 5-10 минути.
  5. Махаме от огъня, поръсваме с магданоз и сервираме.

По желание вместо зехтин може да използваме масло.

 

Заключение

В Южна Америка бамята се използва в емблематичното гъмбо, докато в Южна Азия допринася за направата на къри.

Бамята може да бъде печена, маринована, пържена или използвана за сгъстяване на супи. Неговата адаптивност и способност да абсорбира вкусове го правят кулинарен фаворит в различни кухни. Зеленчукът впечатлява с чудесния си хранителен състав, от който може да си набавим, важни за организма, витамини и минерали.

 

Често задавани въпроси

Какво е бамя и откъде идва?

Бамята, известна още като дамски пръст, окро или гъмбо, е цъфтящо растение, което принадлежи към семейство слезови. Смята се, че произхожда от Етиопия и по-късно се разпространява в други части на света.

Зеленчук или плод е бамята?

Класифицира се като зеленчук, но ботанически е плод, защото съдържа семена и се развива от яйчника на цветето.

Какви са хранителните ползи от консумацията на бамя?

Богата е на фибри, витамини (C, K) и минерали (фолат, магнезий). Освен това съдържа антиоксиданти и се свързва с потенциални ползи за здравето на сърцето и контрола на кръвната захар.

Слузеста ли е бамята и как можем да намалим мазнината при готвене?

Да, може да е мазна, когато се сготви. За да намалим лигавостта, можем да я сготвим бързо на висока температура, като използваме киселинни съставки като домати или я накиснем в оцет преди готвене.

 

Категории: Пълноценно хранене|Публикувана: 20.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

  • Постен кето гювеч

    Предлагаме ви тази рецепта за постен кето гювеч с бамя, който, освен че носи много здравословни ползи, е и със същия автентичен вкус.

  • Яхния с телешко и бамя.

    Добавяме любимата бамя в рецепта за яхния с телешко - резултатът е питателно и сочно ястие.

  • Кето рецепта за бамя с кайма

    Ако никога не сте опитвали бамя с кайма, ще ви кажем, че много сте изпуснали и е време […]

Оставете коментар